Ucraina va avea nevoie de inca 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeana si NATO, a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dorinta de a avea legaturi mai stranse cu UE se afla in centrul crizei din fosta tara sovietica, care a fost declansata de protestele din 2013 pe fondul faptului ca regimul de la acea vreme a refuzat sa finalizeze Acordul de Asociere cu UE.
Acordul a fost intre timp semnat si implementat, in timp ce UE a demarat procesul la finalizarea caruia cetatenii ucraineni vor putea calatori in UE fara vize. De asemenea, oficiali de rang inalt din Ucraina au exprimat in mai multe randuri dorinta tarii de a adera la UE.
Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat insa in cadrul unui discurs sustinut joi, la Haga, citat de DPA, ca "Ucraina in mod sigur nu va putea sa devina membra a UE in urmatorii ...citeste mai departe despre "Avertisment pentru Ucraina: Tara nu va adera la UE si NATO in urmatorii 20 de ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 20:21
Ucraina ramane in continuare un teritoriu disputat intre cele doua mari forte politice de pe continent. 23 de intalniri intre reprezentantii UE si cei ai Rusiei nu au reusit sa dizolve teama manifestata de Moscova in fata acordului de liber schimb care urmeaza sa fie implementat intre Kiev si UE.
Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca pretentiile ridicate de Moscova contravin atat legislatiei europene, cat si prevederilor Organizatiei Internationale a Comertului. In replica, presedintele Putin a cerut de la mijlocul lunii dizolvarea acordului similar semnat intre Moscova si Kiev, anunta Bloomberg.
Presiune politica
Reprezentantii CE considera ca incetarea acordului de liber schimb dictata de Putin contravine acordului de incetare a ostilitatilor incheiat intre cele trei parti in luna februarie a acestui an.
Pentru Ucraina, situatia economica se inrautateste, tara pierzand accesul la o serie de produse ieftine venite de pe piata ruseasca.
In schimb, Kievul va avea acces, de la 1 ianuarie 2016, la marfurile de pe piata europeana si va putea exporta in UE fara presiunea unot taxe vamale.
"Ultimele 18 luni le-am petrecut intr-un lung sir de negocieri. Am fost profund surprinsa de decretul presedintelui Putin, din 16 decembrie, de a suspenda obligatiile Rusiei fata de Ucraina.
Decizia a fost luata impotriva mandatului, spiritului si obiectivului acestor discutii", a apreciat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstroem.
Esecul... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 09:55
Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.
Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.
Stare de urgenta
Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.
"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.
La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.
In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.
Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.
Conform calculelor facute de ministrul rus... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
Dupa ce a pierdut Grecia, Bruxellesul are nevoie de o poveste de succes, iar Ucraina este alegerea evidenta, insa Uniunea Europeana trebuie sa faca mult mai mult pentru tara est-europeana, mai ales avand in vedere concesiile facute deja Greciei.
Aproximativ un an, Rusia a urmarit o agresiune lunga si costisitoare impotriva Ucrainei, iar obiectivul sau este evident - destabilizarea tarii, astfel incat noul regim democratic sa cada, scrie Anders Aslund, pentru Newsweek.
Astfel, Occidentul ar trebui sa-si adapteze scopurile corespunzator pentru a oferi Ucrainei sustinere financiara.
Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA
Kremlinul a prezentat un obiectiv fals dupa altul, pentru aceasta agresiune a vecinului vestic, iar Moscova a prezentat initial ocuparea Crimeii drept o revolta separatista, insa Vladimir Putin a recunoscut ca trupele sale au participat in masa.
Poporul rus, pentru care Crimeea a fost un paradis de vacanta sovietic pierdut, a sustinut ...citeste mai departe despre "Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:38
Comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom a anuntat, joi, ca acordul de liber schimb UE-Ucraina va fi implementat incepand cu 2016, indiferent de presiunile Rusiei pentru a amana intelegerea.
Presedintele rus Vladimir Putin chiar a amenintat ca Moscova va taia accesul Ucrainei la piata ruseasca daca Kievul implementeaza orice parte a acordului, scrie Reuters.
"Nu e treaba Rusiei sa decida. A fost o luare de pozitie foarte ferma a UE, a statelor membre, a ucrainenilor...ca 1 ianuarie 2016 este data" de inceput, a spus Malmstrom.
Inceputul lui 2016 este deja cu un an mai tarziu decat se planificase initial. Rusia depune eforturi pentru a impiedica Europa sa integreze Ucraina si sa o scoata din sfera de influenta a Rusiei. ...citeste mai departe despre "Acordul de liber schimb UE-Ucraina merge inainte, in ciuda amenintarilor Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 21:34
Comisia Europeana a deblocat marti 250 de milioane de euro pentru Ucraina, ultima transa din cadrul unui acord de creditare incheiat in 2010.
Pe fondul campaniei armate contra rebelilor separatisti din estul tarii, Ucraina trebuie sa faca fata si unei crize financiare, economia sa avand nevoie urgenta de reforme.
Situatia este agravata de faptul ca o mare parte din industria Ucrainei este concentrata in estul tarii.
Ucraina primeste milioane de dolari de la americani: Pentru ce vor folosi banii
Uniunea Europeana a oferit Kievului trei imprumuturi, in valoare totala de 3,41 miliarde euro, in schimbul reformelor ...citeste mai departe despre "Dupa SUA, si UE isi deschide portofelul pentru Ucraina - Sute de milioane de euro pentru reforme" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 17:30
1Europa are o problema, iar Ucraina ar putea fi solutia, sustine un istoric american, care se arata ingrijorat de succesul covarsitor al partidelor extremiste in Parlamentul European.
Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat in istoria Europei Centrale si de Est, si-a manifestat preocuparea fata de faptul ca partidele anti-europene au castigat numeroase mandate la Bruxelles, in special in Franta, unde formatiunea de extrema dreapta Frontul National a obtinut un scor de 25% in urma alegerilor europarlamentare. Observatiile sale au fost prezentate intr-un articol publicat pe New York Review of Books.
In aceeasi zi cu europarlamentarele au avut loc alegeri prezidentiale in Ucraina. Aici, prezenta la vot a fost ridicata, respectiv de 61%, iar candidatul castigator, Petro Porosenko, s-a bazat pe o doctrina pro-europeana, in timp ce candidatii de extrema dreapta, care au obtinut ...citeste mai departe despre "De ce are nevoie UE: Ucraina, antidotul pentru fascistii Europei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 14:25
Ajutorul financiar promis Ucrainei va intarzia, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
El a precizat ca suma de 11 miliarde de euro va putea fi acordata abia la finalul anului, informeaza La Presse.
Mai mult, comisarul a mentionat ca Ucraina trebuie sa se pregateasca pentru momentele dificile care vor urma, avand in vedere ca aceasta tara va plati mai mult pentru gazul livrat din Rusia, de la 1 aprilie.
Uniunea Europeana vrea sa implementeze un sistem care sa permita inversarea fluxului de gaze naturale, metoda care ar urma sa fie folosita pentru a alimenta Kievul prin Slovacia. ...citeste mai departe despre "Avertisment UE: Ucraina trebuie sa se pregateasca de vremuri grele!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:44
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a avertizat ca Berlinul va bloca ratificarea acordului de asociere Uniunea Europeana - Ucraina, in contextul ingrijorarilor legate de situatia fostului premier Iulia Timosenko, condamnata la 7 ani de detentie si aflata in greva foamei in inchisoare, pentru a denunta violentele comise asupra sa.
"Noi, germanii, spunem ca acordul de asociere UE - Ucraina nu poate fi ratificat daca nu sunt clar indeplinite conditiile unui de stat de drept", a declarat Westerwelle, intr-un interviu acordat televiziunii germane ZDF, intrebat despre doamna Timosenko.
Acordul de asociere Uniunea Europeana - Ucraina a fost parafat la 30 martie, la Bruxelles, dupa aproape cinci ani de negocieri si in pofida tensiunilor deja existente legate de incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko. Dispozitiile privind "instituirea unei zone de liber schimb aprofundat si cuprinzator" acopera toate domeniile: comertul cu bunuri, agricultura - unde UE da asigurari ca a obtinut exceptari pentru anumite produse sensibile -, servicii, investitii, libera circulatie a capitalurilor si cea a persoanelor, limitata totusi la calatoriile de afaceri.
La momentul respectiv, diplomatii europeni precizau ca parafarea este o etapa "pur tehnica", ea neinsemnand ca Uniunea Europeana este pregatita sa semneze oficial Acordul.
Germania atrage atentia ca Ucraina trebuie sa respecte legislatia privind drepturile omului
Intr-un alt interviu aparut miercuri, in... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 11:59