In ultimele luni, turistii romani au renuntat la a mai face rezervari pentru perioada vacantei de iarna in proportie de 90% fata de anul trecut, se arata in studiul realizat de un turoperator cu ajutorul partenerilor revanzatori din intreaga tara.
Acest lucru a fost cauzat si de faptul ca mai toate destinatiile din tarile in care mergeau in anii trecuti sunt pe lista statelor care cer un test COVID sau din care la intoarcere trebuie sa stai in carantina 14 zile.
"Din cei 90% care nu mai pleaca in afara pentru vacanta, 60% se vor orienta catre statiuni montane romanesti, dar nu foarte aglomerate. Am primit foarte multe cereri de oferta pentru statiuni cu partii mai "remote" precum Azuga, Busteni, Ranca, Straja, Slanic Moldova", a declarat Lucian Badircea, director general al unei agentii de turism.
Dintre acestia:
* 27% au solicitat pachete pentru statiuni din nordul Moldovei (Vatra Dornei, Slanic Moldova, Durau, Campulung Moldovenesc)
* 31% au solicitat oferte pentru Transilvania (Arieseni, Baile Tusnad, Harghita Bai, Izvorul Muresului, Toplita, Baile Homorod)
* 40% vor pachete turistice pentru Valea Prahovei (Azuga, Sinaia, Predeal, Busteni, Poiana Brasov)
Rezervarile sunt fara plata
"Totodata, rezervarile nu mai sunt la fel de ferme precum erau anul trecut, turistii romani fiind in expectativa pentru a vedea ce se intampla dupa data de 10 decembrie, cand cel mai probabil se va si deschide sezonul de iarna si de schi. Daca pana la aceasta data stiam,... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:04
Colinele Transilvaniei: Inima Transilvaniei, cel mai nou film de prezentare a eco-destinatiei Colinele Transilvaniei, o parte a Romaniei cu #experientepentrusuflet, a fost lansat oficial luna aceasta.
Filmul a fost realizat de fotograful de natura Mihai Moiceanu, care a surprins, cu ochi fin si atent, minunate franturi din ultimul peisaj medieval autentic din Europa.
Eco-destinatia "Colinele Transilvaniei" (Transylvanian Highlands) este la o aruncatura de bat de Sibiu, Brasov, Fagaras, Rupea, Sighisoara si Medias, desfasurandu-se in jurul vailor Hartibaciului (la vest), Tarnavei Mari (la nord) si a Oltului (la sud si est).
Lansarea filmului Colinele Transilvaniei: Inima Transilvaniei marcheaza finalul Saptamanilor ecoturistice ale Romaniei, o initiativa de promovare a sapte destinatii ecoturistice.
Timp de sapte saptamani la rand, publicul a avut posibilitatea sa admire filme minunate despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec, eco-destinatii din tara: Tara Hategului - Retezat, Tinutul Zimbrului, Eco Maramures, Baile Tusnad si imprejurimile, Tara Dornelor, Padurea Craiului si, acum, Colinele Transilvaniei.
Vizionati pe YouTube, AICI
"Suntem in acest moment, dupa un demers de peste 5 ani, in care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecarei destinatii, pe infrastructura ecoturistica, calitatea serviciilor, informare si semnalizare", declara Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.
Sub brandul Descopera Eco-Romania,... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:25
Transilvania, una dintre cele mai interesante destinatii pentru ecoturism din Romania, este prezentata spectaculos intr-un film intitulat Colinele Transilvaniei, realizat de fotograful Mihai Moiceanu.
Filmul de prezentare va fi lansat vineri, 17 ianuarie, si va fi disponibil pe canalele de YouTube Descopera Eco-Romania, Colinele Transilvaniei si Transylvanian Highlands.
Sub eticheta #experientepentrusuflet, realizatorii prezinta aceasta zona din Transilvania ca leaganul sasilor colonisti din Evul Mediul, care ascunde comori naturale, arhitecturale, culturale si umane.
Cu patru situri UNESCO, biserici fortificate si monumente istorice unice, obiecte mestesugaresti variate, evenimente traditionale, mancare excelenta, produse ecologice, precum si o sumedenie de povesti si legende ce asteapta sa fie descoperite, Colinele Transilvaniei reprezinta ultimul peisaj medieval autentic al Europei, care asteapta sa fie descoperit de turisti.
O simpla vizita aici se transforma intr-o experienta multisenzoriala pe care vei vrea sa o repeti curand, promit realizatorii filmului.
Mai multe detalii despre cum poti sa-ti planifici o vacanta ecoturistica in Romania: www.eco-romania.ro.
Facebook: www.facebook.com/eco.romania
Mai multe detalii despre Colinele Transilvaniei: www.colinele-transilvaniei.ro.
Facebook: www.facebook.com/colineletransilvaniei
Filmul a fost realizat in cadrul programului "Dezvoltarea destinatiilor ecoturistice in Romania", o initiativa comuna... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:35
Vechile sate sasesti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustica, ce atrag din ce in ce mai multi turisti straini, sunt comparate cu Toscana, considerata una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, intr-un articol publicat de Financial Times.
Autorul articolului din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune ca ideea unei paralele intre Toscana si Transilvania i-a fost prezentata de fiul unui conte italian, Giulio da Sacco, casatorit cu o romanca si stabilit intr-un sat sasesc.
Pana in urma cu 100 de ani, Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost data Romaniei, iar sute de mii de sasi din zona s-au trezit in spatele unor noi granite. Si-au pastrat insa neschimbate satele si modul de viata. Locuitorii celor cateva sute de sate erau fermieri, mestesugari, viticultori. Dupa ani de persecutie sub regimul comunist, majoritatea sasilor au plecat imediat ce granitele s-au deschis, intre anii 1980 - 1990, lasand in urma lor case goale.
In prezent, un numar din ce in ce mai mare de straini aleg sa se stabileasca in acest univers bucolic.
Asa cum Toscana a fost descoperita ca destinatie de vacanta de aristocratia britanica, in a doua jumatate a secolului al 19-lea, si Transilvania a atras englezi, in frunte cu printul mostenitor Charles, care a cumparat mai multe case in zona, vine anual in Romania si o promoveaza intens la nivel international. I s-au alaturat membri ai aristocratiei... mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 14:58
Romania ramane principala destinatie pentru petrecerea Craciunului si Revelionului pe rit vechi a turistilor din Republica Moldova, in special pentru statiunile montane, la schi, insa din acest an multi si-au indreptat atentia si spre statiuni din Ucraina sau chiar Bulgaria, unde preturile sunt mai mici, spun reprezentantii industriei de hospitality.
"Vatra Dornei, Sangeorz-Bai, Valea Prahovei, Poiana Brasov sunt zonele preferate de turistii moldoveni, mai ales pentru cei care vin la schi. Majoritatea aleg ca mijloc de transport autocarul pentru ca le place sa mearga in grupuri mai mari.
Cei care vin cu autoturismul propriu aleg statiunile apropiate de granita, in special din cauza pretului carburantilor, dar si pentru ca nu au conexiuni aeriene bune. Majoritatea aleg sa vina prin agentii de turism, nu sunt obisnuiti ca romanii sa isi faca rezervari prin booking", a precizat Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Bugetul mediu alocat de turistii moldoveni pentru petrecerea acestor sarbatori este cuprins intre 150 si 200 de euro de persoana, cu transport inclus. Aceasta face ca multi turisti moldoveni sa se indrepte catre destinatii de schi mai ieftine, precum Bukovel, in Ucraina, unde Mistral Chisinau a vandut vacante cu 270 de euro de familie si transport inclus.
"In acest an, unii turisti au ales pentru Craciun si Revelion statiuni din Ucraina si Bulgaria datorita preturilor. In ceea ce priveste... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 12:37
Anul trecut Romania a fost vizitata de 12 milioane de turisti, o valoare care nu a mai fost atinsa din 1990. Este un rezultat extraordinar care ne confirma faptul ca avem o tara frumoasa, admirata de turistii care provin in proportie de peste 80% din Uniunea Europeana.
Cu totii am auzit povestea Orient Express... insa cati dintre noi au auzit de initiativa locala a lui Cristian Pitulice si a Oanei Pricop, denumita Transilvania Train? Este primul tren turistic din Romania care ofera o data pe an o experienta unica celor 150 pasageri: o aventura de legenda in inima Transilvaniei timp de 5 zile, fiecare avand propria tema: ziua 1 - meet & greet day; ziua 2 - povestea bisericilor fortificate din Transilvania; ziua 3 - povestea castelor si mestesugurilor traditionale; ziua 4 - bucataria traditionala transilvaneana; ziua 5 - evenimente culturale in Sibiu.
Anul acesta aventura are loc intre 22 - 26 August, itinerariul de 600 km (avand ca puncte de reper localitatile Brasov - Saschiz - Sighisoara - Medias - Alba Iulia - Sebes - Sibiu - Fagaras) incluzand vizita a peste 20 de fortificatii, 15 workshop-uri traditionale, 2 concerte unice in Biserica Evanghelica din Sebes si in centrul istoric al Sibiului, 2 petreceri traditionale, degustarea de vinuri locale selecte si delectarea cu legende si povesti.
Istoria, traditia, cultura, gastronomia si, nu in ultimul rand, socializarea sunt cateva dintre argumentele forte ale acestei calatorii.
"Deseori suntem intrebati cum de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 15:17
Transilvania Train, primul tren turistic romanesc realizat in parteneriat cu CFR Calatori, circula pentru al doilea an consecutiv, in perioada 22 - 26 august 2018, pe ruta Brasov- Sighisoara - Medias - Alba Iulia - Sebes - Sibiu - Fagaras si retur, informeaza CFR Calatori.
"Trenul exploreaza in regim de croaziera pe uscat cele mai frumoase zone ale Ardealului, pe un traseu feroviar de peste 600 km. Programul include vizitarea a peste 20 de constructii fortificate, 15 ateliere de mestesuguri traditionale, 2 concerte unice in Biserica Evanghelica din Sebes si in centrul istoric al Sibiului si 2 petreceri traditionale", se arata in comunicatul operatorului national de transport feroviar de calatori.
Calatorii vor mesteri alaturi de artizani locali din zona Mediasului si vor lua o masa bazata pe retete stravechi, la care toti participantii vor gati.
Potrivit paginii de Internet dedicate, Transilvania Train 2018 ofera un pachet turistic ce implica participantii in experiente traditionale si culturale, fiecare dintre cele 5 zile avand propria sa tema: ziua 1 - meet & greet day; ziua 2 - povestea bisericilor fortificate din Transilvania; ziua 3 - povestea castelelor si mestesugurilor traditionale; ziua 4 - bucataria traditionala transilvaneana; ziua 5 - evenimente culturale in Sibiu.
"Transilvania Train este o experienta turistica ce are loc o singura data pe an, o aventura de legenda prin inima Transilvaniei. In calatoria de 5 zile vom explora traditiile, valorile si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:53
Redescopera in vara aceasta locuri minunate pentru care nu trebuie sa zbori la mii de kilometri departare. Le poti gasi chiar aici, in Transilvania, langa Sibiu ori Brasov, unde timpul parca a stat in loc, pastrand obiceiurile si traditiile, in mijlocul naturii si printre ziduri incarcate de istorie.
Agentia de turism Reky Travel a lansat in premiera pentru tara noastra pachete de servicii turistice modulare, care includ vizite scurte in sudul Transilvaniei. Este vorba de excursii de cate o jumatate de zi, care pot fi organizate in functie de preferintele turistilor.
Desi germanii au inventat conceptul, romanii l-au dus la nivelul urmator si au lansat oferte complexe, pentru grupuri de 8 pana la 50 de persoane, care isi vor putea construi circuitul dorit.
Escapadele sunt numai bune pentru pauzele scurte, de weekend, si-ti dau ocazia sa explorezi Marginimea Sibiului, Tara Oltului si Fagarasului, Podisul Hartibaciului, zona Tarnavelor si Tara Barsei, prin vizite in puncte-cheie pentru viata Transilvaniei, ascunse de asfaltul marilor orase, dar totusi foarte aproape.
Pe langa destinatii, iti poti alege si temele expeditiilor: cultura si arta, gastronomie, pelerinaj si viata ecumenica, intalniri cu personaje locale si multiculturalitate.
Vei descoperi astfel retetele uitate din Mosna, legendele Vaii Calvei, cantecele din Valea Hartibaciului si mestesugurile din Apold. Daca vrei, poti porni pe urmele artistei Frida Binder-Radler sau poti afla povestea... mai mult
Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 00:00
Guvernul roman si-a anuntat planurile de a promova Transilvania, o regiune asociata cu vampirii si cu Dracula, drept cea mai promitatoare destinatie turistica a tarii.
Un comunicat de presa al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) mentiona ca "Transilvania poate deveni in cele din urma o destinatie turistica de renume international, iar beneficiile, nu doar pentru turismul din regiune, ci si pentru economia noastra, in general, vor fi imense ... Autoritatile locale din sase judete din Transilvania ar putea dezvolta, prin utilizarea fondurilor europene, un proiect regional intitulat 'Dracula', in urma unei propuneri a primarului din Targu Mures. Brandul Dracula exista de mult timp, el trebuie doar exploatat si impachetat cum se cuvine, iar apoi vandut intr-o maniera moderna".
Desi vampirii au fost populari timp de zeci de ani in romanele lui Stephenie Meyer, Anne Rice, Stephen King si ale multor alti scriitori, cel mai faimos vampir ramane Dracula lui Bram Stoker, personaj aparut pentru prima data in 1897 in romanul gotic cu acelasi nume, indica un articol postat pe site-ul Discovery.com.
Potrivit cercetatoarei Sharon Hill, de la Doubtful News, Romania "nu a facut o treaba extraordinara cu comercializarea acestei idei pentru turism". "Acest tip de turism este o mare afacere. Ganditi-va la Monstrul din Loch Ness (Scotia), la tururile dedicate procesului vrajitoarelor din Salem (Massachusetts) sau la cele dedicate prabusirii OZN-ului din Roswell (New... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:11