Presedintele UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a declarat ca in acest moment are loc o "greva" a investitorilor, care s-ar putea extinde, din cauza confuziei si a incertitudinilor provocate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
"Cred ca ati observat, din cauza Brexit-ului, dar si a conflictelor comerciale, ca a avut loc o crestere enorma a incertitudinilor. Incertitudinile au fost intotdeauna rele pentru investitori. Dar ceea ce observam acum, si o observam in baza noastra de clienti, este aproape o greva a investitorilor", a declarat presedintele UBS, Axel Weber, citat de CNBC.
Comentariile bancherului german au avut loc la reuniunea anuala a FMI din Washington, unde discutiile s-au concentrat in mare parte pe turbulentele economice provocate de razboaiele comerciale, protectionism si instabilitatea politica.
"Modul in care vad eu lucrurile este ca, in timp ce dobanzile sunt foarte, foarte scazute, iar costurile investitiilor se afla la un nivel scazut istoric, incertitudinile daca aceste proiecte vor da rezultate, daca regandirea lanturilor de productie va da rezultate, fie ca acestea sunt in China sau pentru europeni in Marea Britanie, sunt uriase. Iar oamenii nu vor lua aceste decizii pana nu vor fi luate deciziile politice", a spus Weber.
S&P Global Ratings a calculat in primavara ca Brexit-ul a costat economia britanica 86 de miliarde de dolari deja. Incertitudinile provocate de votul la referendum au dus la o depreciere semnificativa a... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 09:41
Cea mai mare banca elvetiana, UBS, a fost condamnata miercuri la plata unei amenzi de 3,7 miliarde euro, de catre un tribunal corectional din Paris, pentru activitati bancare ilegale si frauda fiscala.
Aceasta este cea mai mare amenda impusa vreodata de justitia franceza intr-un dosar de evaziune fiscala.
La aceasta suma se adauga despagubiri suplimentare in valoare de 800 milioane de euro catre statul francez in calitate de parte civila.
De asemenea, UBS France, filiala franceza a grupului bancar elvetian, a fost condamnata, pentru complicitate la acelasi fapte, la plata unei amenzi de 15 milioane de euro.
UBS este acuzata ca a ajutat mii de contribuabili francezi sa evite plata taxelor intre 2004 si 2012, acuzatii respinse de banca elvetiana in timpul procesului. De asemenea, cinci din cei sase fosti oficiali ai UBS France, care au fost si ei judecati in acest dosar in perioada octombrie-noiembrie 2018, au primit pedepse variind de la sase pana la 18 luni de inchisoare, toate cu suspendare, si la plata unor amenzi variind intre 50.000 si 200.000 de euro. Doar unul din cei sase fosti oficiali a fost achitat.
Procesul din Franta vine dupa un caz similar din SUA, unde UBS a ajuns la o intelegere in valoare de 780 milioane de dolari in anul 2009, si in Germania, unde banca elvetiana a acceptat sa plateasca o amenda de 300 milioane euro in 2014.
Luna trecuta, UBS a raportat un profit net de 4,9 miliarde de dolari pentru 2018. ...citeste mai departe despre... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 16:14
Banca elvetiana UBS risca o amenda-record de aproape 5 miliarde de euro in Franta, dupa ce unul dintre fostii sai angajati s-a declarat vinovat de complicitate la atragerea ilegala a unor clienti francezi, care au fost ajutati de banca elvetiana sa isi ascunda averile de fiscul francez, relateaza Le Figaro.
Fostul angajat al UBS care s-a declarat vinovat in fata autoritatilor franceze este Patrick de Fayet, fostul adjunct la sefia operatiunilor UBS in Franta, potrivit unor surse citate de publicatia franceza.
"Un fost angajat al UBS Franta, care a parasit banca in 2009, a decis sa isi recunoasca vinovatia", a comentat sec UBS, intr-un comunicat.
Parchetul francez a inceput urmarirea penala impotriva bancii elvetiene si a filialei sale din Franta, pentru acuzatii de realizare de oferte ilegale si de complicitate agravata la frauda fiscala.
De asemenea, cinci fosti sefi ai UBS sunt si ei ...citeste mai departe despre "Banca elvetiana UBS risca o amenda-record, de 5 miliarde de euro, pentru complicitate la frauda" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Iulie 2016, ora 12:39
UBS, cea mai mare banca elvetiana dupa active, trebuie sa plateasca o amenda in valoare de 1,1 miliarde de euro, in urma unui proces desfasurat in Franta pentru acuzatii de spalare de bani si evaziune fiscala, informeaza AFP.
Curtea de Casatie, cea mai inalta instanta franceza, a respins definitiv recursul inaintat de UBS si a dispus ca banca din Elvetia sa plateasca amenda record de 1,1 miliarde euro pentru sistemul francez de justitie.
Reprezentantii UBS s-au declarat "dezamagiti" de aceasta hotarare a instantei.
"UBS estimeaza ca baza de calcul a sanctiunii este exagerata si este fundamentata doar pe afirmatii", se arata intr-un comunicat al UBS.
Reprezentantii bancii au contestat competenta autoritatilor franceze in investigatia care a vizat acuzatii de spalare de bani si evaziune fiscala, intrucat faptele avute in vedere s-ar fi petrecut in Elvetia.
De aaltfel, UBS a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a continua actiunea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.
Investigatia autoritatilor franceze a vizat fapte petrecute intre 2004 si 2012. UBS a contestat prima sentinta la curtea de apel din Paris, care a respins, insa, contestatia reprezentantilor bancii in luna septembrie.
In iunie 2013, procurorii francezi au deschis o ancheta pentru a stabili daca UBS a incurajat bancheri ai diviziei din Elvetia a gruplui sa convinga clienti francezi sa-si deschida conturi bancare in Elvetia care le... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 12:42
UBS, cea mai mare banca elvetiana, este investigata de autoritatile elvetiene pentru acuzatii de spalare de bani si activitati de crima organizata, relateaza Bloomberg.
Un purtator de cuvant al procuraturii din Bruxelles a declarat ca investigatia va fi condusa de judecatorul Michel Claise.
Angajatii UBS au contactat belgieni bogati, inclusiv directori generali si sportivi, intr-o perioada de 10 ani, incurajandu-i sa deschida conturi nedeclarate in Elvetia, a relatat publicatia M... Belgique, fara sa mentioneze sursa informatiilor.
UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani catre Elvetia, potrivit publicatiei.
"Practicile de afaceri ale UBS respecta in totalitate legislatia si reglementarile in vigoare. UBS nu tolereaza nicio activitate de sprijinire a clientilor in scopul evitarii obligatiiloriscale" potrivit unui comunicat al bancii destinat Bloomberg News, in care se mai arata ca banca nu are cunostinta despre vreo investigatie preliminara legata de operatiunile din Belgia.
Revista a aratat ca procuratura belgiana a inceput ancheta la sfarsitul anului trecut si se bazeaza pe marturii foarte detaliate.
Bancile europene sunt supuse unei serii de investigatii legate de acuzatiile ca au manipulat dobanzile interbancare si cotatiile valutare, ca au ajutat clientii sa evite plata impozitelor, ca au spalat bani sau au incalcat sanctiunile impuse de Statele Unite unor state.
Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:59
Banci elvetiene mari ca UBS si Credit Suisse ar putea sa fie nevoite sa renunte la operatiunile de investment banking, a declarat ministrul de Finante Eveline Widmer-Schlumpf, pentru a fi organizate astfel incat statul sa nu fie nevoit sa le salveze in cazul aparitiei unor probleme.
In opinia ministrului, bancile ar trebui sa se gandeasca daca sa continue cu activitatile de investment banking sau sa se concentreze mai mult pe administrarea activelor, relateaza Bloomberg.
"Bancile trebuie sa fie organizate in asa fel incat statul sa nu fie raspunzator de activitatile lor", a spus Widmer-Schlumpf.
Guvernul si autoritatile de reglementare din Elvetia se concentreaza pe gradul de indatorare a bancilor, pentru a evita salvarea din nou, cu fonduri publice, a unor banci de importanta sistemica.
UBS a fost salvata de stat in 2008, dupa reducerea valorii activelor si pierderi de peste 57 de miliarde de dolari, in timpul crizei creditelor subprime din SUA.
"Trebuie sa ne gandim daca rata de adecvare a capitalului nu ar trebui marita in continuare", a spus Widmer-Schlumpf.
UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din Elvetia, s-au bazat pe un model de banca universala, in care activitatile de administrare a activelor, management al averilor si de private banking sunt combinate cu operatiunile mai riscante de investment banking. Totusi, ambele banci au redus numarul de locuri de munca la diviziile de investment banking, in ultimii ani.
UBS a anuntat saptamana... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:44
Grupul bancar elvetian UBS a cerut clientilor germani care nu si-au declarat averea fiscului din Berlin sa remedieze aceasta situatie sau sa paraseasca banca intr-o perioada de 16 luni, decizia fiind luata la presiunea autoritatilor din Germania.
Elvetia este cel mai mare centru bancar offshore, cu active atrase de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit New York Times.
Multe persoane bogate din Germania isi tin banii in bancile elvetiene pentru a evita plata de taxe. Situatia a inceput, insa, sa se schimbe dupa ce guvernul de la Berlin, sub presiunea crizei financiare, a inceput sa investigheze agresiv evazionistii.
UBS va cauta sa mentina relatii pe termen lung doar cu clientii care isi platesc taxele conform legilor din Germania, a declarat, vineri, presedintele UBS, Axel Weber. Oficialul nu a explicat cum va proceda banca in cazul clientilor care nu-si achita corect taxele.
"Ne asteptam ca toti clientii din Germania sa poata demonstra pana la sfarsitul anului urmator ca si-au platit taxele", a declarat Weber pentru cotidianul german Boersen-Zeitung, intr-un interviu publicat vineri.
Parlamentul german a renuntat anul trecut la intentia de a acorda o amnistie fiscala evazionistilor care isi declara averea, insa multi germani si-au dezvaluit totusi activele ascunse in Elvetia, in mare parte din cauza temerilor ca vor fi descoperiti de autoritati, care cumpara de la informatori date descpre clientii bancilor elvetiene.
O alta banca importanta din Elvetia,... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 17:19
Banca elvetiana UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active in administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, in urcare cu aproape 10%, depasind grupul american Bank of America.
UBS a castigat teren datorita investitiilor efectuate de clienti pe pietele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situatia a peste 200 de societati de administrare a activelor, transmite Bloomberg.
La Bank of America, valoarea activelor in administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de bancile americane Wells Fargo si Morgan Stanley.
Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% in 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorita majorarii puternice a fondurilor noi atrase si evolutiilor pozitive de pe pietele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, in timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.
"Cresterea puternica reprezinta o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reusit, dupa criza financiara, sa mai atraga volume convingatoare de active de la clienti", potrivit raportului Scorpio Partnership.
Cele mai mari 20 de institutii de administrare a averii au inregistrat o crestere cu 11% a activelor si administreaza 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.
In pofida afacerilor in crestere,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:25
Procurorii francezi au inceput o investigatie care vizeaza UBS pentru a clarifica daca grupul bancar elvetian a incercat sa ajute francezi bogati sa evite plata taxelor, potrivit presei internationale.
Procurorii analizeaza daca UBS a incurajat bancheri ai diviziei din Elvetia a gruplui sa convinga clienti francezi sa-si deschidaconturi bancare in Elvetia care le permiteau sa evite plata taxelor, scrie portalul MarketWatch.
Potrivit legii franceze, doar companiile inregistrate local au dreptul sa recruteze clienti in Franta.
Un purtator de cuvant al UBS din Zurich a declarat pentru Wall Sreet Journal ca decizia magistratilor de a pune sub investigatie divizia franceza a UBS este una neasteptata si ar trebui sa fie analizata in contextul unei anchete mai ample.
"UBS Franta isi desfasora activitatea respectand in totalitate legile si reglementarile din Franta. UBS Franta va continua sa coopereze in totalitate cu autoritatile, conform legilor franceze", a spus purtatorul de cuvant.
Guvernul francez a intensificat in ultimii ani eforturile de a combate evaziunea. Anul acesta, un ministru francez a demisionat dupa ce a recunoscut ca a detinut ilegal un cont in Elvetia timp de mai multi ani. Jerome Cahuzac a renuntat in martie la postul de ministru francez al bugetului. mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 16:37