Ungaria s-a aratat deschisa sa ia gaze de la rusi prin conducta Turkstream, care boicoteaza Ucraina.
Ministrul maghiar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, a precizat ca tara sa va incepe sa preia livrari de gaze prin conducta TurkStream incepand cu 2021, iar volumul pe care Ungaria nu il foloseste ar putea fi furnizat Slovaciei.
Declaratia a fost facuta in contextul in care Szijjarto si ministrul slovac al Economiei au semnat un memorandum de intelegere privind extinderea capacitatii de interconectare pentru transportul de gaze, potrivit publicatiei Budapest Business Journal.
Cele doua tari sunt conectate printr-un gazoduct care livreaza 4,5 miliarde de metri cubi anual dinspre Slovacia spre Ungaria si 1,8 miliarde de metri cubi in sens invers.
Szijjarto a declarat ca se doreste majorarea capacitatii gazoductului bidirectional la 5,3 miliarde de metri cubi pe an.
Rusia vrea sa trimita gaze in Europa Centrala boicotand Ucraina
Reamintim ca Rusia a inceput sa livreze gaze catre Turcia prin conducta TurkStream, care strabate Marea Neagra, incepand din primele zile din ianuarie 2020.
Inca dinainte de inaugurare, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak anunta ca Turkstream va trebui sa treaca prin Bulgaria, spre Serbia si Ungaria.
Rusii isi doresc sa livreze gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina.
Moscova are deja o conducta in nordul continentului, anume North Stream 1, care transporta gaze din Rusia direct in... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 14:46
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
A doua linie a gazoductului TurkStream este planificata sa treaca prin Bulgaria, Serbia si Ungaria, a anuntat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Rusia vrea sa ajunga la un acord pe termen scurt cu Kievul privind tranzitul gazelor rusesti spre Europa pentru a castiga timp pana la finalizarea gazoductului care va ocoli Ucraina. Actualul acord pe 10 ani cu Ucraina expira la finalul acestui an.
Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, ar urma sa aprovizioneze exclusiv piata locala din Turcia de la 1 ianuarie 2020. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, este destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Grupul rus Gazprom trebuia sa aleaga una din cele doua posibile rute pentru cea de-a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Conform declaratiei ministrului rus al Energiei, a doua linie a gazoductului TurkStream va trece prin Bulgaria, catre Serbia si Ungaria.
Novak nu a precizat cum se va continua linia din Ungaria. "Lansarea celei de-a doua linii depinde de implementarea de catre partenerii nostri europeni a infrastructurii legate de gazele naturale", a declarat oficialul rus.
Luna trecuta,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 11:39
Secretariatul Comunitatii Energetice a apreciat joi ca o sectiune a gazoductului TurkStream care ar urma sa transporte gaze naturale rusesti de-a lungul Serbiei spre Europa va afecta competitia in regiune, transmite Reuters.
Autoritatea de reglementare in domeniul energiei din Serbia (AERS) a decis saptamana aceasta sa acorde o scutire de la respectarea cerintelor celui de-al treilea pachet energetic european pentru proiectul care prevede construirea sectiunii din Serbia a gazoductului TurkStream. AERS a decis ca firma mixta Gastrans, la care grupul rus Gazprom detine 51% din actiuni, si care va construi portiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, nu este obligata sa aplice prevederile privind accesul tertelor parti la viitorul gazoduct.
In schimb, Comunitatea Energetica Europeana, un organism infiintat de UE pentru a extinde politica energetica a blocului comunitar si la statele care doresc sa devina membre ale blocului comunitar, sustine ca prin aceasta decizie Serbia a ratat sansa "de a aduce un proiect de asemenea importanta si magnitudine in linie cu regulile europene".
AERS a respins sau a modificat in mod fundamental toate conditiile impuse de Comunitatea Energetica privind separarea proprietatii intre companiile de productie si cele de transmisie, accesul tertelor parti si reglementare tarifelor, a declarat directorul general adjunct al Secretariatului Comunitatii Energetice, Dirk Buschle.
"Nicio cerere similara privind scutirea... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:22
Moscova asteapta "garantii" de la Uniunea Europeana inainte de a lua in considerare un traseu viitor spre vest al gazoductului TurkStream destinat sa lege Rusia de Turcia prin Marea Neagra, a spus, la Sofia, Dmitri Medvedev
"Putem discuta urmatoarele etape numai dupa obtinerea unor garantii fiabile (...) ale Comisiei Europene ca proiectul nu va fi anulat si nu vor exista obstacole" in realizarea sa, a declarat el intr-o conferinta de presa alaturi de omologul sau bulgar, Boiko Borisov, citata de AFP.
Destinat sa transporte circa 31,1 miliarde metri cubi de gaz rusesc pe an, acest gazoduct de asemenea numit "Turkish Stream" este in curs de terminare si deschiderea vanelor este prevazuta pentru sfarsitul anului.
Dar chestiunea unei prelungiri spre vest - un traseu pentru care Bulgaria si Grecia sunt in competitie - ramane deschisa, in timp ce Moscova nu-si ascunde neincrederea dupa esecul proiectului South Stream la sfarsitul anului 2014.
Cu o capacitate de doua ori mai mare decat TurkStream, acest gazoduct urma sa faca legatura intre Rusia si Bulgaria, ocolind Ucraina. El a fost abandonat din cauza opozitiei Bruxellesului, pe fondul conflictului ruso-ucrainean.
"Trebuie sa ne amintim experienta neplacuta de acum cativa ani si sa nu o mai vedem reinnoita, experienta South Stream", a subliniat Medvedev.
Borisov, cu toate acestea, a dat asigurari ca TurkStream nu provoaca opozitie si a anuntat ca tara sa a lansat deja licitatia pentru constructia unei... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 22:22
Compania Bulgartransgaz a anuntat joi ca a reluat licitatia pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, o conducta care este asteptata sa transporte in principal gaze naturale rusesti de la granita Bulgariei cu Turcia pana la cea cu Serbia, transmite Reuters.
Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat ca asteapta oferte de la firmele interesate pana la data de 6 martie.
Aceasta licitatie a fost suspendata la inceputul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care intre timp s-a retras din cursa.
Miercuri, producatorul rus de tevi pentru industria de petrol si gaze TMK si-a manifestat interesul de a participa la licitatia pentru constructia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, in conditiile in care autoritatile de la Sofia vor sa isi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria considera ca cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia si va ajunge pana in Serbia, se potriveste cu planul sau de a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:49
Grupul rus Gazprom a pus la punct planuri pentru a prelungi conducta de gaze naturale TurkStream in patru state din sudul si centrul Europei (Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovacia), informeaza un articol publicat joi in cotidianul rus "Kommersant".
Gazoductul TurkStream este parte din eforturile autoritatilor de la Moscova de a evita Ucraina ca ruta pentru tranzitul gazelor rusesti spre Europa, regiune care importa aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale de la Gazprom.
"Documentele trimise operatorilor de transport din Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovacia in lunile octombrie si noiembrie, in cadrul procedurilor de rezervare pentru viitoare capacitati, arata ca Gazprom a ales deja o ruta pentru livrarile de gaze spre Europa via al doilea tronson al conductei TurkStream prin aceste tari", informeaza "Kommersant".
"Aceasta este de fapt ruta South Stream, pe care Uniunea Europeana a blocat-o in luna decembrie 2014 la presiunile americanilor", subliniaza "Kommersant", adaugand ca extinderea conductei TurkStream ar urma sa coste 1,63 miliarde dolari.
Publicatia mentionata adauga faptul ca Gazprom vrea sa demareze livrarea de gaze catre Bulgaria si Serbia prin TurkStream in anul 2021, urmand ca livrarile spre Ungaria sa inceapa in 2021, iar cele spre Slovacia la mijlocul lui 2022.
Luni, 19 noiembrie, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au participat la o ceremonie ce a marcat finalizarea lucrarilor de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 09:58