Romania a fost, in 2014, o destinatie ceva mai atractiva si pentru straini, fie ca au venit pentru afaceri, fie pentru vacante, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a subliniat ca, daca Romania ar fi atras in 2014 mai multi investitori straini, daca am fi avut mai multe autostrazi pentru ca turistii sa ajunga repede dintr-un oras in altul si daca TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci cresterile pe leisure, business travel si incoming ar fi fost mai mari.
De asemenea, Lucia Morariu a mentionat ca, in opinia sa, operatorii de turism trebuie sa fie corecti in relatia cu statul si sa-si plateasca taxele si impozitele, sa nu faca o concurenta neloiala celor care opereaza legal, dar si Statul, trebuie sa ajute, la randul sau, prin politici coerente de promovare, constructie de drumuri si urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.
Cum apreciati, din punctul de vedere al ANAT, piata de turism din Romania? Plusuri si minusuri...
Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de patrundere accentuata pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel si incoming pentru alte companii, si de cresteri de pana la 10% per total, fata de 2013. Cresterile sunt evidentiate si de Institutul National de Statistica. Ultimele date... mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:39
Agentiile care aduc in Romania turisti straini ar trebui sa beneficieze de facilitati, cum ar fi TVA redus la 9% sau o "prima de incoming" de cativa euro pe noaptea de cazare pentru fiecare turist adus, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
"Industria turistica solicita de ani de zile facilitati fiscale, in sensul recunoasterii calitatii de export a produselor turistice vandute in strainatate. Aici trebuie reglementat, pentru ca se adauga TVA la aceste servicii, un TVA mare, care in momentul de fata este la un nivel superior celui practicat pe pietele concurente, precum Bulgaria, Ungaria, Croatia, Grecia sau Muntenegru", a spus Barhalescu.
Ce vor turoperatorii care aduc turisti straini in tara
El a afirmat ca turoperatorii care fac incoming (aduc turisti straini in tara) cer o reducere a TVA de la 24% la 9%, asa cum se intampla la cazarea cu mic dejun in hoteluri.
O alta soulutie propusa de agentii este acordarea unei prime de incoming sau de promovare pentru fiecare turist strain adus. Sumele ar putea fi diferite in functie de numarul de stele al hotelului la care se cazeaza turistul si ar putea varia, potrivit lui Barhalescu, intre unu si cinci euro pe turist pe noapte.
Comparatie intre hotelurile din Romania si cele din Europa in ceea ce priveste gradul de ocupare
Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii si detine detasat ultima... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 20:41
Hotelierii de pe litoral nu isi doresc turisti straini pentru ca acestia nu sunt dispusi sa accepte tarifele pe care le platesc turistii romani, cerand preturi cu 30-50% mai mici, dar in schimb le fac "probleme" solicitand servicii de calitate si angajati care sa vorbeasca limbi straine.
"Noi, si vorbesc despre hotelierii de pe litoral in general, daca am practica preturile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Daca vorbim doar de litoralul bulgaresc, preturile lor sunt cu 20-25% mai mici decat la noi", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumuleaza aproape 1.500 de camere.
El sustine ca hotelierii romani de pe litoral nu pot scadea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (fata de 24% in Romania), iar taxele si impozitele sunt mul mai mici si mult mai putine.
Murad spune ca turistii straini care au de ales intre Bulgaria si Romania prefera prima destinatie, tinand cont de pretul mai mic.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a adaugat presedintele FPTR.
Imaginea proasta pe care o are Romania in strainatate face turoperatorii straini sa ceara tarife cat mai mici
"Ne pun pe frunte un tarif de piata cazuta si... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:27
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat ca intentioneaza sa propuna Ministerului Finantelor ca Romania sa aplice TVA zero cel putin pentru cazarea turistilor straini, masura care va duce la scaderea tarifelor si la cresterea numarului de turisti.
"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming (n.r. - aducerea turistilor straini in Romania). Este o neintelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi", a spus Petrescu.
El a adaugat ca va initia un studiu pe aceasta tema si il va prezenta Ministerului Finantelor, astfel incat, "atunci cand economia o va permite", statul sa scuteasca de plata TVA pe exportatorii de servicii turistice, adica pe turoperatorii care aduc turisti straini in Romania.
In prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si 24% pentru agentiile de turism.
"O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", a mai spus Cristian Petrescu.
Reprezentantii agentiilor de turism specializate in incoming spun ca reducerea TVA la zero fata de 24%, cat este in prezent, ar fi urmata de scaderea tarifelor. In anii '90 acestea nu plateau TVA la incoming,... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 16:00