Twitter a transmis, marti, ca adresele de e-mail si numerele de telefon incarcate de utilizatori pentru a raspunde cerintelor de securitate ale paltformei au fost folosite ... "din neatentie" in scopuri publicitare.
Reteaua de micro-blogging a spus ca eroarea a fost indreptata incepand din 17 septembrie, insa nu a precizat si cati utilizatori au fost afectati, conform Reuters.
"A fost o greseala si ne cerem scuze", a transmis compania intr-o postare.
Majoritatea companiilor care au retele de socializare, inclusiv Twitter si Facebook, s-au confruntat in ultima vreme cu presiuni din partea utilizatorilor, dar si autoritatilor de reglementare la nivel global, cu privire la modul in care platformele lor gestioneaza datele utilizatorilor.
Twitter a explicat ca atunci cand agentii de publicitate si-au incarcat listele de marketing, este posibil ca unii utilizatori sa se fi potrivit cu persoanele de pe lista lor, bazandu-se pe e-mailul sau numarul lor de telefon.
Aceste date au fost furnizate de detinatorii de conturi pe Twitter, pentru a raspunde cerintelor de securitate ale paltformei.
Insa, compania a spus ca la aceste informatii nu au avut acces parti terte, dar utilizatorii au fost expusi la publicitate targetata.
Vezi si Twitter recunoaste ca a folosit din 2018 datele utilizatorilor fara acordul acestora
A.D. ...citeste mai departe despre "Twitter recunoaste ca a folosit datele personale ale utilizatorilor in scopuri publicitare... din neatentie" pe... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 11:05
Reteaua de socializare Twitter a anuntat ca datele persoanle ale utilizatorilor sai au fost folosite in scopuri publicitare - din mai 2018 - fara consimtamantul explicit al acestora.
Reteaua a precizat, in noaptea de marti spre miercuri, ca aceasta eroare a fost corectata luni si ca o ancheta se afla in curs, cu scopul de a determina cati utilizatori au fost afectati, sfatuindu-si utilizatorii sa-si revizuiasca parametrii in privinta impartasirii datelor, relateaza AFP.
Potrivit Twitter, este vorba despre doua cazuri - daca un utilizator s-a uitat sau a dat clic pe un mesaj publicitar pentru o aplicatie pe mobil, pe de o parte, iar pe de alta parte daca a trimis mesaje publicitare de pe dispozitivul folosit pentru a se contacta la retea.
"Din septembrie 2018, am putut sa va aratam mesaje publicitare in baza unor deductii pe care le-am realizat cu privire la dispozitivul pe care-l folositi, chiar daca nu v-ati exprimat permisiunea. Datele respective au ramas la Twitter si nu priveau informatii precum parole sau adrese de e-mail", a precizat reteaua intr-o nota explicativa, publicata in centrul sau de ajutor online.
Twitter, care le prezinta scuze utilizatorilor respectivi, da asigurari ca implementeaza "etapele necesare pentru a (se) asigura ca acest lucru nu se va mai intampla" si ii invita pe utilizatorii sai sa-i contacteze biroul de protectia datelor printr-un formular.
Aceste doua probleme, legate de respectarea consimtamantului explicit al... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 16:37
Feed-urile noastre de Facebook, Instagram si Twitter au fost invadate in ultima vreme de poze "imbatranite" cu ajutorul filtrului folosit de aplicatia FaceApp. Nu numai ca a devenit viral, ci s-a transformat intr-un challenge, adica oamenii se indeamna sa faca aceasta transformare digitala. Dar de ce a devenit atat de populara si care sunt pericolele ascunse?
FaceApp foloseste o tehnologie numita "retea neurala", bazata pe Inteligenta Artificiala, prin care modifica digital fotografiile.
Ea contine si alte filtre, in afara de cel de imbatranire. Iti poate pune breton sau un zambet pe fata ori te poate "transforma" intr-o persoana de sex opus.
Pozele "imbatranite" au devenit de curand un fenomen in social media (doar pe Instagram, hashtagul #faceapp a fost folosit pana acum de peste 370.000 de ori) din trei motive principale:
E amuzant sa te vezi imbatranit/a;Modul in care se realizeaza imbatranirea e realist - adica iti pastreaza destule trasaturi faciale incat sa fii recognoscibil/a;E cool sa fii #trending si sa faci ce fac si altii.
Dar, ca orice aplicatie, FaceApp are termeni si conditii, respectiv o politica de confidentialitate, la care bine sa fim atenti putin, inainte sa decidem daca merita sa facem parte din aceasta distractie de moment.
Insa inainte de a trece la aceste detalii, mentionam ca Wireless Lab este compania care a creat-o, care are sediul in Rusia si este condusa de Yaroslav Goncharov.
Partajarea datelor utilizatorilor FaceApp... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 08:36
Instagram, detinuta de compania Facebook, le va permite in curand utilizatorilor sa descarce o copie a continutului pe care l-au incarcat pe platforma de partajare a fotografiilor, a anuntat un purtator de cuvant al retelei de socializare.
Anuntul vine pe fondul preocuparilor globale legate de confidentialitatea informatiilor utilizatorilor de retele sociale si de cantitatea de date pe care le pastreaza companiile, conform Reuters.
In acest moment, Facebook le permite utilizatorilor sa-si descarce fotografiile, mesajele, reclamele accesate si un jurnal al intregii activitati pe reteaua de socializare incepand din 2010. Instagram nu are o astfel de optiune.
"Construim un nou instrument de portabilitate a datelor, care le permite utilizatorilor sa-si descarce datele, inclusiv fotografii, videoclipuri si mesaje", a transmis un purtator de cuvant al Instagram.
Noua optiune ar putea fi lansata inainte de 25 mai si va ajuta compania Instagram sa respecte legile europene privind confidentialitatea, care necesita portabilitatea datelor.
Instagram, care are aproximativ 800 de milioane de utilizatori la nivel mondial, este un serviciu online si o retea sociala care ofera utilizatorilor posibilitatea sa incarce poze si videouri, sa le aplice filtre digitale si sa le distribuie pe o varietate de retele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter, Tumblr si Flickr. Reteaua de socializare Instagram a fost achizitionata de compania Facebook in aprilie 2012, pentru aproximativ un... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 11:23
Companii precum Facebook sau Google fac miliarde de pe urma "exploatarii" datelor personale ale utilizatorilor. Lasand la o parte faptul ca acest lucru este oarecum implicit pentru un serviciu gratuit, oare datele personale vor deveni cea mai importanta marfa in viitorul apropiat, luand locul petrolului?
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Botezatu, specialist in securitate informatica la Bitdefender.
El spune ca pentru ca un serviciu web sa functioneze personalizat - de exemplu, Google Maps - acel serviciu are nevoie de date ca sa functioneze corect, sa ofere "serviciul in sine" utilizatorului.
In cazul Google Maps, utilizatorul ofera permisiunea aplicatiei sa il localizeze cu o marja de eroare de doar cativa metri. Intr-o anumita masura, pentru ca un serviciu sa functioneze corect (in cazul exemplului Maps, un serviciu GPS), este necesar sa furnizam un minim de informatii care ne pot "identifica" intr-un mod sau altul, de dragul functionalitatii corecte a acelui serviciu.
Lucrurile se schimba, insa, cand vorbim de date cu caracter personal - date care, de sine statatoare, sau corelate intre ele, ne pot identifica personal.
Asa cum petrolul a fost supranumit "aurul negru" dupa descoperirea sa, unii analisti au supranumit datele personale ca fiind "noul petrol."
"Acei analisti se refera nu la date abstracte - localizarea unui IP la jonctiunea unei longitudini si a unei latitudini - ci la date cu caracter... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 00:00
Guvernul Marii Britanii va cere Facebook, Google, Twitter si altor companii tehnologice sa simplifice politicile de management al datelor utilizatorilor, dupa dezvaluirile aparute despre nereguli.
Matt Hancock, ministrul pentru tehnologie digitala, cultura si media, a declarat publicatiei Sunday Times ca marile companii din sectorul digital nu ofera utilizatorilor termeni si conditii clare si concise despre cum sunt folosite datele lor personale. Obiectivul sau este ca informatiile sa fie cuprinse intr-o singura pagina, transmite Reuters.
In cazul Facebook, acordul pentru utilizarea serviciilor companiei are peste 3.700 de cuvinte, iar in cel al Twitter 11.000 de cuvinte.
Guvernul de la Londra a convocat directori ai Facebook, Google si Twitter sa participe la o intalnire in luna aprilie, pentru a discuta despre practicile in domeniul managementului datelor.
Citeste si Zuckerberg, prima declaratie in scandalul Cambridge Analytica: Am facut si greseli
"Oamenii sunt uimiti de paginile de termeni si conditii greoaie. Doresc ca acestea sa fie reduse astfel incat oamenii sa vada dintr-o privire ce accepta. Vreau ca marile platforme sa raspunda intrebarilor si sa demonstreze ca vor sa se schimbe", a spus Hancock.
Dezvaluirile ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a folosit datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori ai Facebook pentru campania presedintelui american Donald Trump au indreptat atentia asupra retelelor de socializare.... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:30
Armata SUA a inregistrat activitatile utilizatorilor Twitter, dar si ale altor retele sociale, datele fiind analizate in cadrul unui proiect finantat de armata SUA, cu obiective similare experimentului realizat recent de Facebook privind controlarea emotiilor utilizatorilor.
Cercetarea finantata direct sau indirect de agentia de cercetare a armatei americane (DARPA) a implicat utilizatori ai unora dintre cele mai importante retele sociale, inclusiv Facebook, Twitter, Pinterest si Kickstarter, in vederea unor studii privind conexiunile sociale si raspandirea mesajelor in cadrul acestor retele, relateaza The Guardian, in editia online, conform Mediafax.
Proiectul, cu o finantare de milioane de dolari, a inclus si analizarea unor mesaje postate pe Twitter de vedete precum Lady Gaga si Justin Bieber, pentru a intelege influenta in cadrul Twitter, in timp ce alte elemente ale cercetarii au avut ca rezultat construirea unor baze de date continand mesaje postate pe retelele sociale.
Cateva dintre studiile finantate de armata americana au trecut peste simpla monitorizare a conversatiilor private ale utilizatorilor, trimitand mesaje unor participanti si utilizatori, fara ca acestia sa stie, pentru a-i urmari si pentru a studia modul in care reactioneaza.
Cu putin inainte de dezvaluirea experimentului realizat de Facebook, agentia DARPA a publicat o lista cu proiectele finantate prin programul Social Media in Strategic Communication (SMISC). Lista include un studiu... mai mult
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 15:35