Sistemul de plata defalcata a TVA ar trebui abrogat, intrucat nu a avut niciun efect pozitiv, iar Romania este criticata de Comisia Europeana pentru acest lucru, a declarat, vineri, Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, in cadrul conferintei "Autumn tax update forum".
"Din cate stim, exista un numar de scrisori, o corespondenta intre Comisia Europeana si autoritatile din Romania, prin care Comisia a cerut o serie intreaga de detalii. Se pare ca, la cum inteleg ei lucrurile, n-ar fi tocmai in regula sistemul pe care il avem. Asteptam sa faca ceva concret, sa declanseze un infringement sau sa faca ceva in acest sens", a afirmat Manolescu.
El a aratat ca nu a fost facuta o analiza la nivelul autoritatilor pentru a se vedea care au fost beneficiile acestui sistem.
"Personal, nu am auzit pe nimeni care sa fi avut ceva de castigat. De pierdut, am auzit, dar de ceva bun, nu. Cineva trebuie sa forteze o abrogare, iar in aceasta situatie Comisia este singura care poate sa o faca, intr-un context in care in continuare majoritatea parlamentara este aceeasi si nu cred ca o decizie de abrogare ar putea veni din partea Guvernului", a continuat Manolescu, la conferinta organizata de BusinessMark si PKF Finconta.
De la 1 martie, este obligatorie plata defalcata a TVA pentru firmele care sunt in insolventa si pentru cele care au datorii la plata TVA, intr-un anumit plafon. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 15:04
Parte dintre agentii economici din Romania sunt obligati sa aplice, incepand cu 1 martie, sistemul de plata defalcata a TVA. Altii o vor face doar daca vor considera ca ii avantajeaza.
Iata ce trebuie sa stie agentii economici platitori de TVA, dupa ce in Monitorul Oficial din 28 februarie 2018 s-au publicat ordinele ANAF nr. 565 si nr. 566.
Incepand cu data de 1 martie 2018, aplica in mod obligatoriu sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce inregistreaza datorii restante la TVA la data de 31 decembrie 2017, neachitate pana la data de 31 ianuarie 2018.
Se considera datorie restanta o suma mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si 5.000 lei pentru contribuabilii mici si persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA.
Cu aceeasi data, aplica sistemul de plata defalcata a TVA persoanele care la data de 31 decembrie 2017 sunt in sfera procedurilor de insolventa.
Vor intra in sistemul de plata defalcata a TVA acei operatori economici care dupa data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza datorii la plata TVA intr-o suma mai mare decat plafoanele amintite, daca nu achita debitul in termen de 60 de zile lucratoare.
Aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA vizeaza si persoane care vor intra in procedura insolventei ulterior datei de 1 ianuarie 2018.
Pot opta pentru aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA si ceilalti operatori economici inregistrati in... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 11:08
Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.
"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.
Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.
"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.
Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
Senatul a decis, marti, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcata. Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a motivat ca nici Ministerul Finantelor, nici initiatorii amendamentelor nu au clarificat aspecte care tin de impactul bugetar al exceptarii de la aplicarea obligatorie.
"Solicitam Senatului incuviintarea retrimiterii la comisie pentru o saptamana. La amendamentele care s-au formulat in cadrul dezbaterilor la comisie, nici initiatorii, nici Ministerul Finantelor nu au clarificat o serie intreaga de aspecte care tin impactul bugetar al exceptarii de la aplicarea obligatorie de la 1 ianuarie a unor categorii de contribuabili.
S-a facut propunerea si s-a admis in comisie sa se aplice TVA defalcat doar pentru companiile care au contracte cu statul. Au mai aparut in dezbaterea publica si chestiuni legate de companiile care sunt in situatii de insolventa, de aceea as vrea sa avem cateva cifre ceva mai complete", a afirmat in plenul Senatului liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae.
El a mai spus ca Romania este pe ultimul loc la TVA declarat si neincasat din Europa si ca in ultimii trei ani s-au acumulat din TVA declarat si neincasat in valoarea de 22 de miliarde de lei, de la firmele din insolventa.
"Sunt suficiente cifre care ne ingrijoreaza si reclama o imagine mult mai concreta in ceea ce priveste impactul acestei propuneri legislative. De aceea, pentru a face aceste dezbateri la Comisia de buget-finante, va rog sa... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 17:53
Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie, data de la care firmele pot decide, momentan inca optional, daca vor sa il aplice sau nu.
La inceputul lunii septembrie, ministrul de Finante Ionut Misa sustinea ca sunt mii de firme care vor sa aplice noul mecanism, fara sa spuna pe ce se bazeaza in afirmatiile sale. Si se pare ca datele sale nu au fost tocmai cele mai exacte.
La nivelul intregii tari, doar 175 de firme s-au inscris in mecanismul de plata defalcata a TVA, potrivit datelor oficiale obtinute de Profit.ro de la ANAF. Numarul total de firme active din Romania este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.
Cele mai multe sunt din Bucuresti (44), acesta fiind urmat, la distanta mare, de Arad (11). Urmeaza Clujul, cu 9 firme care au optat pentru split TVA, Muresul si Timisul, cu cate 8, si Maramuresul, cu 7.
Sunt 2 judete cu cate 6 firme care au trecut la acest sistem, 3 judete cu 5 firme, 4 judete cu cate 4 firme. Cele mai multe judete au cate 2 firme, maximum 3 care au optat pentru acest tip de plata a TVA-ului.
Exista si 5 judete (Covasna, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Vaslui si Vrancea) cu firme complet neinteresate de acest mecanism de plata defalcata a TVA. Nicio firma din aceste judete nu s-a inscris in mecanismul deplata defalcata a TVA.
Noul sistem a fost dur criticat de mediul de afaceri, iar sondajele derulate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil intrarea in sistem.... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 10:01
Mediul de afaceri nu este de acord cu plata defalcata a TVA intrucat masura este excesiv de birocratica si va crea numeroase probleme mediului privat si companiilor cu capital de stat, iar Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finantelor Publice si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au incercat sa acrediteze ideea ca mediul de afaceri sprijina introducerea platii defalcate a TVA. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reitereaza mesajul deja transmis public ca mediul de afaceri nu este de acord cu aceasta masura.
Consideram ca este excesiv de birocratica, va crea numeroase probleme atat mediului privat, dar si companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti, disponibilizari, costuri mai mari ale serviciilor si produselor finite, din cauza costului mai mare cu finantarea.
Produsele si serviciile romanesti vor pierde din competitivitate pe pietele locala si globala si economia va fi incarcata cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvente", se arata intr-un comunicat al CDR.
Totodata, CDR... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 19:50
Ordonanta nr. 23/2017, care reglementeaza plata defalcata a TVA, sistem cunoscut drept "Split TVA", a fost publicata joi in Monitorul Oficial, aplicarea ei necesitand multe resurse financiare si umane din partea persoanelor impozabile. Cum functioneaza noul mecanism?
Esenta procedurii se prezinta in urmatorul exemplu: Societatea ABC SRL este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta vinde marfuri clientului CLIENTUL SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA, la pretul de 1.000 lei + TVA 19% (190 lei), total factura 1.190 lei. Marfurile au fost achizitionate de la furnizorul FURNIZORUL SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA la pretul de 800 lei + TVA 19% (152 lei), total factura 952 lei.
Toate aceste trei societati isi vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plati de TVA, iar decontarile se vor face astfel:
- societatea CLIENTUL SRL achita suma de 1.000 lei catre societatea ABC SRL in contul uzual al acesteia;
- societatea CLIENTUL SRL achita suma de 190 lei reprezentand TVA, in contul de TVA deschis al societatii ABC SRL;
- societatea ABC SRL achita suma de 800 lei catre societatea FURNIZORUL SRL in contul uzual al acesteia, din alt cont decat cel de TVA;
- societatea ABC SRL achita suma de 152 lei reprezentand TVA in contul de TVA deschis al societatii FURNIZORUL SRL. Aceasta plata poate fi facuta atat din contul sau de TVA, cat si din contul curent. Observam ca daca se achita suma de catre societatea ABC SRL... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 08:47
Introducerea obligatorie a platii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri si va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate, apreciaza FIC (Consiliul Investitorilor Straini).
Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA nu este, pe termen lung, o buna strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciaza organizatia, care reprezinta peste 130 de companii multinationale.
Masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate:
companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistemunitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVAANAF care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer din contul de TVA in contul curent intr-un interval de timp cat mai scurt posibil
In opinia FIC, ar fi necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu de impact care sa evidentieze efectul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri.
In cazul Poloniei, proiectul de plata defalcata a TVA a fost in dezbatere publica timp de 2 ani, sistemul este optional si implementarea a fost amanata pana in anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.
O masura alternativa ar fi implementarea acestui sistem doar ca... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:22
Obligativitatea platii defalcate a TVA se amana cu trei luni, respectiv pana la 1 ianuarie 2018, conform unor modificari aduse proiectului de ordonanta de catre Ministerul Finantelor.
"Ca urmare a consultarilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Modificarile vizeaza in principal:
amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017,prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017,amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.
De asemenea, vor fi instituite facilitati pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, respectiv:
anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii,acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Alte modificari aduse proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA vizeaza extinderea termenului in care persoanele impozabile... mai mult
Sambata, 19 August 2017, ora 08:21