Cand vine vorba de "gap TVA", Guvernul Romaniei si Comisia Europeana au viziuni diferite asupra elementelor care contribuie la acest indicator. Ba chiar si definitii diferite.
Diferenta dintre abordarea Guvernului si cea a Comisiei configureaza, insa doua variante, ambele decontate la mediul de afaceri, caruia i se impune splitarea TVA:
fie plata defalcata a TVA de catre cmpaniile care lucreaza la vedere sunt un nou pretext al Guvernului sa nu priveasca spre zonele cu adevarat nocive pentru buget;Fie e o diversiune a Guvernului, pentru a conserva zonele de evaziune din care se finanteaza, de obicei, partidele politice.
Iata despre ce diferente de abordare si definitie e vorba:
1. Guvernul Romaniei admite, oficial, ca gap-ul de TVA in 2015 - mai exact "diferenta intre TVA declarat si TVA incasat" - este de aproximativ 14 miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde euro).
2. Comisia Europeana, in cel mai recent raport al sau, publicat in luna septembrie, trece in dreptul Romaniei un gap de TVA de 7,6 miliarde euro.
De unde vine diferenta? De la elementele luate in calcul.
Citeste mai departe despre "Split TVA: Ce nu vrea sa vada Guvernul la frauda cu TVA si de ce are o definitie diferita a gap-ului fata de CE" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 07:43
Sistemul TVA la incasare, devenit optional de la 1 ianuarie 2014, cuprinde cateva dezavantaje pentru firmele care au ales sa aplice acest sistem. Mai exact, aceste societati au de indeplinit niste obligatii suplimentare, in caz contrar fiind expuse riscului de a plati unele penalitati Fiscului.
Sistemul de taxa pe valoarea adaugata (TVA) la incasare, care trebuia aplicat pana la sfarsitul lui 2013 de catre orice firma cu cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro, a devenit optional de la 1 ianuarie 2014, Codul fiscal fiind modificat in acest sens printr-o ordonanta publicata spre finalul lunii decembrie in Monitorul Oficial.
Mai exact, OUG nr. 111/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie 2013, permite contribuabililor sa decida daca vor sau nu sa aplice sistemul TVA la incasare.
Citeste mai multe despre Aplici sistemul TVA la incasare? Afla la ce riscuri te expui! pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 15:47
Sistemul de taxa pe valoarea adaugata (TVA) la incasare care se aplica pana acum de orice firma cu cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro a devenit optional de la 1 ianuarie 2014, Codul fiscal fiind modificat in acest sens printr-o ordonanta publicata spre finalul lunii decembrie in Monitorul Oficial.
Decizia, care vizeaza aproximativ jumatate de milion de contribuabili, a fost luata de Guvern, in penultima sedinta a anului.
Modificarea Codului fiscal este prevazuta in OUG nr. 111/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie. Noile reglementari fiscale permit contribuabililor sa decida daca vor sau sa aplice sistemul TVA la incasare.
Citeste mai multe despre De la 1 ianuarie poti aplica TVA la incasare numai daca vrei. Sistemul a devenit optional din acest an pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 10:30
Trecerea sistemului de TVA la incasare de la obligatoriu la optional pentru firmele cu afaceri de pana la 500.000 euro, precum si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse in trei proiecte de acte normative in acest an, dar neadoptate, potrivit secretarului de stat in MFP Dan Manolescu.
"Acest sistem de trecere la optiune si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse pe trei proiecte de acte normative in acest an, dar din pacate s-a luat o decizie superior ierarhic mie de eliminare a acestor prevederi din actele normative respective. Ma straduiesc in continuare sa reusim sa rezolvam aceasta problema si sa devina optional si sa elimine termenul de 90 de zile, avand deja si un infrigement in acest sens de la Comisia Europeana si sper sa reusim sa facem acest lucru de la inceputul anului. Dar sunt anumite lucruri care, din pacate, indiferent cat am dori sa le facem si stim ca mediul de afaceri le cere, apar anumite blocaje si n-as dori sa comentez mai mult", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la o conferinta Deloitte pe teme fiscale.
Sistemul TVA la incasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Ministrul delegat pentru IMM, mediul de... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:51
Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare pentru firmele cu cifre de afaceri de pana la 500.000 de euro a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"Se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni in piata si a creat dezavantaje pentru IMM", a declarat Grapini la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu a declarat in mai multe randuri ca TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.
Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanta care prevede eliminarea obligativitatii si a termenului de 90 de zile.
Pe de alta parte, in primavara acestui an, Grapini apara decizia de introducere a TVA la incasare pentru IMM si afirma ca nu exista niciun risc din perspectiva legislatiei europene.
Sistemul TVA la incasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 11:46
Practica primelor patru luni de aplicare a sistemului de TVA la incasare arata ca, in forma sa actuala, acesta dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor.
In topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum si pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA, potrivit unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate.
In ianuarie si februarie, valoarea TVA care a trebuit platita (la incasare) a fost extrem de redusa, pentru ca celor mai multe dintre IMM-urilor nu li se achitasera atat de repede facturile emise si deci nu trebuiau sa plateasca taxa pe valoarea adaugata aferenta.
"In martie insa, multe dintre facturi au fost achitate, iar IMM-urile au avut primul varf de plata, cu sume de TVA care au trebuit sa fie platite statului pana la 25 aprilie. In luna mai, va veni cel de-al doilea varf al crizei de lichiditati pentru aceste firme, intrucat vor trebui sa achite TVA-ul aferent facturilor care nu le-au fost platite in termen de 90 de zile si pentru care trebuie totusi sa achite taxa pe valoarea adaugata. Luna februarie avand doar 28 de zile, cele 90 de zile s-au implinit in aprilie, asa incat cotele aferente vor trebui achitate pana la data de 25 mai.
Astfel, o serie de IMM-uri, in special din sfera productiei si comertului, vor fi... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 14:58
Toate firmele care aplica sistemul TVA la incasare sunt inscrise intr-un registru public, afisat pe site-ul Fiscului. Contribuabilii care nu depun formularele necesare pentru inscrierea in acest Registru, desi trebuie sa aplice noul sistem de TVA, vor fi inregistrate din oficiu, ANAF publicand miercuri procedura aplicabila in aceste cazuri.
Sistemul TVA la incasare a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care au realizat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei in anul precedent, dar si pentru cei care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul acestui an.
Potrivit Codului fiscal, toti contribuabilii care aplica noul sistem de TVA vor fi inclusi in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, un document intocmit de ANAF si afisat pe pagina de internet a institutiei.
Citeste mai multe despre Firmele pot fi incluse din oficiu in lista celor care aplica sistemul TVA la incasare pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:41
Normele Codului fiscal, modificate prin HG nr. 84/2013, aduc noi clarificari referitoare la incasarile in numerar ale facturilor pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare.
Noile clarificari introduse stabilesc ca, in cazul incasarii in numerar a contravalorii facturii, in sensul art. 134 2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
De asemenea, reglementarile nou-introduse mai prevad ca, pentru sumele incasate in numerar dupa data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie pe factura mentiunea TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134 2 alin. (6) din Codul fiscal.
Citeste mai multe despre Noi reguli privind platile in numerar in sistemul TVA la incasare pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:29
Ministerul Finantelor Publice ia in cosiderare posibilitatea ca sistemul de TVA la incasare sa devina optional de anul viitor, a declarat miercuri, intr-o conferinta de fiscalitate, Ramona Jurubita, Partener KPMG, citand o discutie neoficiala cu reprezentanti ai Finantelor.
Ramona Jurubita a explicat miercuri ca Ministerul de Finante ia in calcul varianta ca, de la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare sa nu mai fie obligatoriu pentru toate firmele cu cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, ci sa devina optional, astfel incat fiecare contribuabil sa poata decide daca aplicarea acestui sistem de TVA este sau nu benefica.
Mai mult decat atat, citand aceeasi discutie neoficiala, Partenerul de la KPMG a aratat ca este posibil chiar ca si perioada de exigibilitate, stabilita in prezent la 90 de zile, sa fie majorata pana la 365 de zile.
Citeste mai multe despre Sistemul TVA la incasare ar putea deveni optional din 2014 pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:25