Comisia Europeana a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la masurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor in materie de TVA pentru vanzarile online de bunuri, masuri care asigura totodata faptul ca pietele online contribuie la lupta impotriva fraudei fiscale, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marti vor asigura introducerea armonioasa a noilor masuri privind TVA pentru comertul electronic convenite in decembrie 2017, care vor intra in vigoare in ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, sa ajute statele membre sa recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector - cifra care ar urma sa se ridice la sapte miliarde de euro pana in 2020.
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a declarat: "Pas cu pas, eliminam lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privand tarile Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii si investitii publice. In acelasi timp, aducem normele in materie de TVA in secolul XXI, adaptandu-le la o economie din ce in ce mai digitala si globalizata. Companiile ar trebui sa se poata bucura de o tranzitie lina catre sistemul mai amplu al TVA pentru comertul electronic in 2021".
Companiile din tari terte, inclusiv cele care utilizeaza depozite sau asa-numitele "centre de executare a comenzilor" in UE, pot vinde bunuri consumatorilor din... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:10
La sase luni dupa aplicarea noii legislatii comune privind TVA-ul aplicat in comertul electronic din UE, piata digitala de pe continent este pe punctul de a se scufunda in haos.
Mii de afaceri mici derulate in mediul online au disparut, blocarea clientilor in functie de zona geografica este o practica din ce in ce mai agresiva, iar proiectul pietei digitale unice din Europa risca sa se faca tandari, relateaza portalul EUObserver.
TVA la consumator
Initial, s-a crezut ca stabilirea TVA-ului in functie de locatia clientului va fi o masura benefica, eliminand afacerile care profitau de deschiderea unor puncte de lucru in tari cu un TVA mic.
Acum insa, membrii Comisiei Europene si majoritatea parlamentarilor europeni recunosc ca micile afaceri din mediul online au picat victima acestei masuri.
Vreme de opt ani, membrii CE si statele membre ale Uniunii au ignorat complet microintreprinderile din mediul online in evaluarile de impact facute in domeniu.
Pentru afaceristii de talie mica din mediul online european recomandarile au fost sa nu vanda direct consumatorilor, ci doar prin intermediul unor platforme, asa cum comertul in afara granitelor tarii a fost interzis pentru acestea, desi internetul nu are granite.
Regulile par simple in teorie dar de dovedesc extrem de complicate in realitate.
Majoritatea companiilor mici cu activitate in comertul electronic nu reusesc sa obtina toate datele necesare pentru a dovedi prestarea serviciului intr-o anumita... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 14:20
Vanzarile online din statele membre UE ar putea inregistra un declin incepand cu 1 ianuarie 2015, moment in care va intra in vigoare si TVA-ul aplicat serviciilor comercializate prin intermediul internetului.
Masura a fost gandita ca o cale de a alimenta bugetele statelor membre, estimarile initiale aratand ca miliarde de euro se pierd anual prin netaxarea acestor servicii.
Implementarea TVA-ului pe comertul online ramane insa o chestiune delicata, in conditiile in care Comisia Europeana nu a batut in cuie modul in care vor putea fi taxate produsele oferite contra cost in mediul online de retelele de telecomunicatii si divertisment, ca si cele de servicii electronice, arata publicatia EUobserver.
TVA la consumator
O prima intentie este de a taxa direct consumatorul in functie de tara, in loc de a merge cu aplicarea TVA la vanzator, insa acest lucru se dovedeste a fi un proces complex.
Comertul electronic de aplicatii software sau cu carti in format electronic sau muzica i-au facut pe marii retaileri sa isi stabileasca bazele de operatiuni in Luxemburg, unde nivelul TVA-ului este scazut.
Taxarea direct pe modelul TVA din tara utilizatorului intampina probleme din cauza diferentei mari a cotelor impuse de-a lungul si de-a latul Uniunii ca taxa pe valoare adaugata. Diferentele pot fi aproape duble in cazul Luxemburgului si al Ungariei, de exemplu, unde cotele TVA sunt de 15%, respectiv 27%.
"Este o stare de confuzie generala", confirma John McCarthy,... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:09
1