Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, si extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
Proiectul a fost adoptat de Senat in 21 octombrie, iar Camera Deputatilor este for decizional.
El a fost initiat de cinci deputati PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).
"Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri - cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) -, atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung", se mentiona in expunerea de motive.
Cota generala de TVA a scazut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 12:07
Guvernul va reduce TVA la alimente de la 24 la 9%, incepand din luna iunie, insa nu toata aceasta scadere va fi resimtita de populatie, astfel ca o parte va putea fi redirectionata de producatori spre zona investitiilor si retehnologizare.
Ziare.com a stat de vorba cu Alexandru Cristea, tax partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, despre avantajele, dar si despre capcanele acestei masuri.
"Reducerea TVA la alimente este, fara doar si poate, una din cele mai benefice si coerente masuri anuntate in contextul mult discutat al reducerilor de taxe si al introducerii noului Cod Fiscal.
Si ma refer aici in primul rand la caracterul social al acestei masuri. Va fi cu siguranta o gura de oxigen pentru cosul zilnic de consum al populatiei, in conditiile in care ponderea cheltuielilor cu alimentele in veniturile populatiei, una din cele mai sarace ale Europei, este foarte mare (circa 32%) ", a aratat specialistul.
Noul ministru al Finantelor, despre scaderea TVA: Va creste puterea de ...citeste mai departe despre "Ponta a luat o masura ce ii va aduce un capital de imagine, insa a trecut cu vederea ceva" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 08:14
Ungurii urmeaza sa fie atrasi la cumparaturi in Romania dupa preconizata scadere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 9% la produsele alimentare, a declarat un oficial de la Budapesta.
Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ Gyorgy Vamos a declarat pentru ziarul Magyar Nemzet, citat de MTI, ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
Fluctuatia ratei de schimb si pretul combustibililor ar urma sa influenteze, de asemenea, cumparaturile peste frontiera, a apreciat Vamos.
Dupa ce TVA va fi redusa in ...citeste mai departe despre "TVA redus la alimente - Ungurii isi vor face cumparaturile in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 13:54
1Masura de reducere a TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, anuntata de Guvern pentru data de 1 iunie 2014, va avea un impact bugetar mai mare decat alternativa de diminuare generala a TVA de la 24% la 20%.
Totodata, matematic, se poate ajunge la un efect asupra indicelui preturilor de consum cu 30% mai pronuntat daca preturile vor fi reduse in beneficiul consumatorului.
Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?
Calculele pe... citeste mai departe despre "Doar matematica: Efectele reducerii TVA la alimente. Atentie la corelatii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 08:55
Reducerea TVA la alimente si bauturi nonalcoolice ar trebui sa fie extinsa si la alte domenii unde evaziunea fiscala e in floare, iar masura ar trebui sa fie insotita de controale pentru ca efectul ei sa fie fructificat la maximum, sustin specialistii in fiscalitate consultati de Ziare.com.
"Reducerea TVA la alimente este o masura excelenta, intr-o piata in care evaziunea fiscala atinge cote record de 60-70%. O taxa pe valoarea adaugata mai mica va ajuta producatorii legali sa concureze cu cei care fac evaziune si care nu sunt deloc putini.
Una este sa vinzi la preturi mici pentru ca nu platesti niciun fel de taxe si alta este sa adaugi in pret si TVA-ul perceput de stat", arata Adrian Negrescu, de la compania de business information si credit risk management KeysFin, pentru Ziare.com.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
El a explicat care vor fi efectele acestei masuri si a mentionat ca ea putea fi extinsa si in ...citeste mai departe despre "Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 07:45
Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Masura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborata si cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurential corect. Vom avea evaziune mult mai putina si preturi mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un comunicat.
De asemenea, ministrul apreciaza ca reducerea TVA la alimente la 9% va da "o gura de oxigen" sectorului de lapte, dupa eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar si celui de carne, afectat de embargoul impus de Federatia Rusa.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
La randul sau, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, considera ca reducerea ...citeste mai departe despre "TVA de 9% la alimente, laudata in Guvern: "O gura de oxigen" pentru fiecare roman" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 23:03
Reducerea TVA la 9% la alimente si bauturi nealcoolice ar aduce economii importante familiilor din Romania.
La venituri de 2.500 de lei pe luna, un roman da 800 de lei pe mancare, din care 155 de lei ajung la stat, sub forma de TVA.
Insa odata cu reducerea taxei, cheltuielile cu produsele alimentare s-ar diminua cu aproape 100 de lei, arata Digi24.
"Masura ar lasa mai multi bani in buzunarul acestei categorii de populatie, dar consumul nu s-ar incuraja, stim despre ce bunuri vorbim. Pana la urma, un om poate sa manace doar atatea oua, atata lapte sau rosii, deci nu va spori consumul, ci doar vor costa mai putin", spune Alexandru Milcev, consultant fiscal, potrivit sursei ...citeste mai departe despre "TVA de 9% la alimente: Cati bani le-ar ramane in plus romanilor in portofel" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 22:37
TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele lui 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta este clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%.
Intr-un document al Ministerului Agriculturii, ministrul Daniel Constantin a sustinut, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015, potrivit Mediafax.
"Pe de alta parte, in conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 97 se precizeaza ca pentru toate produsele alimentare, in perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusa sub 15%", se arata in raspunsul semnat de Daniel Constantin.
Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice.
"Avand in vedere aparitia in presa a raspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la interpelarea dlui. senator Dontu Ovidiu-Liviu cu referire directa la scaderea TVA pentru produsele ecologice, facem urmatoarele precizari: Romania are o cota standard de TVA de 24% si doua cote reduse de 5 respectiv 9%, asa cum permite legislatia europeana... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 16:46
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania saluta intentia Guvernului de a introduce anul viitor TVA de 9% pentru produsele alimentare de baza, considerand ca aceasta este o masura viabila ce asigura, pe langa protectia sociala si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei.
"Sustinem introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei cote a TVA diferentiata pentru produsele agricole. Este un program esential pentru agricultura, iar efectele vor fi multiple: de la scaderea preturilor pentru consumatori, pana la sprijinirea producatorilor autohtoni si mai ales la combaterea evaziunii fiscale. Decizia ca TVA sa fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agroalimentare de baza incepand cu anul 2013 este o masura viabila, fiind deja aplicata si probata de alte state membre UE, precum Belgia si Germania. Masura este menita sa asigure pe langa protectia sociala necesara si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat", se precizeaza in comunicat.
Reprezentantii ACPCR isi exprima speranta ca si celelalte masuri anuntate marti de premierul Victor Ponta si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa fie aplicate in termenele anuntate, astfel incat acest program sa-si materializeze efectele pozitive chiar din 2013.
"Aceste masuri vizeaza consolidarea unui sector cheie pentru dezvoltarea economica a Romaniei - agricultura, care are un potential urias pentru crearea de locuri de... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 20:05