Depunerea declaratiilor fiscale de catre firme va fi amanata pana pe 25 decembrie 2020, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungita pana pe 25 ianuarie, anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Ne gandim la anul viitor pentru ca se pare ca aceasta criza nu s-a terminat. Vom avea si la anul costuri legate de aceasta criza si va trebui sa luam masuri prin care sa sustinem sectoare din economie. Va pot spune in premiera ca deja am lucrat putin la varianta de Ordonanta de Urgenta care o sa fie aprobata maine pentru amanarea declaratiilor. Vom permite ca, pana la 25 decembrie 2020, sa nu existe penalitati pentru cei care nu reusesc sa plateasca la timp si, in plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior pana in 25 ianuarie (2021 - n. r.), cred. Lasam lucrurile cat mai flexibile, cat mai usoare pentru oameni, pentru companii sa poata functiona in acest mediu dificil. Reducem cu 50% si acea dobanda pe care o percepea statul zilnic celor care aveau intarzieri la plata. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri si astazi si vor fi in sedinta de Guvern de maine. Poate pana maine vom veni si cu alte facilitati", a mentionat Citu, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ministrul de Finante a spus ca "socul asimetric" care a lovit Romania a fost contraatacat cu masuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.
"Socul care a lovit Romania a lovit asimetric. Nu a lovit pe toata lumea la fel. Sunt... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:12
Organizatia patronala HORETIM semnaleaza ca, in industria ospitalitatii din Timis, din cauza coronavirusului, activitatea comerciala a scazut brusc, cu pana la 80-90%, in decurs de cateva zile, si estimeaza continuarea acestei crize pentru cateva luni, context in care solicita sprijinul autoritatilor centrale si locale in regim de urgenta.
"Criza nu este numai a noastra, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfa, vanzatori cash and carry, producatori locali de alimente, vinuri, bauturi racoritoare, servicii, delivery.
Pe langa aceasta implicare in lant, blocarea activitatii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor nationale, chiriilor si altor obligatii, va declansa un somaj masiv, intr-o situatie cu totul exceptionala.
Pentru a ne sustine angajatii, pentru a putea trece peste aceasta perioada, avem nevoie de sprijinul autoritatilor centrale si locale in regim de urgenta, de masuri concrete de implicare a statului roman pentru protejarea contribuabililor fara de care statul nu ar putea exista.
Guvernele din celelalte tari europene aflate in situatii similare au anuntat deja programe de sprijin si preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca inainte de alte prioritati, cea mai mare prioritate sa fie sustinerea si sprijinirea companiilor cu capital romanesc, grav afectate de actuala situatie.
Companiile din industria ospitalitatii autohtone nu au o capitalizare suficienta pentru a rezista in... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 16:45
De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%. Printre acestea mentionam: activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Ordonanta de urgenta care cuprinde si aceste noutati a fost adoptata in sedinta de Guvern din 4 octombrie. Una dintre cele mai importante masuri continute de acest act normativ consta in aplicarea, incepand cu 1 noiembrie 2018, a cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii, dupa cum urmeaza:
cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (in prezent, subiect de 9% TVA)serviciile de restaurant si de catering (in prezent, subiect de 9% TVA)dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (in prezent, subiect de 19% TVA)serviciile constand in permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (in prezent, subiect de 19% TVA)
Extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% in zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
In ceea ce priveste turismul local, ANAF se confrunta, in ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Masura privind reducerea cotei de... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:07
Ministerul Finantelor Publice a publicat sambata o Ordonanta de Urgenta pentru scaderea TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant si de catering, cazare si activitati sportive, recreative si distractive, asa cum a declarat recent ministrul de resort Eugen Teodorovici.
"Saptamana viitoare cred ca venim cu o ordonanta de urgenta pentru reducerea TVA de la 9 la 5% pentru turism. Va fi acea scadere pentru partea de cazare si alte articole in aceasta zona", a declarat recent ministrul Finantelor.
Potrivit documentului publicat sambata pe pagina de Internet a MFP, se propune extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele categorii: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l); serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329,... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 10:08
Solutia cea mai eficienta de combatere a fraudei de TVA este taxarea inversa. Solutia are atat de multe avantaje incat nu putem sa nu ne intrebam de ce nu este folosita, mai ales ca ea este cunoscuta de foarte mult timp.
Raspunsul tine de frauda in retail, frauda care poate si ea sa fie, in principal, de doua tipuri.
Primul tip de frauda este si cel cu care ne intalnim astazi cel mai des in viata reala: vanzari nefiscalizate. Ma refer aici in principal la HoReCa (restaurante, hoteluri), servicii (de la frizerie la cabinetul medical), dar si vanzari de bunuri, in special maruntisuri, de catre magazine mici - problema fiind in mare masura rezolvata in cazul marilor lanturi de retail.
Cititi mai multe despre TVA la incasarea facturii - Masuri de combatere a fraudei in retail pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 10:08