Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Un summit al liderilor europeni va avea loc marti, la Bruxelles, pentru a se discuta situatia creata in urma votului de duminica al grecilor.
Summitul a fost cerut de Angela Merkel si Francois Hollande, la scurt timp dupa anuntarea primelor rezultate partiale ale referendumului organizat duminica in Grecia, la care elenii au spus nu austeritatii cerute de creditorii internationali.
Grecii au spus NU Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat intalnirea de marti, care va incepe la ora 18.00, ora Bruxelles-ului.
Intalnirea liderilor tarilor din UE va fi precedata de o intalnire a ministrilor de Finante, a declarat Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogroup. Fara sa comenteze mai mult, Dijsselbloem a spus ca a luat nota de rezultatul referendumului din Grecia, pe care il considera... citeste mai departe despre "Liderii tarilor din UE se intalnesc de urgenta sa discute situatia Greciei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 02:07
Liderii politici din Europa si Rusia si-au exprimat opiniile in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia, unde populatia s-a pronuntat covarsitor impotriva masurilor de austeritate solicitate de creditorii internationali ai tarii.
Referendum in Grecia: elenii au spus "NU" Europei
Frustrare in Germania: Cancelarul Angela Merkel a tinut un discurs in fata coalitiei de guvernare, in cadrul caruia l-a criticat pe premierul grec Alexis Tsipras pentru decizia de a merge inainte cu referendumul, arata revista Spiegel, citata de Greek Reporter. Se pare ca "doamna de fier" a Europei nu si-a ascuns iritarea fata de modul in care se face politica la Atena si l-a acuzat pe liderul Guvernului elen ca incalca principiile Europei.
Si alti politicieni nemti au reactionat la rezultatele referendumului din Grecia. Conservatorul Hans Michelbach a mentionat ca aceasta tara o va duce mai bine in afara zonei euro, informeaza Sky News, iar colegul sau de partid Michael Fuchs a transmis ca ...citeste mai departe despre "Grecii au spus NU Europei - Cum au reactionat liderii din UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 23:05
Grecii isi decid astazi soarta. Referendumul prin care populatia este chemata sa se pronunte pro sau contra masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali ai Greciei are loc duminica.
Miza este mare atat pentru Grecia, care ar putea iesi cel putin din uniunea monetara, cat si pentru tarile din UE, care vor fi afectate in mai mica sau mai mare masura, dar si pentru constructia europeana in sine.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre votul istoric din Grecia:
11.58 - Premierul Italiei Matteo Renzi, a declarat ca "Dupa referendum, indiferent de rezultant, trebuie sa reluam discutiile. Prima care stie acest lucru este tocmai Angela Merkel", informeaza Il Messaggero.
11.45 - BBC aminteste, cu ajutorul unui infografic, cat datoreaza Grecia si cui.
Foto: BBC/Open Europe
11.18 - Cativa fosti prim-ministri eleni au votat duminica, la primele ore ale diminetii, in favoarea propunerii de acord formulata de creditorii ...citeste mai departe despre "Zi decisiva pentru Grecia si Europa - Mai multi greci la ATM-uri decat la vot. Tsipras a facut spectacol in sectia de votare LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 11:59
Grecii sunt chemati la referendum, duminica, pentru a decide daca vor sa accepte conditiile impuse de creditorii internationali sau nu. Insa care sunt scenariile posibile, in functie de rezultatul acestui vot?
CNBC a aratat pe ce cai pot merge elenii si care ar fi drumul catre iesirea din zona euro.
Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum
Aparent, referendumul are ca tema masurile inaintate de creditorii internationali saptamana trecuta, pentru a salva acordul intre cele doua parti. Insa acesta a expirat marti, iar Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si restul zonei euro au stabilit ca ar putea relua negocierile doar dupa ce afla rezultatul votului.
Referendum istoric in Grecia: Intrebarea pusa votantilor e complicata, confuza, manipulatoare. Asa a castigat si Hitler
In acest context, referendumul a perceput ca avand un sens mai larg, anume daca elenii vor sa ramana sau nu ...citeste mai departe despre "E alba sau neagra? Viitorul Greciei se decide duminica - Scenarii posibile (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 07:06
Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.
"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.
"A dat cu rest"
"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.
In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.
Intre "DA" si "NU"
Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.
Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.
Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
Cel mai probabil, daca grecii voteaza "nu" la referendumul de duminica, atunci ei nu mai au un loc in zona euro, a transmis seful ministrilor de Finante din uniunea monetara, olandezul Jeroen Dijsselbloem.
El le-a mai transmis elenilor sa nu se imbete cu apa rece si sa creada vorbele spuse de liderii de la Atena, arata Reuters, potrivit Yahoo News.
Referendum in Grecia: Ministrul de Finante pluseaza - In ce conditii isi va da demisia
"Trebuie sa clarificam un lucru: daca poporul grec va vota 'nu', sa nu creada nimeni ca totul va fi renegociat si ei vor avea parte de un pachet mai atractiv", a avertizat Dijsselbloem.
Oficialul olandez considera ca masurile de austeritate sunt necesare pentru ca tara sa revina pe drumul cel bun.
"Daca oamenii arata ca nu vor asta, atunci nu doar ca nu ...citeste mai departe despre "Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "nu" la referendum, afara din zona euro!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:48
Tonul in crescendo al ciondanelii vehemente din Europa poate parea unui privitor neavizat drept rezultatul inevitabil al finalului amar inregistrat in negocierile dintre Grecia si creditorii sai.
In realitate insa, liderii europeni isi dau in sfarsit arama pe fata aratand ca adevarata natura a disputei pe tema datoriei elenilor ascunde nu doar o problema financiara, ci si una de afirmare a puterii in detrimentul democratiei, afirma laureatul cu Nobel pentru economie Joseph Stiglitz intr-un editorial Project Syndicate.
Greseli impardonabile
Programele economice varate pe gat Greciei timp de cinci ani de catre "troika" creditorilor s-au dovedit a avea efecte dezastruoase, PIB-ul tarii scazand cu 25%.
Nu a existat vreodata o criza care sa fie deliberat condusa spre asemenea consecinte catastrofice: somajul in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, a depasit 60%.
Este uimitor faptul ca grupul de creditori ai Greciei refuza sa isi asume responsabilitatea petru acest dezastru sau sa admita ca previziunile si modelele sale economice au esuat.
Mai surprinzator se dovedeste faptul ca liderii Europei nu au invatat nimic din greseala lor. Creditorii continua sa ii ceara Greciei atingerea unui surplus bugetar de 3,5% din PIB pana in 2018.
Economisti din toata lumea au condamnat tinta prescrisa de creditori ca fiind o adevarata pedeapsa pentru economia Greciei, deoarece incercarea de a atinge acest prag va duce inevitabil la o recesiune si mai profunda.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 16:14
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie si profesor la Universitatea Columbia, face o analiza privind ceea ce a numit "atacul Europei asupra democratiei grecesti", in contextul evenimentelor din ultimele zile.
"Liderii europeni incep in sfarsit sa dezvaluie adevarata natura a disputei pe datorie aflata in curs de desfasurare, iar raspunsul nu este multumitor: este despre putere si democratie mult mai mult decat despre bani si economie", scrie Stiglitz, intr-un articol pentru Project Syndicate.
Acesta sustine ca, in urma programului impus Greciei de Troika - Comisia Europeana, BCE si FMI - a rezultat o scadere cu 25 la suta a PIB tarii. "Nu ma pot gandi la nicio depresiune, vreodata, care sa fi fost atat de deliberata si sa aiba asemenea consecinte catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60 la suta", spune profesorul universitar.
In Grecia si speranta a murit - LIVE TEXT
"Este uimitor faptul ca Troika a ...citeste mai departe despre "Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 18:56