Rusia a deschis un proces impotriva Ucrainei, la Curtea Suprema de la Londra, cu privire la o datorie de peste 3 miliarde de dolari.
Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a anuntat ca actiunea a fost facuta dupa ce toate incercarile de restructurare a datoriei au esuat, scrie BBC.
Ucraina a anuntat in decembrie anul trecut ca nu va plati aceasta datorie intrucat Rusia a refuzat termenii oferiti si altor creditori. Cele doua tari sunt in conflict de cand Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in 2014.
Ucraina versus Rusia: Episodul pe camioane
Obligatiunile in valoare de trei miliarde de dolari aveau ca data ...citeste mai departe despre "Rusia da Ucraina in judecata pentru o datorie de trei miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 09:08
Presedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus de Finante sa dea in judecata Ucraina pentru o datorie de 3 miliarde de dolari, pe care nu a reusit sa o plateasca pana la finalul lui 2015.
Kievul este practic in faliment, in ceea ce priveste onorarea obligatiilor catre Moscova, asa ca vor fi luate masurile legale, a anuntat Ministerul rus de Finante, citat de AFP.
Ucraina-Rusia, razboiul continua mai aprig in 2016: Incearca sa ne sugrume economic
"Ministerul a initiat procedurile necesare pentru actionarea Ucrainei in instanta", se arata in declaratia rusilor, care mai precizeaza ...citeste mai departe despre "Rusia da in judecata Ucraina pentru o datorie de 3 miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 17:12
Rusia nu e deloc multumita de faptul ca Ucraina nu i-a platit datoria de 3 miliarde de dolari, asa ca pregateste un proces.
Premierul rus Dmitri Medvedev le-a cerut ministrilor sai sa faca toate demersurile necesare pentru a actiona tara vecina in instanta, informeaza Reuters.
El a mentionat ca, "fara nicio indoiala", Kievul nu va plati datoria uriasa.
Ucraina sfideaza Rusia si nu vrea sa-i plateasca o datorie uriasa: Stransa cu usa sa dea banii inapoi?
Ucraina a intrat, vineri, in default cu o datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia, contractata inainte de inlaturarea din functie a fostului presedinte Viktor Ianukovici.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat atunci ca guvernul sau ingheata rascumpararea ...citeste mai departe despre "Rusia se pregateste sa dea Ucraina in judecata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:50
Ucraina a impus un moratoriu prin care ingheata plata unei datorii in valoare de 3 miliarde de dolari catre Rusia, insa Kievul va trebui sa rezolve aceasta situatie mai devreme sau mai tarziu, sustine un analist politic ucrainean.
"Daca refuzam cu tarie sa dam inapoi acesti bani, atunci nu vom mai primi imprumuturi de la nimeni. Ne vom face o reputatie proasta", a sustinut Vladimir Oliinik, citat de agentia TASS.
Analistul politic ucrainean sustine, in interviul acordat postului de televiziune 112, ca tara sa nu are incotro si ca trebuie sa achite datoria fata de Rusia.
Totusi, el recunoaste ca Ucraina nu dispune in acest moment de 3 miliarde de dolari, astfel ca problema actuala o reprezinta modul in care au loc negocierile.
"Cel mai probabil, Kievul va trebui sa angajeze niste avocati, iar apoi sa se discute modul in care va ...citeste mai departe despre "Ucraina sfideaza Rusia si nu vrea sa-i plateasca o datorie uriasa: Stransa cu usa sa dea banii inapoi?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 13:47
Premierul rus, Dmitri Medvedev, i-a calificat miercuri drept escroci pe liderii ucraineni, el anticipand ca guvernul de la Kiev nu va plati Rusiei o datorie de trei miliarde de euro a carei data scadenta este duminica.
"Am impresia ca nu vor plati, pentru ca sunt niste escroci. Iar partenerii nostri occidentali, in loc sa ne ajute, ne pun piedici sa nu ne putem recupera banii", a spus Medvedev, relateaza agentia EFE.
El a facut astfel aluzie la decizia luata marti de Fondul Monetar International (FMI) de a nu declara Ucraina in incetare de plati daca nu-si plateste datoria catre Rusia. Conform aceleiasi hotarari, Ucraina va avea in continuare acces la credite, chiar daca nu poate onora plata datoriilor scadente.
"Pentru prima data in istorie, FMI a luat decizia de a sprijini statul datornic in pofida acordurilor existente, doar din ...citeste mai departe despre "Premierul rus: Ucrainenii nu vor plati datoria catre Rusia pentru ca sunt niste escroci" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 18:19
Fondul Monetar International a cerut joi Rusiei si Ucrainei sa discute restructurarea datoriei Kievului, de trei miliarde de dolari, dar institutia financiara discuta adoptarea unor reforme care ar putea permite continuarea sprijinului pentru Ucraina chiar daca tara ramane in urma cu plata obligatiunilor.
In luna august a acestui an, Ucraina si un grup al principalilor sai creditori au ajuns la un acord de principiu pentru restructurarea unor obligatiuni in valoare de 15 miliarde de dolari. Acordul prevede stergerea cu 20% a valorii obligatiunilor ucrainene, precum si extinderea maturitatii obligatiunilor guvernamentale cu patru ani, pana in 2027, transmite Reuters.
Rusia a refuzat sa participe la negocierile privind restructurarea datoriei Ucrainei, argumentand ca eurobondurile ucrainene de trei miliarde de dolari ar trebui clasificate ca datorii ...citeste mai departe despre "FMI cere Rusiei si Ucrainei sa discute restructurarea datoriei Kievului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 22:07
Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din Rusia, a anuntat miercuri ca factura restanta a Ucrainei ar putea ajunge de la 2,2 milioane de dolari, cat este in prezent, la 3,5 miliarde de dolari, dupa includerea arieratelor din aprilie.
"Luand in calcul cererea companiei ucrainene Naftogaz pentru 30 aprilie si cantitatile pe care le-am livrat deja in aceasta luna, datoria totala a Ucrainei pentru gazul rus va ajunge, conform unor estimari initiale, la 3,492 miliarde de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Gazul, arma letala a Rusiei: Factura Ucrainei creste puternic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 09:00
Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat sambata ca Ucraina va trebui sa ramburseze suma de 11,4 miliarde de dolari corespunzand reducerii pretului la gaz care i-a fost acordata in ultimii patru ani, relateaza AFP.
Aceasta reducere era prevazuta de acordul de la Harkov, semnat in aprilie 2010, ce a prelungit pana in 2017 utilizarea de catre Flota rusa a Marii Negre a bazei din Sevastopol, in Crimeea.
Deoarece acest acord a fost anulat in cursul saptamanii - a subliniat Aleksei Miller, intr-un interviu acordat televiziunilor ruse de stat-, Ucraina trebuie sa ramburseze banii.
"Rusia de fapt a platit pentru a-si pastra Flota in Ucraina (...), pentru ca acordul sa fie prelungit, deci se poate spune ca Rusia a platit in avans. Acesti 11,4 milliarde sunt deci o datorie pe care Ucraina a contractat-o fata de Rusia", a declarat el.
Rusia a anuntat saptamana aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind ca acesta nu isi mai are rostul deoarece Crimeea este acum a Rusiei. Ucraina trebuie sa plateasca in prezent gazul la tariful de 485 de dolari 1.000 metri cubi, iar Gazprom a anuntat ca doreste sa fie platiti imediat cei 2,2 miliarde corespunzatori livrarilor recente. mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 14:45
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19