Facilitarea vizelor de intrare in Turkmenistan in cazul oamenilor de afaceri romani si investitiile firmelor romanesti in aceasta tara s-au aflat printre subiectele discutate de presedintii Traian Basescu si Gurbanguli Berdamuhamedov.
"Am discutat despre posibilitatile de facilitare a obtinerii vizelor de intrare a agentilor economici romani care calatoresc in Turkmenistan in scop de afaceri. Am convenit ca acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultarilor pe linie consulara prevazute de Planul de actiune pe linie MAE in perioada 2013 - 2014", a declarat Basescu.
Traian Basescu a declarat ca firmele romanesti ar putea deschide filiale in aceasta tara din Asia Centrala, conform Mediafax.
"Companiile romanesti au o prezenta istorica in Turkmenistan, au o memorie recenta a deschiderii economice catre piata globala si pot actiona si ca poarta a deschiderii economiei turkmene catre Europa. Un prim pas in acest sens poate fi facut prin deschiderea de reprezentante si filiale ale companiilor romanesti in Turkmenistan", a mentionat seful statului.
Traian Basescu a multumit presedintelui Berdamuhamedov pentru sprijinul oferit firmelor romanesti, sustinand ca incurajeaza in aceeasi masura prezenta firmelor turkmene in Romania.
Potrivit lui Basescu, prin dialogul sustinut la nivel inalt cu tari ca Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, s-a realizat o "deschidere politica" pe care firmele romanesti ar putea sa o valorifice.
Presedintele Basescu a declarat, la... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:40
Presedintele Traian Basescu a declarat, la intrevederea cu presedintele Gurbanguli Berdamuhamedov, ca firmele romanesti Romelectro si SIVECO sunt interesate sa intre pe piata din Turkmenistan in domeniile constructiilor energetice si IT.
Seful statului a afirmat ca pe langa Romelectro si SIVECO mai sunt si alte firme romanesti interesate sa obtina contracte in Turkmenistan pentru furnizare si mentenanta de utilaj petrolier si de extractie a gazelor naturale, precum si in privinta securizarii frontierei sudice cu Afganistanul a acestei tari, dupa retragerea misiunii ISAF in 2014, potrivit Mediafax.
"Companiile romanesti au o prezenta istorica in Turkmenistan, au o memorie recenta a deschiderii economice catre piata globala si pot actiona si ca poarta a deschiderii economiei turkmene catre Europa.
Un prim pas in acest sens poate fi facut prin deschiderea de reprezentante si filiale ale companiilor romanesti in Turkmenistan", a declarat Basescu, potrivit Agerpres.
Presedintele a incurajat si prezenta companiilor turkmene in Romania, multumindu-i pentru sprijinul acordat presedintelui Turkmenistanului, Gurbanguli Berdamuhamedov. mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 16:55
Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berkdimuhamedov, a anuntat ca tara sa va livra gaze pentru proiectul gazoductului Nabucco, care va reduce masiv dependenta Europei de gazul rusesc.
"Astazi ne apucam de bazele legale si contractuale pentru a furniza energie turkmena Europei", a spus presedintele turkmen la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit Reuters, citata de The Moscow Times.
Anuntul a fost facut in cadrul intalnirii cu presedintele Austriei, Heinz Fischer, care a facut lobby pentru acest proiect, intrucat actionarul majoritar la firma ce va construi gazoductul este firma austriaca OMV.
Celelalte firme actionare sunt RWE din Germania, MOL din Ungaria, Botas din Turcia, BEH din Bulgaria si Transgaz din Romania.
Implicarea aproape sigura a Turkmenistanului inseamna ca Nabucco va avea, cu siguranta, suficiente gaze sa aprovizioneze toate tarile pe care le va tranzita.
Citeste mai multe despre Nabucco se face sigur - Turkmenistanul da gazele pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:24
Un zacamant gazeifer din Turkmenistan include rezerve de pana la 21.000 de miliarde de metri cubi de gaze, fiind pe locul al doilea ca marime in lume dupa zacamantul South Pars din Iran, potrivit firmei britanice de audit Gaffney, Cline and Associates, potrivit Mediafax.
"Putem afirma cu certitudine ca zacamantul South-Iolotan Osman este al doilea ca marime la nivel mondial", a declarat Jim Gillet, directorul Gaffney, Cline and Associates, intr-o conferinta de presa la Asgabad, capitala statului turkmen.
Potrivit estimarilor, zacamantul include rezerve de 13.100-21.200 miliarde de metri cubi de gaze, a precizat el.
Anul trecut, consumul de gaze la nivel mondial a fost de 3.170 miliarde de metri cubi.
Guvernul turkmen a estimat in luna mai ca South-Iolotan Osman este pe locul al doilea in lume in functie de rezervele de gaze, dupa zacamantul South Pars din Iran, dar nu a precizat volumul.
In 2008, firma britanica de audit estima rezervele South-Iolotan Osman la 4.000-14.000 de miliarde de metri cubi de gaze si le plasa pe locul al patrulea in lume.
Datele au fost actualizate in urma unor noi studii seismice si forari.
O publicatie din Rusia a sustinut in 2009 ca datele referitoare la rezervele de gaze turkmene sunt exagerate de autoritati, fiind falsificate de specialisti din aceasta tara, dar firma britanica a respins acuzatiile.
"In prezent pot afirma cu siguranta ca rezervele de gaze din Turkmenistan sunt mai mult decat suficiente pentru a asigura necesarul intern si... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:23
Un numar de 30 de companii importante romanesti sunt interesate de dezvoltarea de relatii de afaceri cu Turkmenistanul, dupa ce intre 11-12 mai a avut loc Comisia mixta interguvernamentala romano - turkmena, informeaza Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, conform NewsIn. In perioada 11-12 mai s-au desfasurat, la Bucuresti, lucrarile celei de a II-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-turkmene de colaborare economica si tehnico-stiintifica, care au precedat vizita oficiala in Romania a Presedintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov. Copresedinti ai Comisiei mixte au fost ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si ministrul turkmen al Finantelor, Annamuhamet Gociyev.
"Lucrarile sesiunii s-au concentrat asupra posibilitatilor de intensificare a dialogului economico-comercial bilateral in scopul cresterii volumului schimburilor de marfuri, promovarii investitiilor, realizarii de cooperari in special in sectoarele petrolului si gazelor naturale, electro-energetic, industriei, antreprenoriatului si IMM-urilor, transporturilor, agriculturii, turismului, camerelor de comert si industrie, stiintei, educatiei, culturii", potrivit comunicatului.
Intre principalele recomandari cu impact asupra dezvoltarii relatiilor economice romano-turkmene, se regasesc: stabilirea, pana la sfarsitul anului in curs, de catre ministerele cu atributii in domeniul comertului exterior din cele doua tari, a gamei de produse... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:15
Turkmenistanul este dispus sa furnizeze UE circa 40 de miliarde metri cubi de gaz, anual, pentru Nabucco, relateaza Sofia News Agency, potrivit Newsin.Anuntul a fost facut de prim-vicepremierul Baimurad Hojamuhamedov, la un forum cu 700 de delegati din 36 de state.
Oficialul a promis ca va exista un acord pentru construirea unei conducte transcaspiene submarine pentru transportarea gazului turkmen spre Azerbaidjan, de unde ar alimenta conductele ce au legatura cu Nabucco.
Responsabilul a vorbit despre o oferta de 40 miliarde metri cubi de gaz pe an. Cantitatea este mai mare decat cea evaluata la 31 miliarde metri cubi pe an, pe care Nabucco i-ar transporta.
Turkmenistanul nu si-a luat inca niciun angajament oficial pentru alimentarea Nabucco, desi oficialii sai au mentionat gazoductul sustinut de UE ca parte a schemei tarii de a-si diversifica pietele. mai mult
Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 00:22
Turkmenistanul a lansat negocieri pentru un parteneriat pe termen lung cu Europa in domeniul energiei, a anuntat marti Ministerul turkmen de Externe, citat de RIA Novosti, potrivit NewsIn."Interesul reciproc european si turkmen in sectorul energiei pare natural si justificat atat din punct de vedere economic, cat si comercial", se arata in comunicat.Ministerul a precizat ca piata europeana a energiei este una dintre cele mai mari, iar partenerii europeni ofera cooperare benefica reciproc si preturi rezonabile.Furnizarea de gaz catre Europa este din ce in ce mai importanta pentru Turkmenistan.
Constructia unei conducte care va lega campurile gazeifere din nord-estul tarii de Marea Caspica a inceput in luna mai.
In plus, va incepe constructia gazoductului Nabucco, ce va lega zona caspica de Europa prin Turcia.Nabucco, ce va avea o lungime de 3.300 de kilometri, ar urma sa fie dat in functie in 2015 si va transporta intre 20 si 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.Insa expertii cred ca tensiunile dintre Turkmenistan si Azerbaidjan privind o serie de zacaminte de gaz din zona Marii Caspice ar putea restrictiona cooperarea dintre Turkmenistan si Europa pentru mult timp. mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 09:29
Turkmenistanul, tara din Asia Centrala curtata pentru resursele sale energetice, ar fi exagerat datele privitoare la nivelul rezervelor sale de gaz, scrie cotidianul rus Vremia Novostei, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
Potrivit cotidianului, care citeaza surse din industria energetica a Turkmenistanului, aceasta chestiune, care a provocat un scandal si demiteri in sectorul energetic al tarii, a fost descoperita cand companii straine doritoare sa investeasca in aceasta tara au reusit sa procure documente tehnice privitoare la zacaminte.
Calitatea proasta a acestor documente, obtinute pe cai complicate, le-a atras atentia.
Ashabad i-a cerut anul trecut auditorului specializat Gaffney, Cline & Associates sa evalueze amploarea rezervelor tarii, iar estimarile sale l-au facut sa claseze zacamantul din South Iolotan-Osman pe locul 4 sau 5 in lume. Insa studiul s-a bazat pe date "falsificate", potrivit sursei.
"S-a dovedit ca rezervele turkmene atat de laudate au fost exagerate de cel putin doua sau trei ori", spune cotidianul.
Afacerea a permis apoi sa se afle ca Gaffney, Cline & Associates nu a avut de fapt acces la date obiective legate de zacaminte, ci numai la cifrele furnizate de specialistii turkmeni.
mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 13:31
Presedintele Traian Basescu, aflat miercuri intr-o vizita la Ashabad, a spus ca Romania apreciaza in mod deosebit politica turkmena de comercializare a resurselor energetice si este optimist in legatura cu eventuala participare a Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco, potrivit NewsIn. "Imi ceea ce priveste securitatea energetica, cele doua tari vor coopera foarte bine. Apreciem in mod deosebit politica de comercializare a resurselor energetice pe care Turkmenistanul o desfasoara, fiind in mod egal deschis catre pietele europene, piata chinezeasca sau spre relatiile traditionale cu Gazprom", a evidentiat presedintele Basescu.
"Aceasta abordare ne face optimisti in legatura cu eventuala participare a Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco", a completat seful statului. Fosta republica sovietica, Turkmenistanul se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.
La 10 iulie, presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.
De cealalta parte, presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov nu a rostit niciodata in declaratia sa numele proiectului Nabucco, dar a insistat asupra aspectelor securitatii energetice.
"Securitatea energetica este un factor important pentru sustinerea pacii si a stabilitatii. In acest sens,... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:56