Comisia Europeana a aprobat vineri plata primei transe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistenta macrofinanciara (AMF) pentru Ucraina, se arata intr-un comunicat de presa al executivului comunitar.
Odata cu aceasta plata, totalul asistentei macrofinanciare acordate Ucrainei de catre UE incepand cu anul 2014 va ajunge la 3,3 miliarde de euro, cea mai mare asistenta de acest tip acordata vreunei tari din afara UE.
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: "Uniunea Europeana si-a manifestat constant sprijinul politic si financiar pentru Ucraina. Decizia de vineri a Comisiei Europene cu privire la efectuarea platii are loc intr-un moment crucial, atunci cand Ucraina si cetatenii sai se confrunta cu o noua agresiune din partea Rusiei si trebuie sa vada solidaritate din partea partenerilor internationali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil in Europa de astazi".
La randul sau, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: "Ucraina a indeplinit angajamentele de politica convenite cu UE pentru eliberarea primei transe din cadrul programului de asistenta macrofinanciara. Acesta este un semnal important si incurajator ca Ucraina continua sa faca progrese importante pe calea reformelor, in ciuda actualului mediu de... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 14:12
Dupa ce a pierdut Grecia, Bruxellesul are nevoie de o poveste de succes, iar Ucraina este alegerea evidenta, insa Uniunea Europeana trebuie sa faca mult mai mult pentru tara est-europeana, mai ales avand in vedere concesiile facute deja Greciei.
Aproximativ un an, Rusia a urmarit o agresiune lunga si costisitoare impotriva Ucrainei, iar obiectivul sau este evident - destabilizarea tarii, astfel incat noul regim democratic sa cada, scrie Anders Aslund, pentru Newsweek.
Astfel, Occidentul ar trebui sa-si adapteze scopurile corespunzator pentru a oferi Ucrainei sustinere financiara.
Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA
Kremlinul a prezentat un obiectiv fals dupa altul, pentru aceasta agresiune a vecinului vestic, iar Moscova a prezentat initial ocuparea Crimeii drept o revolta separatista, insa Vladimir Putin a recunoscut ca trupele sale au participat in masa.
Poporul rus, pentru care Crimeea a fost un paradis de vacanta sovietic pierdut, a sustinut ...citeste mai departe despre "Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:38
Fondul Monetar International (FMI) a ajuns la o intelegere cu Ucraina pentru acordarea unui imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari, pachetul de ajutor financiar urmand sa ajunga la 40 de miliarde de dolari, prin contributia altor parteneri internationali, precum Uniunea Europeana.
"Echipa care lucreaza la Kiev a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru un program de reforme economice care va sustinut prin Facilitatea de finantate extinsa, in valoare de aproximativ 17,5 miliarde de dolari din partea FMI", se arata intr-un comunicat al institutiei, potrivit Mediafax.
Noul program inlocuieste acordul stand by pe care Ucraina il avea cu FMI si urmeaza sa fie aprobat de conducerea executiva a institutiei.
"Aceste resurse puse la dispozitie vor fi completate de alte surse de finantare. Dupa cum a anuntat, guvernul ucrainean intentioneaza sa negocieze cu detinatorii datorie sale suverane, pentru a-si imbunatati sustenabilitatea pe termen mediu. In total, pachetul de finantare este estimat sa se ridice la 40 de miliarde de dolari si va dura patru ani", a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI.
Lagarde a precizat intr-un interviu ca pachetul de salvare pentru Ucraina include si o contributie din partea UE, in timp ce Statele Unite a promis naterior un ajutor in valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg
"Noul program va sustine stabilizarea economica imediata a Ucrainei si va sprijini setul de reforme indraznete convenit, care... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 12:48
Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de catre UE, FMI si SUA vor ajunge aproape cu siguranta in "cuferele" presedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare in prospectul obligatiunilor prin care Rusia a imprumutat guvernul de la Kiev.
O parte a banilor va ajunge cu siguranta in Rusia ca plata pentru importurile de energie. Situatia este insa mai complicata, intrucat acordul dintre cele doua tari privind imprumutul primit de Ucraina la sfarsitul anului trecut permite Rusiei sa ceara plata anticipata, daca Kievul primeste o finantare externa masiva, potrivit CNBC.
In decembrie, Putin s-a inteles cu presedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui imprumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anuntate alte detalii, decat ca Rusia va acorda finantarea cumparand in transe obligatiuni emise de partea ucraineana.
Pana in prezent a fost acordata o singura transa din imprumut, de 3 miliarde de dolari in decembrie, cand Ianukovici era inca presedinte. O a doua transa, programata pentru sfarsitul lunii februarie a fost blocata, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus.
Obligatiunile cumparate de Rusia in decembrie au fost emise sub incidenta legii britanice, fiind exclusiv in jurisdictia instantelor din Marea Britanie.
In prospectul emisiunii, a fost inclusa o prevedere ciudata dar cruciala, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:50
Uniunea Europeana trebuie sa deblocheze un ajutor financiar de urgenta pentru Ucraina si sa elibereze mai usor vize cetatenilor ucraineni, a pledat joi Parlamentul Europan (PE), care a indemnat la organizarea unei "Conferinte internationale a donatorilor", relateaza AFP.
Comisia Europeana (CE) si statele membre este necesar sa prezinte "cat mai rapid posibil, in cooperare cu FMI si Banca Mondiala (BM)" un ajutor financiar pe termen scurt, completat cu un "pachet pe termen lung, impreuna cu BERD si BEI", au apreciat deputatii intr-o rezolutie cu caracter neconstrangator.
In plus, Parlamentul "cere ca o conferinta internationala a donatorilor sa fie organizata in cel timp util" pentru Ucraina, care se afla pe marginea prapastiei falimentului si are nevoie urgenta de cel putin 35 de miliarde de dolari.
El cere, de asemenea, "accelerarea dialogului privind vizele" cu Kievul, subliniind ca un acord care urmareste scutirea ucrainenilor de vize pentru a veni in UE ar fi "cel mai bun mijloc de a raspunde asteptarilor societatii civile si tineretului ucrainean". Aceasta relaxare ar trebui sa treaca prin "punerea in aplicare imediata a procedurilor de acordare a unor vize temporare", potrivit eurodeputatilor.
Ei au cerut, de asemenea, ca UE sa impuna o inghetare a conturilor si interdictia de a calatori impotriva persoanelor responsabile de violente, asa cum au convenit statele membre la 20 februarie.
Parlamentul s-a declarat dispus sa puna in aplicare propria misiune... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 18:00
Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat miercuri regretul fata de decizia ucraineana de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurari ca oferta este "in continuare pe masa".
"Regret decizia presedintelui (n.re. ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel putin de a nu semna pentru moment" acordul de asociere intre Ucraina si UE, insa "oferta ramane in continuare pe masa", a spus Merkel intr-un discurs sustinut in fata deputatilor germani, inaintea sedintei unui Consiliu European la sfarsitul saptamanii.
Cancelarul a anuntat totodata ca UE va "studia si privi atent" acordurile economice cu Rusia, semnate marti la Moscova de catre presedintele ucrainean.
Rusia s-a angajat sa investeasca suma de 15 miliarde de dolari in obligatiuni ale Guvernului ucrainean si sa scada cu o treime pretul gazelor naturale pe care i le vinde.
Insa Merkel a indemnat din nou la o iesire dintr-o situatie "in care fiecare decizie adoptata de o tara situata intre UE si Rusia este interpretata in mod sistematic ca o decizie in favoarea unuia sau altuia".
Merkel incurajeaza protestele proeuropene din Ucraina
In ceea ce priveste manifestatiile proeuropene ale opozitiei impotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a indemnat Ucraina sa "garanteze conditii rezonabile (in vederea exercitarii) dreptului de a manifesta".
Noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marti ca ajutorul propus de catre UE Ucrainei in schimbul unei apropieri de... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:17
Noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat marti ca ajutorul financiar propus de Uniunea Europeana Ucrainei, pentru o orientare proeuropeana, a fost insuficient.
Steinmeier a anuntat ca va efectua joi o vizita in Polonia, pentru a "vedea ce eforturi comune pot fi facute pentru a elimina blocajul politic de la Kiev".
"Sunt sigur de un singur lucru: propunerea noastra de ajutor financiar si economic nu este suficienta pentru a salva Ucraina de faliment si pentru o asociere economica de durata cu Uniunea Europeana", a declarat ministrul german.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat, marti, dupa o intalnire la Moscova cu omologul sau Viktor Ianukovici, ca Rusia va imprumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achizitii de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor de la Kiev, in 2013 si 2014, si va reduce pretul gazelor cu o treime.
"Modul in care politica Rusiei a exploatat situatia economica din Ucraina este revoltatoare", a apreciat Steinmeier.
Totusi, el a adaugat ca "noi (europenii) trebuie sa ne intrebam daca nu am subestimat cumva situatia din Ucraina, care este slaba si divizata, si daca nu am subestimat fermitatea Rusiei". mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:48
Ucraina are nevoie de 20 de miliarde de euro ajutor european pentru a semna un Acord de Asociere cu UE, care sa limiteze consecintele acestuia pentru economia sa, a declarat miercuri premierul Mikola Azarov.
"Propunem rezolvarea problemei unui ajutor financiar pentru Ucraina. Noi am definit valoarea sa la aproximativ 20 de miliarde de euro", a declarat Azarov in cadrul unui consiliu de ministri, precizand ca nu se pune problema unui ajutor "cu fonduri nerambursabile din bugetul european" ci de investitii. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:30