Uniunea Europeana va adopta la randul sau taxe vamale produselor americane, daca Statele Unite impun astfel de taxe produselor europene, asa cum a anuntat presedintele Donald Trump, a avertizat miercuri comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citata de AFP.
Trump a scris marti un mesaj pe contul sau de Twitter in care ameninta UE cu aplicarea de taxe vamale asupra unor produse in valoare de 11 miliarde de dolari, daca europenii nu elimina subventiile pentru Airbus.
Intr-o conferinta de presa la Tokyo, alaturi de ministrul japonez de externe Taro Kono, Malmstrom a declarat ca implementarea unei taxari reciproce de catre SUA si UE "ar fi o escaladare foarte regretabila in relatiile noastre comerciale". Ea a insistat ca Uniunea Europeana este dispusa sa negocieze intregul subiect cu Statele Unite.
Presedintele american a argumentat ca impactul subventiilor europene asupra SUA a fost recunoscut de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) . O sursa din cadrul Comisiei Europene a replicat inca de marti, conform AFP, ca UE va aplica rapid masuri de retorsiune.
AFP reaminteste ca intre Airbus si Boeing exista de 14 ani un conflict, in care cele doua companii producatoare de aeronave sunt sustinute de UE si, respectiv, de SUA si se acuza reciproc, la OMC, de primirea de ajutoare neconforme cu reglementarile. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 16:53
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor renunta saptamana viitoare la un plan de introducere a unei taxe in sectorul digital, urmand sa lucreze la reforma globala a modalitatii de impozitare a companiilor de internet, potrivit unui document citat de Reuters.
Decizia va fi probabil salutata de giganti ai industriei digitale precum Google, divizie a grupului Alphabet, si Facebook, care ar fi urmat sa plateasca o taxa pe vanzari de 3%.
"Un numar de delegatii continua sa aiba obiectii fundamentale", se arata in documentul pregatit de presedintia romana a UE, inainte de intalnirea ministrilor de Finante de pe 12 martie.
Intalnirea era considerata ca o ultima oportunitate de a ajunge la un acord referitor la acest plan. Documentul arata ca ministrii UE vor conveni in schimb sa lucreze in continuare la reforma fiscala globala pregatita de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Reforma fiscal globala este discutata de ani de zile fara rezultat, din cauza diferentelor foarte mari intre interesele nationale.
Potrivit planului initial redactat de Comisia Europeana anul trecut, companiile mari ar fi trebuit sa plateasca o taxa pe vanzarile de date, platformele de comert online si publicitatea tintita. Mai multe state membre au blocat propunerea, de teama ca vor pierde venituri si ca vor suporta masuri de retorsiune din partea SUA si a altor state afectate.
Reformele fiscale de la nivelul UE trebuie sustinute de toate tarile membre, dar... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 09:18
Presedintele american Donald Trump a amenintat miercuri sa impuna noi taxe vamale pentru importurile de masini europene daca negocierile intre Washington si Bruxelles nu vor duce la incheierea unui nou acord comercial.
"Incercam sa ajungem la un acord. Este foarte dificil sa ajungi la un acord cu ei, cu UE. Daca nu ajungem la un acord, vom impune tarife vamale", le-a declarat jurnalistilor liderul de la Casa Alba, care a primit duminica un raport al Ministerului Comertului privind industria automobila al carui continut a ramas pana acum confidential, relateaza AFP si Reuters.
El dispune acum de un termen de 90 de zile pentru a impune sau nu taxe suplimentare asupra masinilor si echipamentelor auto europene.
Anterior in cursul acestei saptamani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca presedintele SUA a promis ca nu va impune noi tarife de import asupra masinilor europene pentru moment.
Trump a vorbit miercuri despre raportul Ministerului Comertului, numindu-l studiu.
"L-am analizat foarte atent. Am vazut rezultatele. Problema este daca putem incheia sau nu un acord cu UE care sa fie corect", a spus presedintele SUA. mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:29
Comisia Europeana a publicat miercuri un raport privind punerea in aplicare a declaratiei comune din 25 iulie 2018 convenita de presedintii Juncker si Trump. UE a propus o serie de actiuni pe termen scurt si mediu pentru a face progrese in cadrul negocierilor, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Declaratia comuna clarifica, de asemenea, faptul ca aceste discutii se bazeaza pe conditia ca SUA sa nu impuna noi tarife sau taxe asupra exporturilor UE, inclusiv asupra autoturismelor si a pieselor de schimb pentru autoturisme. De asemenea, Comisia clarifica si faptul ca incheierea negocierilor privind eliminarea tarifelor la produsele industriale depinde de eliminarea de catre SUA a masurilor lor actuale privind otelul si aluminiul din UE, care sunt in vigoare din iunie 2018.
Discutiile purtate in cursul primelor cateva luni s-au concentrat asupra modului in care se pot obtine rezultate in materie de reglementare. In ceea ce priveste UE, s-au inregistrat progrese legate de facilitarea importurilor de boabe de soia din SUA. In perioada iulie 2018 - ianuarie 2019, importurile de boabe de soia din SUA in Uniunea Europeana au crescut cu 114%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Cu o cota de 77% din importurile de boabe de soia in UE, SUA este acum principalul furnizor al Europei, iar Comisia tocmai a ajuns la concluzia ca boabele de soia din SUA indeplinesc cerintele tehnice pentru a fi utilizate in biocarburanti in UE, o decizie care va... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 15:41
Actiunile companiilor europene din sectorul auto au inregistrat joi cresteri semnificative, in frunte cu actiunile BMW, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 11 saptamani, dupa ce comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, a anuntat ca blocul comunitar este dispus sa includa autoturismele pe lista bunurile industriale americane care ar putea fi importate fara taxe vamale.
"Suntem dispusi sa reducem chiar si tarifele vamale la autoturisme la nivelul zero, daca SUA fac acelasi lucru. Acest lucru ar fi benefic din punct de vedere economic atat pentru noi cat si pentru ei", a spus Cecilia Malmstrom la o reuniune a comisiei pentru comert din Parlamentul European, transmite Bloomberg.
Actiunile constructorilor auto si furnizorilor de componente au inregistrat in acest an unele dintre cele mai slabe performante din cadrul indicelui Stoxx Europe 600, care regrupeaza cele mai valoroase companii europene. Declaratiile oficialului european au dus joi la cresterea cu 0,6% a indicelui Stoxx Europe 600. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de actiunile BMW, care au atins cea mai ridicata cotatie de dupa 15 iunie, in timp ce actiunile Fiat Chrysler Automobiles NV au atins cea mai ridicata cotatie din ultima luna.
Disponibilitatea UE de a elimina tarifele vamale la autoturisme ar raspunde criticilor formulate de presedintele SUA, Donald Trump, vizand un sistem de tarife inegal care l-a determinat sa ameninte ca va introduce tarife vamale de pana la 25%... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 10:17
Comisia Europeana pregateste o lista de produse importate din SUA, in valoare totala de aproximativ 20 miliarde de euro, pe care ar urma sa le taxeze semnificativ in cazul in care Statele Unite ale Americii vor introduce tarife pentru importurile de automobile din UE, a anuntat miercuri Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comert, citata de Reuters.
"Speram ca nu va trebui sa ajungem la asta si vom gasi o solutie. Daca nu, Comisia Europeana pregateste o lista mai degraba lunga de bunuri americane, in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro", a declarat Cecilia Malmstrom intr-un interviu acordat publicatiei suedeze Dagens Nyheter.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta miercuri, la Washington, despre tensiunile comerciale provocate de aceste tarife si va incerca sa dezamorseze conflictul comercial care ameninta sa se agraveze intre europeni si americani.
Juncker nu va prezenta o oferta comerciala speciala in timpul discutiilor cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat luni Executivul comunitar.
Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de otel si de 10% la importurile de aluminiu, au intrat in vigoare la data de 23 martie, iar incepand cu data de 1 iunie sunt aplicate si producatorilor din UE.
De asemenea, Trump ameninta ca va introduce si tarife vamale de pana la 25% pentru importurile de autoturisme si piese auto din UE, o masura care ar duce la cresterea costurilor vehiculelor, ar afecta vanzarile de... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 10:54
Uniunea Europeana a introdus de vineri taxe pentru importurile din SUA, o contramasura fata de taxele impuse de Trump anterior, in timp ce Jean-Claude Juncker a lansat un nou atac la adresa presedintelui american.
Taxele vor fi impuse pentru bunuri valorand in total 2,8 miliarde de euro si vor intra in vigoare de vineri, scrie BBC.
Taxele de 25% sunt valabile pentru produse precum whisky, motociclete si sucul de portocale.
De asemenea, taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum incaltamintea, anumite tipuri de imbracaminte si masinile de spalat.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca taxele impuse de SUA asupra UE sunt "impotriva logicii si istoriei" si ca "raspunsul UE trebuie sa fie clar dar masurat".
El a adaugat, vorbind in fata parlamentului de la Dublin: "Vom face ce trebuie sa facem pentru a proteja" Uniunea Europeana.
In paralel, India a crescut taxele pentru 29 de produse importate din SUA drept raspuns la masurile lui Trump.
Noile taxe ale Indiei vor intra in vigoare de la 4 august si vor afecta importurile de migdale, nuci si naut.
Administratia lui Trump a anuntat in martie ca va introduce taxe de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru cele de aluminiu. Aceste taxe au intrat in vigoare incepand cu 1 iunie.
Citeste si:
Presedintele american impune tarife vamale de 25% pentru importuri chineze in valoare de 50 de miliarde de dolariAsa incep razboaiele comerciale: De ce sunt foarte periculoase... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 07:35
Uniunea Europeana va lua contramasuri dupa ce Statele Unite au decis sa nu prelungeasca exceptarea tarilor UE de la tarifele suplimentare la importurile de otel si aluminiu, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (foto), relateaza site-ul agentiei Reuters.
Statele Unite au anuntat joi seara ca, incepand cu 1 iunie, noile taxe vamale vor fi aplicate si la importurile de otel si aluminiul din Canada, Mexic si Uniunea Europeana, punand capat unei exceptari de doua luni.
"Aceasta este o zi proasta pentru comert. Vom prezenta acest conflict la OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) si vom anunta contramasuri cat de curand", a declarat Juncker intr-un discurs tinut la Bruxelles, potrivit Mediafax.
"Este complet inacceptabil ca o tara sa impuna masuri unilaterale atunci cand este vorba de comert mondial", a adaugat acesta.
Si ministrul german al Finantelor a condamnat decizia Statelor Unite, caracterizand-o drept "gresita" si "ilegala", relateaza site-ul agentiei Dpa, citat de Mediafax.
"Aceasta nu este o zi buna pentru relatiile trans-Atlantice", a declarat Scholz pentru reporteri, aflandu-se in Canada, unde va discuta cu ministrii de Finante din tarile membre G7.
"Decizia Statelor Unite de a initia unilateral tarifele este gresita. Din punctul meu de vedere este si ilegala, avem reguli clare privind tarifele internationale. Aceasta decizie reprezinta o incalcare a acelor reguli", a mai declarat Scholz.
Noile tarife au intrat in... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 11:17
Oficialii Uniunii Europene si cei ai Statelor Unite ale Americii vad diferit anumite aspecte legate de economie, iar asta determina si abordari diferite in ceea ce priveste politicile aplicate in acest domeniu.
Reprezentantii UE sunt de parere ca economia SUA functioneaza aproape la intreaga sa capacitate, in timp ce oficialii de la Washington spun ca mai sunt necesari cativa ani de crestere puternica, pentru ca acest segment sa functioneze asa cum ar trebui.
Exista o diferenta intre modul in care europenii analizeaza economia Statelor Unite ale Americii si modul in care americanii fac acest lucru.
In mai, Comisia Europeana estima ca diferenta dintre PIB-ul actual si cel potential in Statele Unite ale Americii in 2012 era de 0,5% din PIB-ul potential, in timp ce americanii estimau ca aceasta este de 5,3% din PIB.
Daca oficialii Rezervei Federale ar adopta viziunea Comisiei Europene asupra economiei SUA, ar creste probabil ratele dobanzilor, Totusi, Fed planuieste sa mentina nivelul ratelor dobanzilor la un nivel scazut pana in 2014.
Oficialii UE si cei americani vad diferit si situatia somajului din SUA: europenii vad un mare numar de someri in SUA, care trebuie sa se reorienteze profesional, rata somajului fiind de 8,3%, in timp ce americanii considera ca au o rata a somajului sub 6,5%.
Cele doua abordari implica moduri de actiune diferite.
Potrivit Wall Street Journal, aceasta impartire transatlantica va contura de acum incolo modul in care vor fi... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 09:26