Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Peste 1,91 milioane de turisti straini au calcat pragul Romaniei anul trecut, marea majoritate venind aici in interes de afaceri, si au cheltuit in tara noastra peste 5 miliarde de lei. Din aceasta suma 1,3 miliarde s-au indreptat catre unitatile de cazare, arata un raport al Institutului National de Statistica.
Astfel, turistii au venit in principal cu avionul si au preferat sa inchirieze masini, mergand in cea mai mare parte pe mana agentiilor de turism.
Iata un extras din comunicatul transmis de INS:
"In anul 2014 numarul de turisti nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 1911,4 mii, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 5090,9 milioane lei.
Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in trimestrul IV 2014 a fost de 430,1 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1358,6 milioane lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (64,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 72,8% din total cheltuieli.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (46,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 11:35
Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Cu toate acestea, sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut
Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%.
Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane.
Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.
"In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:45
Romania nu exploateaza suficient potentialul turistic al sarbatorilor Pascale, foarte putin turisti straini fiind informati si captati sa participe la ritualurile crestine romanesti, potrivit reprezentatilor Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
"Fie ca vorbim de un public strain cu inclinatii religioase, fie ca tintim doar o curiozitatea culturala fireasca, complexul celebrarilor din preajma Sfintelor Pasti poate sa constituie o atractie turistica majora in aceasta perioada, cu conditia sa imbracam totul intr-o oferta a turismului de substanta asa cum fac si alte tari cu obiectivele sau festivalurile lor religioase importante. Daca adaugam la sacralitatea momentului bucataria traditionala de Paste sau obiceiurile romanesti stravechi, precum incondeierea oului, avem un tablou extrem de atractiv din punct de vedere turistic", a sustine presedintele FPTS, Dan Matei Agathon.
Agathon a adaugat ca procesiunile religioase din Vinerea Mare sau spectacolul sacru al luarii luminii din noaptea de Inviere sunt momente care pot fascina si atrage turistii straini. "In afara de a promova litoralul, muntii sau traditiile satului romanesc, Romania trebuie sa-si adauge la brandul de tara suita de evenimente religioase care dau Sarbatorilor Pascale, dar si altor momente sacre din calendar, o dimensiune unica si captivanta", a conchis Agathon. mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 13:59
Majoritatea turistilor straini asteptati de Pasti in statiunile bulgare, respectiv 60%, sunt romani, potrivit statisticilor realizate de hotelieri, relateaza site-ul Novinite.com.
Uniunea hotelierilor din statiunea Sunny Beach de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre a anuntat ca primii turisti straini sunt asteptati sa ajunga la sfarsitul acestei saptamani. Rezervarile in aceasta statiune sunt facute pentru sejururi cuprinse intre trei si sase zile.
Cei mai multi turisti straini sunt romani, acestia fiind urmati de sarbi si macedoneni.
Hotelierii din statiunea Nisipurile de Aur au anuntat o crestere a vanzarilor in randul bulgarilor in ultimele cateva zile, adaugand ca trendul ascendent se datoreaza pretului mai mic si conditiilor mai bune din statiunile locale comparativ cu cele din Romania.
Sunt asteptati si turisti greci in perioada sarbatorilor de primavara, dar ei vor vizita in special statiunile de spa ca Velingrad si Sandanski.
Turisti straini se pregatesc sa viziteze si Veliko Tarnovo si Gabrovo, din partea central-nordica a tarii, cel mai mare grup fiind reprezentat tot de romani. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:44
Ministrul Turismului, Cristian Petrescu, a spus, vineri, ca ar trebui organizate diverse evenimente pentru atragerea turistilor pe litoral si in alte perioade din an, nu doar in lunile de vara, referindu-se la circuite culturale sau excursii cu vaporasul.
"Daca se continua cu acest gen de a incerca sa faci turism pe litoral, adica doua luni de sezon, hotelierii actioneaza pe masura, in sensul ca incearca sa aiba profitul doar in acele doua luni pentru un an intreg sau sase luni de sezon cum ar trebui. Faptul ca hotelurile sunt deschise de la 1 mai pana la sfarsitul lui octombrie inseamna ca ar trebui facut ceva ca turistul sa nu vina doar pentru soare si nisip, ci sa aiba si multe alte lucruri de facut si ma refer la circuite culturale, excursii cu vaporasul, agrement, organizare evenimente", a declarat, vineri, la Mangalia, ministrul Petrescu.
El a mai spus ca ar trebui "marita durata de sedere a turistului pe litoral", astfel incat oamenii sa fie atrasi sa ramana mai mult timp, nu doar un weekend.
"Sa marim durata de sedere a turistului pe litoral. Daca vin doar in weekend bucurestenii sau romanii, in general, hotelierii s-ar putea sa aiba profit mai mic decat daca turistii vin o saptamana sau cinci zile. (...) Fiecare hotel isi face politica proprie in asa fel incat sa fie si profitabil, acesta este scopul fiecarui operator, iar daca nu asigura si niste servicii corespunzatoare va fi taxat de clienti", a explicat ministrul Turismului.
De asemenea, Cristian... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 19:12
Numarul vizitatorilor straini in Romania inregistrati la punctele de frontiera a fost in primele doua luni din acest an de 878.300, in scadere cu 2,1% fata de aceeasi perioada din 2010, majoritatea provenind din tari situate in Europa (95,6%), arata datele publicate vineri de INS, informeaza NewsIn.Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 58,7% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania, cele mai multe fiind din Ungaria (37,1%), Bulgaria (22%), Italia (8,5%), Germania (7,5%) si Austria (3,9%).In ceea ce priveste plecarile vizitatorilor romani in strainatate inregistrate la punctele de frontiera, acestea au scazut cu 6,6% in primele doua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, ajungand la 1.533.900.
Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 71,8% din numarul total de plecari.Datele transmise de Institutul National de Statistica (INS) arata ca sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada ianuarie - februarie 2011 au insumat 716.700, in crestere cu 13,8% fata de perioada corespunzatoare din 2010.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 79% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21 %, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 76% din total.O... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 10:31
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata, la Mamaia, ca in acest an vede "luminita de la capatul tunelului" prin care trece turismul romanesc, informeaza Mediafax. "Pana acum a trebuit sa ne luptam cu efectele crizei economice, chiar daca in anul 2010 am avut o crestere cu 5,8% a numarului de turisti. Acest lucru ne da speranta ca in anul 2011 va fi si mai bine si ne facem sa vedem luminita de la capatul tunelului prin care turismul romanesc este obligat sa treaca", a spus Udrea la Forumul National al Turismului.
Ea a adaugat ca ministerul pe care il conduce va promova campaniile din domeniu, precum cea de inscrieri timpurii.
"Avem suficiente motive de optimism in 2011, dar optimismul meu nu este exuberant, pentru ca am vazut cat de greu este sa fii sustinut de parteneri la nivel national, dar nu-mi pierd speranta", a afirmat Udrea.
Ea a mai spus ca parteneriatele semnate cu grupul german TUI si cu alti turoperatori din afara Romaniei o fac sa spere ca in acest an va creste si numarul turistilor straini pe litoral. mai mult
Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 23:54
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna septembrie 2009 de 645,5 mii, in scadere cu 19,4% fata de luna septembrie 2008, iar plecarile vizitatorilor romani in strainatate de 1054,9 mii, mai putin cu 21,4 %, potrivit datelor INS, precizeaza NewsIn.Majoritatea vizitatorilor straini sositi in Romania provine din tari situate in Europa (94,4%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 64,1% din totalul sosirilor turistilor straini in Romania. Astfel, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (37,6%), Bulgaria (18,3%), Germania (9,7%), Italia (7,4%) si Polonia (4,8%). Transportul naval a inregistrat in luna septembrie 2009, comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, cea mai mare scadere (56,3%). Datele Institutului National de Statistica (INS) mai arata ca sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna septembrie 2009 au fost de 543,1 mii, in scadere cu 18,7% fata de cele din luna septembrie 2008.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna septembrie din acest an 75,5% din numarul total, in timp ce cele ale turistilor straini au reprezentat 24,5%, ponderi apropiate de cele din luna septembrie 2008.Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75,9% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in scadere cu 18,5% fata de luna septembrie 2008.
Plecarile vizitatorilor... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 11:00