Depunerea declaratiilor fiscale de catre firme va fi amanata pana pe 25 decembrie 2020, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungita pana pe 25 ianuarie, anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Ne gandim la anul viitor pentru ca se pare ca aceasta criza nu s-a terminat. Vom avea si la anul costuri legate de aceasta criza si va trebui sa luam masuri prin care sa sustinem sectoare din economie. Va pot spune in premiera ca deja am lucrat putin la varianta de Ordonanta de Urgenta care o sa fie aprobata maine pentru amanarea declaratiilor. Vom permite ca, pana la 25 decembrie 2020, sa nu existe penalitati pentru cei care nu reusesc sa plateasca la timp si, in plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior pana in 25 ianuarie (2021 - n. r.), cred. Lasam lucrurile cat mai flexibile, cat mai usoare pentru oameni, pentru companii sa poata functiona in acest mediu dificil. Reducem cu 50% si acea dobanda pe care o percepea statul zilnic celor care aveau intarzieri la plata. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri si astazi si vor fi in sedinta de Guvern de maine. Poate pana maine vom veni si cu alte facilitati", a mentionat Citu, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ministrul de Finante a spus ca "socul asimetric" care a lovit Romania a fost contraatacat cu masuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.
"Socul care a lovit Romania a lovit asimetric. Nu a lovit pe toata lumea la fel. Sunt... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:12
Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind deficitul de incasare al acestei taxe.
"Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, arata Comisia Europeana in raportul privind deficitul de incasare al acestei taxe, consecinta fiind ca statul are dificultati in indeplinirea functiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Indicatorul publicat de CE care masoara diferenta dintre TVA potential de incasat la buget, estimata pe baza tuturor tranzactiilor din economie si cea efectiv incasata in conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administratiei fiscale. Desi Romania a experimentat de-a lungul timpului multe modificari legislative si proceduri sperand ca va imbunatati nivelul incasarilor, rezultatele se lasa asteptate. Aceste deficiente sunt cu atat mai vizibile in ultima vreme, cu cat veniturile bugetare au avut de suferit in contextul crizei COVID-19 si al majorarii cheltuielilor", a explicat Daniel Anghel, liderul departamentului de Serviciilor fiscale si Juridice PwC Romania.
Deficitul bugetului national arata ca, dupa primele sapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 de miliarde de lei mai mult decat a incasat.
In aceeasi perioada din anul trecut deficitul se afla la 18 miliarde de lei. In vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public si pensiile au crescut constant in ultimii ani, ajungand sa reprezinte 96,3% din veniturile fiscale si... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 14:04
Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 si 2021, destinat sa stimuleze economia tarii grav lovita de pandemia de COVID-19.
"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiti pentru guvernul federal", a afirmat Angela Merkel, miercuri seara, intr-o conferinta de presa, la finalul a doua zile de discutii intre conservatori si social-democrati, parteneri ai coalitiei guvernamentale, scrie AFP.
"Avem un plan de relansare economica, un plan pentru viitor si, bineinteles, pe langa aceasta ne ocupam acum de responsabilitatea noastra pentru Europa si de dimensiunea internationala", a declarat Angela Merkel.
Chiar daca Germania a fost mai putin afectata decat vecinii sai de pandemie pe plan uman, cu circa 8.500 de morti, economia sa, puternic dependenta de exporturi, a fost grav lovita.
Printre masurile anuntate figureaza, pe langa reducerea temporara a TVA si transferul datoriilor comunelor spre statul federal, o alocatie familiala de 300 de euro pentru fiecare copil sau noi ajutoare pentru firmele in dificultate.
Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumparare pentru sprijinirea sectorului auto, practic inchis de mai multe luni.
Social-democratii, care se opuneau oricarei subventionari a masinilor poluante, par sa fi castigat batalia: la final, membrii "Marii Coalitii" s-au pronuntat... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 07:30
Bulgaria intentioneaza sa reduca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru restaurante si cantine la 9%, de la 20%, incepand din 2021, pentru a ajuta industria ospitalitatii sa isi revina dupa pandemia de coronavirus, a declarat, marti, premierul Boiko Borissov, transmite Reuters.
Bulgaria, tara unde turismul este responsabil pentru 8% din economie, a inregistrat pana acum 2.004 de cazuri confirmate de coronavirus si 93 de decese.
Guvernul de la Sofia a inchis toate restaurantele, barurile si cafenele incepand de la mijlocul lunii martie pentru a tine sub control pandemia. La inceputul lunii mai, autoritatile au relaxat partial restrictiile, permitand servirea clientilor in gradini sau terase.
"Vom face o exceptie pentru voi, pentru ca sectorul este inchis in urma ordinelor noastre", a declarat Borissov, dupa o intalnire cu reprezentantii asociatiilor restaurantelor si hotelurilor. "Aceasta poate fi o masura care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum in mainile voastre", a adaugat premierul bulgar.
Intr-o postare pe Facebook, Borissov a precizat ca TVA redus pentru restaurante ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Propunerea ar urma sa fie inaintata Parlamentului de partidul GERB al premierului Borissov in cursul zilei de marti.
Hotelurile din Bulgaria beneficiaza deja de o Taxa pe Valoarea Adaugata de 9%.
Borissov a mai spus ca Guvernul de la Sofia va avea suficiente mijloace pentru a face fata pandemiei de coronavirus, dar... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:28
Evolutia rapida a pandemiei COVID-19 a generat consecinte economice, iar guvernele din toate statele afectate de virus au fost nevoite sa adopte diferite masuri pentru a sprijini mediul de afaceri pus in fata unor provocari aproape imposibil de anticipat. OECD a publicat recent un material prin care recomanda guvernelor si administratiilor fiscale un set de masuri, care sa limiteze impactul negativ generat de COVID-19, dintre care mentionam mai jos cateva:
amanarea termenelor de depunere a declaratiilor si a obligatiilor fiscale;suspendarea penalitatilor/ dobanzilor de intarziere;suspendarea controalelor fiscale;accelerarea procesului de rambursare a TVA.
In acest context, majoritatea statelor membre au pus in aplicare anumite masuri, care sa asigure deblocarea lichiditatilor pentru companii in aceasta perioada - Belgia, Franta, Grecia, Letonia, Luxemburg sau Polonia, anuntand deja implementarea unor mecanisme rapide de rambursare a TVA.
Chiar inaintea minivacantei de Paste, Guvernul Romaniei a adoptat un nou set de masuri fiscale, in contextul evolutiei COVID-19. Printre acestea, autoritatile au reglementat si una dintre masurile mult asteptate si solicitate de mediul de afaceri - extinderea rambursarii TVA cu control ulterior. De altfel, aceasta masura s-a regasit inca de la inceputul instituirii starii de urgenta pe site-ul ANAF si, cu siguranta, este salutata si de mediul de afaceri confruntat cu dificultati de lichiditate, ca urmare a incetinirii activitatii... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:58
Guvernul ungar va cere Bruxelles-ului sa scuteasca de la plata Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) importurile de masti chirugicale, ventilatoare si alte echipamente medicale utilizate pentru protectia impotriva coronavirusului, a declarat joi secretarul de stat la Ministerul ungar de Finante, Norbert Izer, transmite MTI.
Oficialul citat a adaugat ca aceasta scutire se va aplica doar produselor care vor fi distribuite gratuit. Guvernul ungar este hotarat sa distribuie produse de productie "catre cel mai mare numar posibil de persoane si, daca este posibil, fara taxe", a adaugat secretarul de stat.
Mastile chirugicale importate din tarile terte sunt supuse unei taxe cuprinsa intre 6,3 si 12%, in functie de materialul din care sunt fabricate, la care se adauga TVA, a precizat Norbert Izer, adaugand ca o decizie din partea Comisiei Europene ar putea fi luata pana la finele saptamanii.
Norbert Izer a mai spus ca Uniunea Europeana si-a majorat productia de masti si respiratoare insa cresterea cererii va impune probabil facilitarea importurilor din afara blocului comunitar. mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 15:15
Reducerea TVA de la 19% la 16% este una dintre cele mai asteptate schimbari in Codul Fiscal. Aceasta scadere trebuia realizata inca de la inceputul anului 2020, adica 1 ianuarie, insa proiectul de lege a fost respins de Comisia de Buget-Finante, desi trecuse de Senat.
Ce impact ar avea reducerea asupra buzunarelor romanilor
In primul ar insemna o crestere a puterii de cumparare. Astfel, scazand TVA-ul de la 19% la 16% si chiar la 9% pentru produsele alimentare, romanii ar putea sa ramana cu mai multi bani in buzunare si, in acelasi timp, sa ajute la cresterea economica. Acest lucru ar insemna sa se treaca la o cumparare pe volum, ceea ce ar aduce mai multi bani la stat.
O familie din Romania cheltuieste in medie 3.061 de lei pe luna. O treime din aceasta suma este folosita pentru mancare. Ce impact ar avea o scadere a TVA-ului asupra acestei sume? Cu ajutorul aplicatiei calculator TVA am aflat ca in prezent, la un TVA de 19%, 582 de lei sunt directionati catre aceasta taxa. Daca TVA-ul ar fi insa redus la 16% ar insemna 490 de lei, iar un roman ar economisi lunar 92 de lei.
Proiectul de lege prevede ca produsele alimentare sa aiba un regim special, iar TVA-ul acestora sa se reduca la 9%. Cum un roman cheltuieste aproximativ o treime din media de 3.061, ar insemna suma de 1.020 lei. Din aceasta, daca s-ar aplica TVA 19%, ar insemna 194 de lei. Cu un TVA de 9% la produsele alimentare, un roman ar economisi lunar 109 lei, suma per total fiind de 92 de lei TVA.... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 14:24
Guvernul a decis sa elimine mecanismul split TVA incepand cu data de 1 februarie 2020. Deja firmele nu se mai pot inscrie in registrul split TVA, iar banii din conturile in care taxa s-a achitat defalcat vor fi returnati societatilor platitoare, in termen de 10 zile de la aplicarea modificarilor legislative.
Mecanismul de split TVA a fost introdus initial in anul 2017 si fusese gandit astfel incat sa devina obligatoriu pentru toate firmele incepand cu anul 2018.
Pana la urma, insa, mecanismul a fost obligatoriu doar pentru societatile care aveau restante la plata TVA si pentru cele aflate in insolventa si optional pentru celelalte.
In repetate randuri, analisti economici au declarat ca mecanismul este dezavantajos pentru firme, in orice situatie. Cu alte cuvinte, mecanismul afecta, inainte de toate, societatile carora li se aplica direct. Dar le afecta si pe cele care doar aveau relatii comerciale cu firmele care plateau TVA defalcat.
Potrivit datelor centralizate de Profit.ro, mecanismul de split TVA se aplica acum pentru 19.917 firme, din care 190 de contribuabili mari, 1.667 mijlocii, precum si 18.060 mici.
Comisia Europeana a transmis in repetate randuri ca split TVA este o masura abuziva. Inca din 2017, Comisia a transmis ca e nevoie de consulari pentru o asemenea masura, dar coalitia PSD-ALDE a ignorat mesajele.
Fostul ministru de Finante social-democrat Eugen Teorodovici a cerut derogare de la CE pentru aplicarea split TVA. Si nu a primit-o. Dar... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:26
In cazul in care cota standard de TVA s-ar reduce de la 19% la 16%, atunci am avea cel mai mic nivel al acestei taxe din intreaga Uniune Europeana.
Propunerea legislativa a primit, marti, aviz favorabil in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Practic, proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19 la 16%, si extinderea aplicarii cotei de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
In 21 octombrie, Senatul a dat vot favorabil proiectului, iar in Camera Deputatilor - care este for decizional - va fi dezbatut miercuri, in ideea de a se aplica de la 1 ianuarie 2020.
El a fost initiat de deputatul Florin Roman si sustinut de alti liberali: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu. Totusi, premierul Ludovic Orban a transmis ca proiectul nu e sustinut de intreg partidul, iar presedintele Klaus Iohannis a avertizat ca masura nu este oportuna acum pentru buget.
Cota generala de TVA in statele membre UE
La 1 ianuarie 2019, in tarile UE, cota generala de TVA era cuprinsa intre 27% (Ungaria) si 17% (Luxemburg).
Cu 19%, Romania se afla in plutonul statelor cu valoare mai redusa a taxei pe valoare adaugata, dupa cum se observa mai... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:26