Mai mult de 19 milioane de rusi traiesc sub pragul saraciei, arata cele mai noi date statistice eliberate de Moscova pentru 2015, cu 3 milioane mai multi decat in anul anterior, depasind un nivel care nu a mai fost atins din 2006.
Numarul saracilor din Rusia este in crestere pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina, potrivit IB Times.
Familiile, lovite din plin
Nivelul saraciei a fost in scadere in Rusia pana in 2014, cand tara a anexat Crimeea de la Ucraina, declansand o serie de tensiuni la nivel international.
De atunci, economia rusa a intrat in vrie, inregistrand o contractie de 3,7% a PIB in 2015, anul acesta fiind asteptata inca o descrestere de 1%.
Inflatia galopanta, scaderea salariilor cu 9,5 procente in cursul anului trecut si deprecierea rapida a rublei in raport cu dolarul au azvarlit la limita saraciei lucii milioane de persoane.
Pragul de saracie in Rusia a fost stabilit oficial la 9.452 de ruble/luna (139 de dolari), iar expertii independenti cred ca numarul celor care traiesc cu venituri atat de mici ar putea fi mult mai mare.
Conform ministrului Muncii din Rusia, Maim Topilin, in randul saracilor din tara se remarca familiile cu copii, care reprezinta 60-70 procente din cifra de 19,2 milioane de persoane afectate de acest flagel.
O alta realitate
Intre 2000 si 2012, nivelul saraciei din Rusia scazut de la 29% la... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 17:30
Numarul milionarilor din Ucraina s-a triplat in cursul anului trecut, conform Serviciului Fiscal de Stat de la Kiev. Totusi, nu este vorba despre un paradox, asa cum s-ar putea crede avand in vedere dificultatile tarii, pentru ca vorbim de milionari in grivne.
Fiscul din Ucraina a inregistrat anul trecut 903 de cetateni cu venituri de peste un milion de grivne, care inseamna insa doar 37.300 dolari sau 33.644 euro, la cursul zilei, relateaza agentia TASS.
In 2014, numarul milionarilor ucraineni in grivne era de doar 258, arata datele statistice ale Serviciului Fiscal, dar si cursul de schimb era mult mai ridicat.
Suma totala a veniturilor raportate de ucraineni a fost de 4,6 miliarde de grivne, aproximativ 171 milioane de dolari, in crestere cu 15 procente fata de anul anterior.
Din 2014, Ucraina este intr-o profunda criza generata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea razboiului civil in regiunile Donetsk si Lugansk, in urma amestecului Moscovei in regiune. mai mult
Joi, 17 Martie 2016, ora 11:00
Transnistria a cerut ajutor Rusiei si Ucrainei, in contextul crizei economice cu care se confrunta republica separatista din estul Republicii Moldova.
Totodata, Tiraspolul a trimis o cerere partilor participante la discutiile cu privire la situatia din Transnistria, componente ale formatului "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum si observatorii americani si europeni), solicitand "masuri urgente pentru deblocarea activitatii economice straine" din aceasta regiune, informeaza Itar Tass.
Guvernul transnistrean a anuntat vineri ca a ordonat Ministerului de Externe sa trimita cereri Rusiei si Ucrainei pentru a-i furniza ajutor financiar in contextul actualei crize economice.
Fost ministru german de Externe: Putin vrea sa-si extinda controlul pana in Transnistria
Se cere astfel ajutor pentru grupurile sociale ...citeste mai departe despre "Transnistria, in profunda criza economica - cere ajutor economic Rusiei si Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 18:33
Luptele impotriva rebelilor prorusi costa bugetul Ucrainei intre cinci si sapte milioane de euro pe zi, a dezvaluit joi presedintele ucrainean Petro Porosenko, relateaza The Moscow Times.
Ucraina se afunda intr-o criza economica profunda pentru a-si finanta luptele impotriva rebelilor prorusi din estul tarii, care dureaza de zece luni si s-au soldat cu peste 5.000 de morti.
"Fiecare zi de razboi costa intre cinci si sapte milioane de euro bugetul de stat", a dezvaluit joi presedintele ucrainean intr-un interviu pentru Die Welt, citat de Mediafax.
"Avem nevoie de asistenta financiara pentru a depasi aceste dificultati", a adaugat el.
Kievul a primit deja 4,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI), care a promis un pachet de ajutor pe doi ani in valoare de 17 miliarde dolari.
Luand in calcul un cost constant de la inceputul anului, Kievul a cheltuit deja intre 175 si 245 de milioane de euro pentru a lupta impotriva separatistilor prorusi.
Intensitatea luptelor a fost inconsecventa de la inceputul conflictului in aprilie 2014, dar un cost mediu de cinci milioane de euro pe zi ar insemna ca Ucraina a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru conflictul militar din estul tarii.
O tentativa de incetare a focului a esuat luna trecuta, iar Porosenko a decretat mobilizarea a 50.000 de barbati pentru a sustine armata pe linia de front. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 09:59
Adevarata criza din Ucraina nici macar nu a inceput. Daca Guvernul de la Kiev va reusi sa aduca pacea in tara, abia atunci va incepe provocarea extrema, cea economica.
Este opinia lui Paul J. Saunders, director executiv al site-ului specializat pe relatii internationale National Interest si fost oficial din Departamentul de Stat al Americii, care avertizeaza ca Barack Obama si aliatii sai europeni se vor confrunta cu o noua criza adanca in Ucraina, cea economica, abia dupa ce pacea va fi restabilita.
Cea mai simpla metoda este impunerea unor noi sanctiuni Moscovei, insa realitatea este alta si o stim din lectiile dureroase ale altor razboaie civile, sustine specialistul american, care considera ca gasirea unei solutii sustenabile va fi dificila si costisitoare, chiar si in contextul unui armistitiu.
Economia subreda a Ucrainei s-a deteriorat cu fiecare zi de lupta.
Chiar si in cele mai bune circumstante, in ...citeste mai departe despre "Adevarata criza din Ucraina abia incepe: Europa, pregateste-te pentru "ziua de dupa razboi"!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 11:36
Luni a fost confirmat oficial declinul Germaniei pe trimestrul II cu 0,2% din PIB, prevazut inca din 14 august. Germanii sunt sensibili la asemenea fenomene cu care nu prea sunt obisnuti, iar societatea a reactionat in consecinta.
Pilotii, mecanicii de locomotiva si brutarii au declarat greva, iar protestele par sa ia amploare. Pensionarii isi cer drepturi suplimentare, angajatii pretind salarii marite, dar este greu sa intelegi cum comenteaza multimea semnificatia scaderii bruste a Produlului Intern Brut, sub orice asteptari, comenteaza portalul 20 Minutes.
Potrivit unor voci, noua situatie ar putea impune o schimbare in politica interna a cancelarului Angela Merkel, presata de economisti, de sindicate si de politicienii europeni, interesati in cresterea salariilor germane.
O asemenea crestere ar reduce avantajul de competitivitate al Berlinului in raport cu alte tari din zona euro, care vad in asemenea masura o inviorare a pietii europene.
Pe de alta parte, specialistii ...citeste mai departe despre "Germania incepe sa piarda stralucirea ei de mit al Europei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 10:40
Ucraina "nu accepta" noul pret la gaze naturale pe care vrea sa i-l impuna Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
Denuntand o "agresiune gazifera si economica", dupa ce Moscova a anuntat o crestere cu 80% a pretului livrarilor la gaze pentru Ucraina, Iateniuk a dat asigurari, intr-o sedinta de Guvern, ca "presiunea politica (este) inacceptabila, iar noi nu vom accepta pretul de 500 de dolari".
"Rusia a esuat sa cucereasca Ucraina prin agresiune armata. Ea lanseaza acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gazifera si economica", a adaugat premierul, indemnand Guvernul sa fie pregatit "ca Rusia sa restranga sau sa opreasca livrarile de gaze" naturale catre Ucraina.
Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat ca, in lipsa unui acord asupra pretului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, asa cum prevede contractul de livrare a gazelor rusesti.
"Vom incerca sa ajungem la un acord. Daca nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anuntat el.
Moscova creste pretul la gaze pentru Ucraina
Moscova a anulat saptamana aceasta doua reduceri acordate Ucrainei pentru livrari de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. In 72 de ore, pretul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.
Cei doi vecini fosti sovietici sunt afectati de o criza, dupa indepartarea de la putere a regimului prorus al... mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 15:58
Ucrainenii se grabesc sa isi retraga banii din unitatile bancare, in timp ce reprezentantii bancilor isi fac griji in legatura cu efectele pe care violentele din Kiev le vor avea asupra economiei fragile a Ucrainei.
Tensiunile din tara ii ingrijoreaza pe investitori de luni de zile, iar riscul incapacitatii de plata se intrevede la orizont in cazul in care Ucraina nu primeste rapid asistenta financiara, anunta Sky News.
Locuitorii Ucrainei isi fac provizii alimentare si isi retrag banii din banci, in conditiile in care bancherii locali isi inchid sucursalele sau reduc orarul de lucru. Ucrainenii fac cozi mari la bancomate, insa autoritatile au declarat ca banii sunt retrasi din motive de securitate, nu din cauza ca ar ...citeste mai departe despre "Ucrainenii fac cozi mari la bancomate, speriati de posibilitatea falimentului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 15:46
Estul industrial si rusofon al Ucrainei este deosebit de lovit de criza economica, pentru ca aceasta regiune s-a bazat prea mult pe exporturi, iar acum cererea a scazut drastic, comenteaza AFP.
Un panou sovietic destinat statisiticilor de productie, cu fotografiile "eroilor" muncii, este inca amplasat in fata uzinei, dar degeaba: din cauza crizei, mii de muncitori au fost nevoiti sa plece deja de la uzina Makiïvka. Un grup de tineri asteapta rabdatori la poarta uzinei din principala otelarie din acest oras al regiunii Donetk, in speranta de a gasi un loc de munca temporar. Printre ei, Roman Selezniov, care si-a pierdut locul de munca din cauza crizei. "Am o diploma universitara, dar deocamdata toate uzinele sunt practic oprite si este imposibil de gasit un loc de munca, vreu sa gasesc ceva, pentru a avea ce manca", spune el.
O misiune dificla, Ucraina fiind lovita din plin de criza economica. Estul industrial este deosebit de afectat, din cauza scaderii exporturilor de la societatile metalurgice, care constituiau 80% din productia lor.
Cunoscuta pentru tehnologiile sale experimentale in perioada sovietica, uzina din Makiïvka a fost nevoita sa disponibilizeze 7.000 de angajati in ultimele luni, spune Anatoli Akimosin, responsabil sindical.
"Criza este deosebit de grava in regiunea noastra, mai ales pentru ca economia ei depinde de exporturi", recunoaste guvernatorul regiunii, Volodimir Logvinenko.
Cifrele vorbesc de la sine: in primele doua luni ale anului,... mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 15:08