Depunerea declaratiilor fiscale de catre firme va fi amanata pana pe 25 decembrie 2020, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungita pana pe 25 ianuarie, anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Ne gandim la anul viitor pentru ca se pare ca aceasta criza nu s-a terminat. Vom avea si la anul costuri legate de aceasta criza si va trebui sa luam masuri prin care sa sustinem sectoare din economie. Va pot spune in premiera ca deja am lucrat putin la varianta de Ordonanta de Urgenta care o sa fie aprobata maine pentru amanarea declaratiilor. Vom permite ca, pana la 25 decembrie 2020, sa nu existe penalitati pentru cei care nu reusesc sa plateasca la timp si, in plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior pana in 25 ianuarie (2021 - n. r.), cred. Lasam lucrurile cat mai flexibile, cat mai usoare pentru oameni, pentru companii sa poata functiona in acest mediu dificil. Reducem cu 50% si acea dobanda pe care o percepea statul zilnic celor care aveau intarzieri la plata. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri si astazi si vor fi in sedinta de Guvern de maine. Poate pana maine vom veni si cu alte facilitati", a mentionat Citu, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ministrul de Finante a spus ca "socul asimetric" care a lovit Romania a fost contraatacat cu masuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.
"Socul care a lovit Romania a lovit asimetric. Nu a lovit pe toata lumea la fel. Sunt... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:12
Evolutia rapida a pandemiei COVID-19 a generat consecinte economice, iar guvernele din toate statele afectate de virus au fost nevoite sa adopte diferite masuri pentru a sprijini mediul de afaceri pus in fata unor provocari aproape imposibil de anticipat. OECD a publicat recent un material prin care recomanda guvernelor si administratiilor fiscale un set de masuri, care sa limiteze impactul negativ generat de COVID-19, dintre care mentionam mai jos cateva:
amanarea termenelor de depunere a declaratiilor si a obligatiilor fiscale;suspendarea penalitatilor/ dobanzilor de intarziere;suspendarea controalelor fiscale;accelerarea procesului de rambursare a TVA.
In acest context, majoritatea statelor membre au pus in aplicare anumite masuri, care sa asigure deblocarea lichiditatilor pentru companii in aceasta perioada - Belgia, Franta, Grecia, Letonia, Luxemburg sau Polonia, anuntand deja implementarea unor mecanisme rapide de rambursare a TVA.
Chiar inaintea minivacantei de Paste, Guvernul Romaniei a adoptat un nou set de masuri fiscale, in contextul evolutiei COVID-19. Printre acestea, autoritatile au reglementat si una dintre masurile mult asteptate si solicitate de mediul de afaceri - extinderea rambursarii TVA cu control ulterior. De altfel, aceasta masura s-a regasit inca de la inceputul instituirii starii de urgenta pe site-ul ANAF si, cu siguranta, este salutata si de mediul de afaceri confruntat cu dificultati de lichiditate, ca urmare a incetinirii activitatii... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:58
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) respinge intr-un nou caz scutirea de TVA pentru serviciile de operare a bancomatelor prestate de furnizori externi.
Instanta europeana a decis, in data de 3 octombrie, in cazul Cardpoint (Germania), ca serviciile de acest tip sunt taxabile. In contextul in care tot mai multe banci apeleaza la terti pentru operarea bancomatelor si in contextul aparitiei de jucatori noi in industria serviciilor financiare - companii fintech, prestatorii de servicii de initiere de plati, cu produse din ce in ce mai complexe -, interpretarea furnizata de Curte poate avea repercusiuni importante pentru prestatorii unor astfel de servicii.
Cauza a ajuns la CJUE ca urmare a unui litigiu dintre Cardpoint si autoritatea fiscala din Germania privind incadrarea serviciilor in cauza ca operatiuni privind platile, scutite de TVA.
Ansamblul de servicii prestate de Cardpoint este printre cele mai complexe cazuri analizate de CJUE in contextul aplicabilitatii scutirii privind platile sau viramentele.
Pe scurt, acest ansamblu de servicii include instalarea si intretinerea bancomatelor, respectiv a programelor informatice necesare, aprovizionarea acestora, transmiterea cererii de autorizare a retragerii, executarea autorizarii, precum si inregistrarea acesteia (prin fisiere nemodificabile transmise bancii).
Pe ce se bazeaza decizia Curtii?
Concluzia Curtii a fost ca scutirea de TVA privind platile nu se poate aplica in acest caz intrucat... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:04
Companiile care inchiriaza proprietati sau prestatorii de servicii pe baza de abonament precum: telecomunicatiile (telefonie, internet, televiziune), utilitatile publice, publicatiile electronice si altele sunt afectate de o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Sumele incasate de aceste companii pentru incetarea contractelor de catre clienti sau din motive imputabile acestora, inainte de expirarea perioadei minime de contractare, vor fi supuse TVA.
De cele mai multe ori, pentru repararea prejudiciului creat si descurajarea nerespectarii angajamentelor contractuale dintre parti, prestatorii prevad in contract sume datorate pentru rezilierea sau denuntarea anticipata din motive imputabile clientilor. In majoritatea cazurilor, sumele pentru denuntare/reziliere sunt facturate ca penalitati contractuale, in afara sferei de aplicare a TVA (fara TVA).
Totusi, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a emis recent o hotarare in cauza C-295/17 MEO - Servicos de Comunicacoes e Multimedia SA. Potrivit acesteia, perceperea unor astfel de sume reprezinta remuneratii pentru prestari de servicii care intra in sfera de aplicare a TVA (sunt supuse TVA).
Practic, in cazul in care astfel de sume corespund celor pe care prestatorul le-ar fi primit pana la finalul perioadei contractuale daca nu ar fi avut loc o reziliere anticipata de catre client sau din motive imputabile acestuia, acestea trebuie facturate cu TVA, deoarece remunereaza prestarile de servicii... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:30
Senatorul PNL Florin Citu ameninta ca va depune plangere penala impotriva lui Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu, Viorica Dancila, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici, in cazul in care suspenda contributiile catre Pilonul II de pensii.
"In cazul in care vor merge in continuare cu acest proiect, este singura masura pe care putem sa o luam. Voi semna eu primul si apoi voi chema si cetatenii sa semneze", a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.
In ceea ce priveste faptul ca, desi Ministerul de Finante, dupa spusele lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit sa elaboreze proiectul privind viitorul Pilonul II de pensii, acesta a fost facut de Guvern, Florin Citu spune ca nu este o noutate. Potrivit acestuia, nu este prima data cand guvenantii paseaza de la unii la altii proiecte importante.
Tododata, senatorul PNL afirma ca este de asteptat sa fie data o ordonanta de urgenta in acest sens, tinand cont de faptul ca suspendarea contributiilor va avea loc incepand cu 1 iulie.
"Asa au facut de fiecare data. Legea Salarizarii unitare nu si-a asumat-o Guvernul si au trimis-o la Parlament, pentru ca nu voiau cativa din Guvern sa si-o asume, dar au facut-o. La fel cu TVA defalcat, la fel cu Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) . Legile acestea mai mari ei nu si le mai asuma prin Guvern, pentru ca unii nu vor sa se expuna si atunci si le asuma partidul.
Aici vad ca deocamdata au pus-o pe Secretariatul Genelar al Guvernului, ceea ce este interesant. Nu prea se poate... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 10:36
Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.
"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.
In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.
In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.
Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)
Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri", apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.
In... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
1Mediul de afaceri nu este de acord cu plata defalcata a TVA intrucat masura este excesiv de birocratica si va crea numeroase probleme mediului privat si companiilor cu capital de stat, iar Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finantelor Publice si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au incercat sa acrediteze ideea ca mediul de afaceri sprijina introducerea platii defalcate a TVA. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reitereaza mesajul deja transmis public ca mediul de afaceri nu este de acord cu aceasta masura.
Consideram ca este excesiv de birocratica, va crea numeroase probleme atat mediului privat, dar si companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti, disponibilizari, costuri mai mari ale serviciilor si produselor finite, din cauza costului mai mare cu finantarea.
Produsele si serviciile romanesti vor pierde din competitivitate pe pietele locala si globala si economia va fi incarcata cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvente", se arata intr-un comunicat al CDR.
Totodata, CDR... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 19:50
Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la Trezorerie, de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor. Acest cont nu va avea comisioane.
In perioada octombrie - decembrie 2017, acest mecanism va fi optional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu.
"Daca optati (ca firma - n.red.) pentru acest mecanism, in perioada octombrie - decembrie 2017, beneficiati de niste facilitati care vizeaza anularea penalitatilor de intarziere, de la data de 30 septembrie, in anul curent, in anumite conditii, si o alta vizeaza o bonificatie de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microintreprinderilor care se datoreaza in ultimul trimestru al anului curent", au precizat oficialii MFP, intr-o intalnire cu presa.
Bancile vor deschide si ele conturi automat, dar daca nu vor fi folosite timp de 90 de zile, acestea vor fi inchise.
Pe de alta parte, pentru contul de TVA in valuta, operatorii economici vor trebui sa lucreze cu bancile care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.
"S-a discutat cu mediul de afaceri despre posibilitatea aparitiei de erori generate de implementarea in practica a mecanismului. A fost prevazuta o perioada de gratie de 7 zile pentru corectarea acestor erori, fara perceperea niciunui fel de penalitati.
Exista un termen de 7 zile pentru corectarea eventualelor erori. Daca nu s-a facut aceasta corectie, exista un termen de 30... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 18:40
Obligativitatea platii defalcate a TVA se amana cu trei luni, respectiv pana la 1 ianuarie 2018, conform unor modificari aduse proiectului de ordonanta de catre Ministerul Finantelor.
"Ca urmare a consultarilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Modificarile vizeaza in principal:
amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017,prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017,amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.
De asemenea, vor fi instituite facilitati pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, respectiv:
anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii,acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Alte modificari aduse proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA vizeaza extinderea termenului in care persoanele impozabile... mai mult
Sambata, 19 August 2017, ora 08:21