Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Ministerul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus ca Moscova ar putea intrerupe furnizarea de gaze catre Ucraina, marti sau miercuri.
Kievul este acuzat ca nu a platit in avans pentru mai mult gaz. In plus, Rusia ar putea de asemenea sa opreasca livrarea de carbune catre Ucraina, ca represalii pentru o sistare a energiei catre Crimeea, transmite agentia Reuters.
Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina - reactia UE
Novak a spus ca regiunea Crimeii continua sa se bazeze pe generatoarele de urgenta pentru a satisface nevoile energetice de baza, dupa ce ...citeste mai departe despre "Ucraina, aproape sa ramana fara gaz rusesc - acuzatii de sabotaj" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 13:53
Oficialii de la Kiev si omologii lor de la Riga, Vilnius si Tallin si-au unit fortele pentru a bloca proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar urma sa lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.
Proiectul Nord Stream 2 a fost anuntat de Gazprom ca o varianta de a evita tranzitul de gaze naturale pe actualul coridor ucrainean, de constructia lui aratandu-se interesate si mai multe firme occidentale, anunta agentia Novinite.
Premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk a tinut sa atraga atentia oficialilor europeni ca Nord Stream 2 ar putea avea efecte nu doar asupra economiei Ucrainei, ci si a securitatii energetice si a stabilitatii financiare ale unor state din UE.
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta aluturi de omologii sai din Estonia, Letonia si Lituania, Yatsenyuk a mentionat ca realizarea gazoductului Nord Stream 2 ar insemna reluarea controlului Rusiei pe piata energiei din UE.
"Nord Stream 2 nu ameninta doar supravietuirea Ucrainei si accesul ei la resurse, ci reprezinta un risc pentru diversificarea resurselor energetice din Europa, in special in zona de Sud-Est", a afirmat premierul Ucrainei, citat de Reuters.
Prim ministrii din cele trei tari baltice s-au alaturat apelului facut de colegul lor ucrainean, premierul estonian Taavi Roivas solicitand chiar o verificare pentru a stabili daca noul gazoduct rusesc indeplineste conditiile legislatiei comune pentru a furniza gaze naturale direct pe piata europeana.
In cazul in care Ucraina nu va... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:22
Rusia si Comisia Europeana au inregistrat progrese in discutiile care vizeaza garantarea alimentarii cu gaze a Ucrainei si un flux stabil catre Uniunea Europeana in cursul iernii, anunta Executivul UE.
Compania rusa Gazprom a intrerupt, incepand din iulie, livrarile de gaze catre Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrarile de gaze prin Ucraina catre Uniunea Europeana nu au fost afectate.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au intalnit vineri dupa-amiaza, la Viena.
Comisia Europeana a catalogat discutiile drept "constructive", anunta Reuters.
"Intalnirea s-a concentrat pe actiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze catre ...citeste mai departe despre "UE se pregateste de iarna: Va asigura Rusia alimentarea cu gaze sau va lasa Europa sa tremure" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 19:36
Planurile Gazprom de a dubla magistrala de transport gaze de sub Marea Baltica sunt deja contestate de un stat european. Gazoductul Nord Stream face legatura intre Rusia si Germania, dar un nou tronson intins intre cele doua tari nu este vazut cu ochi buni de cate Polonia.
Noul presedinte polonez, Andrzej Duda sustine ca demararea acestui proiect ar putea afecta unitatea in cadrul UE privind pozitia statelor membre fata de criza din Ucraina, relateaza Bloomberg.
Acord contestat
Gazprom a reusit sa convinga mai multe companii energetice europene, printre care Shell, E.ON si Engie, sa isi uneasca fortele in demararea lucrarilor la noul gazoduct dintre Rusia si Germania.
"Intelegerea a fost semnata ignorand total interesele Poloniei", a acuzat presedintele Duda in discursul tinut la forumul economic de la Krynica.
Proiectul Nord Stream 2, controlat de Gazprom, ar urma sa transporte direct gazele naturale din Rusia in Germania fara a mai folosi rutele terestre de pe teritoriile Ucrainei si Poloniei.
Nord Stream 2 este conceput sa asigure aproape 15% din consumul anual al Uniunii Europene, iar conducerea Gazprom ar dori sa il vada functional inca din 2019, data la care Moscova vrea sa renunte la gazoductul care tranziteaza Ucraina.
"Nesiguranta in acest context este data de egoismul unor state europene si ignorarea intereselor altor tari din regiune. Asta face ca increderea in unitatea UE sa fie afectata", a punctat presedintele polonez.
Inainte de a... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 12:07
Naftogaz, compania ce asigura transportul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, a achizitionat de la furnizorul rus Gazprom o cantitate de resurse care va acoperi 5 zile de consum.
Suma achitata este de 15 milioane de dolari, arata Russia Today.
"Gazprom a primit acesti bani in cont, iar ei acopera 45,6 milioane de metri cubi de gaze, adica 5 zile de consum", a explicat directorul companiei, Sergei Kupriyanov.
In prezent, Rusia livreaza tarii vecine o cantitate de 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Vladimir Putin toarna din nou gaz pe foc: Vestea proasta venita de la Kremlin
In luna martie, Ucraina va face plati esalonate catre gigantul energetic rus.
Declaratia sefului Gazprom vine la scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a mentionat, miercuri, ca gazele pentru care Kievul a platit in avans le va ajunge ucrainenilor doar doua zile.
Luni seara, Kievul si Moscova au ...citeste mai departe despre "Pas cu pas, Ucraina isi cumpara gazele necesare din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 13:18
Ucraina a platit 15 milioane de dolari companiei rusesti Gazprom pentru livrarile de gaze, inclusiv pentru ziua de luni, cand vor avea loc negocieri la Bruxelles pe aceasta tema intre liderii europeni, Ucraina si Rusia.
"Astazi, la ora (locala - n.red.) 9.20, Gazprom a primit de la compania ucraineana Naftogaz suma de 15 milioane de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al gigantului rusesc Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Russia Today.
Suma mica platita de Ucraina sugereaza faptul ca oficialii de la Kiev incearca sa traga de timp pana luni, cand vor avea loc discutii trilaterale la Bruxelles.
Totusi, ministrul rus al Energiei Alexander Novak a avertizat ca, daca Ucraina nu plateste, Rusia va taia in intregime furnizarile de gaza naturale.
La inceputul acestei saptamani, Naftogaz ...citeste mai departe despre "Razboiul gazelor: Ucraina plateste Rusiei in avans, dar asteapta salvarea de la UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 16:59
Rusia "si-a indeplinit obligatiile" prevazute in acordul privind reluarea livrarilor de gaze rusesti in Ucraina, incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a anuntat sambata gigantul rus Gazprom, potrivit AFP.
"Guvernul rus tocmai a semnat un decret referitor la preturi mai reduse pentru exporturile (de gaze) catre Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agentiile de presa din Rusia.
"Prin urmare, Rusia si-a indeplinit obligatiile care ii revin conform acordului" incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a subliniat el, adaugand ca Gazprom este "pregatit sa reia livrarile de gaze catre Ucraina cand (compania ucraineana) Naftogaz isi va indeplini propriile obligatii".
Premierul rus a semnat un decret care stabileste pretul gazelor
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sambata seara un decret care stabileste pretul gazelor la 378,22 dolari pentru mia de metri cubi de gaze pana la 31 martie 2015.
Dupa doua zile de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns joi seara la Bruxelles la o intelegere provizorie privind contenciosul asupra livrarilor de gaze rusesti, care asigura aprovizionarea Ucrainei, dar si a Europei de Vest, pentru perioada iernii.
Acordul se refera la lichidarea arieratelor Ucrainei, precum si la modalitatile de plata pentru livrarile pana in martie 2015.
Achitarea datoriei in valoare de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima - de 1,45 de... mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 11:06
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au ajuns, joi seara, la Bruxelles la un acord pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc in aceasta iarna, a anuntat o sursa europeana.
Modalitatile acordului urmeaza a fi precizate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ministrii rus si ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak si Iuri Prodan, intr-o conferinta de presa anuntata de Comisia Europeana pentru ora 21.45 /20.45 GMT/.
Solutionarea datoriei de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima imediat si cealalta pana la sfarsitul anului, potrivit acestor surse, citate de AFP. "Ucrainenii au bani sa plateasca", au adaugat aceste surse.
Acordul prevede de asemenea un pret de 385 de dolari pentru 1.000 m3 pe toata durata contractului, care se desfasoara din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie 2015. Plata se va face in avans pentru luna urmatoare. Kievul vrea garantii absolute ca acest pret nu se va schimba pe durata contractului. Ucraina, care ar avea nevoie in total de patru miliarde de m3, a obtinut aceasta asigurare.
De asemenea vor fi prezenti la conferinta de presa comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, care a condus discutiile cu rusii si ucrainenii in ultimele luni, precum si sefii grupurilor Gazprom din Rusia si Naftogaz din Ucraina.
Negocierile trilaterale, suspendate in noaptea de miercuri spre joi, au fost reluate joi seara. mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:19