Comisia de munca din Camera Deputatilor, in care PSD detine majoritatea, a avizat favorabil in regim de urgenta, proiectul de lege al UDMR care ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scaderea pragului (de la 20% la 10%) de la care autoritatile locale sunt obligate sa asigure acest drept.
Comisia condusa de social-democratul Adrian Solomon a dat aviz favorabil, chiar daca Liviu Dragnea sustinea, marti, ca "sub nicio forma" nu va accepta scaderea pragului dupa dorinta UDMR, arata Digi 24.
Proiectul UDMR de modificare a Legii administratiei publice locale (nr. 215/2001) a fost depus de 30 de senatori si deputati ai Uniunii pe 29 mai 2017.
"In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice din subordinea acestora (...) au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia folosirea limbii materne", se arata in proiect.
Pentru a se lamuri ce inseamna "un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale" apare si un alt paragraf:
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 21:30
PSD-ALDE si UDMR nu au cazut de acord, luni, cu privire la proiectul privind scaderea pragului de reprezentare a minoritatilor pentru folosirea limbii materne in administratie.
PSD+ALDE sustineau un prag de 15%, in timp ce UDMR a cerut ca acesta sa fie 10%, au declarat surse politice.
Deputatii care fac parte din cele trei comisii parlamentare de specialitate care ar fi trebuit sa intocmeasa raportul asupra proiectului de lege depus de UDMR, la sfarsitul lunii mai, privind Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale, au asteptat mai bine de 40 de minute inceperea dezbaterii, dupa care au parasit sala.
Deputatii UDMR doreau ca acest prag sa se scada la 10%, in timp ce social-democratii au fost de acord ca pragul sa ajunga la 15%, au declarat surse parlamentare.
Comisiile reunite de specialitate isi vor relua sedinta marti, la ora 10:00, urmand sa dezbata si sa intocmeasca un raport asupra proiectului de lege depus de UDMR.
In forma depusa la Camera Deputatilor, proiectul de lege prevede ca "in unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartintnd minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 08:33
Propunerea legislativa initiata de UDMR pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare in data de 13 noiembrie a fiecarui an a fost adoptata, marti, cu 62 de voturi "pentru" si 4 abtineri.
Potrivit expunerii de motive, in data de 13 noiembrie este sarbatorita limba maghiara in intreg bazinul Carpatic, astfel ca minoritatea maghiara din Romania si-a manifestat dorinta de a se alatura acestei manifestari.
Proiectul de lege prevede organizarea anuala in data de 13 noiembrie a unor manifestari culturale dedicate acestei sarbatori in comunitatile in care traiesc membri ai comunitatii maghiare.
De asemenea, proiectul prevedere posibilitatea ca autoritatile locale si ONG-urile sa poata sprijini manifestarile ...citeste mai departe despre "Romania va sarbatori pe 13 noiembrie Ziua Limbii Maghiare - lege aprobata de Senat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 20:00