Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Planul presedintelui BCE, Mario Draghi, privind achizitia de obligatiuni guvernamentale nu a convins investitorii sa finanteze Spania si Italia mai ieftin. Acest plan a determinat insa mentinerea costurilor de imprumut ale unor tari ca Franta si Belgia.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Randamentul obligatiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83%, dupa ce a coborat la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi dupa ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor care accepta conditii economice in schimbul actiunilor.
Costul de asigurare a datoriilor Frantei a coborat in aceasta perioada cu 24%, aproape dublu fata de 13% pentru Italia, anunta Bloomberg.
"Ceea ce a facut Draghi a fost benefic intr-o anumita masura, dar exista inca scepticism in piata pentru ca Spania nu a facut pasul de a cere ajutor. Nu schimba faptul ca Spania are inca o problema mare de rezolvat. Franta si Belgia sunt vazute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneza GAM, care supravegheaza active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, fata de 0,24% pentru Franta. Italia are un cost de finantare pe doi ani de 2,16%, de sase ori mai mare fata de 0,36% in cazul Belgiei.
Spania a avut performante mai slabe si ca Irlanda, tara laudata de UE pentru reformele economice. Obligatiunile irlandeze au adus investitorilor un castig de 4,6% de la... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:52
Spania nu are in vedere cautarea unui ajutor rapid din partea Uniunii Europene pentru a usura costurile sale de indatorare, au spus doua surse spaniole miercuri.
Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care oficialii zonei euro au anuntat totusi ca vor derula actiuni in sprijinul Spaniei la sfarsitul acestui an.
Autoritatile europene se concentreaza pe gasirea unor masuri al caror scop este protejarea uniunii monetare, potrivit Reuters.
Costurile de imprumut ale Spaniei au atins saptamana aceasta niveluri record de la lansarea monedei euro in urma cu 13 ani. Obligatiunile Spaniei cu maturitate la zece ani au fost tranzactionate la randamente de 7,4% miercuri, in scadere de la 7,7%, valoarea inregistrata in urma cu o zi. Aceasta valoare este insa considerata nesustenabila.
Costurile de creditare ale Spaniei au ajuns la cel mai ridicat nivel din 1999
Surse din Madrid au negat informatiile prezentate de ziarele din Germania si Italia privind faptul ca Spania este pe punctul de a cere ajutorul Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (EFSF) prin intermediul vanzarii de obligatiuni.
"Nu sunt avute in vedere nici o salvare completa a economiei spaniole si nici un program de cumparare de obligatiuni de catre EFSF", au spus surse spaniole.
O alta sursa a mentionat ca guvernul spaniol urmareste sa implementeze deciziile la care s-a ajuns in urma celui mai recent summit european, ca si sa recapitalizeze bancile sale, pentru care s-a cautat... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 16:59
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
Liderii UE incearca in Spania o noua strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordand un termen mai indelungat pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce masurile dure de austeritate au starnit valuri de proteste si o nemultumire profunda in Grecia, potrivit unei analize Bloomberg.
Termenul pana la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, pana in 2014. Guvernul de la Madrid a anuntat recent noi masuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum cresterea TVA de la 18% la 21%, scaderea ajutoarelor de somaj si reducerea numarului consilierilor de pe langa autoritatile locale cu o treime.
Totodata, Europa a acceptat sa ridice tinta de deficit bugetar a Spaniei pentru acest an la 6,3% din PIB, de la 5,3% din PIB, insa au recomandat Madridului sa accelereze scaderea indicatorului.
Concesiile acordate Spaniei de UE incurajeaza sperantele Irlandei si Portugaliei ca ar putea obtine la randul lor mai mult timp pentru ajustarea finantelor publice, dupa ce strategia dura promovata de Germania in cazul Greciei a declansat miscari violente impotriva austeritatii.
"Europenii invata din propriile greseli. Batul este necesar, dar momeala este si ea de folos", comenteaza Christian Schultz, senior economist la Berenberg Bank, Londra, si fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile spaniole au inchis miercuri in urcare, iar costurile de... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:46
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, considera miliardarul George Soros.
"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Soros recomanda UE sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania
Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.
Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:52
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
In timp ce Washingtonul se zbate sa ajunga la un acord in privinta plafonului de indatorare, criza datoriilor suverane s-a instalat confortabil in Europa. Oricine crede ca problemele au trecut se inseala amarnic, scrie revista americana Time.
Pana si ministrul de finante german a recunoscut ca "ar fi o greseala sa credem ca un singur summit poate alunga criza de incredere in zona euro".
Iata cateva semne care arata ca sfarsitul crizei datoriilor suverane nu este aproape.
In primul rand, momentele grele ale Greciei nu s-au terminat.
Cel mai recent acord se bazeaza pe prea multe necunoscute.
Atena trebuie sa implementeze un program de austeritate "sinucigas" din punct de vedere politic si, judecand dupa progresul inregistrat pana acum, este greu de crezut ca guvernul Greciei va merge pana la capat.
Ideea ca Grecia ar putea sa stranga peste 40 de miliarde de dolari din privatizari intr-o perioada scurta este foarte optimista.
Posibilii cumparatori vor astepta pana sa cumpere la cel mai mic pret posibil.
In al doilea rand, acordul de salvare a Greciei nu a intarit cu nimic increderea in economiile din zona euro.
Dobanzile la care se imprumuta Italia si Spania au inceput deja sa creasca alarmant.
Viitorul traseu al crizei depinde si de succesul pe care il vor intregistra Irlanda si Portugalia cu reformele pe care le-au promis atunci cand au primit o mana de ajutor din partea UE.
La fel de mult conteaza si abilitatea Spaniei si a Italiei de a-si repara finantele... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 14:13