Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Olandezii vin cu o veste proasta pentru tarile din nordul Europei: zacamantul de gaze Groningen, cel mai mare din Uniunea Europeana, va fi golit in mai putin de doua decenii, dupa cum au anuntat oficialii de la Haga.
"Gazul natural al Olandei este aproape epuizat", a marturisit Peter Hein van Mulligen, economist-sef in cadrul Biroului Central de Statistica al Olandei, citat de Hurriyet Daily News.
Din 1959, de cand au descoperit zacamantul Groningen, olandezii au consumat aproximativ 80% din gazul natural aflat aici, iar, in acest ritm de consum, rezerva ar putea fi epuizata in maxim 17 ani.
In 2013, olandezii au avut un profit de aproximativ 13 miliarde de euro din gazul extras de la Groningen, dar scaderea pretului gazelor si reducerea operatiunilor de extractie in zona, ca urmare a riscurilor seismice din regiunea nordica a Olandei, au diminuat profitul obtinut in 2015 la 5 miliarde de euro.
In vara acestui an, reprezentantii guvernului de la Haga au afirmat ca intentioneaza sa reduca productia de gaze din urmatorii 5 ani cu inca 11,1 procente, reprezentand o cantitate de 3 miliarde metri cubi.
"Este o decizie care se inscrie in abordarea noastra de a reduce riscurile la care sunt expusi cetatenii si cladirile din zona Groningen", a explicat ministrul Economiei, Henk Kamp.
Decizia de a inchide treptat robinetul cu gaze ar putea fi revocata in conditii exceptionale, cum ar fi o iarna foarte friguroasa sau o criza in aprovizionarea cu energie.
Olanda... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 14:50
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Troll, cel mai mare zacamant de gaze naturale din Norvegia, a fost repus in exploatare la capacitate maxima de compania Statoil si ar putea sa atinga o productie record inca din cursul acestui an.
Norvegienii au investit in noi tehnologii pentru a stoarce din zacamantul din Marea Nordului si ultima picatura de combustibil, iar rezultatele se dovedesc multumitoare: Troll va produce gaze naturale intr-o cantitate insemnata pentru inca un deceniu, anunta agentia Bloomberg.
Cu ochii pe piata UE
Doua compresoare gigantice sunt folosite pentru a mentine presiunea gazului extras la nivel ridicat.
"Pentru masinaria de gaz norvegian, aceste doua compresoare sunt ca un muschi suplimentar. Au crescut capacitatea de extractie din campul Troll pe termen scurt si mediu", a explicat Grete Haaland, vicepresedinte Statoil.
Investitia facuta de compania norvegiana este o buna oportunitate de a se extinde pe piata energetica din Uniunea Europeana.
Cererea de gaz in Europa este in crestere pentru prima oara dupa 4 ani, dar pretul este in scadere datorita cantitatilor mari puse in vanzare de Rusia si a cargourilor cu gaz natural lichefiat expediate din Orientul Mijlociu si Africa.
Un zacamant monstru
Situata la 65 de kilometri distanta de tarmul norvegian, platforma maritima Troll A este cea care a primit cadou cele doua compresoare care au ridicat productia.
Troll este un zacamant monstru: cel mai mare din Norvegia, contand in proportie de 33% in cantiatea de gaze... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 12:07
Conflictul din Ucraina si tensiunile dintre Occident si Moscova nasc indoieli serioase cu privire la continuarea furnizarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana.
In momentul de fata, Rusia asigura prin Gazprom 27% din consumul de gaze al Europei, iar vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, sustine ca este nevoie de o diversificare a furnizorilor.
"Cred ca Europa s-a saturat sa reluam aceleasi negocieri in fiecare vara, pentru a fi siguri ca vom trece cu bine peste iarna viitoare. Una dintre cele mai mari economii ale lumii nu ar trebui sa aiba astfel de griji in secolul XXI", a declarat Sefcovic, intr-un interviu pentru Financial Times.
"Rusia va ramane un furnizor important, dar cu o influenta mai redusa", a mai spus acesta.
Cine sunt potentialii parteneri ai Europei
Sefcovic si-a folosit influenta pentru a prinde in exercitiul financiar al UE suma de 45 de miliarde de euro, bani necesari pentru realizarea coridoarelor sudice de gazoducte, care duc spre Marea Caspica si eventual spre Orientul Mijlociu.
Reteaua va avea un punct final in gazoductul Trans-Adriatic, detinut in parte de BP, care va aduce pana in Italia 10 miliarde de metri cubi din gazele tarilor din zona Caspica.
Programul energetic pe termen lung prezentat miercuri de europeni face referire la "efectele modificarilor climatice si consecintele lor pe termen lung, inclusiv din punct de vedere al securitatii energetice", iar analistii sustin ca fraza este introdusa... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:34
Prabusirea pretului petrolului, care a tras in jos si cotatiile gazului natural, a determinat statele europene sa reduca importurile de resurse din Rusia si sa le foloseasca pe cele inmagazinate in depozitele proprii.
Statul condus de Vladimir Putin ofera 30% din necesarul de gaze al Europei. De cele mai multe ori, livrarile sunt realizate in baza unor contracte incheiate pe o durata intre 6 si 9 luni si vin de obicei "la pachet" cu petrolul, arata Bloomberg.
Iar in conditiile in care cotatia "aurului negru" a ajuns in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani, tarile europene planuiesc sa mai astepte pana in primul trimestru al anului viitor pentru a importa masiv resurse din Rusia.
Astfel, ele s-au bazat in ultimele saptamani pe gazele existente in depozitele proprii.
In prezent, rezervele din unitatile de stocare din Uniunea Europeana sunt mai mici cu 9,7% fata de cele existente la 1 octombrie. Declinul este mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a ...citeste mai departe despre "Europa cumpara mai putine gaze rusesti - Ce plan au tarile de pe Batranul Continent" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 07:56
Uniunea Europeana are suficient gaz in depozitele de sist pentru a fi independenta de resursele Rusiei timp de 28 de ani, arata o analiza realizata de Bloomberg.
Singura conditie este ca statele membre sa fie pregatite sa le extraga.
Analiza Bloomberg se bazeaza pe datele furnizate de Agentia pentru Informatii din Energie a Statelor Unite ale Americii pentru 10 state europene.
Din tarile luate in calcul, Suedia sta cel mai bine la acest capitol, avand in vedere ca gazele de sist i-ar asigura consumul intern timp de 250 de ani. Ea este urmata de Polonia, Bulgaria, Franta si Spania.
Totusi, unele din statele europene, precum Franta si Bulgaria, au interzis extractia gazelor de sist iar altele precum Olanda si Germania au introdus moratorii.
Analiza, care nu a luat in calcul si Romania, vine in contextul in care cele 28 de state membre UE cauta sa isi diversificie ...citeste mai departe despre "Bloomberg: UE are suficiente gaze de sist pentru a nu mai depinde de Rusia timp de 28 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:00
Avertismentul Rusiei cu privire la intreruperea livrarilor de gaze via Ucraina necesita un raspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata tuturor liderilor europeni.
"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.
"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE, potrivit Mediafax.
"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde" Rusiei, a precizat el.
Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.
"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.
Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze... mai mult
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 11:00