Partidul National Liberal a depus miercuri, in Parlament, un pachet de legi care vizeaza domeniul fiscal. Potrivit liberalilor, acestea contribuie la ameliorarea conditiilor de desfasurare a activitatii economice.
PNL vrea astfel abrogarea legii privind plata defalcata a TVA, toate ONG-urile sa primeasca 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale, si transparentizarea criteriilor privind codul de plata al TVA.
Abrogarea TVA Split
Prima propunere legislativa a liberalilor, depusa in Parlament, se refera la abrogarea TVA Split. PNL afirma ca plata defalcata a TVA este o masura birocratica ce s-a dovedit a fi lipsita de eficienta in raport cu scopul declarat al Guvernului, dar si o frana inutila pusa mediului de afaceri care isi desfasoara activitatea in mod onest.
"Plata defalcata a TVA a crescut costurile birocratice ale agentilor economici de buna-credinta, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se conformeaza la plata (82,35%).
Dupa implementarea obligatorie a acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA situatia nu s-a modificat semnificativ: persoanele impozabile inrolate automat in sistem sunt la fel de putine - cca. 18.000, din care 12.000 (adica 66%) sunt agenti economici aflati in insolventa", precizeaza PNL intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
Initiativa poate fi consultata AICI
Citeste si:
Cine si cum... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 16:21
Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie, data de la care firmele pot decide, momentan inca optional, daca vor sa il aplice sau nu.
La inceputul lunii septembrie, ministrul de Finante Ionut Misa sustinea ca sunt mii de firme care vor sa aplice noul mecanism, fara sa spuna pe ce se bazeaza in afirmatiile sale. Si se pare ca datele sale nu au fost tocmai cele mai exacte.
La nivelul intregii tari, doar 175 de firme s-au inscris in mecanismul de plata defalcata a TVA, potrivit datelor oficiale obtinute de Profit.ro de la ANAF. Numarul total de firme active din Romania este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.
Cele mai multe sunt din Bucuresti (44), acesta fiind urmat, la distanta mare, de Arad (11). Urmeaza Clujul, cu 9 firme care au optat pentru split TVA, Muresul si Timisul, cu cate 8, si Maramuresul, cu 7.
Sunt 2 judete cu cate 6 firme care au trecut la acest sistem, 3 judete cu 5 firme, 4 judete cu cate 4 firme. Cele mai multe judete au cate 2 firme, maximum 3 care au optat pentru acest tip de plata a TVA-ului.
Exista si 5 judete (Covasna, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Vaslui si Vrancea) cu firme complet neinteresate de acest mecanism de plata defalcata a TVA. Nicio firma din aceste judete nu s-a inscris in mecanismul deplata defalcata a TVA.
Noul sistem a fost dur criticat de mediul de afaceri, iar sondajele derulate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil intrarea in sistem.... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 10:01
Mediul de afaceri nu este de acord cu plata defalcata a TVA intrucat masura este excesiv de birocratica si va crea numeroase probleme mediului privat si companiilor cu capital de stat, iar Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finantelor Publice si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au incercat sa acrediteze ideea ca mediul de afaceri sprijina introducerea platii defalcate a TVA. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reitereaza mesajul deja transmis public ca mediul de afaceri nu este de acord cu aceasta masura.
Consideram ca este excesiv de birocratica, va crea numeroase probleme atat mediului privat, dar si companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti, disponibilizari, costuri mai mari ale serviciilor si produselor finite, din cauza costului mai mare cu finantarea.
Produsele si serviciile romanesti vor pierde din competitivitate pe pietele locala si globala si economia va fi incarcata cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvente", se arata intr-un comunicat al CDR.
Totodata, CDR... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 19:50