Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri ca proiectul gazoductului South Stream a fost inchis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relateaza Novinite.
Miller a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa accelereze constructia infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul ca lucrarile la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie sa inceapa cat mai curand, pentru ca termenele de realizare sa fie respectate, transmite Mediafax.
"Partenerii nostri europeni au fost informati si acum este treaba lor sa creeze infrastructura necesara, catre frontierele Greciei si Turciei", a explicat Miller, citat de agentia de presa BGNES.
Solicitat sa comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnalistilor ca este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina.
"Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca aceasta uniune nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.
Totodata, Miller a avertizat ca riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei inca exista.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:48
Vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic, care urmeaza sa efectueze o vizita la Moscova in data de 14 ianuarie, a declarat luni ca intentioneaza sa obtina clarificari din partea autoritatilor ruse cu privire la proiectul South Stream, transmite Bloomberg.
'Una din intrebarile mele catre omologii rusi va fi cum vad ei situatia actuala, care sunt planurile lor si cum vor sa raspunda la aceasta chestiune complexa privitoare la livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa', a declarat Maros Sefcovic la sfarsitul unei reuniuni cu premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Agerpres.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si Slovenia. Anuntul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat ingrijorari in unele state UE din sud-estul Europei care se tem ca regiunea va deveni dependenta de livrarile de gaze prin Ucraina.
Uniunea Europeana, care depinde de gazul rusesc pentru 27% din consumul sau, intentioneaza sa intareasca cooperarea intre statele membre in ideea de a pune la punct o uniune energetica si a reduce dependenta de importurile din Rusia. Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii in primul trimestru al acestui an un plan destinat accelerarii interconexiunilor transfrontaliere intre retelele energetice si de gaze naturale, eliminarea barierelor de pe piata si... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 09:38
Rusia a pus cruce gazoductului South Stream, ceea ce reprezinta o victorie diplomatica pentru Uniunea Europeana (UE), insa renuntarea la acest proiect da dureri de cap tarilor de pe Batranul Continent, relateaza Reuters.
Motivul? Bruxelles-ul trebuie sa gaseasca acum o alternativa pentru a alimenta zona Balcanilor cu aceasta resursa.
"Desi a devenit un instrument toxic din punct de vedere politic in contextul crizei din Ucraina, gazoductul avea sens pentru tari precum Serbia, Bulgaria sau Ungaria, deoarece oferea o sursa de aprovizionare care nu tranzita Ucraina, deci existau mai putine sanse ca alimentarea sa fie intrerupta", arata agentia Reuters, citata de NewsWeek.
Desi au existat si alte idei prin care zona de sud-est a Europei putea fi alimentata cu gaze naturale, niciuna nu era intr-un stadiu atat de avansat ca South Stream, potrivit sursei citate.
"Ar fi fost mai bine daca aveam South Stream? Cu siguranta. Noi platim pretul unui conflict intre super-puteri", a ...citeste mai departe despre "Rusia a pus cruce South Stream sau joaca la cacealma? Situatia dificila in care e pusa UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 06:40
Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.
Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.
'Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect', a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.
Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.
Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.
South Stream transporta gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina
South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 11:05
Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev.
Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa, transmite RIA Novosti.
"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.
Circa 80% dintre gazele pe care Rusia le furnizeza UE trec prin Ucraina
Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti.
Circa 80% din gazele rusesti furnizate Uniunii Europene tranziteaza Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la pretul gazelor au determinat autoritatile de la Kiev sa opreasca uneori livrarile.
Medvedev a mai spus ca traseul South Stream ar putea fi deviat catre nordul Italiei, in loc de Austria, care sustine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana.
Publicatia de afaceri Kommersant a relatat la jumatatea acestei luni ca Gazprom ar... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:00
Compania rusa Gazprom refuza sa considere Ucraina ca un posibil traseu pentru gazoductul South Stream, ce urmeaza sa aduca gaz rus in Europa pe sub Marea Neagra, a anuntat vineri vicepresedintele grupului, Valeri Golubev, noteaza NewsIn.Ucraina "propune acest lucru de mult timp", a declarat el, comentand declaratia presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici privind modificarea proiectului.
Potrivit lui Golubev, ar fi imposibil din punct de vedere tehnic sa fie construit un tronson terestru pana in Crimeea si apoi conducta sa continue pe sub Marea Neagra.
In plus, aceasta propunere nu are avantaje economice. Kievul a propus vineri ca gazoductul South Stream sa fie construit pe teritoriul ucrainean si nu pe sub Marea Neagra.
"Propunem constructia gazoductului South Stream in sudul Ucrainei, ceea ce va duce la o scadere a pretului de cinci ori", a precizat seful statului ucrainean citat de RIA Novosti. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 15:09
Ucraina este dispusa sa participe la construirea tronsonului South Stream din Macedonia, a anuntat marti Ministerul ucrainean de Externe, relateaza RIA Novosti, citat de NewsIn."Partea ucraineana si-a manifestat interesul pentru construirea unei conducte de gaz de peste 400 kilometri in Macedonia, al carei cost va fi de 400 milioane de euro", a spus ministerul.
Liderul ucrainean Viktor Ianukovici a anuntat la 3 noiembrie ca tara sa doreste realizarea de proiecte in sectoarele energetic, al constructiilor si transportului din Macedonia.
Premierul macedonean, Nikola Gruevski, a declarat ca o societate ucraineana pregateste documentele tehnice privitoare la tronsonul South Stream in Macedonia.
Ocolind Ucraina, South Stream, proiect condus de Rusia, vizeaza reducerea dependentei producatorilor si consumatorilor de gaz fata de tarile de tranzit.
Ea va aduce circa 35% din gazul rusesc pentru Europa prin Marea Neagra si va trece prin apele teritoriale turce, legand portul rusesc Novorossiïsk de orasul bulgar Varna, inainte de a se separa in doua ramificatii, ce vor traversa Balcanii pentru a ajunge in Italia si Austria. mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 17:35
Premierul ucrainean Nikolai Azarov a cerut luni Austriei sa nu mai sustina proiectul rusesc South Stream - gazoductul ce va ocoli Ucraina, relateaza RIA Novosti.
"Ar insemna o pierdere pentru noi", a spus premierul la un forum economic la Viena."Am propus UE si Rusiei reconstruirea retelei noastre sudice pentru a aduce spe Burgas, in Bulgaria, acelasi volum de gaz ca cel ce va trece prin South Stream", a subliniat premierul.Ucraina se teme ca gazoductele Nord Stream si South Stream vor reduce la jumatate tranzitul gazului prin Ucraina.South Stream va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an si va trece prin Marea Neagra, in apele turce, pentru a lega litoralul rusesc de orasul bulgar Burgas. Costul este evaluat la 25 de miliarde de euro. mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 15:38
Ucraina, principala ruta de tranzit pentru gazele rusesti livrate Europei, contesta rentabilitatea gazoductului South Stream, care va trece pe sub Marea Neagra, ocolind teritoriul ucrainean, a declarat ministrul de Externe al acestui stat, Konstantin Griscenko, transmite RIA Novosti.Gazoductul care va fi dezvoltat de Rusia va aduce gaze naturale din aceasta tara, pe sub Marea Neagra, catre statele est-europene membre ale UE si apoi spre nordul Italiei.
Grupul Gazprom a anuntat ca este pregatit sa inceapa constructia conductei in 2013."Proiectul South Stream nu este indispensabil. Implica cheltuieli excesive, fara sa aduca valoare adaugata, intrucat nu ofera acces la o noua sursa de gaze", a afirmat Griscenko intr-o conferinta de presa la Kiev.In opinia sa, gazoductele din Ucraina sunt in masura sa garanteze livrari fiabile de gaze in Europa.Omologul sau finlandez Alexander Stubb a declarat insa la aceeasi conferinta de presa ca tara sa se pronunta pentru diversificarea surselor de energie.
"Sustinem Nord Stream, precum si South Stream si Nabucco, dar pe termen scurt, intrucat importanta gazelor naturale va scadea", a afirmat Stubb.Pentru autoritatile de la Moscova, construirea unei conducte care va ocoli Ucraina este o reactie logica la conflictele cu Ucraina in domeniul gazelor, declansate in iernile 2005-2006 si 2008-2009.Ucraina, care este tranzitata de 80% din gazele rusesti destinate Europei, a incercat sa convinga Moscova sa renunte la proiectul South Stream.In acest... mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 17:59