Taxele platite la buget de catre industria tutunului ar putea scadea cu 40% pe termen scurt daca vor fi introduse restrictii pe piata legala a produselor din tutun, arata o analiza de impact realizata de Initiativa pentru Competitivitate (INACO) si Academia de Studii Economice (ASE).
Potrivit documentului citat, daca aceste restrictii vor fi adoptate in Parlament, produsul intern brut ar consemna un declin de 0,26% pe termen scurt si de aproape 0,85% pe termen lung, ceea ce inseamna o pierdere cuprinsa intre 2,5 si 8 miliarde de lei.
Propunerea legislativa inregistrata la Camera Deputatilor cu nr. PL-x 587/2019 pentru modificarea unor acte normative in domeniul reglementarii produselor din tutun a fost redactata de reprezentanti ai societatii civile, intr-o "forma radicala", asa cum a declarat public insusi initiatorul care a preluat-o si depus-o in Parlament, fara a fi insotita de o analiza de impact, precizeaza INACO intr-un comunicat remis AGERPRES.
Documentul stabileste ca tigaretele sa fie expuse doar in circa 200 de unitati economice in care s-ar comercializa exclusiv produse din tutun (potrivit codului CAEN), in detrimentul altor peste 130.500 magazine care comercializeaza si produse din tutun pe langa alte bunuri.
"Ca urmare a introducerii de noi restrictii pe piata legala a produselor din tutun, analiza de impact arata o posibila scadere cu 40% pe termen scurt a taxelor platite de industrie, iar pe termen lung cu 23%. Conform diferitelor scenarii... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 11:03
Asteptat sa devina operational in Romania la finalul anului 2019, sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun (tigarete si tutun de rulat) a devenit disponibil mai devreme, mai precis, incepand cu data de 31 octombrie 2019.
Sistemul presupune identificarea si urmarirea fiecarui pachet de tigarete produs sau destinat pietei europene printr-un marcaj de trasabilitate numit "identificator unic" (ID), ce contine informatii privind locul, data productiei precum si destinatia pachetului respectiv. Se urmareste astfel combaterea traficului ilicit cu aceste produse.
La nivelul Romaniei, incepand cu data de 20 mai 2019 (data intrarii in vigoare a sistemului la nivelul Uniunii Europene) si pana in prezent, operatorii economici au avut posibilitatea sa utilizeze identificatori unici emisi de alti emitenti de ID din alte state membre, datorita inoperabilitatii sistemului la nivel national.
Dar, aceste ID-uri erau valabile doar sase luni de la data emiterii, fiind o solutie provizorie.
Ce se schimba dupa data de 31 octombrie 2019?
Operatorii economici vor trebui sa obtina codurile de identificare ca operator economic si unitate de la Imprimeria Nationala.Pachetele de tigarete si tutun pentru rulat vor fi marcate cu coduri unice de identificare emise de Imprimeria Nationala.Miscarea produselor pana la primul magazin de vanzare cu amanuntul va fi inregistrata in sistemul de trasabilitate.Operatorii economici care comercializeaza in sistem angro si/sau distribuie... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:22
Cel mai complex sistem de "supraveghere orizontala" creat pana acum la nivelul Uniunii Europene este in vigoare incepand cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit sa combata traficul si evaziunea fiscala din acest domeniu.
Comisia Europeana a acordat Romaniei un ragaz pana la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem sa devina complet operational si pe teritoriul sau.
Ce presupune sistemul de trasabilitate?
Fiecare pachet de tigarete produse sau destinate pietei europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit "identificator unic", ce va contine informatii privind locul, data productiei precum si destinatia pachetului respectiv. Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piata sa fie inregistrate si urmarite pe intreg teritoriul UE.
Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate in UE inclusiv celor destinate exportului. De asemenea, sistemul este aplicabil produselor din tutun ce nu sunt produse in UE, dar sunt destinate a fi puse in libera circulatie pe aceasta piata.
In cazul importului de produse din tutun, obligatia aplicarii identificatorului unic apare inainte de efectuarea formalitatilor vamale de punere in libera circulatie. Asadar, in lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din tari terte Uniunii Europene nu pot patrunde pe piata.
Toate miscarile de astfel de produse sunt supuse inregistrarii de la... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:52
Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC), care reprezinta interesele celor mai mari jucatori din industria tutunului, a anuntat, luni, ca initiativa de hiper-reglementare in domeniul tutunului, promovata de cativa membri ai Parlamentului, loveste un intreg sector economic, precum si patru milioane de romani.
Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop si Adrian Wiener au depus, pe 5 iunie, un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun.
Producatorii de tigari au atras atentia ca Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului.
"Propunerea este inaintata in conditiile in care Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului. In plus, chiar un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa, unde se concentreaza cele mai multe restrictii, rata fumatului e cea mai ridicata din lume (29%) ", se arata in comunicat.
Avand ca obiectiv declarat, sustinut si de CLCC, impiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o fapta deja sanctionata de lege, acest nou proiect de lege propune reglementari radicale, cu severe consecinte negative atat pentru consumatori cat si pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:01
Tutunul a intrat in cultura noastra si acolo a ramas. Problema fumatului merita discutata cu atentie deoarece se stie ca in prezent fumatul a devenit o pasiune pentru populatia adulta dar si pentru adolescentii din intreaga lume.
Istoria originii sale poate fi interesanta pentru noi, indiferent daca suntem sau nu consumatori de tutun, acest obicei stravechi fiind vechi de mii de ani.
Cel care a descoperit teritoriul american a fost Cristofor Columb, in plus, conform jurnalului sau, tot acest navigator priceput a avut si un impact asupra bastinasilor din Insula San Salvador.
In timpul expeditiei sale in Lumea Noua in aceasta insula, in anul 1492, Columb a descris in jurnalul sau modul cum bastinasii foloseau frunzele neobisnuite ale unei plante numita tutun, le rulau, le dadeau foc la capat si apoi inhalau fumul acestora pe gura.
Primul fumator european a fost insa Rodrigo de Jerez, acesta facea parte din echipa lui Columb si a fost cel care a decis sa practice acest obicei deprins de la indieni deoarece considera ca ar avea efect linistitor si ca ar alunga oboseala.
Tutunul nu a fost acceptat insa de Inchizitia spaniola si astfel acesta fiind prins ca tragea fum pe nas si pe gura a fost acuzat ca ar fi fost bantuit de un spirit rau, ca urma un ritual satanic si ca era pacatos. Pentru fapta s-a Rodrigo de Jerez a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru vrajitorie.
Despre Cristofor Columb putem spune doar faptul ca a descris planta, a luat cu el... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 13:51
Acciza pentru tigari va scadea incepand cu data de 1 aprilie 2017, potrivit unui Ordin al Ministrului Finantelor publicat marti in Monitorul Oficial. Insa pretul final al tigarilor nu va scadea, pentru ca acciza totala nu se va schimba.
"Nu scade acciza totala, ci doar se recalculeaza componenta specifica, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai industriei tutunului, care precizeaza, astfel, ca pretul final al pachetelor de tigari nu va suferi modificari in urma acestei masuri.
Componenta numita "ad valorem" are o pondere de 14%. Acciza totala a crescut in ianuarie la 436 lei/1.000 de tigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifica a fost calculata la referinta din 2015, intrucat cea din 2016 nu era disponibila la momentul respectiv.
"Acciza totala nu se va indexa in aprilie, pentru ca rata inflatiei a fost negativa in perioada avuta in vedere. Componenta specifica se va calcula, insa, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au mai aratat sursele citate.
Acciza totala a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de tigarete) inca din anul 2015 (fata de 2018, cum era prevazut), iar in prezent acciza totala este de circa 98 de euro/1.000 de tigarete.
Acciza specifica datorata pentru mia de tigarete a fost majorata la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finantelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea tigarilor.
Pentru... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 09:59
Cu 800.000 de refugiati intrati in tara in cursul acestui an, industria germana a tutunului ar putea avea o crestere a vanzarilor de 810 milioane de tigarete anual, un lucru surprinzator pe o piata unde vanzarea lor este in declin de peste un deceniu.
Multi dintre refugiatii primiti in Germania provin din Siria, 48% dintre barbatii sirieni fiind fumatori conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Iar daca producatorii de tigarete au motive sa jubileze, acelasi lucru se poate spune si despre traficanti, Germania nefiind scutita de acest flagel, anunta Bloomberg.
Sperante noi
Piata de tigarete din Germania atinge dimensiunea de 30 miliarde de euro, fiind dominata de trei actori bine pozitionati: Philip Morris International, Imperial Tobacco Group si British American Tobacco.
Cum sirienii fumeaza in medie peste 1000 de tigari anual, cifra tigaretelor vandute ar putea fi mai mare de 810 milioane, consumul putand sa creasca cu 1%, conform analistului Philip Gorham de la Morning Star.
In ultimii 5 ani, vanzarile de tigarete in vestul Europei au scazut cu 21% conform datelor publicate de agentia Euromonitor International.
"BAT si Imperial sunt bine reprezentati pe piata tigaretelor rulate de mana si a marcilor ieftine. Ar trebui sa beneficieze imediat de cresterea cererii", considera Erik Bloomquist, analist al Haitong Securities din Londra.
In majoritatea economiilor dezvoltate, fumatul a devenit un obicei contestat si abandonat de catre... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:41
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut marti guvernelor sa impuna accize mai mari la tutun si produsele derivate pentru a reduce numarul deceselor provocate de tabagism si a genera fonduri pentru sistemele medicale publice.
Potrivit Report on the Global Tobacco Epidemic 2015 (raportul OMS asupra epidemiei globale de consum de tutun) prezentat marti la Manila, doar 33 de tari din lume au impus majorari cu 75 la suta din pretul unui pachet de tigari - o masura recomandata de OMS, relateaza EFE.
Majoritatea tarilor au impus taxe prea mici la tutun si produsele sale derivate in timp ce unele state nu prevad niciun fel de accize.
Metoda de renuntare la fumat care chiar ...citeste mai departe despre "Salvare cu forta: Taxe mai mari la tutun pentru a reduce numarul de victime" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 15:21