Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca, din dispozitia premierului Viorica Dancila, propune trei masuri, printr-un proiect de OUG, care vizeaza scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei in cadrul ANAF.
Masurile vizeaza, in primul rand, eliminarea "inechitatilor rezultate de aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel", potrivit comunicatului.
Astfel, se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita astfel de decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.
Totodata, masurile vizeaza "modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 23:13
Consiliul Concurentei a facut analiza datelor puse la dispozitie de marii retaileri referitoare la evolutia preturilor dupa reducerea TVA la alimente.
"Valoarea cosului de bunuri format din 36 de produse nu a inregistrat fluctuatii semnificative, crescand in medie cu 0,24% in luna aprilie fata de martie 2015", se arata in document.
Mai mult, odata cu implementarea masurii de reducere a cotei TVA la inceputul lunii iunie, se poate observa o reducere a pretului mediu lunar al cosului de 11,9%, de la 308,5 de lei la 271,9 de lei.
Acest lucru este echivalent cu o transmitere aproape integrala a reducerii TVA de la retaileri mai departe catre consumatorii finali (reducerea TVA de la 24% la 9% s-ar traduce intr-o reducere a preturilor cu 12,1%).
TVA de 9% la alimente a intrat in vigoare - cu cat ar trebui sa scada preturile (Video)
Cele mai mari fluctuatii de pret observate au fost inregistrate la categoriile fructelor si legumelor, urmate de produsele lactate, cel mai ...citeste mai departe despre "TVA de 9% la alimente: S-au ieftinit sau comerciantii au bagat banii in buzunar?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 10:51
Evaziunea fiscala va fi redusa semnificativ dupa scaderea TVA la alimente, care va intra in vigoare la 1 iunie, iar masura va conduce la o crestere de 0,6% a produsului intern brut (PIB) in acest an, sustine Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
"Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17,5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade, pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic.
La final de an vom avea un 0,6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015", a declarat ministrul Finantelor la B1 TV.
Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici
Pe de alta parte, el a spus ca Guvernul nu are instrumente legale de a actiona in cazul in care retailerii "umbla" la preturi inainte de reducerea TVA la alimente.
Scaderea TVA, profit ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la alimente: Teodorovici vede lapte si miere - Cu cat va creste PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Mai 2015, ora 12:28
In principiu, reducerea TVA la 9% pentru alimente este o masura atragatoare, menita, teoretic, si sa stimuleze consumul, avand in vedere ca alimentele reprezinta partea cea mai consistenta din cheltuielile celor mai multe dintre familii, si sa usureze povara pe bugetul aceleiasi majoritati.
Dupa cum e bine ca Victor Ponta a decis totusi sa renunte la planul fantezist de a reduce intreaga fiscalitate deodata, dupa ce a primit toate semnalele cu putinta ca intra cu capul in gard.
Dar cred ca vestile bune se opresc aici, de unde incep capcanele. Cel putin capcanele, daca nu chiar vestile proaste.
Pe de-o parte, este vorba despre costul acestei masuri. Premierul spune ca impactul bugetar va fi in jur de 5 miliarde de lei pana la sfarsitul anului si ca bugetul isi poate permite acest efort pentru ca suntem pe excedent, iar banii exista deja.
De unde vine acest excedent?
Suntem lasati sa intelegem dupa campania foarte dura a ANAF ca din combaterea evaziunii fiscale. Cred ca ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA - un cadou populist otravit?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 06:14
Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice. Masura este asteptata de mult timp de producatori si ar trebui sa aiba efecte pozitive pentru toata lumea, insa exista cateva capcane pe care Guvernul trebuie sa le ia in seama.
Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%
Un prim efect al acestei decizii va fi ieftinirea produselor finale, insa reducerea de pret nu va fi proportionala cu reducerea TVA si nici nu va ajunge la nivelul de 15%, anuntat de seful Executivului, considera analistul Mircea Cosea.
"Trebuie avut in vedere ca nu exista o metodologie precisa, clara, foarte exacta de stabilire a acestui ritm de legatura dintre reducerea TVA si scaderea preturilor la raft. Deci, exista o anumita marja de eroare.
In al doilea rand, lucram intr-o economie de piata care are o variatie a cererii si ofertei care poate fi esentiala in preturile la raft, atat de la o retea ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si care sunt sansele sa revina la 24%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:16
TVA va scadea la 9 la suta la toate alimentele si bauturile nealcoolice, de la 1 iunie, a anuntat, prim-ministrul Victor Ponta.
"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, cu BNR, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia prin care, de la 1 iulie, absolut toate produsele agroalemintare din Romania vor avea o cota de 9 la suta.
Aici se includ si toate bauturile nealcoolice", a declarat Victor Ponta, la debutul sedintei de Guvern.
Acesta a precizat ca masura este "total sustenabila" si ca impactul bugetar este de 5 miliarde de lei pe an, ceea ce statul isi poate permite. Prim ministrul sustine ca deja, pe primul trimestru din acest an, exista incasari suplimentare de 3,3 miliarde de lei, fata de sumele bugetate. Potrivit lui Ponta, fata de un deficit bugetat de 5 milairde de lei, pe primul trimestru avem un excedent de 5 miliarde de lei.
Au existat consultari cu BNR, FMI. Nu ne asteptam la multe felicitari, dar au inteles politica noastra macroeconomica, sustine Victor Ponta.
TVA va fi redusa si la serviciile de alimentatie publica (restaurantelor), premierul adaugand ca sustine si reducerea generala a TVA, la 20 la suta, de la 1 ianuarie 2016. In urma modificarilor, cota medie a TVA in Romania va fi de 17,5 la suta.
"Sper ca exista sprijin in societate pentru aceasta masura. Daca vrea cineva sa marim TVA, sa ne spuna si sa ne certe foarte tare. Ma bucur foarte tare ca dupa 3 ani de munca putem sa ne atingem si acest ultim... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:30
1Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice.
"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, cu BNR, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia prin care, de la 1 iunie, absolut toate produsele agroalimentare din Romania vor avea o cota de 9 la suta. Aici se includ toate bauturile nealcoolice", a declarat Victor Ponta, la debutul sedintei de guvern.
Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura
Premierul a precizat ca masura este "total sustenabila" si ca impactul bugetar este de 5 miliarde de lei pe an, ceea ce statul isi poate permite.
Potrivit sefului Executivului, 3,3 miliarde de lei au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru.
De asemenea, TVA va fi redusa si la serviciile de alimentatie publica, premierul adaugand ca sustine si reducerea ...citeste mai departe despre "Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:26
TVA pentru toate produsele ar urma sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 mai, potrivit unor surse guvernamentale.
Sursele citate de Antena 3 au sustinut ca o astfel de masura este posibila datorita faptului ca in primele doua luni ale acestui an s-a inregistrat un excedent bugetar.
Daca tendinta se mentine si in lunile martie si aprilie, TVA ar urma sa fie redusa la 20% la toate produsele si serviciile, mai devreme decat se astepta.
De asemenea, TVA la produsele de baza ar putea ajunge la 9% in aceasta vara, mai exact din luna august.
Reprezentantii Ministerului de Finante au dezvaluit ca au discutat cu retailerii si s-a ajuns la concluzia ca reducerea TVA se va reflecta in preturi mai mici pentru populatie.
Totodata, ministerul isi propune si reducerea accizei la carburanti in viitorul apropiat, nefiind anuntata inca o data pentru implementare.
Toate aceste masuri sunt prevazute in noul Cod fiscal, care va fi luat in discutie in sedinta de guvern de saptamana... citeste mai departe despre "Anunt surpriza despre TVA: Ar putea scadea la 20% de la 1 mai" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 11:50
Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.
Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.
Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.
"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.
Ministerul s-a razgandit... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08