Firmele romanesti care au achizitionat bunuri/servicii sau au efectuat importuri in alte state membre ale Uniunii Europene, pentru care au achitat TVA in statele respective, pot recupera taxa in anumite conditii.
Pentru taxa achitata in 2018, termenul de depunere a cererii pentru solicitarea rambursarii TVA este 30 septembrie 2019.
Demersul poate parea solicitant si recomandam o evaluare a sumelor implicate pentru a decide oportunitatea de a cere restituirea taxei.
Cine poate solicita recuperarea TVA si in ce conditii?
Procedura rambursarii TVA achitata in alte state membre este reglementata de Directiva 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008, care a fost transpusa in legislatia fiecarui stat membru. Aceasta procedura nu este dificila, insa pasii trebuie urmati cu atentie si termenele, respectate cu strictete.
In Romania, orice persoana impozabila stabilita local poate obtine rambursarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri/servicii si importurilor efectuate in alte state membre. Conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul este sa fi efectuat operatiuni care dau drept de deducere a TVA.
In plus, solicitantul nu trebuie sa fie stabilit in statul membru in care a efectuat respectivele achizitii si sa nu fi efectuat livrari bunuri/prestari de servicii pe teritoriul acelui stat pentru care este persoana obligata la plata taxei.
Cele mai frecvente tipuri de achizitii sunt serviciile de cazare si restaurant, cheltuielile de... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 11:09
Comisia Europeana a anuntat lansarea instrumentului de analiza a retelelor de tranzactii (Transaction Network Analysis - TNA), care le va permite statelor membre sa faca rapid schimb de date cu privire la TVA si sa prelucreze in comun aceste date, detectand astfel mai repede retelele suspecte, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Instrumentul, dezvoltat printr-o colaborare stransa intre statele membre si Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiata si intre expertii retelei UE din domeniul antifrauda (Eurofisc) in ceea ce priveste analizarea in comun a informatiilor, astfel incat fraudele de tip "carusel" privind TVA sa poata fi detectate si interceptate cat mai rapid si mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea si schimbul de informatii dintre autoritatile fiscale nationale, permitandu-le functionarilor Eurofisc sa verifice informatiile in raport cu cazierele judiciare, bazele de date si informatiile detinute de Europol si OLAF, agentia antifrauda a UE, si sa coordoneze anchete transfrontaliere.
Initiativa CE are loc in urma unor anchete recente din presa, care au scos din nou in evidenta costurile uriase ale fraudei in domeniul TVA pentru finantele publice, precum si faptul ca bandele infractionale se imbogatesc pe seama contribuabililor onesti, precizeaza CE. Lansarea instrumentului face parte din eforturile sustinute ale executivului comunitar de a institui un sistem de TVA modern si invulnerabil la fraude.
"Frauda in domeniul TVA... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 10:08
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dezvoltat o aplicatie prin care oricine poate socoti la cati MB sau GB de Internet fara suprataxe are dreptul atunci cand calatoreste intr-o tara din UE.
Aplicatia poate fi gasita aici.
Amintim ca tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunea Europeana au fost eliminate incepand de joi. Citeste cu ce oferte a venit joi Telekom.
Astfel, de joi, 15 iunie, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.
Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/ (extra) optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.
In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania, se arata intr-un comunicat ANCOM.
In cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 19:56
Premierul Ponta a anuntat, marti, reducerea TVA la toate produsele alimentare, incepand cu data de 1 iunie. Dar care e situatia in alte state ale Uniunii Europene?
Ratele cele mai mici sunt in Luxemburg 3%, Spania si Italia - 4% si Irlanda - 4.8%.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
In schimb, in Danemarca si Estonia taxa este la valoarea standard, de 25%, respectiv 19%. La fel este si in Bulgaria si Slovacia, unde nivelul TVA se ridica la 20%.
In Germania, cota standard a TVA este de 19%. Insa pentru produse alimentare, taxa pe valoare adaugata este de 7%. Nu acelasi lucru este valabil si in restaurante, unde se aplica valoarea standard.
TVA de 9% la alimente: Cati ...citeste mai departe despre "Cat este nivelul TVA la alimente in statele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 07:27
Contribuabilii stabiliti in Romania, care importa si achizitioneaza bunuri sau servicii din alt stat membru al Uniunii Europene, pot sa solicite rambursarea taxei pe valoarea adaugata platita in acel stat.
Persoanele platitoare de impozite, stabilite in Romania, care importa si achizitioneaza bunuri/servicii din alt stat membru al Uniunii Europene, pot sa beneficieze de rambursarea TVA platita in statul respectiv.
Pentru a fi eligibili pentru rambursare in statul membru UE, solicitantii trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 18:08
Masurile de austeritate propuse de guvernele statelor UE graviteaza in jurul unor piloni cum ar fi reducerea ajutoarelor sociale, reducerile de posturi si salarii in sectorul public, folosirea "armei" fiscale si masurile care vizeaza pensionarii.In ceea ce priveste prima dintre masuri, Regatul Unit are cele mai mari reduceri, bugetul asigurarilor sociale urmand sa ajunga la 194 miliarde lire sterline (222 miliarde de euro), acesta fiind un prim obiectiv al planului de austeritate prezentat de catre coalitia de guvernamant.Cu riscul de a face obiectul unei vii dezbateri, ministrul de Finante George Osborne a anuntat, luni, ca ajutorul social va fi redus si nu va mai depasi media din Marea Britanie, aproximativ 500 de lire sterline pe saptamana (580 euro). In urma acestei decizii, 1,2 milioane de familii britanice nu vor mai beneficia de ajutor social, facandu-se o economie de aproximativ un miliard de lire sterline.Alocatiile vor fi si ele reduse, ceea ce ar putea duce la un exod in masa a familiilor in suburbii, caci traiul in mijlocul oraselor a devenit inaccesibil pentru familiile din clasa de mijloc, scrie Le Monde.In Portugalia, proiectul de buget pentru 2011 prevede o reducere a venitului minim si eliminarea de alocatii familiale pentru cei cu venituri mari. Deja afectate de o reforma controversata in sectorul muncii, prin reducerea indemnizatiilor, Spania a decis sa renunte la ajutorul pentru nou nascuti si la cel pentru someri pe termen lung.Pentru cel de-al doilea... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 10:51
Cererea de returnare a TVA achitate intr-un alt stat UE de catre contribuabilii din Romania se depune electronic pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, prin intermediul portalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).Presedintele ANAF a emis recent un ordin privind procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, informeaza Mediafax.
Procedura se aplica cererilor de rambursare depuse de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitata de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile prestate in beneficiul lor in statul membru in care taxa a fost incasata, precum si pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitate pentru importul bunurilor in respectivul stat membru.
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum trei luni calendaristice.
Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de trei luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic, precizeaza ANAF.
Pentru depunerea cererii este necesara semnatura electronica obtinuta in baza unui cerificat digital calificat, potrivit procedurii afisate pe portalul ANAF.
Conform listei de preferinte a statelor membre, se vor... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 10:41
Firmele care vor cumpara produse din statele UE vor plati lunar, din mai, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta acestor operatiuni, nu trimestrial, ca pana in prezent, masura vizand diminuarea fraudelor din domeniul taxelor intracomunitare, potrivit ANAF. Frauda in domeniul intracomunitar este alarmanta in intreaga Europa. E un carusel care pleaca din Marea Britanie si se opreste la Constanta. Si in Romania exista retele specializate", a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, citat de Mediafax.El a afirmat ca masura va conduce la "dezorganizarea retelelor" specializate in fraude privind TVA.Blejnara aratat ca primele plati de TVA, aferente lunii in curs, vor fi realizate la 25 mai.Gabriel Carbunaru, comisar general adjunct la Garda Financiara, a declarat ca in primele patru luni ale anului au fost monitorizate 13.680 de operatiuni intracomunitare. El a explicat ca, pe o analiza de risc, au fost selectati 3.096 de de agenti economici, din care au fost dati in consemn 214, pentru ca sunt "de negasit".
El a precizat ca prejudiciile aduse de acesti agenti economici se ridica la 134 de milioane de lei si a mentionat ca valoarea bunurilor confiscate a fost de opt milioane de lei. mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 09:20