Trecerea sistemului de TVA la incasare de la obligatoriu la optional pentru firmele cu afaceri de pana la 500.000 euro, precum si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse in trei proiecte de acte normative in acest an, dar neadoptate, potrivit secretarului de stat in MFP Dan Manolescu.
"Acest sistem de trecere la optiune si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse pe trei proiecte de acte normative in acest an, dar din pacate s-a luat o decizie superior ierarhic mie de eliminare a acestor prevederi din actele normative respective. Ma straduiesc in continuare sa reusim sa rezolvam aceasta problema si sa devina optional si sa elimine termenul de 90 de zile, avand deja si un infrigement in acest sens de la Comisia Europeana si sper sa reusim sa facem acest lucru de la inceputul anului. Dar sunt anumite lucruri care, din pacate, indiferent cat am dori sa le facem si stim ca mediul de afaceri le cere, apar anumite blocaje si n-as dori sa comentez mai mult", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la o conferinta Deloitte pe teme fiscale.
Sistemul TVA la incasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Ministrul delegat pentru IMM, mediul de... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:51
Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare pentru firmele cu cifre de afaceri de pana la 500.000 de euro a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"Se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni in piata si a creat dezavantaje pentru IMM", a declarat Grapini la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu a declarat in mai multe randuri ca TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.
Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanta care prevede eliminarea obligativitatii si a termenului de 90 de zile.
Pe de alta parte, in primavara acestui an, Grapini apara decizia de introducere a TVA la incasare pentru IMM si afirma ca nu exista niciun risc din perspectiva legislatiei europene.
Sistemul TVA la incasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 11:46
Practica primelor patru luni de aplicare a sistemului de TVA la incasare arata ca, in forma sa actuala, acesta dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor.
In topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum si pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA, potrivit unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate.
In ianuarie si februarie, valoarea TVA care a trebuit platita (la incasare) a fost extrem de redusa, pentru ca celor mai multe dintre IMM-urilor nu li se achitasera atat de repede facturile emise si deci nu trebuiau sa plateasca taxa pe valoarea adaugata aferenta.
"In martie insa, multe dintre facturi au fost achitate, iar IMM-urile au avut primul varf de plata, cu sume de TVA care au trebuit sa fie platite statului pana la 25 aprilie. In luna mai, va veni cel de-al doilea varf al crizei de lichiditati pentru aceste firme, intrucat vor trebui sa achite TVA-ul aferent facturilor care nu le-au fost platite in termen de 90 de zile si pentru care trebuie totusi sa achite taxa pe valoarea adaugata. Luna februarie avand doar 28 de zile, cele 90 de zile s-au implinit in aprilie, asa incat cotele aferente vor trebui achitate pana la data de 25 mai.
Astfel, o serie de IMM-uri, in special din sfera productiei si comertului, vor fi... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 14:58
La doar o luna dupa ce a fost introdus, autoritatile au in vedere modificarea sistemului de plata a TVA la incasare. Schimbarile sunt, insa, necesare, sustin specialistii in fiscalitate, pentru ca altfel aceasta masura lasa micile companii fara clienti.
Printre schimbarile pe care autoritatile le iau in considerare se numara: sistemul de TVA la incasare sa fie optional, nu obligatoriu, sau termenul de 90 zile la care TVA devine exigibila chiar daca factura nu a fost incasata sa fie extins. De asemenea, Finantele analizeaza si o combinatie intre cele doua variante.
"Aceste modificari sunt necesare. Prima masura, TVA la incasare sa devina optional si nu obligatoriu, este absolut necesara, pe cand a doua masura face ca plata la incasare a facturii sa fie mai eficienta", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate pentru Business24.
Avocatul crede ca modificarile propuse de Guvern vin in sprijinul micilor companii. Practic, ei nu vor mai risca sa piarda din clientii lor din cauza acestei masuri.
"In prezent, marile companii care lucreaza cu firme mici au dezavantaje mari: unul pe cash flow, pentru ca atunci cand emit factura colecteaza TVA, dar atunci cand primesc o factura de la un furnizor nu pot sa o deduca pana nu platesc, iar al doilea este acela ca trebuie sa tina evidenta dubla la facturi venite de la companii mici si facturi venite de la ceilalti furnizori.
Aceasta inseamna costuri suplimentare. Aceste doua dezavantaje au inceput sa... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:38
Despre sistemul TVA la incasare s-au scris pana acum zeci de articole. Am aflat cine trebuie sa il aplice, cum se implementeaza, ce documente completam in plus. Totusi, sunt cateva aspecte despre care s-a vorbit mai putin: efectele nedorite pe care le provoaca noul sistem de TVA.
1) Eliminarea de pe piata a firmelor mici
Companiile mari, care nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului privind TVA la incasare, au inceput sa isi selecteze furnizorii de bunuri si servicii in functie de obligativitatea de a aplica sau nu noul sistem de TVA.
Furnizorii care aplica TVA la incasare sunt exclusi deoarece companiile mari vor sa evite costurile administrative si sa-si eficientizeze cash flow-ul. Explicatia e simpla. Conform noului sistem de TVA, o companie mare cu multi furnizori eligibili care aplica TVA la incasare, in luna in care primeste facturi de la acestia nu isi poate deduce TVA-ul pana nu achita facturile, insa colecteaza TVA conform regulii generale de exigibilitate, ceea ce o dezavantajeaza.
Cititi mai multe despre Patru efecte nedorite ale sistemului TVA la incasare pe Avocatnet.ro mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 13:37
Modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste sistemul de plata a TVA la incasare va marca negativ majoritatea companiilor si institutiilor.
Nol sistem de plata a TVA la incasare va fi aplicat simultan cu sistemul actual, de la 1 ianuarie 2013, potrivit directorului general al R&M Audit Contabilitate, Mirela Serban.
Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) va fi aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei, adica IMM-urile.
Singurele companii care vor lucra complet la fel ca pana acum sunt firmele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, care au relatii comerciale exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu.
In rest, companiile mari care au relatii comerciale cu firmele mici sunt influentate in consecinta.
"Problema apare in acest ultim caz, respectiv cand firmele mari au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare: avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA aferenta facturilor emise de catre furnizorii lor 'mici' doar dupa ce vor plati aceste facturi, firmele mari sunt practic incurajate sa renunte la acesti furnizori si sa ii inlocuiasca cu firme mari", a spus Mirela Serban.
Acest lucru ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza; sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:59
Una dintre cele mai importante declaratii fiscale pe care trebuie sa le depuna contribuabilii, decontul de TVA, va fi modificat de Fisc in perioada urmatoare pentru a se putea pune in practica sistemul TVA la incasare, programat sa se aplice de la inceputul anului viitor. In noul model al formularului, contribuabilii vor avea de completat mai multe informatii, in declaratie fiind introdusa o noua sectiune.
In sistemul TVA la incasare, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2013 de aproape toti contribuabilii a caror cifra de afaceri este mai mica de 2.500.000 lei, exigibilitatea taxei se amana pana la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii.
Citeste mai multe despre Din 2013 va trebui sa declari noi informatii in decontul de TVA pe Avocatnet. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:09
Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul de principiu asupra masurii privind plata TVA la incasarea facturii, insa pragul maxim de 500 mii euro, propus de guvern, urmeaza sa fie negociat, a declarat, vineri, Eugenia Varna, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.
"Am convenit cu FMI ca pentru misiunea viitoare sa lucram si la calculul pentru plata TVA la incasarea facturii. Cei de la FMI sunt de acord in principiu si considera necesara, dar sa fie diferentiata, doar pentru cei afectati foarte mult, marii contribuabili nu sunt inclusi. Sunt de acord cu ideea, iar pragul il vom stabili ulterior", a precizat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.
Si Liviu Voinea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) a confirmat, vineri, acordul de principiu al FMI asupra acestei masuri propusa de guvernul Ponta.
Oficialii romani au prezentat expertilor FMI aceasta masura, scotand in evidenta elementele de siguranta pe care le include, si anume plata facturii doar prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si interpunerea a 40 de banci din Romania ca prim filtru de siguranta prin care se pot face platile intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc.
Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri
Voinea a mentionat ca a fost prezentat expertilor... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 13:45
Masura care vizeaza plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro este considerata de catre oamenii de afaceri drept una normala, oportuna in conditii de criza, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
"Masura platii TVA la incasare este buna, o decizie de normalizare, mai ales in conditii de criza, de nefinantare a firmelor. Este o decizie care imbunatateste situatia firmelor, a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, in contextul asteptarilor negative pentru antreprenori, indiferent din ce zona vin ele - politic sau extern - apare acum un set de masuri care normalizeaza situatia, pentru ca nu firmele trebuie sa finanteze statul. Si masurile referitoare la stimularea angajarii sunt bune. Speram ca aceste masuri sa fie continuate de reducerea CAS-ului", a afirmat Florin Pogonaru.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Guvernul pe care il conduce a propus si informat Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana (CE) in legatura cu cinci masuri care se regasesc pe lista prioritatilor.
Acestea se refera la plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar, cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investitiilor inovative si crearea de locuri de munca in industrii cu... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 17:01