Compania americana de ride hailing Uber a fost gasita vinovata de discriminarea persoanelor cu dizabilitati, din nou, si trebuie sa plateasca daune de 1,1 milioane de dolari.
Uber a pierdut un proces in care o femeie nevazatoare a acuzat compania de discriminare si pierderea mai multor evenimente importante, din cauza faptului ca soferii companiei i-au refuzat comenzile.
Deoarece nu vede, femeia era insotita de un caine, ceea ce nu a convenit soferilor Uber. Acestia i-au refuzat cursele cu 14 ocazii diferite, pentru a evita murdarirea covoarelor. In total, Lisa Irving a fost refuzata de 60 de ori, pentru ca de fiecare data a incercat de mai multe ori sa obtina o cursa.
Intr-una dintre ocazii, aceasta chiar reusise sa se urce intr-o masina Uber, insa a trebuit sa coboare dupa ce soferul a inceput sa tipe ca o da afara pe marginea drumului din cauza cainelui.
Din cei 1,1 milioane de dolari acordati de instanta, femeii ii revin 324.000 de dolari. Restul de 805,313 dolari vor acoperi cheltuielile de judecata si remuneratia avocatilor.
Uber este o companie recidivista la capitolul discriminarea persoanelor nevazatoare. In 2016, a trebuit sa plateasca 2,6 milioane de dolari in urma unui proces similar si a promis ca va lua masuri in acest sens. ...citeste mai departe despre "Uber trebuie sa achite despagubiri de peste un milion de dolari din cauza soferilor care au refuzat o femeie nevazatoare insotita de un caine" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Aprilie 2021, ora 09:37
Uber Technologies a lansat un serviciu care ofera autoritatilor publice un acces facil la date referitoare la soferii si clientii acestora care au intrat in contact cu o persoana infectata cu noul coronavirus, au anuntat oficiali ai companiei, citati de Reuters.
Serviciul, oferit gratuit, ar putea ajuta la imbunatatirea imaginii companiei de ride-hailing care a lansat recent o noua campanie publicitara pentru a scoate in evidenta politica "No Mask, No Ride" (Nu ai masca, nu calatoresti) in Statele Unite.
Serviciul, care se adreseza oficialilor guvernamentali din sectorul sanatatii din toate tarile unde desfasoara activitati Uber, ofera date despre cine a folosit serviciul Uber si cand si permite agentiilor de sanatate sa ceara utilizatorilor afectati sa intre in carantina, au explicat reprezentantii Uber.
Informatiile despre o persoana pot fi accesate in cateva ore, compania considerand ca boala Covid-19 este o urgenta care implica pericol, moarte sau o trauma fizica serioasa.
In timp ce Uber a oferit astfel date de mai multe luni, acestea nu au fost folosite in multe dintre focarele din Statele Unite.
O analiza recenta facuta de Reuters a politicilor de urmarire a contactelor aplicate de 32 de state americane si departamente de sanatate locale a constatat ca majoritatea nu au folosit datele de ride-hailing pentru a urmari raspandirea virusului. Intre statele care neglijeaza datelor sunt Texas si Florida, unde a avut loc o crestere a numarului de infectii... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 07:14
Odata cu relaxarea restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus in Romania, companiile incep sa isi redeschida spatiile de lucru si sa ia masuri stricte de distantare sociala. Pentru a veni in intampinarea nevoilor pe care mediul de afaceri si orasele le au acum, in "noua normalitate", Uber extinde platforma Uber For Business cu noi servicii care sa ajute la transportul angajatilor in siguranta.
Avand in vedere ca deplasarile din timpul saptamanii si cele catre si dinspre birou vor juca un rol esential in revenirea oraselor si a economiei locale, Uber a grabit extinderea serviciului Uber for Business Commute si a dezvoltat solutii sigure de deplasare pentru companii. Cu ajutorul noului serviciu Uber for Business Commute, companiile pot oferi ca beneficiu un program de deplasare prin care sa acopere costurile pentru drumul spre birou si inapoi spre casa al angajatilor, folosind produsele Uber.
Uber se concentreaza pe dezvoltarea de solutii inovatoare si sigure, care raspund nevoilor pe care companiile le au in "noua normalitate". Am observat ca platforma si tehnologiile noastre aduc un plus de valoare companiilor mici, medii sau mari, si depunem toate eforturile pentru a-i sprijini pe clientii nostri din zona de business si pe angajatii lor, oferindu-le cele mai sigure si mai convenabile solutii in timpul recuperarii economice. - spune Nicoleta Diaconu, General Manager Uber Romania.
Noile solutii permit companiilor sa aleaga atat... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 12:25
In timp ce guvernele incep sa ridice din restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus, Uber ia noi masuri pentru a-i ajuta pe toti utilizatorii aplicatiei sa ramana in siguranta si sa aiba grija de sanatatea lor.
Incepand de saptamana viitoare, tuturor soferilor, curierilor si utilizatorilor Uber din Romania le vor fi afisate in aplicatie informatii referitoare la siguranta, alaturi de o lista de masuri pe care trebuie sa le respecte, inainte de o cursa.
Soferilor li se va cere sa isi faca un selfie pentru a confirma ca poarta o masca de protectie sau ca isi acopera fata, prin intermediul tehnologiei de verificare din aplicatie. Cei care nu respecta aceasta masura nu se vor putea conecta si nu vor putea utiliza aplicatia. In plus, acestia vor fi rugati sa confirme ca au luat masuri suplimentare de siguranta, cum ar fi dezinfectarea masinilor in mod regulat, sau oferirea de dezinfectant pentru maini calatorilor. Compania va echipa gratuit masinile soferilor cu panouri separatoare din plastic in urmatoarele saptamani, dupa ce, in ultima luna, le-a oferit acestora produse dezinfectante.
Calatorii vor primi in aplicatie notificari referitoare la siguranta, inainte de inceperea unei curse. Acestia vor fi rugati sa confirme ca au luat cateva masuri cheie recomandate de autoritatile de sanatate publica, cum ar fi spalarea mainilor inainte de urcarea in masina, alegerea banchetei din spate in timpul calatoriei si deschiderea geamurilor pentru... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:29
Odata cu data de 15 mai oamenii vor putea sa circule mai mult, dar asta inseamna si mai mult pericol. In aceste conditii, Uber anunta cateva masuri de siguranta pentru pasageri, dar si pentru soferi.
Incepand de saptamana viitoare, tuturor soferilor, curierilor si utilizatorilor Uber din Romania le vor fi afisate in aplicatie informatii referitoare la siguranta, alaturi de o lista de masuri pe care trebuie sa le respecte, inainte de o cursa.
Astfel, in Romania, Uber le va cere tuturor utilizatorilor, soferilor si curierilor sa confirme faptul ca poarta o masca de protectie sau ca isi acopera fata inainte de o cursa sau livrare.
Soferilor li se va cere sa isi faca un selfie pentru a confirma ca poarta o masca de protectie sau ca isi acopera fata, prin intermediul tehnologiei de verificare din aplicatie.
Cei care nu respecta aceasta masura nu se vor putea conecta si nu vor putea utiliza aplicatia. In plus, acestia vor fi rugati sa confirme ca au luat masuri suplimentare de siguranta, cum ar fi dezinfectarea masinilor in mod regulat sau oferirea de dezinfectant pentru maini calatorilor.
Compania va echipa gratuit masinile soferilor cu panouri separatoare din plastic in urmatoarele saptamani, dupa ce, in ultima luna, le-a oferit acestora produse dezinfectante.
Iata lista masurilor pentru siguranta luate de Uber in Romania:
1. Panouri de protectie in masini: Uber lucreaza cu un partener local din Bucuresti, pentru a echipa majoritatea soferilor activi din... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 11:01
Grupul american Uber Technologies Inc a anuntat luni ca serviciul de livrari Uber Eats isi va inceta operatiunile in Cehia, Egipt, Honduras, Romania, Arabia Saudita, Uruguay si Ucraina incepand cu data de 4 iunie, informeaza Reuters.
In schimb, operatiunile care vizeaza serviciile de transport oferite de Uber in Cehia, Egipt, Honduras, Romania, Arabia Saudita, Uruguay si Ucraina nu sunt afectate de aceasta decizie.
De asemenea, Uber a informat ca va transfera operatiunile Uber Eats din Emiratele Arabe Unite catre firma Careem.
Grupul a precizat ca operatiunile care vor fi incetate sau transferate au reprezentat 1% din comenzile brute si 4% din pierderile inregistrate de Uber Eats in primul trimestru al acestui an. Sumele generate vor fi reinvestite pe pietele prioritare unde compania se astepta la un randament mai bun al investitiilor.
Compania Uber a fost fondata in 2009 in Statele Unite ale Americii. Uber activeaza pe piata din Romania din februarie 2015, in Bucuresti, si s-a extins in 2016 in orasele Cluj, Brasov si Timisoara. Romania este a doua piata ca marime in regiunea central si est europeana, dupa Polonia, si a cincea din Uniunea Europeana. mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 14:29
Uber a anuntat ce masuri a luat pe perioada pandemiei de coronavirus pentru a proteja atat clientii, cat si soferii.
"Avem o echipa disponibila non stop care sustine actiunile legate de epidemie, intreprinse de autoritatile de sanatate publica. Colaborand cu acestea, este posibil sa suspendam temporar conturile pasagerilor sau ale soferilor parteneri in cazul carora a fost confirmata contractarea coronavirusului sau care au fost expusi la COVID-19.
De asemenea, ne consultam cu un epidemiolog pentru a ne asigura ca masurile pe care le adoptam respecta recomandarile medicale", a transmis Uber.
Reprezentantii Uber au mentionat ca orice sofer sau curier partener diagnosticat cu COVID-19 sau caruia i se solicita de catre o autoritate de sanatate publica sa se autoizoleze va primi asistenta financiara pe parcursul a pana la 14 zile, cat timp ii este suspendat contul.
"Am ajutat deja soferii din cateva zone afectate si incercam sa implementam rapid masurile in intreaga lume", au precizat ei.
Uber a adaugat ca le ofera soferilor dezinfectant pentru a-i ajuta sa isi mentina masinile curate. "Stocurile sunt limitate, dar colaboram cu producatori si distribuitori pentru a obtine cat se poate de multe produse. Distribuirea produselor va fi facuta cu prioritate catre soferii din orasele in care este mai multa nevoie", se arata in comunicat.
Acestia amintesc de Uber Eats si de faptul ca acum exista optiunea prin care un client ii poate solicita curierului partener sa... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 09:36
Pentru ca ne apropiem cu pasi repezi de finalul lui Mercur in retrograd (perioada de care astrologii spun ca influenteaza uitarea), Uber continua traditia si lanseaza a patra editie a Enciclopediei anuale a lucrurilor uitate si gasite in Uber.
Enciclopedia ofera o imagine in detaliu a obiectelor pe care pasagerii le-au lasat in urma, de la cele mai obisnuite, precum chei sau telefoane, pana la lucrurile de neuitat, dar care totusi au fost uitate, precum un aspirator sau o pereche de aripi negre.
De asemenea, aceasta prezinta orasele in care se uita cel mai des, zilele saptamanii si momentele din zi in care au fost uitate cele mai multe obiecte, alaturi de sfaturi pentru recuperarea lucrurilor uitate.
Cei mai multi dintre noi au trait macar o data sentimentul de a uita ceva intr-un taxi, avion, autobuz sau tren. Acel moment de panica in care iti dai seama ca obiectul de care ai nevoie nu mai este in buzunar sau in geanta, iar sansele sa il recuperezi sunt mici.
Asadar, sa ne luam cateva momente pentru o trecere in revista a obiectelor mai mult sau mai putin obisnuite uitate in Uber in ultimul an, ale caror stapani au fost insa mai norocosi si au avut posibilitatea de a ii contacta pe soferi pentru a le recupera.
10 cele mai frecvent uitate obiecte in Uber, in Romania:
Telefonul sau camera fotoGenti de toate felurile (rucsac, geanta de umar, valiza etc.)PortofelulCheileObiecte vestimentareOchelariiCastileLaptopulSticla de apa sau termosulTigara electronica... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:16
Uber Technologies va oferi compensatii soferilor si curierilor diagnosticati cu coronavirus sau plasati in carantina timp de 14 zile.
Compania a anuntat, intr-un comunicat, ca a inceput deja sa acorde compensatii soferilor pe unele piete si ca intentioneaza sa ofere aceleasi beneficii soferilor si curierilor din intreaga lume, relateaza Reuters.
Bloomberg a scris anterior ca Uber ii va plati pe soferii expusi la coronavirus in Statele Unite si ca a oferit deja compensatii pentru 5 soferi plasati in carantina, dar care nu au fost infectati, din Marea Britanie si Mexic.
Uber a afirmat in repetate randuri ca soferii sunt incadrati corect drept contractori. Prin incadrarea contractorilor ca angajati, companiile de tehnologie precum Uber, DoorDash si Postmates ar fi supuse legislatiei muncii care impune salarii mai mari si alte beneficii, cum ar fi asigurarile medicale.
Si alte companii de ride-hailing si livrari de mancare discuta despre acordarea de compensatii soferilor si curierilor afectati de coronavirus. Intre acestea se afla DoorDash si Instacart.
Vezi si Metrorex anunta ce masuri va lua pentru a limita raspandirea coronavirusului ...citeste mai departe despre "Uber va da compensatii soferilor si curierilor cu coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 09:29