Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca, din dispozitia premierului Viorica Dancila, propune trei masuri, printr-un proiect de OUG, care vizeaza scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei in cadrul ANAF.
Masurile vizeaza, in primul rand, eliminarea "inechitatilor rezultate de aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel", potrivit comunicatului.
Astfel, se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita astfel de decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.
Totodata, masurile vizeaza "modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 23:13
Preturile au crescut, in mai 2015, inclusiv la alimente, inaintea reducerii TVA de la 24 la 9 la suta.
"Preturile de consum in luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC (indicele preturilor de consum - n.red.) si cu 1,3%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum - n.red.) ", arata datele Institutul National de Statistica (INS) publicate joi.
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cel mai mult au crescut tarifele la servicii, cu 2,07%, urmate de preturile marfurilor alimentare, cu 1,2%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%.
Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5% in luna mai comparativ cu aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,6%.
Fata de luna precedenta, cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare, cu 0,75%. Marfurile nealimentare au avut preturi mai ...citeste mai departe despre "Mancarea s-a scumpit inainte de reducerea TVA: Cat a fost inflatia in luna mai" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:52
Comisia Europeana (CE) este preocupata de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, masura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustantial negativ, a declarat, miercuri, vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, in urma discutiei, de la Guvern, cu premierul Victor Ponta.
Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%
"I-am ridicat premierului o serie de preocupari in privinta planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel incat sa reduca substantial nivelurile TVA, masura care, potrivit estimarilor Comisiei, are un efect fiscal substantial negativ.
Aceasta masura nu corespunde recomandarilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu in care noi recomandam sa ridicam povara impozitarii de pe munca, in special de pe forta de munca slab platita, catre alte baze de taxare care afecteaza in mai mica masura cresterea economica si, inclusiv, consumul", a spus vicepresedintele CE.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt... citeste mai departe despre "Ponta scade TVA: Reactia negativa a Comisiei Europene" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:55
TVA pentru toate produsele ar urma sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 mai, potrivit unor surse guvernamentale.
Sursele citate de Antena 3 au sustinut ca o astfel de masura este posibila datorita faptului ca in primele doua luni ale acestui an s-a inregistrat un excedent bugetar.
Daca tendinta se mentine si in lunile martie si aprilie, TVA ar urma sa fie redusa la 20% la toate produsele si serviciile, mai devreme decat se astepta.
De asemenea, TVA la produsele de baza ar putea ajunge la 9% in aceasta vara, mai exact din luna august.
Reprezentantii Ministerului de Finante au dezvaluit ca au discutat cu retailerii si s-a ajuns la concluzia ca reducerea TVA se va reflecta in preturi mai mici pentru populatie.
Totodata, ministerul isi propune si reducerea accizei la carburanti in viitorul apropiat, nefiind anuntata inca o data pentru implementare.
Toate aceste masuri sunt prevazute in noul Cod fiscal, care va fi luat in discutie in sedinta de guvern de saptamana... citeste mai departe despre "Anunt surpriza despre TVA: Ar putea scadea la 20% de la 1 mai" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 11:50
Urmatorul produs pentru ar trebui redusa taxa pe valoarea adaugata, daca se va dovedi ca scaderea TVA la paine a avut in final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Urmatorul produs care ar trebui sa beneficieze de scaderea TVA este sectorul carnii", a spus Constantin.
Guvernul a avizat, marti, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.
Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International, dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni.
El a aratat ca diminuarea evaziunii fiscale este o conditie pentru a putea mentine aceasta facilitate si a extinde diminuarea taxei si la alte alimente, precum produse din carne.
Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important pentru scaderea evaziunii fiscale in acest sector si ar trebui extinsa la carne, lapte, zahar si ulei si corelata cu inspectii fiscale si simplificarea platii taxelor, potrivit PwC Romania.
Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:49
TVA ar putea fi redusa si pentru alte alimente, chiar de anul viitor, daca vor exista conditii si daca masura aplicata in cazul painii se va dovedi una de succes, a declarat marti premierul Victor Ponta.
"Avem reducerea TVA la alimente - la paine. Eu spun la alimente pentru ca ma bazez pe faptul ca fiind vorba de un parteneriat intre Guvern si producatori, se va dovedi ca ceea ce am spus tot timpul, si anume ca un TVA de 9% nu inseamna bani mai putini la buget, ci inseamna combaterea evaziunii fiscale si chiar incasari suplimentare sau scaderea pretului la paine. Daca acest prim proiect se va dovedi de succes, inseamna ca anul viitor sau cand avem conditiile necesare putem sa extindem la alte alimente de baza", a afirmat primul-ministru la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a subliniat ca este importanta sustinerea producatorilor, dar si a consumatorilor, pentru ca aceasta masura sa se dovedeasca una de succes.
"E foarte important sa nu fim singuri, doar Guvernul, pe de o parte, ci toti producatorii. Si, pana la urma, fiecare dintre noi, cei care cumparam o paine, sa cerem bon la acea paine", a spus Ponta.
Guvernul va adopta marti o ordonanta simpla in baza careia TVA pentru paine va fi redusa la 9%, a anuntat luni premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.
El a mentionat ca masura va intra in vigoare de la 1 septembrie. mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 16:55
Masura de reducere a TVA la 9% pentru paine, care ar putea fi introdusa incepand din a doua parte a anului in curs, nu va fi discutata, in luna ianuarie, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), a declarat marti Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
"Da, am facut calcule, avem cateva cifre pe care le supunem atentiei. Este o discutie destul de avansata in momentul de fata intre Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante. Aducem de fiecare data in atentia premierului rezultatele la care am ajuns. Propunerea este sa introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil in al doilea semestru, experimental la paine, pe tot lantul de productie, un TVA redus la 9% asa cum ne-am angajat si in programul de guvernare.
(...)Vreau sa punctez, acest subiect nu va constitui o discutie cu FMI in luna ianuarie. Aceasta tema nu va fi pe masa discutiilor, probabil atunci cand vom negocia un nou acord, vom discuta si aceasta masura pe care vrem s-o introducem", a spus acesta.
Daniel Constantin a tinut sa precizeze ca, cel mai probabil, subiectul reducerii TVA la 9% pentru paine va fi reluat la viitoare intalnire cu reprezentantii FMI.
"Sunt foarte multe calcule pe care trebuie sa le finalizam, sunt foarte multe evaluari pe care trebuie sa le facem asupra impactului introducerii acestei masuri, dupa ce vom termina aceste lucruri, probabil in luna martie, aprilie, cand vom avea o noua discutie cu reprezentantii FMI, vom pune pe masa discutiilor si... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:15
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca spera intr-o reducere in 2013 a TVA-ului la alimentele de baza si pentru acest lucru este nevoie de un "acord fin" intre mai multe coordonate bugetare.
"E o masura economica pe care eu o sustin in totalitate, pentru ca are ca baza rationala faptul ca in acest moment in agricultura avem un grad urias de evaziune fiscala (...) Eu as vrea sa reusim anul acesta sa facem acest lucru si cred in continuare ca acest tip de taxare se va dovedi in timp ca va aduce la buget chiar mai multi bani. Aici nu e vorba de un compromis, aici trebuie gasit pur si simplu un acord fin, care tine de buget si de obligatiile pe care le avem legate de deficitul bugetar, de incasari bugetare si planurile noastre economice. Este o masura in care eu cred foarte mult, are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam fin tot ceea ce tine de acordurile nostre cu FMI si obligatiile noastre care tin de disciplina bugetara", a declarat Ponta la RTV.
USL sustine reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza. mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 11:55
Zilele trecute, TVA-ul de 24% a "implinit" un an. Menit sa aduca bani la stat, taxa a facut prapad in mediul de afaceri si in buzunarele romanului de rand. Companiile s-au infundat in datorii si singura salvare la care spera este revenirea la TVA-ul de 19%. Grecia si alte state din Europa care vor aplica TVA-ul de 24% ca masura de austeritate ar putea sa se foloseasca de situatia din Romania ca studiu de caz.
Dupa doar un an de la cresterea cu 5% a taxei pe valoare adaugata, 9 din 10 companii cer revenirea la vechea structura de calcul.
"Cresterea TVA-ului a decapitalizat extrem de multe companii, care se zbat pentru supravietuire in acest moment, iar revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relanseze activitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"TVA-ul la 24% ne-a adus in coada clasamentului european la cresterea PIB-ului".
Situatia tragica din mediul de afaceri a fost scoasa la iveala de un studiu realizat de CNIPMMR in perioada 23 iunie - 4 iulie in randul a peste 1.700 de companii.
Sondajul a fost facut cu scopul extragerii principalelor modificari ale Codului Fiscal vazute ca fiind necesare de catre companii.
Dintre firmele intervievate, 62% doresc si reducerea TVA-ului pana la 5% pentru produsele alimentare.
Ce schimbari mai vor firmele in Codul Fiscal
In legatura cu plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, care acum este de 35.000 de euro, 42,8% din... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:14