In iunie, luna in care in majoritatea statelor membre ale UE au inceput sa fie ridicate restrictiile menite sa opreasca raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), rata somajului a urcat la 7,1%, de la 7% in mai, in timp ce in zona euro rata somajului a crescut la 7,8%, de la 7,7%, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In randul statelor membre, cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in Cehia (2,6%), Polonia (3%), Germania si Malta (ambele cu 4,2%), Olanda (4,3%), Bulgaria (4,4%), Slovenia (4,8%) si Romania (5,2%). La polul opus se situeaza Spania (14,5%) si Letonia (10,1%).
Eurostat estimeaza ca in zona euro aproximativ 12,685 milioane de persoane (din totalul populatiei estimat la 330 de milioane) erau in somaj in cursul lunii iunie, cu 203.000 mai multe decat in mai.
In iunie, 2,962 milioane de tineri din UE nu erau angajati, din care 2,360 milioane erau in zona euro. In randul femeilor din UE, rata somajului era de 7,5% in iunie, in crestere de la 7,3% in mai, in timp ce in randul barbatilor rata somajului era de 6,7% in iunie, fata de 6,6% in mai. ...citeste mai departe despre "Romania, printre statele UE cu cea mai scazuta rata a somajului in luna iunie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 13:26
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat vineri un summit european prin videoconferinta pe 23 aprilie, consacrat relansarii economice a Uniunii Europene, afectata din plin de pandemia de coronavirus.
"A venit timpul sa punem bazele unei redresari economice robuste", a afirmat el intr-un comunicat, a doua zi dupa un acord al ministrilor europeni privind un raspuns comun la criza, pe care l-a calificat drept "un progres semnificativ", informeaza AFP, DPA si Reuters.
"Acest plan trebuie sa ne relanseze economiile promovand in acelasi timp convergenta in UE. Bugetul UE va trebui sa joace un rol semnificativ aici", a mai afirmat Michel intr-un comunicat difuzat pe Twitter.
Liderii UE vor trebui sa exploreze "infiintarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economica robusta in toate statele membre", se mentioneaza in comunicat.
Charles Michel sustine ca lucreaza cu Comisia Europeana la o "foaie de parcurs si un plan de actiune pentru a asigura bunastarea tuturor europenilor si pentru a aduce inapoi UE pe calea unei cresteri puternice, sustenabile si incluzive bazate pe o strategie verde si digitala".
Pachetul convenit de ministrii de finante aduce raspunsul fiscal al UE la pandemia de COVID-19 la 3.200 de miliarde de euro, cel mai mare din lume, pe langa masurile pe care statele membre le iau deja la nivel national.
Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 19:24
Inainte de intelegerea statelor UE privind ajutoare de miliarde pentru combaterea urmarilor crizei COVID-19, au existat certuri, tentative de santaj si scenarii apocaliptice. Nenecesar si daunator.
Toti cei care stiu cum functioneaza UE stiu ca statele membre ajung cumva in final la un acord. Mereu cand exista un interes pentru fiecare in parte ca o intelegere sa fie incheiata.
Ceea ce este cazul in privinta ajutoarelor financiare de urgenta pentru combaterea urmarilor crizei coronavirusului: economiile nationale interconectate ale Europei se vor reface doar impreuna in ritm mai alert, pe cont propriu risca sa schiopateze serios. De data aceasta, insa, atmosfera a fost deosebit de dramatica - de peste tot s-au facut auzite intrebarile grave despre soarta Uniunii si despre eventuala ei prabusire.
Dar solidaritatea, asa cum este ea inteleasa in sudul UE, nu poate fi impusa cu forta si poate dauna nordului.
Circ exagerat
A iesit de data aceasta in mod special in evidenta, la indragitul capitol european "Circ pentru spectatorii de acasa", ministrul de Finante din Olanda, Wopke Hoekstra. El s-a opus mai intai din principiu, ulterior detaliat.
Exista motive intemeiate pentru ca un stat din nordul UE sa se opuna emiterii de corona-obligatiuni. Dar faptul ca olandezii voiau sa conditioneze pana si creditele acordate din Mecanismul European de Stabilitate de anumite reforme in tarile beneficiare a fost in contextul actual o obraznicie.
Ministrul olandez a dorit... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:05
Produsul Intern Brut al Irlandei a inregistrat o expansiune de 6,7% in 2018, dupa un avans de 7,2% in 2017, fiind cel mai rapid ritm de crestere a economiei din Uniunea Europeana, pentru al cincilea an consecutiv, transmite Reuters.
Statisticile din aceasta economie deschisa pot fi distorsionate, dupa ce datele pentru 2015 privind cresterea economica au fost ajustate, indicand un avans extraordinar de 26% comparativ cu 2014, rezultat care a fost insa influentat de faptul ca multe firme din industria de leasing aerian si-au mutat bilanturile in Irlanda.
Astfel de distorsiuni sunt legate de faptul ca o serie de multinationale si-au stabilit sediul in Irlanda. Totusi, si alte date mai stabile, de la somaj la vanzarile de retail, arata o crestere solida a economiei reale.
De asemenea, cererea pe plan intern a crescut cu 3,3%, stimuland avansul economiei, a anuntat joi Oficiul Central de Statistica (CSO) . In trimestrul patru din 2018, PIB-ul Irlandei a inregistrat o expansiune de 0,1%, fata de un avans de 0,9% in precedentele trei luni. Cresterea solida a redus nivelul datoriei Irlandei ca procent din PIB la aproximativ 68%, a anuntat un statistician al CSO, Michael Connolly.
Banca Centrala a Irlandei estimeaza o moderare a cresterii economiei la 4,4% in cazul unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana cu un acord si o expansiune de doar 1,5% daca aceasta paraseste blocul comunitar fara nicio intelegere.
Tara denumita "Tigrul celtic" pentru dinamismul... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 09:49
Romania a inregistrat cea mai rapida apropiere de statele dezvoltate din vestul Europei dintre toate statele membre dupa intrarea in blocul comunitar, arata datele biroului european de statistica, Eurostat, publicate marti.
Tara noastra a ajuns in 2016 la 59% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor.
In 2006, ultimul an in afara Uniunii Europene, Romania se situa la 39% din media UE dupa acest indicator, usor peste Bulgaria, care se situa la 38%.
Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa in 2006 la 51% din media UE, in timp ce Letonia avea un nivel de 53%, Lituania - 55%, Croatia (intrata mai tarziu in UE, in 2013) - 58%, Ungaria - 61%, Slovacia - 63%, Estonia - 64%, Republica Ceha - 79% si Slovenia - 86%.
Dupa zece ani, Romania a recuperat cel mai mult din declajul fata de statele bogate, avansand cu exact 20 de puncte procentuale fata de media UE, pana la 59% in 2016, arata calculele, pe baza seriilor Eurostat.
Celelalte state din estul UE, care s-au indepartat semnificativ de vestul bogat in perioada comunista din punct de vedere economic, au recuperat in masuri diferite decalajul fata de media UE.
Cea mai slaba performanta a fost inregistrata de catre cele doua state ex-iugoslave membre ale UE.
Slovenia s-a indeparat de media UE, coborand de la 86% in 2006 la 83% in 2016, in timp ce Croatia a urcat... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 20:12
Opt state europene sunt in pericol de a depsi pragul limita al deficitului bugetar de 3%, cifra fiind mai mare decat in anii trecuti, cand doar cinci, sase tari membre UE erau in aceasta situatie.
Avertismentul a fost dat de comisarul european pentru Afaceri Economice si Finante, Pierre Moscovici, iar oficialul de la Bruxelles se arata ingrijorat de aparitia noilor nume in lista statelor cu deficit excesiv, anunta BBC.
Italia, una dintre economiile importante din zona euro, este pe lista tarilor care vor inregistra o depasire a deficitului bugetar din cauza presiunii exercitate de criza migrantilor in peninsula, dar si a costurilor de refacere a localitatilor afectate de sirul de seisme care au zguduit Italia in acest an.
"In cazul Italiei, o parte semnificativa a acestei devieri a fost cauzata de costurile associate cu activitatea seismica din aceasta tara, una foarte dramatica in acest an. iar Comisia Europeana va tine cont de acest aspect", a precizat Moscovici.
Spania si Portugalia, alte doua tari din flancul sudic al zonei euro, figurau deja in clasamentul statelor membre care vor inregistra un deficit peste limita admisa in cadrul UE. In cazul lor, schimbarile survenite pe scena politica si incertitudinea formarii unui guvern la Madrid au accentuat problema cheltuielilor bugetare.
In luna august, ambele state din Peninsula iberica au scapat de amenzile dictate de CE, forul executiv al Uniunii acordandu-le un ragaz pentru echilibrarea bugetelor.
Anul... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:03
Dupa Marea Britanie, toti ochii sunt acum atintiti asupra unei alte tari, unul dintre cele sase state fondatoare, care ar putea fi al doilea membru care deschide usa iesirii din UE.
Aproape jumatate din populatia Italiei vrea iesirea din Uniunea Europeana, economia tarii este printre cele mai subrede din zona euro, iar ministrul Afacerilor Europene, Sandro Gozi, sustine ca este nevoie de relansarea procesului de integrare europeana.
Referindu-se la vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care a spus ca Uniunea Europeana "se va duce pe Apa Sambetei", daca nu vor fi impiedicate celelalte tari UE sa urmeze exemplul Marii Britanii, Gozi a recunoscut ca Uniunea se afla intr-o "faza delicata" si nu isi poate permite sa mentina "status quo-ul", noteaza Deutsche Welle.
Un sondaj din luna mai arata ca 48 la suta dintre italienii intrebati sunt in favoarea iesirii din UE.
In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE
Unda de soc la ...citeste mai departe despre "Noul bolnav al Europei: A treia economie din zona euro ar putea parasi UE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 09:11
Rezultatul referendumului organizat in Marea Britanie pe tema apartenentei la UE va influenta in mod cert soarta blocului comunitar, indiferent de optiunea aleasa de britanici.
Insa, in varianta Brexit, alte tari europene ar putea fi tentate sa spuna adio Uniunii, iar analistii se tem de efectul pe care iesirea Marii Britanii din UE l-ar putea avea asupra peisajului economic si politic de pe continent, relateaza CNBC.
Cu bagajele facute
Un sondaj efectuat de YouGov in 7 tari europene a demonstrat ca majoritatea raspondentilor din 6 dintre acestea se asteapta ca britanicii sa fie urmati si de alti europeni, in cazul unui divort de UE.
69% dintre suedezi cred ca ei vor fi urmatorii dezertori din proiectul european, iar opinia lor este impartasita si de 66% dintre danezi si 57% dintre norvegienii care au raspuns la intrebarile sondajului.
"Din perspectiva europeana, chestiunea rezultatului referendumului este una, dar cred ca cea mai importanta problema o reprezinta provocarea partidelor eurosceptice si nationaliste care au rabufnit pe tot continentul, iar, din acest punct de vedere, pare ca zilele unei integrari totale au luat sfarsit", crede Carsten Nickel, analist de risc politic la Teneo.
3 verigi slabe in UE
Paolo Dardanelli, director al Centrului de Studii Federale al Universitatii din Kent, nu vede un pericol imediat de dezintegrare a blocului european, dar admite ca optiunea Brexit va planta "semintele incertitudinii" in randul unor state membre.... mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:22
3Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica procentuala din Uniunea Europeana in trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, conform celei de-a doua estimari publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,4%, Romania este lider in UE, urmata de Croatia (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia si Slovacia (ambele cu o crestere de 0,9%), Suedia si Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scaderi s-au inregistrat in Grecia (minus 0,9%), Estonia si Finlanda (ambele cu minus 0,5%) si Danemarca (minus 0,1%).
Dancu: Avem o crestere cu care ne impaunam in statistici, dar nu foloseste la nimic
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,4%, fata de 0,5% in trimestrul doi din 2015.
Comparativ cu perioada similara a ...citeste mai departe despre "Romania, lider in UE in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul trei din 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 21:22