Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Guvernul de la Bucuresti a cerut Comisiei Europene o derogare pentru taxarea inversa la cereale. Masura, ce urma sa se aplice pana in mai 2013, s-ar mai putea prelungi cu inca doi ani.
Desi producatorii trebuie sa astepte minim 45 de zile pana isi recupereaza TVA de la stat, reprezentantii industriei saluta decizia autoritatilor.
Taxa inversa la cereale si plante tehnice a fost introdusa in iunie 2011, autoritatile sustinand atunci ca reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma", care nu platesc taxa pe valoare adaugata.
Practic, pentru producatorii de cereale se aplica TVA atunci cand fac achizitii, insa in pretul de vanzare a marfii nu este inclusa taxa pe valoare adaugata, pe care o vor recupera de la stat.
"O asemenea taxa poate crea niste probleme pentru producatorii agricoli care trebui sa astepte sa vina Finantele in control ca sa isi primeasca banii de pe taxa pe valoare adaugata. Ca reprezentant al Asociatiei Profesionala 'Cereale si Produse Derivate' pot sa spun ca noi am aprobat in unanimitate sa se continue taxarea inversa", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan pentru Business24.
Cu toate acestea, Aurel Popescu a recunoscut ca o asemenea masura ii incurca financiar pe producatorii agricoli care trebuie sa astepte minim 45 de zile pentru a recupera TVA.
"Fiscul intarzie cu plata TVA catre producatori si atunci ei trebuie... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:15
O posibila scadere a pretului la alimente ca urmare a reducerii de TVA depinde de pretul materiilor prime, a declarat Sorin Minea, Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), pentru Business24.
"Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari. Beneficiul este direct la consumatorul final si indirect la procesatori si producatori.
Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. In orice caz, consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect. Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%", a declarat Minea.
Reactiile pietei sunt impartite. In timp ce, reprezentantul Romalimenta considera ca reducerea TVA la alimente nu implica neaparat o ieftinire, aceasta fiind conditionata de pretul materiei prime, reprezentantul Avicola Slobozia este de parere ca masura este benefica si va impact asupra pretului.
Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu
Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii, domeniu care se confrunta... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:35
Reducerea TVA la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri care vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, a declarat Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia, pentru Business24.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la 9% este o necesitate, fara de care alimentele romanilor ar putea deveni "exponate de muzeu":
"Cu siguranta aceste masuri sunt benefice, chiar sunt masuri care trebuiau luate de mai multa vreme. Atat timp cat nu raman la nivel de propuneri sau discutii, astfel de propuneri sunt binevenite. Avem politici, le discutam, dar nu le aplicam.
Noi producem in jur de 15.000 de tone de carne, deci suntem mari consumatori de cereale. Avem o explozie extraordinar de mare de preturi: astazi se vorbeste de 250 de euro tona de grau, 235 de euro de porumb. Toate aceste imprumuturi intra in fabricatia carnii de pasare, un aliment esential pentru populatie. Daca mai adaugam si 24% TVA, atunci alimentele romanilor vor deveni exponate de muzeu", a declarat Dumitru Stanoiu.
Potrivit acestuia, taxa pe valoare adaugata la alimente de 9% este ridicata fata de cea aplicata in alte state europene.
"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca pretul alimentelor s-ar reduce macar cu diferenta de TVA.
Cu siguranta se vor regasi in puterea de cumparare a romanilor. Reducerea TVA la 9% era o necesitate. Am vazut TVA la alimente de 2-3%. Si 9% este... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:35
Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice de la 1 iunie pare a fi o masura incompleta, fara vreun ecou pentru industrie sau consumator. Masura este "un graunte intr-un desert": nu va eradica evaziunea din Romania daca nu se aplica pe tot lantul alimentar, este de parere omul de afaceri Sorin Minea. De la 1 iunie se va aplica taxarea inversa la cereale si plante tehnice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cum vedeti aceasta initiativa?
Taxarea obtinuta doar pe o parte nu inseamna absolut nimic. S-a facut aceasta taxare pe cereale in vama, in speranta unei reduceri a evaziunii fiscale.
Doar intrarea cerealelor este cu taxare inversa. Dupa aceea, de la cereale in jos, faina si celelalte, nu mai este cu taxare inversa.
Poate va impiedica evaziunea la nivel de TVA intracomunitar, dar evaziunea in Romania nu va fi influentata de chestia asta. Este o masura incompleta.
Ne bucuram pentru cei care cumpara cereale, e o victorie pe care au obtinut-o, dar nefiind pe tot lantul, ca impact, este neglijabil.
Producatorii din agricultura…
Nu-i va ajuta cu nimic. Cel care producea grau pana acum il vindea cu sau fara TVA depozitarilor. De obicei fara TVA. Deci statul pierdea TVA-ul.
La ora actuala toti il vor vinde fara TVA catre depozitari iar ce vor vinde mai departe va fi purtator de TVA, daca ei vor dori.
Asa doar la baza, sigurul lucru care poate ajuta este acel decont de TVA care se face pe comert intracomunitar.
Noi trimiteam cereale in Bulgaria... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:39