TVA va scadea la 9 la suta la toate alimentele si bauturile nealcoolice, de la 1 iunie, a anuntat, prim-ministrul Victor Ponta.
"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, cu BNR, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia prin care, de la 1 iulie, absolut toate produsele agroalemintare din Romania vor avea o cota de 9 la suta.
Aici se includ si toate bauturile nealcoolice", a declarat Victor Ponta, la debutul sedintei de Guvern.
Acesta a precizat ca masura este "total sustenabila" si ca impactul bugetar este de 5 miliarde de lei pe an, ceea ce statul isi poate permite. Prim ministrul sustine ca deja, pe primul trimestru din acest an, exista incasari suplimentare de 3,3 miliarde de lei, fata de sumele bugetate. Potrivit lui Ponta, fata de un deficit bugetat de 5 milairde de lei, pe primul trimestru avem un excedent de 5 miliarde de lei.
Au existat consultari cu BNR, FMI. Nu ne asteptam la multe felicitari, dar au inteles politica noastra macroeconomica, sustine Victor Ponta.
TVA va fi redusa si la serviciile de alimentatie publica (restaurantelor), premierul adaugand ca sustine si reducerea generala a TVA, la 20 la suta, de la 1 ianuarie 2016. In urma modificarilor, cota medie a TVA in Romania va fi de 17,5 la suta.
"Sper ca exista sprijin in societate pentru aceasta masura. Daca vrea cineva sa marim TVA, sa ne spuna si sa ne certe foarte tare. Ma bucur foarte tare ca dupa 3 ani de munca putem sa ne atingem si acest ultim... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:30
1Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice.
"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, cu BNR, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia prin care, de la 1 iunie, absolut toate produsele agroalimentare din Romania vor avea o cota de 9 la suta. Aici se includ toate bauturile nealcoolice", a declarat Victor Ponta, la debutul sedintei de guvern.
Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura
Premierul a precizat ca masura este "total sustenabila" si ca impactul bugetar este de 5 miliarde de lei pe an, ceea ce statul isi poate permite.
Potrivit sefului Executivului, 3,3 miliarde de lei au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru.
De asemenea, TVA va fi redusa si la serviciile de alimentatie publica, premierul adaugand ca sustine si reducerea ...citeste mai departe despre "Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:26
Masura reducerii TVA de la 24 la 20 la suta ar trebui compensata cu masuri fiscale precum reduceri de cheltuieli fiscale, cere Fondul Monetar International.
"Autoritatile au informat misiunea FMI cu privire la intentiile de reducere a TVA si a accizele in viitor. In timp ce TVA este mare, autoritatile se confrunta, de asemenea, cu cresterea presiunii cheltuielilor.
Astfel, pentru a se asigura ca tintele de deficite fiscale pot fi indeplinite, orice reduceri ale TVA ar trebui sa fie compensate in totalitate prin alte masuri fiscale, inclusiv pe partea de cheltuieli", au spus surse FMI, pentru Hotnews.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a prezentat, miercuri, in sedinta de guvern modificarile pe care le propune la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, in baza carora premierul Ponta anunta ca de la 1 ianuarie ...citeste mai departe despre "FMI admite ca TVA e mare in Romania, dar reducerea sa trebuie sa vina cu taieri bugetare - surse" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 22:21
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustine, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015.
Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice, iar in raspunsul primit la mijlocul lunii noiembrie ministrul a aratat ca pana in 31 decembrie 2015 nu poate fi redusa sub 15% cota standard de TVA la toate produsele alimentare, dar si ca este nevoie de introducerea agriculturii ecologice in clasificarea CAEN, potrivit Mediafax.
In raspunsul lui Daniel Constantin privind reducerea TVA pentru produsele ecologice se arata ca in urma analizelor facute pentru sectorul paine, carne si produse din carne s-a constatat ca niciun stat european nu a aplicat aceasta masura.
"Studiile care au fost efectuate pana in prezent in vederea unor analize de impact releva dificultatea aplicarii unor masuri diferentiate de aplicare a reducerii TVA, cat si stabilirea unor metode de aplicare (Directiva 2006/112/CE/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare)", se mentioneaza in documentul citat.
Ministrul mai arata ca punerea in aplicare a unor masuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate sa... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 10:19
Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Reducerea TVA pentru alte produse alimentare va fi aplicata in functie de analizele din perioada urmatoare, dar nu mai devreme de sase luni, a declarat, marti, intr-o conferinta pe teme de fiscalitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Cota redusa de 9% la paine a vizat reducerea evaziunii in aceasta zona. Ca efect al masurii a fost necesar sa se creasca anumite taxe pentru a compensa pierderi potentiale, la solicitarea FMI. Ar fi de asteptat sa fie o crestere de incasari, totusi. O eventuala alta extindere a reducerii de TVA catre alte produse va fi facuta in functie de analizele ce vor fi efectuate, dar nu mai devreme de sase luni", a mentionat Manolescu.
Acesta a adaugat ca, in perioada urmatoare, se asteapta o crestere a incasarilor la buget de pe urma reducerii TVA la paine.
"Ne asteptam ca, in perioada urmatoare, incasarile la buget sa creasca, dar este prematur sa facem o analiza acum, de pe urma reducerii TVA la paine. Este un gen de masura care incearca sa reduca presiunea din zona fiscala", a afirmat oficialul MFP.
La jumatatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara ca urmatorul produs la care se va reduce TVA la 9% va fi carnea, incepand de anul viitor. Ulterior, scaderea TVA va cuprinde si alte produse, precum legumele, fructele si laptele, conform ministrului.
Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9% incepand cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:38
TVA ar putea fi redusa si pentru alte alimente, chiar de anul viitor, daca vor exista conditii si daca masura aplicata in cazul painii se va dovedi una de succes, a declarat marti premierul Victor Ponta.
"Avem reducerea TVA la alimente - la paine. Eu spun la alimente pentru ca ma bazez pe faptul ca fiind vorba de un parteneriat intre Guvern si producatori, se va dovedi ca ceea ce am spus tot timpul, si anume ca un TVA de 9% nu inseamna bani mai putini la buget, ci inseamna combaterea evaziunii fiscale si chiar incasari suplimentare sau scaderea pretului la paine. Daca acest prim proiect se va dovedi de succes, inseamna ca anul viitor sau cand avem conditiile necesare putem sa extindem la alte alimente de baza", a afirmat primul-ministru la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a subliniat ca este importanta sustinerea producatorilor, dar si a consumatorilor, pentru ca aceasta masura sa se dovedeasca una de succes.
"E foarte important sa nu fim singuri, doar Guvernul, pe de o parte, ci toti producatorii. Si, pana la urma, fiecare dintre noi, cei care cumparam o paine, sa cerem bon la acea paine", a spus Ponta.
Guvernul va adopta marti o ordonanta simpla in baza careia TVA pentru paine va fi redusa la 9%, a anuntat luni premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.
El a mentionat ca masura va intra in vigoare de la 1 septembrie. mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 16:55
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care se afla intr-o delegatie oficiala la Bucuresti, nu ar fi de acord cu reducerea TVA la alimente, arata surse citate de B1 TV.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, sustine insa ca informatiile care circula in presa sunt doar speculatii.
"Sunt speculatii in acest moment referitoare la faptul ca FMI nu accepta un TVA redus la paine. Eu am spus si o spun in continuare: nu reprezinta o tema de discutie in aceasta luna cu FMI. Vom vedea la urmatoarea vizita a FMI atunci cand vom fi pregatiti cu toate datele, atunci cand vom sti cu exactitate cand vom dori sa introducem acel program pilot pana la urma pentru ca FMI ca orice creditor important si serios al Romaniei vine si ne intreaba ce puneti la loc pentru ca noi sa fim siguri ca ne putem recupera imprumutul acordat Romaniei", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul a mai precizat ca aplicarea unei nivel redus al TVA la paine, pe tot lantul de productie, echivaleaza cu reduceri la bugetul de stat de 200 de milioane de lei intr-un an de zile. De asemenea, ministrul considera ca, prin combaterea evaziunii fiscale si prin cresterea bazei de impozitare, Guvernul ar putea recupera foarte usor acesti bani.
"Vrem sa aplicam acest program pe o perioada de sase luni, iar incasarile care ne-ar lipsi ar de 100 de milioane de lei, bani pe care cred ca ii vom obtine foarte usor. Daca acest program pilot va fi implementat in anul 2013 si... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:36
Reducerea de TVA la alimente nu este o solutie pentru fermierii afectati de seceta, subventiile fiind un ajutor mai bun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI pentru Romania.
"Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine sa se ofere o subventie, decat sa se reduca taxarea. Reducerea TVA ar fragmenta sistemul de TVA.", a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, experientele din alte tari arata ca o taxa pe valoarea adaugata scazuta la alimente, nu are, realmente, un efect pozitiv asupra economiei, prin creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci "pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietari din sector", a explicat oficialul FMI.
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei taxe pe valoarea adaigata diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:14