Liderii Uniunii Europene sustin amanarea retragerii Marii Britanii din Blocul comunitar, afirma un oficial de la Bruxelles.
Liderii celor 27 de state europene au exprimat sustinere pentru amanarea Brexit dupa data de 31 octombrie, dar nu au stabilit inca pentru cat timp, fiind purtate discutii la nivel de ambasadori.
"Toti au convenit asupra necesitatii unei amanari, pentru evitarea producerii unui Brexit fara acord. Durata amanarii face obiectul discutiilor care continua", a declarat un oficial UE citat de AFP si Le Figaro.
Donald Tusk, presedintele in functie al Consiliului European, a anuntat in cursul noptii de marti spre miercuri, in contextul impasului politic din Marea Britanie, ca le va recomanda liderilor Uniunii Europene sa aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amanare a Brexit.
"Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a intrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE si pentru a evita producerea unui Brexit fara acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE sa accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. In acest sens, voi propune o procedura scrisa", a declarat Donald Tusk prin Twitter.
Marti, parlamentarii britanici au respins calendarul accelerat al premierului Boris Johnson privind adoptarea legislatiei asupra Brexitului, cu 322 de voturi contra si 308 pentru.
In schimb, acordul asupra Brexitului incheiat de premierul britanic Boris Johnson cu tarile Uniunii Europene a trecut de o prima etapa... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 22:29
Premierul britanic Boris Johnson va cere Uniunii Europene amanarea datei la care este prevazuta iesirea Regatului Unit din UE, in cazul in care nu reuseste sa obtina un nou acord de retragere inainte de acest sfarsit de saptamana.
Precizam ca joi si vineri are loc reuniunea Consiliului European la Bruxelles, iar principalul subiect aflat pe agenda de discutii este iesirea Marii Britanii din UE.
Intentia lui Boris Johnson a fost confirmata de ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, potrivit ziarului britanic Newsletter. El a spus ca Johnson va trimite o scrisoare in acest sens, daca va fi cazul.
Totusi, prim-ministrul britanic a subliniat, in repetate randuri, ca nu va face o astfel de solicitare, in cazul in care nu se ajunge la un acord, sustinand ca va scoate UK din Uniune, la 31 octombrie, cu sau fara acordul de divort.
"Pot confirma, dupa cum a aratat in mod repetat premierul, ca, in primul rand, Guvernul va respecta legea si, in al doilea rand, va respecta angajamentele date instantei in ceea ce priveste legea (...) Confirm ca Guvernul va respecta ceea ce se va stabili in scrisoarea respectiva", a spus el.
Oricum, Boris Johnson este obligat de lege sa respecte Legea Benn (Benn Act), care prevede solicitarea prelungirii aplicarii articolului 50 privind Brexit in cazul in care nu se ajunge la un acord.
Amintim ca, la inceputul lunii septembrie, Johnson afirma ca ar prefera mai degraba sa "moara intr-un sant" decat sa amane iesirea Regatului Unit din... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 16:36
Decizia Curtii Supreme a Marii Britanii de a anula suspendarea Parlamentului britanic de catre Boris Johnson readuce in discutie o posibila amanare a Brexit-ului.
Potrivit agentiei de stiri Reuters, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana in martie 2020.
In conditiile in care, potrivit instantei, premierul britanic a actionat ilegal prin decizia de a suspenda Parlamentul de la Londra, reprezentantii Executivului si cei ai Legislativului au inceput sa aiba iar dezbateri asupra termenului si conditiilor de iesire a statului britanic din UE.
Parlamentul britanic s-a intrunit la o zi dupa hotararea curtii supreme, si, cum parlamentarii britanici resping ideea unui Brexit fara acord, acum au mai multe sanse sa-i puna bete in roate lui Johnson, care tine mortis ca UK sa iasa din blocul comunitar la 31 octombrie - cu sau fara acord.
Astfel, noteaza agentia de stiri, UE se asteapta la o noua amanare a iesirii Marii Britanii, care a fost deja amanata de doua ori.
"Suntem in favoarea unei extinderi, daca vom vedea care este calea de urmat, pot fi alegeri generale, poate fi un al doilea referendum, poate fi un acord de retragere", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt, care se ocupa de Brexit.
"Cred ca exista unanimitate... sa spunem 'ok, hai sa mergem pe o amanare daca exista o cale clara spre o solutie si spre rezolvarea situatiei in care ne aflam astazi'", a mai spus acesta.
In conditiile in care exista multe semne de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 13:39
Extinderea suplimentara a Articolului 50 "va obstructiona" cresterea economiei britanice, iar oamenii de afaceri si investitorii vor ramane reticenti in urmatoarele saptamani, a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, transmite BBC.
Premierul britanic Theresa May a convenit joi seara cu liderii statelor din UE27 sa amane Brexitul cu sase luni, pana la 31 octombrie 2019, ragaz in care guvernul de la Londra va incerca sa ajunga la un acord cu opozitia laburista pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.
Vorbind in avanpremiera reuniunii de primavara a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale (BM), care va avea loc la Washington, in perioada 12-14 aprilie, Lagarde a avertizat: "Daca va fi o incertitudine prelungita, putem sa ne imaginam ca impactul asupra increderii va continua, daca intrebam investitorii privind unde decid sa se extinda, sa-si infiinteze companii, cum sa-si organizeze lantul de distributie, oamenii se vor intreba: ce va urma si cum se va rezolva? Deci, aceasta incertitudine va avea un impact negativ, nu am nicio indoiala in legatura cu asta".
De asemenea, seful FMI si-a exprimat simpatia fata de dificultatile cu care se confrunta oamenii de afaceri britanici.
Chiar in cazul implementarii unor planuri de urgenta, oamenii de afaceri britanici se vor confrunta cu perturbari in eventualitatea unui Brexit fara acord si ar putea fi nevoiti sa-si... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 10:26
Liderii Uniunii Europene au acceptat sa ofere Marii Britanii o amanare a procesului Brexit pana pe data de 31 octombrie 2019.
Potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian, pe langa aceasta prelungire, liderii europeni au stabilit o evaluare a situatiei in luna iunie, pentru a determina daca este cazul ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana chiar pe 30 iunie, data solicitata initial de premierul britanic Theresa May.
Clauza privind posibilitatea producerii Brexit-ului in iunie a fost introdusa pentru a atenua temerile presedintelui francez Emmanuel Macron care a cerut garantii ca Marea Britanie va organiza in mod corespunzator alegerile europarlamentare din luna mai.
Citeste mai departe despre "Liderii UE accepta amanarea Brexit pana pe 31 octombrie, dupa negocieri dure dominate de Macron" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 02:04
Uniunea Europeana este de acord cu amanarea Brexitului doar pana pe 22 mai, cu o zi inaintea alegerilor europarlamentare si doar daca acordul premierului britanic Theresa May va fi aprobat de parlamentul britanic, se arata in concluziile preliminare ale Consiliului European, obtinute de Politico.
In concluzii, Consiliul propune ca 22 mai sa fie termenul limita pentru iesirea Marii Britanii din UE, cu putin timp inainte de alegerile europarlamentare, respingand astfel propunerea lui May privind data de 30 iunie.
"Consiliul European se angajeaza sa cada de acord, inainte de 29 martie, privind o amanare pana pe 22 mai 2019, daca acordul retragerii va fi aprobat saptamana viitoare. Avand in vedere ca Marea Britanie nu doreste sa participe la alegerile europarlamentare, nu este posibila o amanare dupa aceasta data", se arata in concluzii.
Citeste si:
Liderii UE decid soarta Brexit-ului, insa si-au pierdut rabdarea: Parca jucam in Asteptandu-l pe Godot! Iohannis e cel mai optimist (Video)Brexitul si vina pentru dezolarea europeana ...citeste mai departe despre "Uniunea Europeana este de acord cu amanarea Brexitului doar pana pe 22 mai" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 19:56
Marea Britanie va fi nevoita, cel mai probabil, sa amane iesirea din Uniunea Europeana daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului care va fi supus la vot pe 12 martie, a anuntat ministrul Finantelor, Philip Hammond.
Daca acordul nu va fi aprobat, parlamentarii vor trebui sa se decida daca doresc amanarea Brexit-ului sau iesirea din UE fara niciun acord, scrie Reuters.
"Guvernului ii este clara pozitia Parlamentului din acest punct de vedere. Parlamentul va vota impotriva iesirii din UE fara un acord. Sunt foarte increzator privind acest aspect", a declarat Hammond pentru postul de radio BBC.
Marea Britanie ar trebui sa plece din Uniunea Europeana pe 29 martie. Daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului si vor decide ca nu doresc o iesire din blocul european fara un acord, nu va exista destul timp pentru a se ajunge la un nou acord.
Hammond si-a avertizat colegii eurosceptici ca, daca nu vor sustine acordul Guvernului, exista riscul unei relatii economice mai apropiate cu UE.
"Vom fi apoi intr-un teritoriu necunoscut si va trebui ajuns la un consens in Camera Comunelor, iar acest lucru inseamna ca vor trebui facute compromisuri. Colegii mei pot evita acest lucru prin a vota in favoarea acordului", a afirmat Hammond.
Parlamentarii au votat pe 15 ianuarie - 432 la 202 - impotriva acordului la care ajunsese premierul Theresa May cu UE in mare parte din cauza plasei de siguranta prevazuta in document. Ea are ca scop evitarea unei granite... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 14:28
Numeroase state din cadrul Uniunii Europene sunt dispuse sa aprobe o amanare scurta a iesirii Marii Britanii din blocul comunitar, afirma presedintele Sloveniei, Borut Pahor, cerand insa Guvernului Theresa May sa ofere "claritate".
"Nu este clar in acest moment daca Marea Britanie are o pozitie clara in privinta unei solutii de compromis si daca pot fi indeplinite solicitarile majoritatii din Camera Comunelor", a declarat Borut Pahor, intr-un interviu acordat postului tv Sky News in timpul unei vizite la Londra.
Marea Britanie trebuie sa ofere "claritate si consens" si sa prezinte un plan care poate fi aprobat de Camera Comunelor, a subliniat Pahor. Referindu-se la posibilitatea amanarii Brexit, Pahor a precizat: "Cred ca Slovenia si multe alte tari UE ar spune 'da' . Nu cred ca vrea nimeni un Brexit dur, produs in mod haotic".
La randul sau, negociatorul-sef al UE, Michael Barnier, a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt ca Bruxellesul este pregatit sa ofere Londrei "garantii suplimentare, asigurari si clarificari ca solutia mentinerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporara".
Apeluri pentru amanarea iesirii Marii Britanii din UE
Primarul Londrei, politicianul laburist Sadiq Khan, a cerut, vineri, amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si convocarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar.
"Este clar ca nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament inainte de 29... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 11:53
Bruxellesul a facut pregatiri pentru posibilitatea amanarii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si pentru posibila prelungire a negocierilor, arata documente citate de cotidianul britanic The Independent si publicatia germana Handelsblatt.
Teoretic, Marea Britanie ar urma sa paraseasca Uniunea Europeana pe 29 martie 2019. Pentru respectarea acestui termen, documentele pe tema Brexit trebuie finalizate pana in octombrie 2018, astfel incat sa poata fi ratificate in timp util.
In acest conext, documente interne elaborate de Consiliul European prezinta masuri care trebuie aplicate "in cazul in care Marea Britanie inca va fi membra a Uniunii Europene" dupa martie 2019.
"In cazul in care Marea Britanie va fi inca membra a Uniunii Europene la inceperea noii legislaturi, 2019-2024, numarul reprezentantilor fiecarui stat in Parlamentul European va fi cel prevazut in virtutea Articolului 3 al Deciziei Consiliului European 312/2013, pana in momentul in care va deveni efectiva iesirea Marii Britanii din UE", arata un document oficial.
In acelasi timp, oficiali din cadrul Comisiei Europene au discutat despre modalitati practice pentru prelungirea negocierilor pe tema Brexit.
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a afirmat acum cateva zile ca exista "numeroase scenarii care pot aparea in situatia in care nu se ajunge la niciun acord intre Londra si Bruxelles pana in martie", admitand ca "exista posibilitatea prelungirii negocierilor in virtutea Articolului 50".... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 21:16