Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, in Parlamentul European, ca Romania si Bulgaria trebuie sa rezolve problema coruptiei inainte de a fi primite in Schengen.
Mark Rutter si-a inceput discursul spunand ca este o ocazie buna pentru a discuta cele mai importante probleme ale Uniunii Europene si cum pot lucra impreuna pentru rezolvarea lor.
Apoi, acesta a ajuns si la subiectul despre aderarea Romaniei la Schengen, precizand ca atat tara noastra, cat si Bulgaria trebuie sa rezolve problema coruptiei, insa a apreciat eforturile depuse pana acum.
"Salut faptul ca Romania si Bulgaria au aceasta aspiratie de a adera cu totul la acquis-ul Schengen si stim despre efortul depus in Bulgaria si Romania in aceasta privinta. Dar stim ca munca nu este incheiata.
Romania si Bulgaria trebuie sa indeplineasca anumite conditii din MCV, iar coruptia e una dintre cele mai importante. O intelegere e o intelegere si nu putem accepta tari in Schengen daca nu indeplinesc toate criteriile", a spus Rutte.
Dupa declaratia olandezului, europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis acestuia o scrisoare in care ii critica afirmatiile.
Olanda are un nou Guvern care e dispus sa ne voteze in Schengen. Conditia: Fara coruptie la nivel inalt (Surse Ziare.com)
"Ati spus ca statele trebuie sa lucreze intre ele, ca intelegeti valoarea compromisurilor si a intereselor partajate, dar, in acelasi timp, sustineti paradisurile fiscale in tara dumneavoastra si nu sustineti... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 17:32
Olanda are in sfarsit un nou guvern, dupa alegerile legislative care s-au desfasurat la jumatatea lunii martie, iar prim-ministrul liberal Mark Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".
In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.
"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.
Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.
La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.
"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.
Chiar daca aceasta... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:35
Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa intre in viitorul apropiat in Schengen sau sa adopte moneda euro, reactii ce survin la o zi dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor tari in spatiul Schengen si extinderea zonei euro catre toate statele UE.
"Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs", a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.
"Decizia nu va fi luata astazi", a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justitie si afaceri interne, noteaza portalul italian lumsanews.it.
Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani si cu privire la extinderea zonei euro si adoptarea monedei comune de catre Romania si Bulgaria. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaueble, a salutat initiativa lui Juncker aflata "pe linia de baza a conceptelor noastre de politica europeana", dar a amintit ca pentru ca alte tari sa se poata alatura zonei euro "este necesar sa indeplineasca toate criteriile", iar o adoptare "prematura" a monedei comune poate genera multe probleme, dand ca exemplu cazul Greciei.
Este evident ca statele care intra in zona euro "trebuie sa fie capabile sa gestioneze o moneda stabila si puternica, asupra careia nu vor putea sa intervina cu devalorizari", a explicat oficialul german.
El a mentionat de asemenea ca Germania doreste "o Europa puternica", si ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 20:03
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei impotriva terorismului si al migratiei ilegale, a declarat joi, cu prilejul unei vizite la Sofia a Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, premierul bulgar Boiko Borisov.
Pe agenda intrevederii sefei diplomatiei UE cu premierul bulgar s-au aflat, printre altele, presiunea migrationista si situatia din Grecia, precizeaza serviciul de informatii al guvernului, relateaza BTA.
"Bulgaria este printre tarile cel mai grav afectate de presiunea migratiei si, in conditiile cresterii fluxului migrationist, noi dovedim ca pazim cu succes frontiera externa a UE", a declarat Borisov in cadrul intrevederii cu Mogherini.
Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen
Prim-ministrul bulgar a adaugat ca aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei ...citeste mai departe despre "Borisov: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, un semnal clar despre UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 22:10
Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.
Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.
De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.
Cele doua state se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi din cauza opozitiei manifestata de Olanda care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei.
Insa ele sperau sa obtina cel putin o garantie a aprobarii aderarii la Schegen in aceasta vara. In cele din urma decizia a fost amanata pentru luna septembrie.
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a aratat sceptic in legatura cu capacitatea Romaniei si Bulgariei de a securiza frontierele in cazul in care ar adera la Schengen.
"Cu toate problemele pe care le intampinam acum la frontiera cu Grecia, se pune problema daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.
Intrebat cat timp Olanda va mentine aceasta atitudine, el a raspuns: "Cat timp va fi necesar", insistand ca aceasta pozitie se bucura de o "larga sustinere" pe... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 23:15
Ministrii europeni de interne, reuniti in cadrul Consiliului JAI, au decis marti ca Liechtenstein sa devina, de la 19 decembrie, a 26-a tara membra a spatiului Schengen.
Ministrii au adoptat o decizie ce permite atat ridicarea controalelor la granitele interne (spatiului Schengen) cu Liechtenstein, cat si eliminarea actualelor restrictii asupra folosirii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).
Intr-o evaluare precedenta, Consiliul JAI a stabilit ca Liechtenstein indeplineste toate conditiile necesare pentru aplicarea practica a partilor relevante ale acquisului Schengen.
Din spatiul Schengen fac parte in prezent 22 de state din cele 27 membre ale UE (exceptiile sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda si Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia si Elvetia.
Olanda inca blocheaza admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen
Tot in reuniunea de marti a ministrilor de interne europeni presedintia poloneza Consiliului UE a facut o prezentare succinta a dosarului extinderii Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei.
Dupa cum se stie, Olanda este singura tara care inca blocheaza extinderea spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a anuntat, luna trecuta, ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape (intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre dupa iulie anul viitor).
Totusi, autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:38
Guvernul Romaniei si cel al Bulgariei se vor intruni miercuri, la Bucuresti, in prima sedinta comuna a celor doua cabinete, in contextul unei cooperari bilaterale foarte stranse si al interesului de a promova, in comun, o serie de obiective la nivel european, informeaza Executivul de la Bucuresti, potrivit NewsIn.Membrii celor doua guverne vor discuta aspecte legate de cooperarea bilaterala, cu accent pe energie, transporturi, finante, cooperare transfrontaliera, educatie, agricultura, aparare, afaceri interne, afaceri sociale, mediu si cultura.
De asemenea, vor fi abordate teme de actualitate de pe agenda europeana privind implementarea Strategiei UE pentru Dunare, aderarea celor doua state la Spatiul Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare, viitorul cadru financiar multianual al UE, guvernanta economica, cooperarea la Marea Neagra si vecinatatea estica a UE.In contextul sedintei celor doua guverne, vor avea loc reuniuni bilaterale ale primului-ministru roman, Emil Boc cu omologul sau bulgar, Boyko Borissov, precum si ale membrilor celor doua Cabinete.La finalul sedintei comune de guvern, vor fi semnate o serie de documente bilaterale, mai anunta Executivul. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 17:07
Amanarea intrarii in spatiul Schengen a constituit o lovitura in mandria nationala pentru Romania si Bulgaria, iritate, inca de la aderarea la UE in 2007, de faptul ca sunt tratate ca membri de rangul doi, comenteaza cotidianul britanic Financial Times, in editia electronica de vineri, citat de Mediafax.Chiar dupa ce Uniunea Europeana si-a deschis portile pentru Bulgaria si Romania in 2007, cele doua tari s-au aratat iritate pentru ca sunt tratate ca membri de rang secund, afirma cotidianul britanic.
Prin urmare, decizia unui grup de state membre UE condus de Franta si Germania de a amana aderarea lor la spatiul Schengen "le-a lovit in mandria nationala pe cele doua state cele mai sarace ale blocului" comunitar, comenteaza Financial Times, amintind ca presedintele roman Traian Basescu a calificat aceasta decizie drept un "act de discriminare".
Aderarea la Schengen era o prioritate pentru cele doua tari vecine din sud-estul Europei si ambele au cheltuit sume importante de bani pentru a spori securitatea granitelor, pentru a moderniza sistemele informatice si infrastructura aeroporturilor in scopul de a adera in martie.
Raportul privind evaluarea finala a inspectorilor Schengen nu a fost inca dat publicitatii, dar informatiile vehiculate in capitalele europene arata ca Romania aproape a indeplinit conditiile tehnice, probleme fiind descoperite la granita Bulgariei cu Turcia, continua cotidianul britanic.
Franta si Germania au afirmat insa clar ca, oricum, exista si alti... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 22:53
Romania este mai aproape decat Bulgaria de indeplinirea conditiilor de aderare la spatiul Schengen, a declarat miercuri seara ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, informeaza Mediafax. "In urma unei reuniuni a expertilor la Bruxelles, care a avut loc la 14 ianuarie, cu privire la nivelul de pregatire a Romaniei si Bulgariei", cele doua tari candidate la UE, "se pare ca Romania este mai pregatita decat Bulgaria", a declarat Sandor Pinter in fata jurnalistilor, adaugand ca o viitoare reuniune ar putea avea loc la Bruxelles la 28 ianuarie.
"De partea bulgara, inca mai avem probleme tehnice", a adaugat ministrul, care a exclus posibilitatea unei aderari separate a celor doua tari, care au intrat in UE in 2007, la trei ani dupa marea extindere a UE cu zece tari.
In privinta obiectiilor franco-germane fata de viitoarea aderare a celor doua tari, Berlinul si Parisul invocand amploarea coruptiei si neadaptarea sistemelor judiciare, Sandor Pinter a declarat ca va trebui sa se "analizeze daca au mai existat conditii prealabile similare" in cazul aderarii altor tari. mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 00:17