Ucraina a decis sa treaca termocentralele de pe gaze naturale pe pacura si sa inchida scolile in incercarea de a face economii la gaze naturale, dupa ce grupul rus Gazprom a refuzat sa reia livrarile spre Ucraina, a anuntat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Ihor Nasalyk
Deficitul in aprovizionarea cu gaze naturale vine intr-un moment in care consumul a atins un nivel de varf, dupa ce un val de frig a acoperit cu zapada cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei si a dus la scaderea temperaturilor sub zero grade Celsius, transmite Reuters.
Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev ca lipsa livrarilor de gaze naturale rusesti a creat un deficit de aprovizionare de pana la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.
Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe pacura a fost posibila economisirea unei cantitati de aproximativ 15 milioane metri cubi pe zi, a informat Nasalyk.
De asemenea, Ministerul Energiei a cerut autoritatilor locale sa suspende activitatea gradinitelor, scolilor si universitatilor pana la data de 6 martie.
Joi, grupul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa revina la sistemul de plata anticipata in relatia cu Ucraina adaugand totodata ca nu va relua livrarile de gaze naturale pana cand nu va fi incheiat un act aditional la actualele contracte.
Aceasta dupa ce miercuri, un tribunal international de arbitraj de la Stockholm a decis ca Gazprom trebuie sa plateasca firmei... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:20
Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.
"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.
Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de ...citeste mai departe despre "Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
Grupul rus Gazprom va relua luni, 12 octombrie, livrarile de gaze naturale spre Ucraina, dupa ce Ucraina va plati in avans sumele datorate pentru cantitatea de gaze naturale pe care vrea sa o cumpere in luna octombrie, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.
"Am ajuns la un acord cu compania ucraineana Naftogaz, potrivit careia plata, in avans, pentru gazele livrate in luna octombrie va fi facuta astazi, vineri, 9 octombrie. Dupa efectuarea transferului, in data de 12 octombrie la ora 10:00, Gazprom va relua livrarile de gaze spre Ucraina", a declarat Alexei Miller, transmite Reuters.
Separat, compania ucraineana de stat Naftogaz a informat ca in luna octombrie intentioneaza sa cumpere doua miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia adaugand ca a transferat in avans banii pentru aceasta cantitate catre Gazprom. "Am trimis banii in avans", a declarat o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, fara a preciza insa care este pretul platit de Ucraina ...citeste mai departe despre "Gazprom reia luni livrarile de gaze spre Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 21:40
Ucraina a propus Rusiei doua variante de calcul a pretului gazelor naturale, una in care acesta sa fie diferentiat pentru perioada de vara si cea de iarna, iar alta in care sa fie stabilit in functie de pretul de pe piata spot din Europa, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
"Am sugerat abordarea noastra, care nu este ucraineana, ci exclusiv una europeana. In timpul sezonului de vara sa platim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este pretul pietei. In sezonul de iarna sa platim 380 de dolari. Rezulta o medie de 340 de dolari", a spus Iateniuk in timpul unei sedinte de guvern, citat de RIA Novosti.
El a adaugat ca daca aceasta oferta nu va fi acceptata, Ucraina ofera o alta solutie, cea a pietei spot europene.
"Prin excluderea tarifului de tranzit, suntem dispusi sa calculam pretul in functie de piata spot si sa platim in functie de pretul pietei", a explicat premierul.
Iateniuk a spus ca Ucraina nu are nevoie de un discount, dar ca nu va plati Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au participat la consultari pe tema gazelor din luna aprilie, dar discutiile nu au produs rezultate notabile.
Rusia ofera Ucrainei reduceri
Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducand pretul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat sa incheie un acord.
Pe 16 iunie, dupa mai multe runde de discutii fara rezultat, Gazprom a impus un sistem... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:16
Criza din Ucraina, cu o posibila secesiune a Peninsulei Crimeea, pune in pericol proiectele petrolifere si gazeifere off-shore derulate in Marea Neagra de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni, potrivit unei analize Bloomberg.
Inainte ca presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sa fie destituit in urma unor revolte violente si ca Peninsula Crimeea sa fie ocupata de forte militare ruse, un consortiu condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell pregatea investitii de 735 milioane de dolari pentru forarea a doua puturi in lartul coastei de sud-vest a regiunii.
Ucraina a incheiat un acord pentru exploatarea perimetrului gazeifer
Ucraina a incheiat anul trecut cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifska din nord-vestul Marii Negre.
Consortiul urma sa extraga gaze naturale din zacamantul Skifska, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.
Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Ianukovici, anunta in septembrie anul trecut presedintia ucraineana.
Proiectul are un potential de 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an
Proiectul are un potential de 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an, potrivit datelor prezentate atunci. Volumul este echivalent... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 10:59
Ucraina vrea sa scada importul de gaz rusesc, a inceput sa caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz si le propune europenilor sa se foloseasca de depozitele sale subterane pentru pastrarea gazului.
Directorul "Naftogaz Ukraini", Evgheni Bakulin, a declarat ca Ucraina a epuizat toate posibilitatile de a ajunge la o intelegere cu Gazprom in privinta semnarii unor noi acorduri in domeniul livrarilor de gaz. Din punctul de vedere al partii ucrainene, un pret corect pentru 1 mie de metri cubi de gaz nu ar trebui sa depaseasca 250 de dolari.
Pretul gazului pentru Kiev depaseste 500 de dolari
Insa, pe baza formulei semnate in 2009 de fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, pretul gazului pentru Kiev depaseste 500 de dolari. Reducerea pe care partea rusa a acceptat-o in 2010 ii permite Naftogaz sa cumpere gaz pentru suma de 416 de dolari, insa si acest pret este considerat de puterea ucraineana unul incorect.
Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a subliniat recent ca, din cauza actualei formule de calcul a pretului, Ucraina ii plateste Gazprom cu circa 4 miliarde de dolari mai mult. In acest context, liderul ucrainean a declarat ca tara sa va continua sa reduca importurile de gaz din Rusia.
In pofida faptului ca monopolul rus Gazprom ameninta Ucraina cu sanctiuni pentru nerespectarea contractelor semnate pentru o durata 10 ani, Kievul a inceput deja sa caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz. Mass-media ucrainene au difuzat o copie a... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 13:15
Rusia a acuzat Ucraina ca a furat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz natural destinat Europei, pe parcursul mai multor zile de luna aceasta.
"Ucraina a pastrat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaz (in plus fata de volumul contractat - n.r.) pe parcursul a mai multe zile (din februarie - n.r.). Acest lucru provoaca daune financiare si de imagine Gazprom", a spus directorul general al companiei ruse, Aleksei Miller, presedintelui Dmitri Medvedev.
Mai multe state europene au anuntat la inceputul lunii februarie, cand continentul a fost afectat de un val de ger si de ninsori abundente, ca livrarile de gaz rus au scazut.
Italia a fost nevoita sa recurga la masuri de urgenta pentru a reduce consumul de gaz si a mentine livrarile catre populatie si industrie.
Ucraina a fost, probabil, tara cea mai grav afectata de frig.
Potrivit RIA Novosti, fosta republica sovietica importa o cantitate de gaz corespunzatoare unei valori anuale de 60 de miliarde de metri cubi, adica peste nivelul prevazut in contract.
Medvedev i-a ordonat lui Miller sa ia masuri pentru a rezolva acest dosar.
Compania ucraineana Naftogaz a negat miercuri seara acuzatiile ca ar fi sustras fara autorizatie gaz rus destinat Europei. Societatea a subliniat si ca actualul contract cu Gazprom precizeaza un volum maxim trimestrial, nu zilnic.
Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, a declarat in ianuarie ca Ucraina vrea sa isi reduca importurile de gaz rus de la 52 de miliarde... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 20:07
Ucraina va apela la Tribunalul International daca Rusia nu ii va oferi un pret mai bun la gazele naturale si nu va accepta o fuziune intre compania nationala de petrol si gaze Naftogaz si grupul rus Gazprom, a declarat presedintele ucrainean, Vladimir Yanukovich.
"Ne confruntam cu o situatie in care Ucraina pierde bani multi pe gazele rusesti. Daca Rusia nu va accepta sa ofere conditii mai bune in privinta livrarilor de gaze, cu siguranta va trebui sa mergem la Tribunalul International. Sper ca vom avea destula intelepciune pentru a ajunge la o solutie comuna, fara tribunal. Consider ca tribunalul va fi solutia de ultim moment", a afirmat oficialul ucrainean.
Un purtator de cuvant al presedintelui rus Dmitri Medvedev a declarat ca acordul pe gaze dintre Moscova si Kiev trebuie dus la bun sfarsit si nu poate fi revizuit "intr-o singura directie".
"Rusia este pregatita sa-si apere pozitia privind acordul in orice tribunal si va actiona strict in conformitate cu acest document", a afirmat Natalia Timakova, reprezentanta presedintiei ruse, citata de agentia de stiri Ria.
Un purtator de cuvant al premierului rus Vladimir Putin a declarat vineri ca orice revizuire a contractului este conditionata de o fuziune intre Naftogaz si Gazprom.
Intrebat daca aceasta varianta ar fi posibila, Yanukovich a afirmat ca fuziunea nu este luata in calcul.
mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 14:40
Moscova isi va revizui relatiile cu UE, daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul, a declarat luni premierul rus Vladimir Putin, care a apreciat drept absurda organizarea unei reuniuni UE-Ucraina despre gaz, fara participarea Moscovei, relateaza AFP. "Daca interesele Rusiei sunt ignorate, atunci vom fi fortati sa incepem sa revedem principiile relatiilor noastre" cu UE, a declarat el, dupa semnarea unei declaratii comune intre UE si Ucraina referitoare la gaz."Mi se pare ca acest document (...) este cel putin nechibzuit si neprofesionist", a declarat el, referindu-se la textul semnat luni si apreciind drept absurda absenta Rusiei de la reuniunea de la Bruxelles.
Potrivit UNIAN, citat de RADOR, o delegatie rusa a fost prezenta la conferinta, dar s-a retras dupa anuntarea ceremoniei de semnare a declaratiei comune.Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova.
Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.
Rusia s-a aratat insa nemultumita ca nu este consultata pentru... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 09:13