Incepand cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiaza de cota redusa de TVA de 5%, o modificare legislativa cu un puternic impact pozitiv in domeniul serviciilor de restaurant si catering.
Totusi, noile modificari legislative nu reprezinta o veste atat de buna pentru anumiti agenti economici care activeaza in domeniul prepararii si livrarii de alimente. Daca activitatile acestora nu se califica, din punct de vedere TVA, drept servicii de restaurant sau catering, cota redusa de TVA de 5% nu va fi aplicabila.
Doua concepte cheie de care depinde aplicarea cotei reduse de TVA sunt:
serviciile conexe legate de alimentele livrate si locatia in care se realizeaza consumul acestora.
Diferenta dintre serviciul de restaurant sau catering si simpla livrare de alimente
Serviciile de restaurant si de catering presupun furnizarea de alimente si/ sau de bautura, preparate sau nepreparate, dar intotdeauna insotite de "servicii conexe".
Aceste servicii trebuie sa fie suficiente, astfel incat sa permita consumul imediat al alimentelor.
Simpla furnizare de produse alimentare si bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara un alt serviciu conex nu se considera a fi o prestare de servicii de restaurant sau catering. In acest caz, se considera ca are loc doar o livrare / vanzare de produse alimentare care este supusa cotei reduse de TVA de 9%.
Ce inseamna "servicii conexe"?
In vederea aplicarii corecte a cotei de reduse de TVA de 5%,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:33
De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%. Printre acestea mentionam: activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Ordonanta de urgenta care cuprinde si aceste noutati a fost adoptata in sedinta de Guvern din 4 octombrie. Una dintre cele mai importante masuri continute de acest act normativ consta in aplicarea, incepand cu 1 noiembrie 2018, a cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii, dupa cum urmeaza:
cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (in prezent, subiect de 9% TVA)serviciile de restaurant si de catering (in prezent, subiect de 9% TVA)dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (in prezent, subiect de 19% TVA)serviciile constand in permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (in prezent, subiect de 19% TVA)
Extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% in zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
In ceea ce priveste turismul local, ANAF se confrunta, in ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Masura privind reducerea cotei de... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:07
Guvernul a adoptat in sedinta de joi o ordonanta care prevede scaderea TVA, incepand cu 1 noiembrie 2018, pentru mai multe activitati din domeniul turismului. Daca in urma acestei masuri romanii se vor putea sau nu bucura de vacante mai ieftine ramane de vazut.
Inca de la inceputul sedintei de guvern, Viorica Dancila a anuntat ca se va reduce cota de TVA pentru servicii turistice de la 9% la 5%. In acest fel, potrivit premierului, turismul va deveni activitatea cu cel mai mic TVA. In plus, turismul din Romania se va bucura de cel mai redus TVA din intreaga Uniune Europeana, a mai apreciat Dancila.
La finele sedintei, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a oferit mai multe detalii despre activitatile pentru care TVA urmeaza sa scada cu patru procente. Mai exact, acesta a spus ca:
"Ordonanta propune extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% pentru: cazare in sectorul hotelier sau in sectoarele cu functie similara si incheierea terenurilor pentru camping. In plus, pentru serviciile de restaurant si catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea.
Se propune extinderea cotei de TVA de 5% si pentru drepturile de utilizare a facilitatilor sportive. Este vorba despre permiterea accesului in parcuri de distractii si parcuri recreative.
In plus, se va elimina cota de redeventa de 5% pentru apa geotermala si pentru apa minerala utilizata pentru oferirea de servicii la bufetele publice".
Intrebarea este daca hotelierii si ceilalti agenti... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:01
Ministerul Finantelor Publice a publicat sambata o Ordonanta de Urgenta pentru scaderea TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant si de catering, cazare si activitati sportive, recreative si distractive, asa cum a declarat recent ministrul de resort Eugen Teodorovici.
"Saptamana viitoare cred ca venim cu o ordonanta de urgenta pentru reducerea TVA de la 9 la 5% pentru turism. Va fi acea scadere pentru partea de cazare si alte articole in aceasta zona", a declarat recent ministrul Finantelor.
Potrivit documentului publicat sambata pe pagina de Internet a MFP, se propune extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele categorii: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l); serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329,... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 10:08
Ministerul Turismului a stabilit mai multe masuri pentru imbunatatirea activitatii in sectorului turismului, precum reducerea TVA la 5% pentru cazare si restaurant si eliminarea redeventelor pentru apa termala si minerala in sectorul balnear.
"Ministerul Turismului a stabilit, in concordanta cu planul de actiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe masuri pentru imbunatatirea activitatii sectorului de turism din Romania. Printre aceste masuri se numara aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, activitatile sportive, recreative si distractive", spun oficialii din sector, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, luni, AGERPRES.
Turismul va avea astfel cea mai mica cota a TVA dintre toate sectoarele economice.
O alta masura care vine in intampinarea stimularii turismului din Romania, dar si cu efecte asupra sanatatii populatiei, va fi deblocarea turismului balnear prin redevente zero pentru apa geotermala si apa minerala natural utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice.
In plus, autoritatile locale si societatile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investitii, banii destinati special dezvoltarii si modernizarii statiunilor balneare.
Estimarea Guvernului pentru... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2018, ora 12:20
Grecia va reduce, incepand de joi, Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) de la 23 % la 13 % in sectorul restaurantelor, o masura pe care Guvernul lui Andonis Samaras a reusit sa o obtinut-o de la troica finantatorilor internationali (FMI, CE, BCE) pentru a da o gura oxigen consumului privat.
Desi creditorii internationali nu sunt convinsi de acest lucru, dupa cum recunoaste chiar Samaras, Guvernul spera ca restaurantele, cafenelele, barurile si serviciile de catering sa traduca aceasta masura printr-o diminuare corespunzatoare a preturilor, informeaza agentia EFE.
Matematic, reducerea cu zece puncte procentuale a TVA ar trebui sa se traduca printr-o diminuare a preturilor cu 8,1%, dar, plecand de la un calcul mai realist, Guvernul elen nu crede ca ieftinirea va fi mai mare de 5%.
Conform acordului la care au ajuns Guvernul si reprezentantii sectorului, toate localurile care aplica o reducere de cel putin 5% la trei sferturi dintre produsele aflate pe lista de preturi vor primi un afis pe care il vor putea expune in local. Afisul, care va fi scris partial in engleza, spune: "A scazut TVA, noi reducem preturile" si sfatuieste clientii sa ceara factura.
In meniu vor trebui afisate preturile de dinainte si dupa reducerea TVA.
Deocamdata, masura este temporara, Samaras obtinand doar un "da" din partea troicii, cu conditia sa demonstreze efectivitatea acesteia si faptul ca nu va afecta si mai mult incasarile fiscale precare.
Astfel, daca nu se va obtine o... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:05
Felurile de mancare proaspat pregatite si care pot fi consumate imediat la standuri de tip fast - food sau la cinematograf, asa cum sunt cartofii prajiti, frigaruile sau carnatii la gratar, sunt supuse cotei reduse de TVA, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), informeaza Mediafax.Furnizarea de feluri de mancare care pot fi consumate imediat la standuri de fast-food sau in holurile cinematografelor constituie in mod normal o livrare de bunuri.
In acest caz, preparatele culinare pregatite in vederea consumului imediat constituie "alimente" carora li se aplica o cota redusa de TVA, potrivit unui comunicat transmis, joi, de CJUE.
Potrivit celei de-a sasea directive TVA1, se face distinctie intre "livrarea de bunuri" si "prestarea de servicii", care in principiu sunt supuse cotei standard de TVA fixata de fiecare stat membru.
Directiva permite insa statelor membre sa aplice o cota redusa de TVA in cazul anumitor categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii.
Decizia a fost luata in cazul a patru litigii in care autoritatile germane au reclamat declaratiile privind TVA facute de particulari care au sustinut ca operatiunile de vanzare a felurilor de mancare si a preparatelor culinare sunt supuse cotei reduse de TVA.
Unul dintre ei vindea, in cadrul unor piete saptamanale, bauturi si feluri de mancare gatite pentru a fi consumate imediat - in special carnati si cartofi prajiti - in trei vehicule de fast-food identice, iar un altul comercializa la... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 14:06
Romania trebuie sa transpuna pana la finalul acestui an legislatia comunitara in domeniul impozitului pe profit, al TVA si al accizelor, pentru ca aceste prevederi sa intre in vigoare din 2010, motiv pentru care Ministerul Finantelor a publicat vineri pe pagina sa de internet proiectul de lege, precizeaza NewsIn.
Astfel, la capitolul impozit pe profit, apar modificari in ce priveste regimul fiscal aplicabil sediilor permanente ale persoanelor juridice romane implicate in operatiuni de reorganizare si regimul fiscal aplicabil "societatilor europene" si "societatilor cooperative europene", infiintate potrivit legislatiei europene.
Referitor la taxa pe valoarea adaugata (TVA), Romania trebuie sa transpuna documentele obligatorii pentru toate statele membre de la 1 ianuarie 2010 despre locul de prestare a serviciilor, normele detaliate privind rambursarea TVA catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare, combaterea fraudei fiscale legate de operatiunile intracomunitare.
Principala masura consta in introducerea posibilitatii persoanelor impozabile de a depune cererile de rambursare la autoritatea fiscala din statul in care sunt stabilite, urmand ca autoritatea fiscala sa transmita electronic cererea in statul membru care trebuie sa faca rambursarea, respectiv cel in care s-au realizat cumpararile.
"De la aceste reguli generale exista exceptii stabilite expres de directiva: serviciile legate de bunuri imobile, care se vor impozita la... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 17:50
Potrivit unor surse, ministrii europeni ai Finantelor au ajuns marti la un acord in legatura cu scaderea taxei pe valoare adaugata (TVA) pentru anumite sectoare. Ministrul portughez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat ca intr-adevar s-a ajuns la un compromis in legatura cu taxa pe valoare adaugata pentru anumite sectoare, inclusiv cel de catering, informeaza TFI.fr. "Da exista un acord, inclusiv pentru restaurante", a mai spus acesta. Portugalia este una din putinele tari care au exprimat rezerve cu privire la un compromis in legatura cu propunerea unei rate scazute a TVA-ului, propunere inaintata de Cehia presedintiei UE. Aceasta are scopul de a autoriza aplicarea taxei pe valoare adaugata sub nivelul minim acceptat in UE (15%), pentru un numar limitat de servicii de constructie, de renovare a locuintelor, pentru produse alimentare si de ingrijire medicala. Franta a cerut inca din 2002 aplicarea unei cote reduse a TVA-ului, pentru anumite sectoare, in vederea crearii de noi locuri de munca. mai mult
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:40