Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca reprezentantii celor doua domenii vizate de TVA zero, adica tranzactiile imobiliare si de publicitate, nu sunt foarte siguri ca masura este una care ar creste cifra de afaceri.
"Vorbim de diferite cote de TVA, asa cum stiti. Aici exista anumite regulamente si reguli europene, noi ne-am angajat ca vom intreba Comisia Europeana legat de subiectul cotelor diferite de TVA, pentru ca deja avem pe anumite domenii, ar insemna a treia cota diferita de TVA.
Ceea ce este important, impactul, noi putem vorbi ca Guvern de impact bugetar, am asumat ca si impozit zero pe cele doua, pe publicitate si pe tranzactii imobiliare. Industria, in schimb, si actorii, fie ca vorbim de un domeniu sau de altul, nu sunt foarte decisi ca aceasta masura este una care sa duca la cresterea cifrelor de afaceri, a industriei din acest punct de vedere. Asa ca pentru amanunte, pentru decizia de a retrage sau nu, nu e decizia Guvernului, sunt cei care au initiat acest proiect", a spus premierul Sorin Grindeanu.
Reactia vine dupa ce surse politice au declarat ca Executivul ar urma sa renunte la introducerea cotei zero pentru tranzactiile imobiliare.
"Mediul de afaceri a aratat ca aceasta masura mai mult incurca decat ajuta, asa ca este posibil sa se renunte la introducerea cotei zero la tranzactiile imobiliare. In plus trebuie notificata si Comisia Europeana, iar pana acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles", au precizat surse guvernamentale.... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 12:53
Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta.
"Prin exceptie de la prevederile art.2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata in document.
Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.
De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.
Platile vor fi limitate de la 10.000 la 2.000 de lei
Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.
In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.
Totodata, nu... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:55
Birourile din clasele superioare de calitate, respectiv A si B+, au fost cele mai cautate de catre companii in primul semestru al acestui an, reprezentand aproape 70% din din spatiile de birouri tranzactionate de marile companii imobiliare.
"Cele mai multe cladiri alese pentru relocare se afla in cladiri de clasa A si B, ceea ce inseamna ca acestea au devenit spatii affordable, pe care si le pot permite mai multe categorii de companii. Este un lucru bun pentru piata, pentru ca acest fenomen demonstreaza ca, din acest an, printre criteriile de selectie ale clientilor revine si calitatea, nu doar costurile, ceea ce este un semn incurajator si pentru developeri", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Birourile din clasa A, cele mai tranzactionate in S1
Birourile din clasa A au avut cea mai mare pondere in totalul relocarilor din prima jumatate a anului, respectiv 43%, fiind urmate de birourile de clasa -A si B+, cu un procent de 26%, iar pe locul trei au fost cele de clasa B, cu 21%. In acelasi timp, vilele au avut o pondere de 7% din totalul relocarilor.
Spatiile de birouri in vile sunt o solutie aleasa cu precadere de companii cu un numar de angajati cuprins intre 15 -50 persoane, activand in domenii precum consultanta, publicitate, avocatura sau servicii personale.
In acelasi timp, birourile din clasa C au avut o pondere de numai 3% din totalul spatiilor tranzactionate.
Printre cladirile de clase superioare... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:10
De anul viitor, certificatul energetic va fi obligatoriu in tranzactiile imobiliare iar orice locuinta care va fi scoasa la vanzare sau la inchiriere va trebui sa fie insotita de un certificat de performanta energetica. Obligativitatea prezentarii acestui certificat ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din 2007, dar a fost amanata de cateva ori, ultima oara chiar pe 29 decembrie 2009, cand termenul a fost mutat la 1 ianuarie 2011.Preturile pentru intocmirea unui astfel de certificat variaza in functie de specificul cladirii, dar si de auditor. Ca medie, se ridica la 3-5 euro pe metru patrat, fara TVA, potrivit datelor operatorilor din domeniu.Cele mai multe apartamente din Romania, situate in blocurile comuniste, se incadreaza in clasa energetica C si D, in functie de imbunatatirile aduse si de starea energetica a cladirii. mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:41
Asociata pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) ameninta ca va da in judecata Ministerul Finantelor la Curtea Europeana de Justitie daca nu revine asupra masurii privind obligatia platii TVA de catre persoanele fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2002-2008, informeaza NewsIn."Ne-am intalnit cu reprezentantii Finantelor si cu cei de la ANAF si nu vad alta solutie, pentru rezolvarea problemei legata de plata retroactiva a TVA pentru tranzactiile imobiliare, decat sa ne judecam cu statul.", a declarat luni presedintele APAF, Garbis Kehaiyan.
"Puteam merge la Curtea Europeana de Justitie sa le prezentam faptele care arata ca, in perioada 2002-2008, sunt zero tranzactii imobiliare facute intre persoanele fizice in care sa fie stipulata plata TVA.
Nu exista asa ceva, pentru ca inspectorii fiscali nu au cerut acest lucru si pentru ca aceasta masura nu este reglementata de Codul Comercial si nu a fost reglementata de Codul Fiscal", a argumentat el.
"Daca vrei sa iei TVA persoanelor fizice, trebuie sa modifici Codul Comercial, iar ei nu au facut acest lucru.
In Codul Comercial exista o prevedere care stipuleaza ca vanzarile intre persoanele fizice sunt acte civile si nu se aplica taxa pe valoare adaugata", a mai spus Kehaiyan.
Presedintele APAF a precizat ca vanzatorii proprietatilor imobiliare pot obliga cumparatorii si notarii publici sa plateasca retroactiv TVA, "daca se dovedeste ca nu mai pot fi executati pentru ca nu mai au bunuri sau proprietati."... mai mult
Luni, 19 Aprilie 2010, ora 15:35
Inspectorii fiscali au inaintat organelor de urmarire penala 38 de sesizari penale privind tranzactii imobiliare ale persoanelor fizice derulate intre 2006 si 2008, pentru prejudicii de 34,55 milioane lei, a anuntat, vineri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), scrie NewsIn.Totodata, acestia au dispus instituirea de masuri asiguratorii la 154 de contribuabili, pentru suma de 238,12 milioane lei, a mai anuntat Fiscul.
ANAF, prin structurile de inspectie fiscala, a declansat in septembrie 2009 actiuni de verificare asupra persoanelor fizice care au realizat, in perioada 2006 - 2008, venituri din tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate si in scop comercial, cu scopul de a vedea daca au platit taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta."Avand in vedere numarul mare de contribuabili care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006 - 2008 si capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala, s-a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de cinci tranzactii intr-un an)", se mentioneaza in comunicat.Astfel, pana la data de 11 ianuarie 2009 ANAF a selectat 7.145 de astfel de contribuabili persoane fizice si a initiat 1.537 de controale inopinate pentru clarificarea starii de fapt fiscale a persoanelor respective, dintre acestea fiind finalizate 1.054 de controale... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 15:48
O echipa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se afla la locuinta lui George Becali din Aleea Alexandru pentru a stabili daca omul de afaceri are de platit TVA ca urmare a tranzactiilor imobiliare derulate in 2006-2008, au declarat pentru MEDIAFAX surse din ANAF.
"O echipa se afla astazi (vineri - n.r.) la George Becali la palat pentru a stabili daca are de platit TVA din tranzactiile imobiliare. A inceput deja verificarea. Nu exista inca o suma de plata, aceasta urmand sa fie stabilita dupa ce omul de afaceri pune la dispozitie documentele pentru a le confrunta cu datele noastre", au declarat sursele citate.
Sursele au afirmat ca omul de afaceri urmeaza sa puna la dispozita ANAF contractele de vanzare-cumparare pentru operatiunile imobiliare din perioada 2006-2008.
"Vom verifica contractele de vanzare-cumparare, vom face calculele si, probabil, in urmatoarele zile vom stabili daca are sume de plata, iar daca se va dovedi asa, vom pune sechestru asupra averii sale, in cazul in care nu doreste sa plateasca", au mai spus sursele.
ANAF a initiat in acest an o actiune ampla de inspectii fiscale la persoanele care au realizat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA.
In urma controalelor initiate in domeniul imobiliar, ANAF a instituit pana in prezent masuri asiguratorii la 95 de persoane, pentru suma de 188,36 milioane de lei (circa 45 milioane de euro), si a inaintat Parchetului, pana la 27 noiembrie, 33 de... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 14:28
Inspectorii fiscali au inaintat organelor de urmarire penala 33 de sesizari penale privind tranzactii imobiliare ale persoanelor fizice derulate intre 2006 si 2008, pentru prejudicii de aproape 16,9 milioane lei, a anuntat, vineri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, scrie NewsIn.Totodata, acestia au dispus instituirea de masuri asiguratorii la 95 contribuabili, pentru suma de 188.369.251 lei, a mai anuntat Fiscul.Structurile teritoriale de inspectie fiscala aflate in coordonarea ANAF, precum si aparatul propriu cu atributii de inspectie fiscala, au declansat actiuni de verificare asupra persoanelor fizice care au realizat, in perioada 2006-2008, venituri din tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate si in scop comercial.Astfel, pana la data de 27 noiembrie 2009 au fost selectati 1.636 de astfel de contribuabili persoane fizice, fiind initiate 1.333 controale inopinate pentru clarificarea starii de fapt fiscale a persoanelor fizice respective, dintre acestea fiind finalizate 710 controale inopinate.De asemenea, au fost facute propuneri de continuare a verificarilor cu inspectii fiscale partiale pentru 363 de contribuabili.Din acestea, au fost finalizate 132 de inspectii fiscale, fiind stabilite sume suplimentare privind taxa pe valoare adaugata (TVA) de 45.788.228 lei (29.318.917 lei obligatii principale si 16.469.311 lei accesorii), iar 96 inspectii fiscale sunt in curs de desfasurare, fiind estimate sa fie... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 16:07
Autoritatile fiscale au pus marti sechestru pe bunurile deputatului PSD Robert Negoita, pentru datorii totale catre stat de 27-28 milioane euro, ce includ si penalitatile de intarziere, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse avizate.
Sechestrul a fost pus pentru neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tranzactiile imobiliare realizate pe persoana fizica.
Suma initiala datorata Fiscului de Robert Negoita era de 9,5 milioane euro, la care s-au adaugat accesorii si penalitati, astfel incat suma totala a ajuns la 27-28 milioane euro, pentru care s-a stabilit valoarea sechestrului.
Astfel, lui Robert Negoita i s-a pus sechestru pe bunuri personale, in cea mai mare parte de natura imobiliara, inregistrate pe persoana fizica.
Printre acestea se numara si ansamblul rezidential Confort City, din zona industriala Popesti-Leordeni.
TVA la tranzactii imobiliare pe persoane fizice se plateste la tranzactiile in valoare de peste 35.000 euro care au caracter de continuitate. Saptamana trecuta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, intr-un comunicat, ca organele de inspectie fiscala au efectuat de la inceputul lunii octombrie controale inopinate in 80 de cazuri de tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi si au intocmit 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu de circa 15 milioane lei.
"In primele zile ale actiunii, au fost selectate aproximativ 1.000 de persoane fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2009, ora 09:17