NATO va trimite avioane de recunoastere in Polonia si Romania, pentru a monitoriza situatia din Ucraina. Informatia a fost confirmata de MAPN, care a precizat ca aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri in spatiul aerian al Romaniei, pe rutele si in zonele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic.
Luni s-a dat unda verde pentru aceasta operatiune, informeaza BBC, care citeaza un purtator de cuvant al NATO.
Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei
Acesta a transmis ca toate zborurile de recunoastere vor avea loc pe teritoriile celor care fac parte din alianta.
Masura a fost calificata de NATO ca fiind "potrivita si responsabila", menita sa apere siguranta aliantei.
SUA deja au trimis aliatilor din Europa sase aparate de zbor de tip F-15 si vor demara un exercitiu de antrenament cu 12 avioane F-16 in Polonia.
Decizia vine inainte de referendumul de duminica, 16 martie, cand cetatenii Crimeii vor ...citeste mai departe despre "Criza din Ucraina: NATO trimite avioane in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 09:35
Romania trebuie sa aplice "imediat" recomandarile formulate de Comisia Europeana si sa respecte standardele Uniunii Europene, afirma presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Suntem o Uniune a valorilor comune si a increderii reciproce: toate statele membre trebuie sa respecte institutiile democratice, independenta sistemului judiciar si statul de drept", a declarat Schulz pentru agentia italiana ANSA, referindu-se la raportul Comisiei Europene privind situatia din Romania.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ca Romania a facut un pas inapoi de pe marginea prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata, un nou raport urmand sa fie adoptat in acest an.
Inaltul oficial european a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.
Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania. "Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimideze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 10:01
Noul acord de stabilitate fiscala a fost solutia convenita de liderii europeni, la summitul UE pentru salvarea monedei euro. In timp ce presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sustin ca acordul nu ii va afecta pe romani, realitatea pare sa fie alta.
Liderii europeni au convenit sa adopte un acord interguvernamental care sa creeze un nou mod de coordonare a politicilor economice si a fiscalitatii, dar si sa dezvolte instrumentele de stabilizare a zonei euro.
Noul acord de stabilitate fiscala presupune, printre alte masuri, adoptarea unui deficit structural de 0,5% care sa fie impus prin Constitutie. In acest fel s-ar evita o situatie similara celei care a dus la criza datoriilor suverane.
Europa cu doua viteze
In acest moment, analistii straini atrag atentia ca Europa are doua viteze, pentru ca premierul David Cameron si-a exercitat dreptul de veto si s-a opus modificarii tratatelor Uniunii Europene (UE).
Pe de o parte, exista "nucleul dur", format din toate statele membre in zona euro, care vor adopta unificarea fiscala. Pe de alta parte, exista tarile care au adoptat moneda unica europena si care isi pot defini singure politicile fiscale. In schimb, vor fi atent monitorizate de la Bruxelles.
Romania s-a alaturat "nucleului dur", asa cum preciza premierul Emil Boc si ca acest lucru reprezinta pentru statul roman marele castig. In plus, faptul ca Romania a inceput din 2010 sa limiteze deficitul bugetar si datoria publica, va contribui la... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:42