Ordonanta de urgenta privind TVA Split se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Comisiei de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
USR intentioneaza sa determine respingerea actului normativ prin tergiversarea dezbaterilor, depunand in acest sens peste 5.000 de amendamente.
Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de lege de aprobare a ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru a se aplica doar companiilor aflate in insolventa sau care inregistreaza intarzieri la plata TVA.
2017.
Proiectul a provocat opozitia in Senat a PNL, PMP si USR carora li s-a alaturat si UDMR. Opozitia a reclamat faptul ca plata defalcata a TVA nu va duce la reducerea evaziunii fiscale, in schimb va crea dificultati suplimentare companiilor aflate deja in insolventa.
Obiectii au venit chiar si din partea unor oficiali ai Puterii. "Nu am argumente logice sa sustin un mecanism nou vizavi de split TVA. Este poate o alternativa taxarea inversa care se practica la nivel european, care aduce zona de evaziune zero, elimina problema de colectare... Sunt solutii care pot fi discutate si aplicate", declara recent presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici.
Filibuster de la USR
In perspectiva dezbaterilor din Camera, deputatii USR au depus, vineri, 5.000 de amendamente impotriva ordonantei Split TVA si precizeaza ca acestea vor fi retrase numai daca majoritatea parlamentara va respinge ordonanta sau daca va face masura... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 07:31
1Plenul Senatului a adoptat marti, cu 54 de voturi "pentru" si 45 de voturi "impotriva" legea de aprobare a ordonantei privind Split TVA, care in noua forma prevede ca masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intrazieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
In cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opozitia a criticat in bloc masura de plata defacata a TVA.
Senatorul PMP Traian Basescu a explicat ca actul normativ nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece evaziune nu fac firmele despre care se stie ca au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se stie nimic.
Senatoarea USR Nicoleta Dinu a facut apel la toti senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze impotriva Split TVA.
"Ordonanta 23/2017 propune un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare. Marturisim ca am adoptat o pozitie pragmatica in cadrul comisiei de raport, incercand prin amendamentele dezbatute sa amelioram fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti si sa diminuam astfel pe cat posibil un rau iminent. Forma consolidata a proiectului de lege cu amendamentele admise ramane totusi... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 12:23
Comisia de Buget-Finante a Senatului a adoptat, luni seara, un raport de admitere a legii de aprobare a ordonantei privind Split TVA, insa cu unele amendamente venite chiar de la Guvern.
De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.
Potrivit noilor reglementari, "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea si plata TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1.500 lei in cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;
b) incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1.500 lei in cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 21:32
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca formatiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte masuri fiscale sa fie rediscutate si amanate, in functie de situatia macroeconomica a tarii.
Liderul Uniunii a spus ca fata de luna iunie, cand Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape in unanimitate", situatia nu s-a schimbat si considera ca trebuie sa se revina la cota fiscala de 19%, asa cum li s-a promis oamenilor in 2010, cand s-a spus ca va fi vorba de o masura temporara.
Kelemen Hunor a explicat ca reducerea TVA ar insemna un minus la incasari de 8,9 miliarde de lei si o crestere a deficitului in 2016, dar in acelasi timp duce si la cresterea ratei de colectare a TVA, iar Guvernul are responsabilitatea sa convinga oficialii europeni ca aceasta masura va creste competitivitatea Romaniei si atractivitatea pentru investitori.
"Cele cinci puncte procentuale inseamna, asa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la incasari. Dar eu sunt convins ca va creste ...citeste mai departe despre "Kelemen Hunor: UDMR propune revenirea la TVA de 19%; celelalte masuri fiscale pot fi amanate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 20:36
UDMR va depune un proiect de lege in actuala sesiune parlamentara, prin care propune reducerea TVA la 9% la facturile de intretinere si utilitati - apa calda, gaz, electricitate, incalzire -, pentru a ajuta familiile sa traiasca mai bine.
Deputatul UDMR de Bihor, Szabo Odon, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, ca banii nu se pierd, ci se vor regasi in consum in alta parte.
"UDMR va depune in actuala legislatura, in Parlament, un proiect de lege privind reducerea TVA la 9% la facturile de intretinere, de utilitati - apa calda, gaz, electricitate, incalzire -, pentru a ajuta toate familiile, mai ales in perioada iernii. Cei care au mai multi copii consuma mai mult si au nevoie sa fie ajutati si din acest punct de vedere.
Acesti bani nu se pierd, se vor regasi in consum in alta parte. Scazand cheltuielile de intretinere, banii ramasi ai unei familii se vor cheltui in alta parte. Statul nu va pierde din reducerea TVA, iar familiile vor putea sa traiasca mai ...citeste mai departe despre "TVA la 9% si la facturile de intretinere si utilitati? "Statul nu pierde bani, oamenii vor trai mai bine"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 14:21
UDMR propune ca, odata cu transferarea unor atributii catre comunitatile locale, in cadrul procesului de descentralizare, o parte din TVA, eventual 15 la suta, sa ramana la comunitati, pentru a exista finantare suficienta si permanenta, indiferent de culoarea politica a unui guvern.
Presedintele UDMR Arad, Bognar Levente, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca la nivelul Uniunii exista propunerea ca, odata cu procesul de descentralizare, comunitatile locale sa ramana cu o parte din TVA, care reflecta puterea economica a unui judet, astfel incat sa existe un echilibru intre contributia unui judet la bugetul de stat si fondurile primite, transmite corespondentul Mediafax.
Liderul UDMR Arad a spus ca este necesara o reglementare legislativa prin care finantarea comunitatilor locale sa nu fie afectata de decizia politica, aratand ca unele judete, precum Arad, au de suferit.
"Aradul, care produce foarte mult de ani, nu obtine pe plan local si fondurile pe masura. Mai ales anul acesta s-a accentuat o oarecare lasare la urma a Aradului la repartitia fondurilor. La contributii, judetul este pe locul sapte, dar la repartizare ramanem mult in urma, pe locul 39. Nu este normal, e nevoie de un sistem legislativ care sa asigure permanent fonduri, indiferent de ce culoare politica are guvernul. E necesara o finantare in functie de contributia fiecarei comunitati", a declarat Bognar Levente.
UDMR propune ca anumite procente din TVA sa ramana pe plan local
El a... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 17:52
UDMR propune, in strategia sa fiscala si economica, introducerea din 2013 pentru o perioada de trei ani a unui impozit de solidaritate de 40 la suta aplicat celor cu venituri anuale de peste 100.000 de lei si doar pentru suma care depaseste acest prag.
Kelemen Hunor a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca intr-o perioada de criza persoanele fizice si juridice care au castiguri substantiale pot contribui la echilibrarea inechitatilor din societate pentru a aduce bani la bugetul de stat.
"Propunem in strategia noastra fiscala si economica pe termen mediu si lung introducerea temporara, pe trei ani, a unui impozit de solidaritate, care sa poata functiona din 2013. (...) Este filosofia solidaritatii sociale, fara sa afecteze cota unica in 99 la suta din cazurile existente. Si in Romania o astfel de taxa de solidaritate trebuie acceptata", a mentionat liderul UDMR.
La randul sau, europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca impozitul de solidaritate prevede taxarea cu 40 la suta in cazul celor cu venituri anuale de peste 100.000 de lei si doar pentru suma care depaseste acest prag.
"Un astfel de impozit de solidaritate se vehiculeaza in mai multe state ale UE. Un sistem fiscal trebuie sa fie echitabil, fiecare membru al societatii contribuie proportional cu propria putere la sistemul de taxe si impozite.
Daca am pune un nivel de la care aplicam impozitul de solidaritate la 100.000 de lei pe an, inseamna ca pentru... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:10
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat agentiei MEDIAFAX ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul si zaharul.
"Acest vot este o greseala parlamentara. N-au stiut ce voteaza. TVA nu are cum sa ramana asa, la 5%, pentru ca acest lucru ar incalca acordul cu FMI" , a spus Radulescu.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat, dar a trecut marti, aceasta fiind adoptata de Camera Deputatilor, in sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".
In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege.
Camera Deputatilor este forul decizional, iar legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:48
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, miercuri, ca la votul privind proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost "o eroare", el precizand ca a fost vorba despre un vot "pentru raportul de respingere", precizeaza Mediafax."S-a pus problema unui raport de respingere si votul a fost pentru raport de respingere", a subliniat Ialomitianu, care este deputat si a votat in favoarea proiectului de lege privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.
Ministrul Finantelor a precizat ca, in acest moment, sunt doua solutii: fie presedintele tarii retrimite legea in Parlament, fie Guvernul corecteaza actul normativ.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul, Camera fiind forul decizional.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat agentiei MEDIAFAX ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.
Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat la randul sau, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca PDL a votat din greseala cele doua proiecte privind reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precizand ca parlamentarii partidului vor depune o... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:35