Autoritatile ucrainene intentioneaza sa opreasca achizitia de gaze rusesti incepand cu 1 aprilie, a anuntat luni ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin.
"In acest moment, nu avem nevoie sa cumparam gaz rusesc. Pur si simplu nu il vom mai cumpara", a spus Demcisin, potrivit agentiei Reuters.
UE va avea gaze de la Moscova inca o luna. Ucraina si Rusia - acord de livrare valabil doar in martie
Sambata, acesta a precizat ca Ucraina este increzatoare ca Rusia va fi nevoita sa coboare pretul cerut Kievului pentru gaz, importurile tot mai mari din Uniunea Europeana reducand substantial dependenta Ucrainei de livrarea de ...citeste mai departe despre "Ucraina renunta la gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 18:11
Ungaria vrea sa negocieze cu Grecia, Macedonia si Serbia crearea infrastructurii pentru aprovizionarea cu gaze turcesti prin intermediul Turciei, care, potrivit ministrului de Externe Peter Szijjarto, va avea un rol strategic dupa ce Moscova a abandonat proiectul South Stream.
Szijjarto s declarat, dupa discutii la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu si ministrul Energiei Taner Yildiz, ca autoritatile Rusiei si Turciei discuta despre transportul gazelor destinate initial conductei South Stream, relateaza portfolio.hu.
In decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in mod neasteptat ca Rusia renunta la proiectul South Stream, in valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care urma sa fie aprovizionat cu gaze sudul Europei, ocolind Ucraina, din cauza obiectiilor autoritatilor UE. In schimb, Putin a spus ca Rusia prefera Turcia ca pertanera, pentru o ruta alternativa de gaze.
Ungaria importa majoritatea necesarului de gaze din Rusia prin Ucraina.
"Sarcina noastra este sa pregatim investitii in urma carora gazele livrate de Rusia in Turcia sa ajunga in Europa Centrala", a aratat Szijjarto, adaugand ca Rusia negociaza cu Turcia livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Totodata, se discuta constructia unui centru regional de distributie a gazelor, in apropiere de frontierea turco-elena.
Oficialul ungar a spus ca de indata ce Turcia si Rusia vor lua o decizie referitoare la infiintarea rutei de... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:02
Pentru prima oara in ultimele doua secole, Ucraina intrevede o cale de independenta energetica fata de Moscova, prin intermediul unor exploatari de gaze inchise in era sovietica si a unor zacaminte de sist cu rezerve suficiente sa asigure necesarul tarii timp de 100 de ani.
Royal Dutch Shell, Exxon Mobil si Chevron, trei dintre cele mai mari patru companii petroliere la nivel mondial, au participat saptamana trecuta la o licitatie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zacamintelor de gaze, transmite Bloomberg.
"Ucraina este un fruct usor de cules. Are bazine bine cunoscute care au fost prost administrate si subfinantate. Exista un consens la nivelul industriei privind potentialul urias al acestora", a declarat Bertrand des Pallieres, director general al companiei Cadogan Petroleum din Londra, implicata in 14 proiecte din Ucraina.
Daca forajele din Ucraina vor avea succes, tara va putea sa isi reduca dependenta de gazele livrate de Gazprom, punand capat vulnerabilitatii economiei la deciziile luate la Kremlin.
Ucraina, care a facut parte din imperiul rusesc din secolul 18 si apoi din Uniunea Sovietica pana in 1991, detine mii de puturi conventionale de gaze naturale, multe dintre ele inchise si abandonate in anii '70, cand Moscova a decis sa transfere productia in Siberia.
Ucraina intentioneaza sa scoata la licitatie, in aceasta luna, o participatie de pana la 70% la un proiect de la zacamantul Oleska din vestul tarii si la Iuzivska, in est.
In aceste... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 21:23