Iarna aceasta, numarul turistilor din strainatate prezenti in statiunile de pe Valea Prahovei a scazut considerabil. Si romanii care au venit in vacanta la munte au fost mai putini fata de alti ani.
"Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare din judetul Prahova in luna decembrie 2020, comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, au inregistrat o scadere cu 52,0%, iar cele ale turistilor straini o scadere cu 72,5%", sunt cifrele publicate de Directia de Statistica Prahova.
Sursa citata a mai precizat ca numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica, in luna decembrie 2020 a fost de 22857 persoane, din care 22414 turisti romani (98,1%) si 443 turisti straini (1,9%).
Numarul innoptarilor in structurile de primire turistica a fost de 46098 in luna decembrie 2020, in scadere cu 53,8% fata de aceeasi luna a anului 2019.
Seful Centrului de Informare si Promovare Turistica Sinaia, Paul Popa: am pierdut in Sinaia turismul international.
"Nu am avut oameni care sa vina. Inainte, la 10 oameni care intrau (in Centrul de Informare si Promovare Turistica Sinaia n.r.) 8 erau straini. Am pierdut toata aceasta piata a turismului international. Stateau minimum 48 de ore in oras. Se duceau pe munte. Veneau multi pentru pPeles, pentru oras. Este un oras frumos, la poalele muntilor, peisaje superbe. I-am pierdut pe toti din cauza zborurilor, teama de infectare. Noi am pierdut in Sinaia turismul... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 06:00
Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Majoritatea strainilor nu vin in Romania decat de nevoie, pentru afaceri, in timp ce turismul de placere exista cu procente mici in statisticile de profil.
Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, fie ca este vorba de pandemie sau nu, turistii straini nu petrec, in medie, decat doua nopti in Romania.
In mare masura, datele sunt valabile si in cazul turistilor romani care se deplaseaza in diverse locuri din tara.
"Turistii straini sunt de afaceri si de asta nu stau mai mult de 2 nopti. Ei nu vin pentru destinatia Romania, ca au auzit lucruri nemaipomenite despre ea, vin pentru ca au afaceri aici. Asta arata ca aceia care vin pe sejururi sau pe circuite sunt extrem de putini, din moment ce media innoptarilor este de putin peste 2 nopti", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit INS, in iunie 2019 au venit in Romania 286.100 de turisti straini, acestia petrecand 551.000 nopti, adica nici mai putin de doua nopti fiecare, in medie. Acelasi trend se vede si in pandemie, cand, in iunie 2020, am avut 13.000 de turisti straini, care au petrecut in Romania 27.300 de nopti.
Din turistii care ne-au vizitat in iunie 2019, 79,3% s-au dus in Bucuresti si orasele de resedinta de judet, 12,7% au ales alte localitati si trasee turistice, 3% - statiuni montane, 0,7% - statiuni balneo si 3,6% pe litoral.
La fel de elocvent este si exemplul primelor 6 luni din 2019, cand Romania a avut 1,2 milioane de turisti straini (din... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:54
Deputatul PNL Andreea Paul atrage atentia ca Romania e la coada UE in ceea ce priveste turistii straini care ne trec granita, ocupand locul 23 din 28.
Tara noastra a atras in 2015 in jur de 2 milioane de turisti straini, mult mai putin decat vecinii bulgari (3 milioane de turisti straini) si unguri (5 milioane de turisti straini), arata Paul, citand datele Eurostat.
Deputatul a anuntat ca a depus un proiect cu 10 propuneri pentru promovarea turistica a Romaniei.
"Turismul are in Romania si la nivel local, chiar in conditiile actuale de infrastructura si de cazare, un potential imens nevalorificat. In Romania - o tara cu sute de obiective turistice absolut unice in lume, vin putin peste 2 milioane de turisti straini anual. Orasul New York este ...citeste mai departe despre "Romania e ocolita de turistii straini: Vezi cati ne-au trecut granita si care sunt destinatiile cele mai populare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 17:35
Aproape 70% dintre strainii care s-au cazat in primul trimestru in hotelurile si pensiunile din Romania au venit pentru afaceri, congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, si doar 30% au ajuns pentru vacante, cumparaturi, evenimente, vizite la prieteni sau tratament medical, potrivit INS.
Numarul de "turisti" nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 309.000 in primul trimestru, iar totalul cheltuielilor acestora au depasit 876 de milioane de lei.
De cate ori au ocazia, cei care conduc turismul in Romania anunta aceste cifre ca pe niste realizari, desi cea mai mare parte a "turistilor" sunt oameni de afaceri, care nu au nicio legatura cu turismul.
Datele transmise luni de INS arata ca principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (69,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 77,1% din total.
Cel de al doilea motiv pentru care au venit strainii in Romania au fost calatoriile in scop particular (30,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 22,9% din total.
Dar nici macar acestea nu inseamna turism 100%, pentru ca, potrivit INS, includ, alaturi de calatoriile pentru vacante, si deplasari pentru cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 11:16
Brasovul a fost, anul trecut, cel mai vizitat oras de turisti straini din tara noastra, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cu toate ca Bucurestiul s-a situat pe primul loc in acest clasament, reprezentantii INS au precizat ca cei mai multi dintre vizitatori au venit in Capitala in interes de afaceri, nu pentru a-si petrece vacanta, potrivit Biz Brasov.
Astfel, judetul Brasov a reusit sa atraga in total 119.000 de turisti straini in primele 11 luni ale anului trecut, in timp ce 75.000 de vizitatori straini s-au indreptat spre judetul Timis. Acestea au fost urmate de Sibiu, cu 71.000 de turisti din alte tari, si de Mures, care a atars 65.000 de vizitatori din ...citeste mai departe despre "Turistii straini s-au inghesuit sa-l vada: Cel mai vizitat oras din Romania in 2013" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 10:22
Peste 90% dintre turistii care aleg sa isi petreaca sarbatorile de iarna in Romania cumparand pachete specializate prin agentii sunt romani, a declarat Adrian Voican, director general al agentiei de turism Bibi Touring Touroperator.
"Pentru sarbatori, Craciun si Revelion, dar si pentru sezonul de iarna in general, sub 10% din turistii din statiunile montane din Romania sunt straini. Acestia provin din tari precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Serbia, Spania, Franta, Anglia, Turcia. Turistii din Rusia, Moldova si Ucraina, precum si o parte dintre cei din Serbia, aleg si Craciunul si Revelionul pe rit vechi, la inceputul lui ianuarie. Cererea cea mai marea pentru perioada sarbatorilor a fost pe Valea Prahovei, in special pentru statiunile Poiana Brasov, Sinaia", a spus Adrian Voican.
Cel mai ieftin pachet cumparat pentru Craciun a fost de 281 lei/persoana pentru un sejur de trei nopti la Durau, iar cele mai scumpe au trecut de 3.500 lei/persoana de sejur la hotelurile din Poiana Brasov.
"Pe litoralul romanesc am avut pachete de la 451 lei/persoana/sejur 2 nopti, dar si oferte de last minute, la 1.941 lei/persoana/sejur 3 nopti cu upgrade gratuit la apartament, in Mamaia. Pentru Revelion, peste 90% din locuri sunt deja rezervate, inclusiv pe litoral. Noi am lansat ofertele pentru Craciun si Revelion inca de pe data de 1 august 2013, cand am oferit reduceri de pana la 50%", a spus Adrian Voican.
Valoarea medie a unui pachet cumparat de un... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 10:45
Zilele acestea, de 1 Mai si Paste, mass-media face la greu comparatii intre Romania si vecinii sai din punct de vedere turistic, accentuand pe Bulgaria si Ungaria. Si intr-un fel au dreptate: chiar daca majoritatea romanilor isi petrec sarbatorile in tara, vecinii sunt de ani de zile din ce in ce mai agresivi pe partea promovarii turistice.
Bulgarii ne atrag turistii pe litoralul lor, in special de Paste, iar Ungaria fascineaza romanii prin serviciile excelente de spa si welness si prin fermecatoarea ei capitala, Budapesta.
Alti romani aleg litoralurile mai mediteraneene din Grecia, Turcia, Spania, Croatia, Muntenegru, Cipru, Malta etc. Ei bine, la acest capitol chiar nu ne putem compara, tarile europene de la sud au alta clima, au palmieri, au traditie turistica, cel putin din punct de vedere al turismului de litoral. Specialistii Consiliului Mondial al Turismului si al Calatoriilor, precum si cei ai Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) au spus, dupa ce au cercetat potentialul turistic al Romaniei: uitati de munte si de mare daca doriti sa va promovati pe plan extern!
Acestia, specialisti internationali si de incredere, ne-au recomandat sa ne concentram pe turismul balnear si de refacere, pe cel ecologic, cultural, rural, pe promovarea oraselor turistice si pe turismul de evenimente (M.I.C.E.).
Secretul bulgarilor
Problema este ca peste jumatate din capacitatea de cazare, cea care ne asigura turismul de masa, o avem la munte si la mare. Tot asa au si... mai mult
Duminica, 05 Mai 2013, ora 09:36
Ministrul Turismului, Cristian Petrescu, a spus, vineri, ca ar trebui organizate diverse evenimente pentru atragerea turistilor pe litoral si in alte perioade din an, nu doar in lunile de vara, referindu-se la circuite culturale sau excursii cu vaporasul.
"Daca se continua cu acest gen de a incerca sa faci turism pe litoral, adica doua luni de sezon, hotelierii actioneaza pe masura, in sensul ca incearca sa aiba profitul doar in acele doua luni pentru un an intreg sau sase luni de sezon cum ar trebui. Faptul ca hotelurile sunt deschise de la 1 mai pana la sfarsitul lui octombrie inseamna ca ar trebui facut ceva ca turistul sa nu vina doar pentru soare si nisip, ci sa aiba si multe alte lucruri de facut si ma refer la circuite culturale, excursii cu vaporasul, agrement, organizare evenimente", a declarat, vineri, la Mangalia, ministrul Petrescu.
El a mai spus ca ar trebui "marita durata de sedere a turistului pe litoral", astfel incat oamenii sa fie atrasi sa ramana mai mult timp, nu doar un weekend.
"Sa marim durata de sedere a turistului pe litoral. Daca vin doar in weekend bucurestenii sau romanii, in general, hotelierii s-ar putea sa aiba profit mai mic decat daca turistii vin o saptamana sau cinci zile. (...) Fiecare hotel isi face politica proprie in asa fel incat sa fie si profitabil, acesta este scopul fiecarui operator, iar daca nu asigura si niste servicii corespunzatoare va fi taxat de clienti", a explicat ministrul Turismului.
De asemenea, Cristian... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 19:12