Romania a avut in iulie, pentru a sasea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Tara noastra a inregistrat un avans al preturilor de consum de 4,3%, in scadere totusi fata de o rata anuala a inflatiei de 4,7% inregistrata in luna iunie, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a urcat in luna iulie 2018 pana la 2,2%, de la 2,1% in luna iunie, in timp ce in zona euro inflatia a urcat pana la 2,1% de la un nivel de 2% inregistrat in luna iunie. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,3%), Bulgaria (3,6%) si Ungaria (3,4%).
Comparativ cu situatia din luna iunie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, inclusiv in Romania de la 4,7% la 4,3%, a ramas stabila in alte sase tari si a crescut in 13 de state.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut la 2,1% in luna iulie 2018, de la 2% in luna iunie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,89 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,64 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,49 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a scazut in luna iulie la 4,56%, de la 5,4% in iunie, in... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 13:29
Iunie 2018 a fost a cincea luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 4,6% inregistrata in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a stagnat in luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind inregistrat in zona euro. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Estonia (3,9%) si Ungaria (3,2%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in trei state membre, a ramas stabila in alte doua tari si a crescut in 22 de state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 4,6% la 4,7%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut la 2% in luna iunie 2018, de la 1,9% in mai 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,76 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,53 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,4% in iunie 2018, in scadere usoara cu 0,01 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,41%), pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:33
Europarlamentarul Siegfried Muresan a comentat, miercuri, faptul ca rata anuala a inflatiei a ajuns in luna iunie, la 5,40%.
Acesta sustine, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca guvernul PSD - ALDE genereaza inflatie aproape ca in Nigeria, de la 0,6%, la 5,4% in doar un an.
"Guvernul PSD - ALDE a transformat economia Romaniei in una dintre cele mai instabile din regiune si cu cea mai mare rata a inflatiei din UE. Conform datelor Institutului National de Statistica publicate astazi, rata anuala a inflatiei in iunie 2018 a fost de 5,4%, in conditiile in care acum 18 luni era de 0%.
In plus, intr-un singur an, mai 2017 - mai 2018, asistam la o crestere brusca de la 0,6%, la 5,4%. Aceasta evolutie a inflatiei in doar 12 luni aduce Romania la nivelul economiilor instabile precum Nigeria, exemplu cunoscut pentru inflatia brusca din ultimii ani", a declarat Muresan.
Europarlamentarul a adaugat ca principala consecinta a acestei inflatii record este ca scade nivelul de trai al romanilor.
"Oamenii isi permit mai putine cu aceiasi bani fata de anul trecut, iar cel mai mult au de suferit romanii cu venituri mici in conditiile in care produsele de baza au printre cele mai mari cresteri de preturi", a completat el.
Mai mult, a adaugat europarlamentarul, o inflatie mare si cu crestere brusca duce la scaderea investitiilor de lunga durata.
"Mediul de afaceri va investi mai putin in proiecte pe termen lung din cauza incertitudinii veniturilor. Consecinta este ca... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 11:46
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut usor in luna iunie, la 5,40%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Cu toate acestea, ramane in continuare la cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%.
In iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,58%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iunie, la alte legume si conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) si transportul aerian (10,22%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iunie fata de decembrie, cu 6,18%.
In schimb, pretul oualor a scazut cu 27,12% in iunie fata de decembrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, in 4 iulie, ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in conditiile in care cele mai noi evaluari au reconfirmat perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor luni.
In ultima prognoza, publicata in 9 mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:30
Romania a inregistrat in luna mai a treia cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din UE (1,3%), fiind devansata doar de Austria (1,5%) si Luxemburg (1,4%), un nivel dublu fata de cel inregistrat la nivelul UE 28, unde rata anuala a inflatiei a scazut in mai la 0,6%, de la 0,8% in luna precedenta, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu luna aprilie 2014, inflatia a crescut in sapte state membre, a ramas stabila in patru tari si a scazut in 16 state membre (inclusiv in Romania de la 1,6% la 1,3%). Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 2,1%), Bulgaria (minus 1,8%), Portugalia (minus 0,3%) si Cipru ( minus 0,1%).
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut in mai la 0,5%, de la 0,7% in luna precedenta. Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.
Cele mai mari cresteri de preturi in zona euro au fost inregistrate la tutun, in restaurante si cafenele (crestere de 0,08 puncte procentuale fiecare) si electricitate (0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul legumelor a scazut cu 0,13 puncte procentuale, pretul serviciilor de telecomunicatii s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,07 puncte procentuale.
Alerta in zona euro
Inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:55
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august 2012, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie 2012, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 21-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor foarte aproape de 2%.
In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 14 septembrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
In luna iulie 2012, inflatia din Romania (3,1%) a depasit media din UE (2,5%).
Inflatia din Romania, peste media UE, in iulie
Comparativ cu luna iunie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 12 state membre, a ramas stabila intr-un singur stat si a crescut in 14 tari (inclusiv in Romania). mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 13:41
Rata anuala a inflatiei in luna iunie 2012 a urcat in Uniunea Europeana la 2,6% (de la 2,5% in mai) si s-a mentinut stabila in zona euro, la 2,4%, conform datelor revizuite publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 19-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.
In luna iunie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,6%), Estonia si Malta (ambele cu 4,4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Bulgaria (1,6%). Romania se situeaza atat sub media din UE cat si sub media din zona euro cu o rata anuala a inflatiei de 2,2%, potrivit Eurostat.
Comparativ cu luna mai 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in opt state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in opt tari si a crescut in zece.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (1,1%), Irlanda (1,6%) si Grecia (1,9%) iar cea mai ridicata in Estonia si Ungaria (ambele cu 4,7%) si Slovacia (4,1%). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 15:14