Bulgaria intentioneaza sa reduca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru restaurante si cantine la 9%, de la 20%, incepand din 2021, pentru a ajuta industria ospitalitatii sa isi revina dupa pandemia de coronavirus, a declarat, marti, premierul Boiko Borissov, transmite Reuters.
Bulgaria, tara unde turismul este responsabil pentru 8% din economie, a inregistrat pana acum 2.004 de cazuri confirmate de coronavirus si 93 de decese.
Guvernul de la Sofia a inchis toate restaurantele, barurile si cafenele incepand de la mijlocul lunii martie pentru a tine sub control pandemia. La inceputul lunii mai, autoritatile au relaxat partial restrictiile, permitand servirea clientilor in gradini sau terase.
"Vom face o exceptie pentru voi, pentru ca sectorul este inchis in urma ordinelor noastre", a declarat Borissov, dupa o intalnire cu reprezentantii asociatiilor restaurantelor si hotelurilor. "Aceasta poate fi o masura care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum in mainile voastre", a adaugat premierul bulgar.
Intr-o postare pe Facebook, Borissov a precizat ca TVA redus pentru restaurante ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Propunerea ar urma sa fie inaintata Parlamentului de partidul GERB al premierului Borissov in cursul zilei de marti.
Hotelurile din Bulgaria beneficiaza deja de o Taxa pe Valoarea Adaugata de 9%.
Borissov a mai spus ca Guvernul de la Sofia va avea suficiente mijloace pentru a face fata pandemiei de coronavirus, dar... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:28
Asociatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) propune modificarea legislatiei privind veniturile obtinute sub forma de bacsis, solicitand ca acestea sa fie evidentiate separat in bonul fiscal, insa fara a se supune cotei de TVA, a declarat, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA, intr-o conferinta de presa.
"Bacsisul nu ar trebui sa se supuna cotei de TVA, pentru ca nu este asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si, ca urmare, bacsisurile oferite de clienti se distribuie angajatilor de catre conducerea operatorului economic", a afirmat Petrescu.
Potrivit acestuia, veniturile din bacsis ar trebui considerate venituri din alte surse si impozitate la sursa prin aplicarea cotei de 10%.
"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor", mai spune propunerea HORA.
Petrescu a aratat ca, in Romania, deocamdata nu este implementata cultura bacsisului atat de puternic incat acesta sa fie obligatoriu, asa ca in alte tari.
Datele HORA arata ca, in lume, cultura bacsisului difera de la o tara la alta. Exista tari in care bacsisul se pune pe nota de plata, dar este cuviincios sa mai lasi si peste: Italia, Elvetia, Columbia, Egipt, Bolivia. Exista tari unde... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:54
De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%. Printre acestea mentionam: activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Ordonanta de urgenta care cuprinde si aceste noutati a fost adoptata in sedinta de Guvern din 4 octombrie. Una dintre cele mai importante masuri continute de acest act normativ consta in aplicarea, incepand cu 1 noiembrie 2018, a cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii, dupa cum urmeaza:
cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (in prezent, subiect de 9% TVA)serviciile de restaurant si de catering (in prezent, subiect de 9% TVA)dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (in prezent, subiect de 19% TVA)serviciile constand in permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (in prezent, subiect de 19% TVA)
Extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% in zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
In ceea ce priveste turismul local, ANAF se confrunta, in ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Masura privind reducerea cotei de... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:07
Ministerul Finantelor Publice a publicat sambata o Ordonanta de Urgenta pentru scaderea TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant si de catering, cazare si activitati sportive, recreative si distractive, asa cum a declarat recent ministrul de resort Eugen Teodorovici.
"Saptamana viitoare cred ca venim cu o ordonanta de urgenta pentru reducerea TVA de la 9 la 5% pentru turism. Va fi acea scadere pentru partea de cazare si alte articole in aceasta zona", a declarat recent ministrul Finantelor.
Potrivit documentului publicat sambata pe pagina de Internet a MFP, se propune extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele categorii: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l); serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329,... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 10:08
Ministerul Turismului a stabilit mai multe masuri pentru imbunatatirea activitatii in sectorului turismului, precum reducerea TVA la 5% pentru cazare si restaurant si eliminarea redeventelor pentru apa termala si minerala in sectorul balnear.
"Ministerul Turismului a stabilit, in concordanta cu planul de actiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe masuri pentru imbunatatirea activitatii sectorului de turism din Romania. Printre aceste masuri se numara aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, activitatile sportive, recreative si distractive", spun oficialii din sector, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, luni, AGERPRES.
Turismul va avea astfel cea mai mica cota a TVA dintre toate sectoarele economice.
O alta masura care vine in intampinarea stimularii turismului din Romania, dar si cu efecte asupra sanatatii populatiei, va fi deblocarea turismului balnear prin redevente zero pentru apa geotermala si apa minerala natural utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice.
In plus, autoritatile locale si societatile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investitii, banii destinati special dezvoltarii si modernizarii statiunilor balneare.
Estimarea Guvernului pentru... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2018, ora 12:20
Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel, a declarat ministrul delegat pentru IMM si Turism, Florin Jianu.
Premierul Ponta a anuntat marti, dupa discutia avuta cu expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene, ca TVA va fi redusa de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o masura cu un impact bugetar redus, dar care rezolva o problema de competitivitate.
Contactat de Mediafax, Florin Jianu a precizat ca masura nu se refea doar la pachetele all inclusive, ci si la acelea care contin una sau doua mese pe zi, cu conditia sa includa si cazarea.
In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.
"Noi am reusit ca pe langa cazare si mic dejun, sa beneficieze de TVA redusa si mesele si serviciile, cu conditia ca acestea sa fie incluse in acelasi pachet si sa fie in cadrul aceluiasi hotel. Orice operator care ofera minim cazare va avea TVA de 9%", a mai spus Jianu.
Secretarul de stat in Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism George Brezoi a afirmat ca 500.000 de romani merg anual la all... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:19
Grecia s-a oferit sa ridice TVA-ul aplicat hotelurile, pentru a linisti creditorii internationali.
Discutiile intre Troica creditorilor si Grecia s-au prabusit la Paris saltamana trcuta, cand Atena a disputat analiza creditorilor, potrivit careia Grecia se va confrunta cu gauri in buget anul viitor, daca nu ia masuri suplimentare de austeritate, scrie TITLU.
Atena se apropie cu repeziciune de data limita de 8 decembrie cand se incheie evaluarea, asa ca exista ingrijorari cu privire la capacitatea tarii de a iesi din planul de salvare pana la sfarsitul anului, asa cum era planificat.
Grecia a facut asadar concesia cu privire la TVA si s-a oferit sa discute reformarea sistemului de pensii, intr-o incercare de a convinge creditorii ca isi ...citeste mai departe despre "Vacantele ieftine in Grecia ar putea deveni un mit: Masura care "ucide economica"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 09:14
Un hotel cu 200 de camere din sudul litoralului poate avea un profit net pe vara de 100.000 de euro, in timp ce o unitate de cazare similara din Mamaia poate ajunge chiar si la un castig de 500.000 de euro pe sezon, a declarat marti intr-o conferinta Mohammad Murad, presedintele FPTR.
"Castigurile pe sezon ale unui hotel de pe litoral variaza intre 500 de euro pe camera intr-o unitate din sud, la 1.000 de euro pe camera sau chiar si 3.000 de euro in Mamaia. Ca sa-ti recuperezi o investitie intr-iun hotel din Sud dureaza cam 15 ani, iar in Mamaia o investitie poate fi recuperata chiar si in 5 ani, daca hotelul este bine amplasat", a spus Murad, citat de Mediafax.
Acesta a afirmat ca un hotel de 200 de camere din statiunile din Sud poate face un profit net de 100.000 de euro, iar o unitate similara, tot de 200 de camere, dar din Mamaia, poate sa ramana "usor" chiar si cu un profit de 400.000-500.000 de euro pe sezon.
Pe de alta parte, patronatele din turism sustin ca tarifele de pe litoral nu vor creste ib 2015.
"Daca guvernantii vor avea un moment de radacire si vor reduce TVA, chiar daca vor scadea pretul utilitatilor, noi va garantam ca vom micsora tarifele la cazare. Dar in conditiile actuale, cu acest TVA, cu aceste preturi la utilitati, vom mentine tarifele si pentru 2015 asa cum sunt acum. Vor fi cazuri de hotelieri care din cauza investitiilor mari in extinderi, piscine etc. vor creste usor tarifele", a declarat Nicolae Bucovala, presedintele patronatului... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:10
Incasarile din TVA sunt in unele domenii, precum hoteluri, jocuri si pariuri, activitati sportive si distractive, de sub 10% din valoarea datorata, iar la restaurante de 20%, afirma directorul regional Visa Catalin Cretu, care crede ca fenomenul poate fi limitat prin TVA redus la plata cu cardul.
"Am determinat cateva sectoare in care incasarile din TVA sunt mult sub media de 44%. Aceste sapte sectoare inregistreaza 80% necolectare. Introducerea unor facilitati fiscale prin acordarea unei reduceri cu 3-5 puncte procentuale la TVA pentru plata cu cardul ar putea aduce incasari suplimentare pentru ca omul va fi tentat sa plateasca mai putin si va utiliza cardul. Cred ca putem convinge Comisia Europeana ca o reducere de TVA de 3-5 puncte pentru plata cu cardul va duce la incasari mai mari decat in prezent", a spus Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe.
Potrivit datelor Visa, hotelurile platesc doar 2% din TVA de colectat, restaurantele 19% din valoarea TVA de plata, jocurile de noroc si pariurile 3%, activitati sportive, recreative si distractive - 5%, activitati asociate diverse - 8%, reparatii calculatoare, articole personale de uz caznic - 44% si alte servicii ( splarare si curatare imbracaminte, coafura, servicii de infrumusetare) - 11%.
In opinia lui Cretu, o astfel de masura ar fi foarte eficienta, intrucat clientul stie ca va plati mai putin daca utilizeaza cardul si va pune presiune pe comercianti sau prestatorii de... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 09:05