ANAF va solutiona cererile de rambursare a taxei pe valoarea adaugata numai dupa ce va parcurge patru etape de incadrare a contribuabililor intr-o anumita categorie de risc fiscal, se precizeaza intr-un proiect de ordin al autoritatii, lansat recent in dezbatere publica pe pagina sa de internet.
Mai mult, contribuabilii cu risc fiscal mare urmeaza sa fie inclusi intr-o baza de date speciala. De asemenea, persoanele impozabile ar putea scapa de incadrarea in categoria risc fiscal mare, daca nu vor depune toate declaratiile fiscale. In plus, documentul mai prevede eliminarea masurilor actuale privind efectuarea inspectiei fiscale ulterioare pentru unele rambursari de TVA.
Agentia Nationala deAdministrare Fiscala (ANAF) a fost obligata in 2013 atat de Curtea Europeana de Justitie (CEJ), cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), sa plateasca dobanzi contribuabililor din cauza faptului ca a intarziat cu rambursarea TVA.
Citeste mai multe despre Fiscul ar putea solutiona cererile de rambursare a TVA dupa noi reguli pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 14:36
Agricultura a reprezentat sectorul "vedeta" din acest an. Vremea buna a facut ca recoltele fermierilor sa creasca intr-un an mai bine decat in ultimii zeci de ani. Guvernul si-a indeplinit o promisiune "straveche" a scazut TVA la paine, insa fermierii au fost nevoiti sa se lupte cu "lacomia" samasarilor de cereale care au scazut preturile mult sub nivelul pietelor internationale.
De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%, potrivit Agerpres.
O alta veste buna este aceea ca romanii se intorc la agricultura. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare.
Statul contribuie la succesul agriculturii prin reducerea TVA
Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.
Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:00
BNR a revizuit semnificativ in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, banca centrala anticipand o scadere a ratei sub intervalul de variatie in prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza.
In septembrie fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,6%, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.
In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:18
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din "Financial Times".
Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.
Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.
In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.
Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.
"A avut una din cele mai puternice ajustari ale contului curent ale UE"
Cheltuielile in sectorul public, cifrate la... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 10:49
Aproape o jumatate de milion de romani din industrie si sectoarele orizontale si-ar putea pierde locurile de munca pana la finalul anului, din cauza cresterii preturilor in sectorul energetic, avertizeaza Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA).
"In industria chimica si petrochimica, metalurgie, constructia de masini, industria sticlei, mobilei si in industria orizontala (distributie si sectoare conexe - n.r.) sunt in pericol 500.000 de locuri de munca. In industria metalurgica cifra de afaceri a scazut cu 23% in primul trimestru din 2013. Marile lanturi de magazine si-au redus vanzarile cu 30%", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Vasile Turcu, membru in consiliul director al FIA 2013.
Ioan Niculae, presedintele Consiliului Investitorilor Romani (CIR), structura de reprezentare a FIA, a afirmat ca in industria chimica sunt in pericol 57.000 locuri de munca din cauza cresterii cu 37% a preturilor in domeniul energiei in 2013, la energia electrica, gaze naturale si transportul gazelor naturale.
Niculae a spus ca noua structura - CIR - doreste un dialog cu guvernul pe trei teme principale - energie, impozit forfetar si TVA, pentru a evita scaderea dramatica a locurilor de munca.
El a precizat ca din cei 4,2 milioane angajati din Romania, 57% sunt sustinuti de capitalul romanesc, dar din primele 100 de mari companii pe piata autohtona companiile romanesti nu sunt mai multe de cinci. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:45
Piata auto a scazut in primele trei luni cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 15.615 unitati, pe segmentul autoturismelor vanzarile fiind mai mici cu 6,9%, la 12.869 unitati, potrivit datelor anuntate joi de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
"In continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (84% din total in luna martie), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 16% din total (in scadere fata de luna precedenta cu 3 puncte procentuale).
In plus, continua sa se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 53.000 unitati la autoturisme si 11.200 la vehicule comerciale, au o crestere de 50%, respectiv 12,3% fata de 2012. Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autoturism nou vandut in Romania au fost aduse alte 4,7 rulate", se arata intr-un comunicat al APIA.
Asociatia mentioneaza ca 28.730 unitati au o vechime de 10 ani.
"Aceste cifre sunt de natura sa ingrijoreze atat autoritatile centrale ale statului, care se confrunta in mod evident cu o scadere a incasarilor la bugetul de stat (TVA, taxe si impozite aferente vanzarilor de autoturisme noi), cat si autoritatile locale, populatia din principalele orase fiind in mod cert afectata de cresterea poluarii aerului. Este de asteptat si analizat in perioada urmatoare daca si in ce masura Timbrul de mediu si Programul de innoire a parcului auto vor contribui la... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:37
Regulile din sistemul TVA la incasare au fost completate de autoritati prin modificarile recente aduse Codului fiscal. Noile reglementari vizeaza cateva aspecte procedurale privind intrarea si iesirea din noul sistem de TVA, obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toate firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei.
Codul fiscal contine, odata cu modificarile aduse prin OG nr. 8/3013, reguli mai clare privind regimul pe care trebuie sa-l aplice beneficiarii operatiunilor realizate de persoanele obligate sa intre in sistemul TVA la incasare sau sa paraseasca sistemul, pe perioada cuprinsa intre data de la care aveau obligatia sa aplice sistemul pana la data inregistrarii din oficiu si, respectiv de la data la care aveau obligatia sa inceteze aplicarea sistemului pana la radierea din oficiu.
Astfel, noile reglementari privind sistemul TVA la incasare stabilesc ca persoana impozabila care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare si nu depune notificarea de inregistrare va fi inregistrata din oficiu de organul fiscal competent in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare. In cazul in care un beneficiar care nu aplica noul sistem de TVA efectueaza achizitii de la o persoana impozabila aflata in situatia mentionata anterior, atunci el isi va putea deduce TVA conform regulilor generale de deducere.
Cititi mai multe despre Noutati in sistemul TVA la incasare. Prevederile Codului... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:07
In materie de formulare fiscale care trebuie depuse la ANAF, luna februarie debuteaza cu declaratia de TVA 092 care trebuie sa ajunga la autoritatile pana cel tarziu in 7 februarie. Firmele care depasesc termenul risca amenzi de pana la 5.000 de lei, in timp ce pentru persoanele fizice amenda poate fi de maxim 1.000 de lei.
Formularul 092 este cel corespunzator Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
Acesta trebuie depus de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa-si modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar. Fiscul preciza recent ca aceasta declaratie se depune atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.
Cititi mai multe despre Declaratia de TVA care se depune pana joi pe Avocatnet mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 12:53