Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.
"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.
Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.
"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.
Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
Introducerea obligatorie a platii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri si va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate, apreciaza FIC (Consiliul Investitorilor Straini).
Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA nu este, pe termen lung, o buna strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciaza organizatia, care reprezinta peste 130 de companii multinationale.
Masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate:
companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistemunitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVAANAF care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer din contul de TVA in contul curent intr-un interval de timp cat mai scurt posibil
In opinia FIC, ar fi necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu de impact care sa evidentieze efectul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri.
In cazul Poloniei, proiectul de plata defalcata a TVA a fost in dezbatere publica timp de 2 ani, sistemul este optional si implementarea a fost amanata pana in anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.
O masura alternativa ar fi implementarea acestui sistem doar ca... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:22
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Ernst&Young Romania nu sustin initiativa Guvernului de a obliga firmele sa isi faca special conturi pentru plata TVA - acel TVA split.
CNIPMMR transmite, intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, care sunt motivele pentru care nu sustine aceasta masura:
"Initiatorul proiectului nu a aplicat Testul IMM, nu a analizat efectele asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii, (...) nu a respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, (...) precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure 'stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii', 'pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii'."
Consiliul pentru IMM-uri mai arata ca investitorii au nevoie de stabilitate legislativa si predictibilitate, pentru realizarea unei investitii fiind luate "masuri vizand veniturile si cheltuielile pe cel putin 3 - 5 ani si luand in calcul toate elementele, mai ales cele fiscale".
Consiliul precizeza ca implementarea platii defalcate a TVA "va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor", printre care: costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile,costuri si comisioane bancare suplimentare, afectarea cash flow-ului si blocarea... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:18