Guvernul va adopta in sedinta de marti o ordonanta de urgenta care prevede reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele ecologice si traditionale.
Premierul Viorica Dancila a precizat ca prin aceasta masura Executivul doreste sa incurajeze romanii sa consume mai multe produse sanatoase, de inalta calitate.
Potrivit premierului, actul normativ va aduce beneficii importante, atat pe termen mediu cat si lung, economiei romanesti.
"In sedinta de azi discutam un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu si lung pentru cetateni, dar si pentru economie. In primul rand, avem in vedere cresterea accesului romanilor la produse sanatoase, de inalta calitate, tot mai cautate pe piata alimentara.
Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pentru intreg lantul de distributie, contribuim la reducerea pretului la aceste produse si astfel incurajam oamenii sa consume alimente sanatoase", a declarat premierul Viorica Dancila.
Proiectul care prevede reducerea TVA pentru alimentele bio si traditionale a fost pus in dezbatere, joi, pe site-ul Ministerului de Finante.
Potrivit documentului, Guvernul a luat aceasta decizie in urma statisticilor ingrijoratoare privind incidenta bolilor generate de alimentatia nesanatoasa.
"Avand in vedere statisticile ingrijoratoare privind incidenta bolilor... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 15:22
Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este asteptata cu interes de toata lumea, deopotriva de consumatori, producatori, retaileri si autoritati.
Castigurile marilor retele de magazine ar putea avansa, in acest an, cu 15-20%, pe fondul cresterii apetitului de consum si modificarii marjelor operationale,urmare a schimbarii cotei TVA, estimeaza analistii de la KeysFin, intr-o analiza privind evolutia retailului alimentar romanesc in perioada 2009-2014.
Vor scadea cu adevarat preturile la alimente, de la 1 iunie, asa cum ne dau asigurari autoritatile si cum promit marii retaileri? La cum fluctueaza tarifele in magazine, sansele ca acest lucru sa se intamplepe termen mediu si lungpar a fi destul de reduse, afirma economistii de la KeysFin.
"Artificiile cu preturi le-am vazut si in cazul reducerii TVA la paine, iar rezultatele au fost contradictorii. Unele produse s-au ieftinit, altele nu. Estimam ca acelasi fenomen se va produce si pe 1 iunie.
Vom vedea, probabil, pe termen scurt, o scadere de preturi conjucturala,urmata, pe termen mediu si lung de o scumpire sensibila, graduala, argumentata de motive de ordin operational (cresteri de preturi la utilitati, carburanti etc.) ",afirma acestia.
Potrivit KeysFin, vestea buna este ca semnalul dat de reducerea TVA va aveaconsecinte pozitive in stimularea consumului, principalul motor al economiei.
"Preturile reprezinta un important factor psihologic care influenteaza comportamentul de consum.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:42
Ungurii urmeaza sa fie atrasi la cumparaturi in Romania dupa preconizata scadere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 9% la produsele alimentare, a declarat un oficial de la Budapesta.
Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ Gyorgy Vamos a declarat pentru ziarul Magyar Nemzet, citat de MTI, ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
Fluctuatia ratei de schimb si pretul combustibililor ar urma sa influenteze, de asemenea, cumparaturile peste frontiera, a apreciat Vamos.
Dupa ce TVA va fi redusa in ...citeste mai departe despre "TVA redus la alimente - Ungurii isi vor face cumparaturile in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 13:54
1Premierul Ponta a anuntat, marti, reducerea TVA la toate produsele alimentare, incepand cu data de 1 iunie. Dar care e situatia in alte state ale Uniunii Europene?
Ratele cele mai mici sunt in Luxemburg 3%, Spania si Italia - 4% si Irlanda - 4.8%.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
In schimb, in Danemarca si Estonia taxa este la valoarea standard, de 25%, respectiv 19%. La fel este si in Bulgaria si Slovacia, unde nivelul TVA se ridica la 20%.
In Germania, cota standard a TVA este de 19%. Insa pentru produse alimentare, taxa pe valoare adaugata este de 7%. Nu acelasi lucru este valabil si in restaurante, unde se aplica valoarea standard.
TVA de 9% la alimente: Cati ...citeste mai departe despre "Cat este nivelul TVA la alimente in statele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 07:27
Taxa pe valoarea adaugata va putea fi redusa la alte produse alimentare decat cele de panificatie cel tarziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei cresteri a subventiilor pentru suprafetele agricole, a transmis parlamentarilor premierul Victor Ponta.
"1994 a fost ultimul an in care Romania a avut balanta pozitiva in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, iar dupa 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si promovare a acesteia, avem insa nevoie in continuare de cresterea subventiilor, de cadastru in zona rurala si avem nevoie sa aratam ca putem sa avem nu doar 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor pentru suprafetele agricole. Din acest punct de vedere, atat in discutiile cu institutiile internationale, dar sunt convins ca si cu sprijinul dumneavoastra, vom putea sa implementam cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, cum este deja, ci si la alte produse alimentare", a spus Ponta la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern, potrivit Mediafax.
TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele anului 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, prezentat de MEDIAFAX in urma cu doua saptamani.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Daniel Constantin a... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 11:54
Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Timisoara, ca Guvernul doreste sa extinda gama produselor agroalimentare la care sa se reduca taxa pe valoarea adaugata, decizia urmand sa se ia dupa analiza din toamna asupra efectelor reducerii TVA la paine.
"Am redus TVA la paine, iar in septembrie vrem sa vedem efectele, care, din punctul meu de vedere, sunt benefice. Incet-incet mergem la toate celelalte produse alimentare, legume, fructe, produse bio si traditionale si carne, pentru ca astfel reducem evaziunea si crestem competitivitatea", a afirmat prim-ministrul.
Victor Ponta a mai spus ca a dorit sa vada importantele investitii economice din sectorul privat din tara, sprijinite atat din fonduri europene, cat si din programe nationale, constatand ca acestea se dezvolta si creeaza locuri de munca.
"Ceea ce noi avem de facut la nivel guvernamental este sa facilitam folosirea banilor europeni. Putem sa imbunatatim infrastructura si avem investitiile pe care le facem mai departe in infrastructura rutiera si de alt tip", a afirmat Victor Ponta.
Seful Executivului a mentionat ca Aeroportul International "Traian Vuia" din Timisoara este singurul din tara care a mai ramas in subordinea Ministerului Transporturilor si ca va trebui sa treaca in administrarea locala pentru a beneficia si de fonduri europene pentru o dezvoltare suplimentara.
Ponta a spus ca asteapta cu nerabdare data de 1 iulie cand intra in vigoare scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
"Toata... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 14:35
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca reducerea TVA la alimente este o prioritate si ca spera ca in acest an sa poata fi introdusa pe zona de morarit si panificatie, pentru a da un exemplu ca in acest mod poate fi combatuta evaziunea fiscala.
"Reducerea TVA-ului la alimente este o prioritate si sper ca in aceste sase luni sa dam macar un exemplu. Nu pot sa va spun ca va fi de la 1 iunie, 1 iulie, probabil spre sfarsitul anului, dupa discutiile cu Ministerul de Finante, care stiti si dumneavoastra ca nu sunt foarte usoare si mai ales cu FMI, care deja a ridicat aceasta problema la modul informal. Speram sa putem introduce reducerea TVA-ului pe zona de morarit si panificatie pentru a da un exemplu ca in acest mod putem sa combatem evaziunea fiscala. Nu am cifrele exacte ale evaziunii din agricultura si toate sectoarele conexe, dar o evaziune foarte mare avem la cereale, la panificatie, la morarit, la carne, flori si alte domenii care, cred eu, pot aduce un plus la bugetul de stat", a spus Constantin.
Potrivit acestuia, poate fi un avantaj faptul ca detine o functie in de conducere in Uniunea Social - Liberala.
"Va fi foarte important si cred ca poate fi un avantaj din acest punct de vedere faptul ca am o functie de conducere in Uniunea Social - Liberala, va fi foarte importanta constructia bugetara pentru anul 2013 in care imi pun mari sperante ca va fi cu adevarat in conformitate cu potentialul pe care il are agricultura. Anul trecut am... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 14:47
Fiscalizarea agriculturii este subiectul preferat al ministrilor agriculturii de ceva vreme incoace, iar scaderea TVA pare a fi singura solutie pentru eliminarea fraudei din acest sector.
Aurel Popescu, presedintele Rompan a vorbit pe larg despre acest subiect intr-un interviu pentru Business 24:
Tot ce se vinde trebuie fiscalizat altfel nu insanatosim mediul de afaceri. Categoric, tot ce se vinde catre angrosisti, catre cumparatorii en-detail trebuie fiscalizat.
Ar trebui o cota mica de TVA care sa nu incurajeze evaziunea fiscala. Ideal ar fi sa se reduca TVA-ul la 5%, dar se poate merge si pe cota redusa de 9%. Astfel, toata lumea poate contribui la bugetul de stat.
Sunt foarte multi care vand in targuri acele produse traditionale. Am vazut la piata Matache paine adusa cu sacii, care ar fi facuta in cuptoare traditionale, dar de fapt e paine produsa in sistem industrial. Se profita de niste goluri in legislatie.
Din datele pe care le detineti, cat de mare este evaziunea fiscala in agricultura?
Evaziunea fiscala in agricultura a mai scazut in ultimul an prin comertul cu cereale si plante tehnice fiindca s-a introdus sistemul cu taxare inversa, dar se mentine inca la un grad foarte ridicat in zona legumelor, fructelor si in sfera vanzarii cerealelor catre morarit, a carnii catre procesatori, a laptelui catre procesatori.
Trebuie sa facem ordine astfel incat pe tot lantul sa avem aceeasi cota de TVA, de 9%, care sa ordoneze acest comert din... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 09:21
Reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produse alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Avem un studiu facut la nivelul tarilor UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferita de la o tara la alta.
Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita o perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabara.
Seful MADR a aratat ca reducerea TVA pe lantul alimentar a fost o idee proprie lansata in urma cu cativa ani
"A ne opri la produsul finit cu TVA scazuta inseamna specula, politicianism si populism. Daca vrei sa ai o asezare corecta a pretului si o repartitie corecta a profitului trebuie sa mergem pe intregul lant, de cand ai pus plugul in brazda si pana pui painea in galantar. Deocamdata este doar o propunere a MADR, pentru ca sunt cateva angajamente... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:07