Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.
"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.
In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.
In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.
Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)
Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri", apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.
In... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
1Ordonanta de urgenta privind TVA Split se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Comisiei de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
USR intentioneaza sa determine respingerea actului normativ prin tergiversarea dezbaterilor, depunand in acest sens peste 5.000 de amendamente.
Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de lege de aprobare a ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru a se aplica doar companiilor aflate in insolventa sau care inregistreaza intarzieri la plata TVA.
2017.
Proiectul a provocat opozitia in Senat a PNL, PMP si USR carora li s-a alaturat si UDMR. Opozitia a reclamat faptul ca plata defalcata a TVA nu va duce la reducerea evaziunii fiscale, in schimb va crea dificultati suplimentare companiilor aflate deja in insolventa.
Obiectii au venit chiar si din partea unor oficiali ai Puterii. "Nu am argumente logice sa sustin un mecanism nou vizavi de split TVA. Este poate o alternativa taxarea inversa care se practica la nivel european, care aduce zona de evaziune zero, elimina problema de colectare... Sunt solutii care pot fi discutate si aplicate", declara recent presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici.
Filibuster de la USR
In perspectiva dezbaterilor din Camera, deputatii USR au depus, vineri, 5.000 de amendamente impotriva ordonantei Split TVA si precizeaza ca acestea vor fi retrase numai daca majoritatea parlamentara va respinge ordonanta sau daca va face masura... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 07:31
1Senatul a decis, marti, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcata. Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a motivat ca nici Ministerul Finantelor, nici initiatorii amendamentelor nu au clarificat aspecte care tin de impactul bugetar al exceptarii de la aplicarea obligatorie.
"Solicitam Senatului incuviintarea retrimiterii la comisie pentru o saptamana. La amendamentele care s-au formulat in cadrul dezbaterilor la comisie, nici initiatorii, nici Ministerul Finantelor nu au clarificat o serie intreaga de aspecte care tin impactul bugetar al exceptarii de la aplicarea obligatorie de la 1 ianuarie a unor categorii de contribuabili.
S-a facut propunerea si s-a admis in comisie sa se aplice TVA defalcat doar pentru companiile care au contracte cu statul. Au mai aparut in dezbaterea publica si chestiuni legate de companiile care sunt in situatii de insolventa, de aceea as vrea sa avem cateva cifre ceva mai complete", a afirmat in plenul Senatului liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae.
El a mai spus ca Romania este pe ultimul loc la TVA declarat si neincasat din Europa si ca in ultimii trei ani s-au acumulat din TVA declarat si neincasat in valoarea de 22 de miliarde de lei, de la firmele din insolventa.
"Sunt suficiente cifre care ne ingrijoreaza si reclama o imagine mult mai concreta in ceea ce priveste impactul acestei propuneri legislative. De aceea, pentru a face aceste dezbateri la Comisia de buget-finante, va rog sa... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 17:53
Decidentii nostri ar putea avea interesul sa schimbe cursul actual al Romaniei. Cand vezi actiuni cu rezultat evident de destabilizare financiara a tarii, actiuni incepute cu ideea impozitului pe gospodarie si continuate cu Split TVA, nu poti sa nu te gandesti ca azi Romania e teatrul unui razboi hibrid, avertizeza avocatul Gabriel Biris, fost secretar de stat in ministerul Finantelor.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Biris a explicat ce efecte vor avea masurile preconizate de guvern asupra salariilor, pensiilor si afacerilor, in special cele cu capital autohton, dar si recentele decizii luate de BNR.
Sunt pur si simplu prostii pe care le fac guvernantii?
Eu am mai atras atentia ca astazi razboaiele nu se mai poarta cu tancuri. Uitati-va cat de usor i-a fost schimbata directia de la Vest spre Est Republicii Moldova printr-o criza bancara, financiara.
Cand vezi actiuni cu rezultat evident de destabilizare financiara a tarii, actiuni incepute cu ideea impozitului pe gospodarie si continuate cu Split TVA, nu poti sa nu te gandesti ca azi Romania e teatrul unui razboi hibrid.
Adica?
Destabilizare din interior, incapacitarea statului de a putea avea reactii. Un stat in care veniturile bugetare vor scadea sub 26% din PIB, care nu mai face deloc investitii, ce capacitate de reactie are in cazul unei crize? Zero. Cine va fi vinovat? Masina de propaganda va da vina pe banci, pe bubuli, pe multinationale si pe ambasadorii care cer respectarea statului de... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 07:03
Mediul de afaceri nu este de acord cu plata defalcata a TVA intrucat masura este excesiv de birocratica si va crea numeroase probleme mediului privat si companiilor cu capital de stat, iar Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finantelor Publice si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au incercat sa acrediteze ideea ca mediul de afaceri sprijina introducerea platii defalcate a TVA. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reitereaza mesajul deja transmis public ca mediul de afaceri nu este de acord cu aceasta masura.
Consideram ca este excesiv de birocratica, va crea numeroase probleme atat mediului privat, dar si companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti, disponibilizari, costuri mai mari ale serviciilor si produselor finite, din cauza costului mai mare cu finantarea.
Produsele si serviciile romanesti vor pierde din competitivitate pe pietele locala si globala si economia va fi incarcata cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvente", se arata intr-un comunicat al CDR.
Totodata, CDR... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 19:50
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Ernst&Young Romania nu sustin initiativa Guvernului de a obliga firmele sa isi faca special conturi pentru plata TVA - acel TVA split.
CNIPMMR transmite, intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, care sunt motivele pentru care nu sustine aceasta masura:
"Initiatorul proiectului nu a aplicat Testul IMM, nu a analizat efectele asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii, (...) nu a respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, (...) precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure 'stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii', 'pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii'."
Consiliul pentru IMM-uri mai arata ca investitorii au nevoie de stabilitate legislativa si predictibilitate, pentru realizarea unei investitii fiind luate "masuri vizand veniturile si cheltuielile pe cel putin 3 - 5 ani si luand in calcul toate elementele, mai ales cele fiscale".
Consiliul precizeza ca implementarea platii defalcate a TVA "va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor", printre care: costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile,costuri si comisioane bancare suplimentare, afectarea cash flow-ului si blocarea... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:18